Gönderen Konu: Yağ Yakma ya da Eksiltme  (Okunma sayısı 3549 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 200000
  • Model Yılı: '05
  • 17 kere teşekkür etti
  • 8 kere teşekkür edildi
Yağ Yakma ya da Eksiltme
« : Ağustos 28, 2017, 21:16:18 »
Aracımız 2004 Model sol otomatik benzinli.  Aracı 6 ay önce satın almıştım. 230 000 kmde. Bu zamana kadar bakımları hep yetkili serviste yapılmış. Ben de son bakımını yetkili serviste yaptırdım.  Son bakım üzerinden 4500 km geçti. Genelde uzun yolda kullanıyorum. Şu anda yağ seviyesi 2 çizginin ortasının biraz üzerinde. Normalde 2. çizginin biraz üzerindeydi. Yağ yakmış görünüyor. Bunu ciddiye almalı mıyım yoksa yağ ekleyip kullanmaya devam mı etmeliyim?

Yani 4500 kmde yaklaşık 600 gr yağ eksilmiş ciddi bir sorunun habercisi olablir mi?

Toyota Club Türkiye

Yağ Yakma ya da Eksiltme
« : Ağustos 28, 2017, 21:16:18 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Zamana bırakma!
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 145000
  • Model Yılı: '04
  • 2 kere teşekkür etti
  • 21 kere teşekkür edildi
Ynt: Yağ Yakma ya da Eksiltme
« Yanıtla #1 : Ağustos 28, 2017, 22:36:40 »
Uzun yolda hızınız maksimum kaç oluyor, 160-170i zorluyor musunuz? Benim aracımda yüksek hızdan kaynaklı yağ eksiltme oldu. "Böyle bir şey yok. Yülsek hız yağ eksiltme yapmaz" diyen ustalar bile oldu ama kendi ustam 20 yıl toyota serviste çalışmış bir usta. Bizzat tecrübe ediyorum.  Uzun yolda maksimim 140 basıyorum yağ eksiltme yok. 160-170 basıyorum eksiltme var.
Ayrıca çok hızlanmalı yavaşlamalı mı kullanıyorsunuz aracı? Mesela kırmızı ışığı gördünüz uzaktayken ayağınızı gazdan çekip vites küçülterek aracın kendi kendine yavaşlamasını sağlıyor musunuz yoksa ışığa kadar hızlıca gelip son 100-200 metrede sert frenleyip mi duruyorsunuz? Aracımızın kitapçığında bu durum açıklanıyor ayrıntılı bir şekilde. Bulabilirsem o sayfayı atayım.
İnşallah sizin yağ eksiltmeniz de benimki gibi kullanımla alakalıdır, motorunuzda bir arıza sıkıntı yoktur.

Mesaj Birleştirildi: Ağustos 28, 2017, 22:42:22

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 17 kere teşekkür etti
  • 8 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Ağustos 28, 2017, 22:51:19 »
Uzun yolda 110-120 arası kullanıyorum. Çocuklar olduğu için 140-150lere pek çıkmam genelde. Zaten 160-170'i hiç görmedim :) Kafama takıldı. araçta LPG yok. Tüm bakımlar yetkili serviste yapılıyor. Buna rağmen bu kadar sarfiyata şaşırdım. Servis kağıdına baktım. 5-30 yazıyoru ancak faturada kesilen miktar az 10-40 koymuş olabilirler. Ne yapsam diye tereddütte kaldım açıkçası. Acaba kalitesiz yağ mı kullandılar ki?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • Sadece Toyota
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 6500
  • Model Yılı: '20
  • 1130 kere teşekkür etti
  • 2372 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Ağustos 28, 2017, 23:26:44 »
Aracınıza yağ eklemeyin, yağ filtrenizi kaliteli bir ürün ve yağınızı da API SN standartlarında 5W40 ile değiştirin, kilometre itibariyle eksiltme tamamen son bulmayabilir lakin bahsettiğiniz eksiltme oranı yarı yarıya azalması gerekir.

Hatta 5000km sonra yeniden (yani son bakımdan tam 10.000km sonra) yeniden yağ değişimi yapacaksanız yukarıda bahsettiğim işlemi motor iç temizleyici kullandıktan sonra yaparsanız, 5000km sonra, koyduğunuz API SN 5W40 yaklaşık 500ml eksilmiş olacak ancak bir sonraki değişimde yine API SN 5W40 kullanırsanız 10.000km'de eksilme 500ml altına düşecektir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 17 kere teşekkür etti
  • 8 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Ağustos 28, 2017, 23:32:22 »
Aracınıza yağ eklemeyin, yağ filtrenizi kaliteli bir ürün ve yağınızı da API SN standartlarında 5W40 ile değiştirin, kilometre itibariyle eksiltme tamamen son bulmayabilir lakin bahsettiğiniz eksiltme oranı yarı yarıya azalması gerekir.

Hatta 5000km sonra yeniden (yani son bakımdan tam 10.000km sonra) yeniden yağ değişimi yapacaksanız yukarıda bahsettiğim işlemi motor iç temizleyici kullandıktan sonra yaparsanız, 5000km sonra, koyduğunuz API SN 5W40 yaklaşık 500ml eksilmiş olacak ancak bir sonraki değişimde yine API SN 5W40 kullanırsanız 10.000km'de eksilme 500ml altına düşecektir.
Ufuk Bey, bu dediklerinizi yapacağım ancak yazdığınız kısımda bir şey dikkatimi çekti. Motor içi temizleyicisinden sonra yağ eksilebilir dediniz. Yetkili serviste usta motor temizleyicisi kullanmıştı. Araç eksiltmeyi o yüzden yapmış olabilir mi?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • Sadece Toyota
« Yanıtla #5 : Ağustos 28, 2017, 23:36:57 »
Ufuk Bey, bu dediklerinizi yapacağım ancak yazdığınız kısımda bir şey dikkatimi çekti. Motor içi temizleyicisinden sonra yağ eksilebilir dediniz. Yetkili serviste usta enjektör temizleyicisi kullanmıştı. eksiltmeyi o yüzden yapmış olabilir mi?

Hayır, enjektör temizleyicinin motor yağına etkisi yok denecek kadar azdır, o  da yakıtınız tükenene kadardır.

Motor iç temizleyici motor cidarlarındaki tortuları yüksek oranda sökeceğinden ilk etapta nispeten eksilme artacak ancak API SN standartlarındaki yağın giydirme özelliği ile belli bir kullanım sonucunda yavaş yavaş azalacaktır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 17 kere teşekkür etti
  • 8 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Ağustos 28, 2017, 23:40:16 »
Hayır, enjektör temizleyicinin motor yağına etkisi yok denecek kadar azdır, o  da yakıtınız tükenene kadardır.

Motor iç temizleyici motor cidarlarındaki tortuları yüksek oranda sökeceğinden ilk etapta nispeten eksilme artacak ancak API SN standartlarındaki yağın giydirme özelliği ile belli bir kullanım sonucunda yavaş yavaş azalacaktır.

Zaten satın aldığım kişi hiç eksiltme yapmıyor demişti. Ben de şaşırdım açıkçası. Şimdi bakım yeni yapıldığından biraz ekleyip böyle kullansam aynı cins yağdan sonra o dediğiniz marka yağı alıp değiştirsem geç kalmış olur muyum?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • Sadece Toyota
« Yanıtla #7 : Ağustos 28, 2017, 23:44:42 »
Zaten satın aldığım kişi hiç eksiltme yapmıyor demişti. Ben de şaşırdım açıkçası. Şimdi bakım yeni yapıldığından biraz ekleyip böyle kullansam aynı cins yağdan sonra o dediğiniz marka yağı alıp değiştirsem geç kalmış olur muyum?

Satın aldığınız kişi belki biraz abartmış olabilir :)

Yağ ekleyerek devam edecekseniz, motor iç temizliğini şu an mevcut bulunan ve ekleme yaptığınız yağ (10W40) ile yapabilirsiniz, geç kalmak gibi bir durum söz konusu olmaz ama takipte kalın zira API SN 5W40 ile de aynı oranda eksilme olur ise sırası ile 5W50 ve 10W60 viskozitelerini denersiniz.

En önemli kısım kullanılan motor yağının tam sentetik API SN standartlarında olması gerekliliği...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 1500
  • 27 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Ağustos 29, 2017, 10:26:24 »
60 vin bakımına girdik. Sabah arabayı çalıştırdım. Aklıma geldi servisten sonra yağını kontrol edeyim diye.

Akşam servisten geldim. Sabah yağa baktım (1dk çalıştırılmıştı araç )
Resim aşağıda bakalım ara ara takip edip yağ seviyesini ölçmek gerekir  artık

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • Sadece Toyota
« Yanıtla #9 : Ağustos 29, 2017, 10:41:10 »
60 vin bakımına girdik. Sabah arabayı çalıştırdım. Aklıma geldi servisten sonra yağını kontrol edeyim diye.

Akşam servisten geldim. Sabah yağa baktım (1dk çalıştırılmıştı araç )
Resim aşağıda bakalım ara ara takip edip yağ seviyesini ölçmek gerekir  artık

Yağ çubuğunu temizleyerek bir kaç kez daha kontrol etmeyi deneyin, aracınız mümkünse en az 15 dakika çalışmamış ve düz bir zeminde olsun.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 1500
  • 27 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Ağustos 29, 2017, 13:33:59 »
Yağ çubuğunu temizleyerek bir kaç kez daha kontrol etmeyi deneyin, aracınız mümkünse en az 15 dakika çalışmamış ve düz bir zeminde olsun.
1,5 saat durduktan sonra yağ seviyesi:

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • Sadece Toyota
« Yanıtla #11 : Ağustos 29, 2017, 13:47:12 »
1,5 saat durduktan sonra yağ seviyesi:

Bu seviye normal, 1000-2000km periyodunda kontrol etmeyi ihmal etmeyin.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 288000
  • Model Yılı: '06
  • 19 kere teşekkür etti
  • 929 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #12 : Ağustos 29, 2017, 15:46:13 »
Ufuk bey söylediğiniz durum sanırım benim başıma geldi . 2006 Corolla aracım  car  90 bine kadar araç servis bakımlı idi serviste hep 10/40 koyulmuş bende bakımı gelince özelde yaptırayım dedim . Yağ olarak ta yeni nesil motor diye 5/30 tam sentetik yağ koydum 100 bine kadar hiç eksilme olmadı . Araç çok fan açtığını fark ettim ince geldiğini düşünerek  bir sonraki bakıma  mobil 3000 x1 5/40 yağ koydum . Aracım daha sessizleşti ve de serileşti fakat eksilme yaptı kaçak falan aradım ama yok eksilmişti . Ustam lpğ ye bağladı fakat lpg takılalı henüz 10 bin km bile olmamıştı neyse eksilen tamamladım o şekil yağ bakımına kadar kullandım  110 bin bakımında gene aynı yağ koyuldu aracıma yaklaşık  3000 km oldu ve şu an için hiç eksilme söz konusu değil . 1500 km uzun yol yaptım temmuz sıcağında Antalya da full klima açık rampalarda zorladım gram eksilme olmadı bakalım ileriki kmreler de eksilme olacak mı takipteyim . Ama şunu anladım yağ vizkozitesi değiştirmek bu tip durumları ortaya çıkarabiliyor  .
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN ÜSTÜNDEKİ KANDIR ; TOPRAK, EĞER UĞRUNA ÖLEN VARSA VATANDIR

1996 GLİ  - COROLLA " EFSANE "

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 17 kere teşekkür etti
  • 8 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Ağustos 30, 2017, 23:17:44 »
Kitapçıkta araç yağ yakar yazıyor ancak insanın içi rahat olmuyor. Bir de toyota markasına bu durum hiç yakışmıyor. ARtık 500 kmde bir aracın yağını kontrol ediyorum. Suyunda hiç eksilme olmuyor ama yağ eksilmesi moral bozucu. Bir dalgınlığına gelse yağsız kalsa araç vay halimize

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kilometre: 270000
  • Model Yılı: '03
  • 13 kere teşekkür etti
  • 8 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #14 : Ağustos 31, 2017, 23:46:06 »
arkadaşlar yağ eksiltme problemini bende yaşadım. Servis motoru reflekte yapalım dediler. Sonra site  üzerinden ufuk beyle görüşüp gereken malzemeleri listeleyip fiyatlarını yazmıştı sağolsun. En son çare olarak Suudi arabistanda 18 yıl toyota servisinde çalışan bir ustaya gittim.  Aracım 235.000 km de idi. Şehirler arası yollarda 150-160 hızla gittiğim oluyordu. 1000 km de 700 ml civarı yağ eksiltiyordu. Ustam bana ince yağ kullanma dedi. würth motor iç temizleme (400ml) alıp motoru güzelce temizledi. Sonra 10-40 castrol yağını ekledi. O günden sonra 2 defa yağ değiştirdim. Takriben 15000 km yol yaptım. Ve 120 hızını hiç aşmadım. Yağ eksiltme hiç olmadı.
toyota hayranı

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kilometre: 175000
  • Model Yılı: '03
  • 4 kere teşekkür etti
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #15 : Nisan 24, 2018, 13:57:57 »
Kim Ne Derse Desin bizim kasalarda 2004'te kadar olanlardan yağ eksiltme problemi var bu fabrikadan kaynaklanmış zamanında serviste gidenler üst kapak ve çantaları sibopların vesaire değiştirerek halledilmiş maalesef size satan kişi bunu söylememiştir Benim arabada aynı şekilde yağ yakıyor üzerine ekliyorum koyuyorum bilmiyorum devam ediyorum yaptırmak İstersen şu anki fiyatı 4000 Lira civarı olduğunu söylediler