Gönderen Konu: Arabada kurusıkı bulunursa cezası var mı?  (Okunma sayısı 41042 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • 1 kere teşekkür etti
  • 25 kere teşekkür edildi
Arabada kurusıkı bulunursa cezası var mı?
« : Eylül 08, 2017, 13:31:46 »
Arkadaşlar kurusıkı tabanca aldım istanbuldan erzincana götürücem.
Yolda polis arama yapsa kursuıkıyı görse ceza yazar mı?
Bide kurusıkıyı aldıktan sonra en yakın karakola gidin silahı işletin diyolar ben gitmedim.
Bu işletme tam olarak ne işe yarıyor yapmasak sıkıntı olur mu?

Toyota Club Türkiye

Arabada kurusıkı bulunursa cezası var mı?
« : Eylül 08, 2017, 13:31:46 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Scientia Dux Vitae Certissimus
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 38000
  • Model Yılı: '21
  • 2116 kere teşekkür etti
  • 3162 kere teşekkür edildi
Ynt: Arabada kurusıkı bulunursa cezası var mı?
« Yanıtla #1 : Eylül 08, 2017, 14:20:20 »
Var, gerçek silah gibi muamele görürsünüz. Gerçek silahı olan birine olur da kurusıkıyı gösterirseniz ve yaralanır veya ölürseniz karşıdaki elindekini gerçek silah sanıp sıktım der ve ceza almadan kurtulabilir. Girişmeyin böyle işlere ;)
Dacia Duster 1.3 TCE EDC Comfort 2021 model (2023-...) 38bin km- ...
Dacia Sandero Stepway 0.9 TCE Easy-R 2017 model (2021-2023) 32bin km-56bin km
Toyota Corolla 1.6 Multidrive S 2019 model (2019-2021) 0 km-23bin km.
Mazda 3 1.6 Touring 2010 model (2015-2019) 96bin km-171bin km Toyota Yaris 1.3 Terra 2007 model (2013-2015) 55bin-91bin km.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 150000
  • Model Yılı: '09
  • 125 kere teşekkür etti
  • 106 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Eylül 08, 2017, 15:24:45 »
   Sadece bir yerden bir yere taşıyacaksanız sıkıntı olmaz ama bunun nasıl taşınacağı, kime haber verileceği gibi belli başlı kuralları vardır. Sizin sorduğunuz soru nezdinde herkesin faydalanacağı ufak özet şeklinde bilgi vereyim konuya. 
   Kurusıkı silah satın alan veya devralanların bir ay içinde Cumhuriyet Savcılığından alacakları sabıka kaydıyla birlikte mülki idari amire bildirimde bulunmaları ve silahı kayıt altına aldırmaları gerekmektedir. Aldığınız faturada veya 2.el aldıysanız satış sözleşmesinde alım tarihiniz yazdığı için 1 ay'ın geçtiğinin farkedilmesi halinde idari para cezası alırsınız ve de kamu silaha el koymaya yetkilidir bu durumda. Siz silahı işletip sonrasında da yer değiştireceğinizi haber veren bir belge alacaksınız. 
   Diğer soruya gelecek olursak kuru sıkı tabanca her ne kadar ateşli silahlar kanununa(6136) tabi değilse de üzerinizde veya aracınızda kullanmaya hazır şekilde taşınması yasaktır. Muhalefet halinde kabahatler kanunundan işlem görüp idari para cezasına çarptırılırsınız ve yine kamu silahın mülkiyetine el koyar. Kuru sıkı silahlar kutusunda faturası ile birlikte ve fişekler silahtan ve şarjörlerden uzak bir şekilde taşınmalıdır. Bunun amacı hızlı bir şekilde kullanılmaya hazır halde bulundurulmaması gereğidir. Cezayı polis vermez, gerekli işlemi yaparlar ve savcılığa intikal eder olay ve savcı da ya idari işlem yapılmasını ister ya da takipsizlik verir, her halükarda cezayı yazma yetkisi mülki idari amirlerdedir.  5729 nolu yasayı incelerseniz detaylı bilgilere zaten ulaşırsınız. 
   Ateş ederseniz durum daha farklı bir yere geliyor ancak Yargıtay'ın geçmişte bozduğu kararlar neticesiyle kuru sıkı tabancayı bir oyuncak gibi gördüğü aşikar bu yüzden savcılar halkı paniğe korkuya yöneltmekten idari işlem görülmesine karar veriyor genelde ancak yaralanma vs. olmadığı durumlarda bu böyle. Yine de cezai işlem görecek olursanız 3-5 yıl arası özgürlükten mahrumiyetle yargılanabilirsiniz.
   Yasalar özetle bunları söylüyor ancak bana kalırsa her ne şekilde olursa olsun kuru sıkı tabanca kesinlikle taşınmamalıdır. Tabanca boncuk bile atsa belinize koyduğunuzda veya yanınızda durduğunda insana verdiği özgüven farklı oluyor bunu bir çok emsalde görmek mümkün. Ateşli geçen bir tartışma sonucunda veya Allah korusun aracınıza yaklaşıp sizden cüzdanınızı isteyen bir hırsızlık vakası sonucunda silahınızı gösterirseniz ve karşıdakinde de gerçek bir silah varsa gerisini siz düşünün. Ya sönen bir hayat ya da sönecek hayatlar. Ve hepsinin sonunda o olay en hafif olarak karakolda biter, ailenizi sevdiklerinizi karakol köşelerinde görmek hoşunuza gitmeyecektir. Uzman silah atıcıların bir sözü vardır: " Silah belden çıktımı ateş etmeden geri girmez." Bu sözü silahı olan bir çok kişiden duydum ve silah almadan önce bu söz iyice kavranmalı düşünülmeli ve öyle alınmalı. Korkutma amaçlı değildir savunma amaçlıdır silah, korkutmaya çalıştığınız kişide silah varsa ve elinizdeki silahın oyuncak olduğunu bilmeden size karşı gelirse olacaklar çok kötü olur. Toplumsal olarak bireysel silahsızlanmaya gidilmesi gereken bir zamanda silah almanın gereksizliğinin önemine vurgu yapmak istiyorum son olarak.  Bir şey olmaz polis nerden bulacak diyen bir çok insan bu şekilde yasalara uymayarak yakalandı ve işlem gördü ve en can alıcı noktası bir gün bir şekilde silah taşımaya ihtiyaçları olursa almaları hiç de kolay olmayacak. Silah atışı bir spor olarak yapılmalı ve de tüm disiplinleri öğrenilerek profesyonelce yapılmalıdır. İşte o zaman gerçekten eğlenceli ve güvenli olur. Olması gereken silah atmayı öğrenmek ve silah almadan silah taşıma/bulundurma psikolojisinin öğrenilmesidir. Saygılar.
  Unuttuğum bir konu da şu ki halen OHAL dönemindeyiz, bahsettiğim yasaların işlenişi daha katı durumda ve yetkiler daha geniş. Unutulmamalıdır.
Corolla 1.4 D4D Elegant 2009 Siyah 127.000 km-158.000km
Auris 1.4 D4D Comfort Extra 2012 Beyaz 96.000 km
Hiçbir şeyi ben yaptım deme. Ele geçirdiğin tüm kaleler, kazandığın tüm başarılar Allah’ın bir lütfudur.(Kanuni Sultan Süleyman)

Çevrimiçi (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Dinozor
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 56100
  • Model Yılı: '16
  • 215 kere teşekkür etti
  • 1349 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Eylül 08, 2017, 16:23:23 »
sayın yasir çelik yasayı ve konuyu tam olarak anlatmış,ben de şunu hatırlatacağım,silahı aldığınız yer  resmi makamlara bildiriyordur,başvurmadığınız takdirde zaten açığa çıkacaksınız.istanbuldan alınan silahın kim tarafından veya nasıl izinsiz erzincana nakledildiği de sorulur,güvenlik güçleri haricinde kimse meskun mahalde,taşıma ruhsatlı da olsa ağzında mermi ve şarjörü takılı herhangi bir silahı bulunduramaz,biraz zahmete girip yasalara uygun işlemleri yapmak suretiyle başınız ağrımaz.
Tokay Ceritoğlu

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kan Grubu: A+
  • 1 kere teşekkür etti
  • 25 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Eylül 08, 2017, 16:52:51 »
Cevaplarınız için teşekkürler.
Silah zaten hep köyde kalacak.
Bizim oralarda bahçelere domuz saldırıyor korkutma amaçlı aldım bu silahı başka amacım yok yani.