Gönderen Konu: Size göre güvenli otomobil nedir?  (Okunma sayısı 937 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 180000
  • Model Yılı: '05
  • 186 kere teşekkür etti
  • 250 kere teşekkür edildi
Size göre güvenli otomobil nedir?
« : Ağustos 21, 2017, 21:17:03 »
Merhaba abilerim neden bu yazıyı yazma gereği duyduğumu bilmiyorum ama genel olarak halkımız otomobiller konusundaki güven problemini ele almak istedim bu yazıyı yazarken çünkü halkımız olarak birçok kişinin yanlış bildiği bazı durumlar var yani benim çevremdeki çoğu kişinin güvenli otomobil tanımı muhtemelen yanlıştır sizlerin çevresinde nasıl bilmiyorum ama hep birlikte tartışalım istediğim için yazıyorum bu yazıyı.
Şimdi 2000 yılının öncesindeki araçlara baktığımız zaman gövdelerinin sert sağlam yapıda olduğunu görüyoduk lakin bir kaza oluyo araba dağılmasada içinden ölü çıkıyordu(tabi ben o yılları bilmediğim için okuduklarımdan yola çıktım)Günümüze baktığımız zaman ise şimdiki araçların tamamı dağılıyor premium markaları bunun dışında tutuyorum yani bir Clioda dağılıyor Vw Passat'ta Corollada neden?
İnsanlara clionun çarpışma testini izlettiğim zaman Renoult değil mi dağılıyor tepkisini alırken vw ford toyota gibi markalardan bahsettiğimde onlar güvenlidir imajı oluyor ama Vw'nin Toyota'nın veya Fordunda araçlarının cliodan çok farkı olmuyor ve dağılıyor bunun sebebini anlattığımda mantıklı bulan da oluyor öyle şey mi olur diyende sebebe baktığımız zaman ise olay 2000 öncesine göre değişmiş markaların tamamı güvenlik olarak genel bir yöntem geliştirmişler ve bunu kullanıyorlar,bu yönteme baktığımız zaman ise bunun altında aracın kaportasının kolay dağılması yatıyor.Bir aracın kaportasının kolay dağılması onun güvensiz olduğunumu gösterir? Veya bir araba bir kazada paramparça olmuşsa o araba sağlam değil midir?

Kesinlikle arabanın sağlamlığının kaportanın dağılmasıyla ilgisi olmadığını söyleyebiliriz bu dönemde çünkü artık araçların kaportaları herhangi bir kaza anında bütün hasarı emerek mümkün olan minumum hasarı aracın kabinine yansıtıyorlar yani bir Clio'nun dağılmasıyla bir Passat'ın dağılması hemen hemen aynı aslında araçlar kolay dağılıyor çünkü mühendisler gereği dağılıcak şekilde tasarlanmışlar yani olayları bu aslında bir kazada bütün hasarı emen kaporta paramparça oluyorken içinden burnu kanamadan çıkan insanları bu şekilde açıklayabiliriz çünkü yeni üretilen araçlarımız kendini değil yaşam alanını korumaya odaklanmışlar eğer bir araç bir kazada paramparça oluyorsa lakin içindeki yaşam alanı kabinde bozulma olmamışsa ve içindeki canları korumayı başarmışsa o araba üzerine düşen görevi sonuna kadar yapmıştır bizim toplumumuz gidipte a firmasının b arabasına bak kazada nasıl paramparça olmuş içindekiler şanslıymış bulaşmamak lazım o firmaya diyor,yanlış a firması bu aracı bilerek dağılcak şekilde tasarlamış aracın yapısı bu görevinide iyi bir şekilde yapıp içindeki hayatları kurtarmış bu araç daha ne yapabilir ki? Özet geçmek gerekirse günümüzde kolay dağılan otomobiller sanılanın aksine güvensiz otomobiller değiller lakin burdan gidipte euroncap'te 1 yıldız almış dağılmış bir otomobile güvenli demekte doğru değildir diyip sözü size bırakıyorum abilerim bu konuyu uzun zamandır düşünüyordum benim çevremdenmi kaynaklı yoksa genel olarak halkımızın düşüncesimi bu bilmiyorum ama kaportası dağılan otomobil dandiktir konusuna ithafen yazdım bu yazıyı umarım bilmeyenlere yol gösterebilmişimdir dediğim gibi ben sözü forumdaki benden tecrübeli abilerime bırakıyorum
Toyota Corolla 2002 1.4 Terra e120 Sedan (2015—)
Toyota Corolla 2005 1.6 Sol Hb (2024——)

Toyota Club Türkiye

Size göre güvenli otomobil nedir?
« : Ağustos 21, 2017, 21:17:03 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: -
  • 32 kere teşekkür etti
  • 201 kere teşekkür edildi
Ynt: Size göre güvenli otomobil nedir?
« Yanıtla #1 : Ağustos 21, 2017, 21:34:13 »
Sevgili Kardeşim.

Yazıyı noktalama işaretlerini ve paragraf başlarını yeniden düzenleyerek tekrar yayınlarsan daha anlaşılabilir olacaktır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Ağustos 22, 2017, 11:53:47 »
Selam Burak;
Önemli ve faydalı bir konuya değinmişsin. Bu durumdan çeşitli konu başlıklarında, farklı şekillerde bahsetmiştik.
Amaç aracı kurtatmak mı, içindekileri kurtatmak mı!?
İnsan vücudunun ortalama pozitif ve negatif yönlü G dayanımı belli. Olası araç hızlarında amaç; içersindekilere mümkün mertebe daha düşük kuvvette G yansıtmaya çalışmaktır. Bunun için de şok emici, katlanma noktaları yapılır mevcut teknolojilerdeki araçlarda. Kaput altında bile bunların bazılarını kolayca görebilirsiniz.
Sağlam ile Güvenli de aynı şey değildir, Sert ile Sağlam da. 

Mevcut araçların insan için güvenlik limitleri çok düşük, hız ve kütleleri düşünüldüğünde.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Dinozor
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 56100
  • Model Yılı: '16
  • 215 kere teşekkür etti
  • 1350 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Ağustos 22, 2017, 14:43:41 »
güvenli araç,öncelikle yolcusunu koruyan araç olmak durumunda,elbette kazaya neden olan etkenlerde farklı oluyor,3-5 gün önce istanbulda marka yazmıyorum 4x4 jeep, tıra arkadan süratle girdi,sürücüyü ve arkadaşının cenazelerini itfaiye 1 saatte zor çıkardı,geçtiğimiz aylarda izmirde havaalanı yolunda bir corollaya arkadan otobüs vurdu,o araçta önde başkasına,yanlardan da darbe aldı ,konumuz hava yastıklarının açılmaması idi,sürücü içinden sağlam çıktı,yoruma açık,testlerde yolcu ,yaya güvenliği gibi ölçütler var,biliyorsunuz 100 üzerinden değerlendiriliyor.her geçen gün yolcu koruma ile çalışmalara rağmen en güvenle yapılacak işlerin başında hız limiti ve trafik kurallarına ,insana ve hakka saygı geliyor.bir otomobilin 30.000 adet parçaadan oluşturulduğu göz önüne alınırsa,daha kat edeceğimiz çok yol var diyorum.
Tokay Ceritoğlu