Gönderen Konu: El, Ayak, Ağız Hastalığı (Kırmızı Noktalar)!.  (Okunma sayısı 2292 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

  • Site Yöneticisi
  • ******
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 2852 kere teşekkür etti
  • 3225 kere teşekkür edildi
El, Ayak, Ağız Hastalığı (Kırmızı Noktalar)!.
« : Ağustos 30, 2017, 10:29:40 »
Selam, son zamanlarda sıklıkla rastlanılan aşağıdaki sağlık sorunundan bahseymek ve dikkatli olmakta fayda var. Özellikle sınır kapılarında da önlem alınmalı.
Durum sadece çocukları değil, yetişkinleri de etkiliyor.

"Akif ARICI- Antalya Hilal Gazetesi- Uzman Dr. Günay, Vietnam da büyük salgınlar yaparak kreşleri kapattıran bu hastalık, Batı Şeria ve Gazze’de de salgınlar yapmaktadır. Dikkatli davranılmalı, sınır kapılarında ciddi taramalar yapılmalıdır. Ülkemizde çok ender görülen bu hastalık, son günlerde artmıştır” dedi.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Savan Günay, el, ayak, ağız hastalığının genellikle bebek ve 5 yaşın altındaki çocukları etkileyen yaygın bir hastalık olduğunu söyledi. Yüksek ateş, el ve ayaklarda döküntü, ağız içinde aft benzeri yaralar çıktığını anlatan Dr. Savan Günay, hastalığın sıklıkla yazın ve sonbaharda görüldüğüne dikkati çekti. 38-39 derece ateş, iştahsızlık, kırıklık hali ve boğaz ağrısı ile başlayan hastalığın ağızda ‘herpanjina’ adı verilen ağrılı, içi su dolu döküntüler meydana getirdiğini anlatan Dr. Savan Günay, “Deri döküntüleri ise 1-2 gün sonra gelişir. Ayak tabanı ve ellerde avuç içinde düz kırmızı noktalar halinde başlayan döküntüler, daha sonra su toplar. Bazen döküntüler dizlerde, dirseklerde, kalçada veya genital bölgede de oluşabilir. El ve ayaklardaki döküntüler genellikle 5-7 gün içerisinde kendiliğinden iyileşir. Özellikle küçük çocuklar ağızlarındaki ağrılı yaralar nedeni ile su içmekte zorlanabilir” dedi.
KORUNMA YOLLARI
Ateş, baş ağrısı, boyun tutulması, sırt ağrısı veya çok daha nadir olarak beyin iltihabı gibi komplikasyonlara neden olabilen hastalıktan korunma yollarını anlatan Uzman Dr. Savan Günay, kreş, okul, oyun parkı ve havuz gibi kamuya açık alanların temizliğine işaret etti. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzman Dr. Savan Günay:
“Kuluçka süresi ortalama 3-6 gündür. Virüs hızla ağız mukozası ve cilde yayılması ile gelişir. Enfekte kişilerle yakın kişisel temas, öksürme veya hapşırma neticesinde hava yoluyla, dışkı ile temas, yüzeyi kirlenmiş nesnelerle temas sonucu bulaşabilir. Hastalığın ilk haftasında bulaştırıcılığı çok yüksektir bu nedenle hastanın izole edilmesi önemlidir. Hastalıktan korunmak için geliştirilmiş bir aşı yoktur. Hasta bireyler ile temastan kaçınmak ve bazı temel temizlik kurallarına dikkat ederek hastalıktan korunmak gerekir. Eller özellikle tuvalet kullanımı sonrası veya bez değiştirdikten sonra, yemek hazırlamadan veya yemeden önce mutlaka su ve sabunla yıkanmalıdır. Oyuncaklarda dahil olmak üzere kullanılan tüm malzemelerin yüzey temizliği ve dezenfeksiyonu doğru yapılmalıdır. Hastalarla öpüşme ve sarılma gibi yakın temastan kaçınılmalıdır” diye konuştu.
TEDAVİ YOLLARI
Hastalığın özel bir tedavisinin olmadığına değinen Uzman Dr. Savan Günay, semptomları hafifletmek için bazı uygulamaların yapılması gerektiğini dile getirdi. Dr. Günay, “Ağrı ve ateş için ateş düşürücü ve ağrı kesiciler kullanılabilir. Ancak çocuklarda aspirin kullanılmamalıdır. Ağrılı ağız yaraları için gargara, ağız suları veya spreyler kullanılabilir” önerisinde bulundu."

Kaynak: http://www.bik.gov.tr/el-ayak-agiz-hastaligina-dikkat/

Toyota Club Türkiye

El, Ayak, Ağız Hastalığı (Kırmızı Noktalar)!.
« : Ağustos 30, 2017, 10:29:40 »