Gönderen Konu: Akü takviyesi sonrası auto cam fonksiyonu  (Okunma sayısı 3205 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
Akü takviyesi sonrası auto cam fonksiyonu
« : Ağustos 14, 2017, 00:29:55 »
Arkadaşlar merhaba
2005 model terra corollama akü takviyesi yapmak zorunda kaldım daha araçla hareket etmedim ama ilk etapta farkettiğim aracımın camlarının auto açılıp kapanma fonksiyonunun iptal olmuş olması bunu nasıl eski haline getirebilirim ve başka nelerde bu şekilde bir sıfırlanma söz konusu olabilir ?

Toyota Club Türkiye

Akü takviyesi sonrası auto cam fonksiyonu
« : Ağustos 14, 2017, 00:29:55 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: AB+
  • Model Yılı: '05
  • 21 kere teşekkür etti
  • 61 kere teşekkür edildi
Ynt: Akü takviyesi sonrası auto cam fonksiyonu
« Yanıtla #1 : Ağustos 14, 2017, 00:57:07 »
Bütün cam düğmelerine basılı tutunca eskiye dönüyordu galiba. Cam kapansa bile basılı tutun hepsine birden. Yanlış hatırlamıyorsam.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: C-HR
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 42000
  • Model Yılı: '20
  • 284 kere teşekkür etti
  • 309 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Ağustos 14, 2017, 00:58:49 »
Arkadaşlar merhaba
2005 model terra corollama akü takviyesi yapmak zorunda kaldım daha araçla hareket etmedim ama ilk etapta farkettiğim aracımın camlarının auto açılıp kapanma fonksiyonunun iptal olmuş olması bunu nasıl eski haline getirebilirim ve başka nelerde bu şekilde bir sıfırlanma söz konusu olabilir ?

Cam tuşlarını 3-5 sn kapatma konumuna çekerek tutarsanız düzelir. Radyo kanallarınız da silinmiş olabilir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 30000
  • Model Yılı: '15
  • 48 kere teşekkür etti
  • 105 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Ağustos 14, 2017, 01:04:24 »
Sizin probleminizle ne kadar alakası var bilmiyorum ama hatırlatmak isterim. Takviye ederken yapılan genel bir yanlış eksi eksiye bağlamak. Eksi kutup takviye edilecek araçta akuye değil de şasiye verilmesi gerekiyor, aksi takdirde elektronik aksamda arıza meydana gelebiliyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: ---
  • Model Yılı: -
  • 51 kere teşekkür etti
  • 152 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Ağustos 14, 2017, 05:31:13 »
Sizin probleminizle ne kadar alakası var bilmiyorum ama hatırlatmak isterim. Takviye ederken yapılan genel bir yanlış eksi eksiye bağlamak. Eksi kutup takviye edilecek araçta akuye değil de şasiye verilmesi gerekiyor, aksi takdirde elektronik aksamda arıza meydana gelebiliyor.
Günümüzde üretimi sanırım yok ama, ya takviye edilecek aracın şasisi negatif kutup değilse? Yani her zaman eksi kutup takviye edilecek aracın şasisine bağlanmaz. Akü voltajları aynı olmak şartıyla artı kutup artı kutuba, eksi kutup eksi kutuba bağlansa aracın elektronik aksamında arıza meydana gelmez.
Sizin bahsettiğiniz olay doğrudur ama bunun sebebi elektronik aksamda arıza oluşmaması değil, güvenliktir. Takviye edilecek aracın akümülatöründe bir sıkıntı olduğundan dolayı takviye etme ihtiyacı duyuyoruz yani akümülatörüzün arızalı olma ihtimali ve patlayıcı gaz sızdırma riski vardır. Bu patlayıcı gazlar en ufak bir kıvılcımla patlayabilirler. İşte bu sebepten eksi veya artı (aracına göre) kutup kablosunu takviye edilecek aractaki akümülatörün direkt kutup başına değilde, aküden olabildiğince uzak bir noktadaki şasi kısmına bağlarsak, bağlantı esnasında oluşabilecek kıvılcımlardan dolayı akümülatör patlama riskini ortadan kaldırmış oluruz.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Toyota candır gerisi heyecandır.
  • Araç: Avensis
  • Kilometre: 102000
  • Model Yılı: '12
  • 52 kere teşekkür etti
  • 70 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Ağustos 14, 2017, 16:48:20 »
LPG dolum esnasında yapılan topraklama ne kadar doğru  o zaman tartışılır, gerçi uygulayan yok denecek kadar az. Ayrıca TÜVTÜRK te egzoz emisyonu esnasında da topraklama maksatlı mı bilmiyorum ama  motora mıknatıs ile tutturulan bir kablo bağlanıyor.
Avensis Elegant Extra 1.6

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 51 kere teşekkür etti
« Yanıtla #6 : Ağustos 14, 2017, 17:11:20 »
Tuvturk te yapılan işlemi hiç görmedim fikrim yok ancak LPG dolum esnasında topraklamayı araca bağlasanızda aracın lastikleri aracı yalıtacağından açık devre olur, sıkıntı olmaz. Sanırım soruyu pozitif şasi için sordunuz...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • 2908 kere teşekkür etti
  • 3274 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Ağustos 14, 2017, 18:03:35 »
Akü takviyesine dair detay bilgiler de mevcuttur.
http://www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=78183.0

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Scientia Dux Vitae Certissimus
  • Kilometre: 38000
  • Model Yılı: '21
  • 2116 kere teşekkür etti
  • 3164 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Ağustos 14, 2017, 18:40:33 »
Günümüzde üretimi sanırım yok ama, ya takviye edilecek aracın şasisi negatif kutup değilse? Yani her zaman eksi kutup takviye edilecek aracın şasisine bağlanmaz. Akü voltajları aynı olmak şartıyla artı kutup artı kutuba, eksi kutup eksi kutuba bağlansa aracın elektronik aksamında arıza meydana gelmez.
Sizin bahsettiğiniz olay doğrudur ama bunun sebebi elektronik aksamda arıza oluşmaması değil, güvenliktir. Takviye edilecek aracın akümülatöründe bir sıkıntı olduğundan dolayı takviye etme ihtiyacı duyuyoruz yani akümülatörüzün arızalı olma ihtimali ve patlayıcı gaz sızdırma riski vardır. Bu patlayıcı gazlar en ufak bir kıvılcımla patlayabilirler. İşte bu sebepten eksi veya artı (aracına göre) kutup kablosunu takviye edilecek aractaki akümülatörün direkt kutup başına değilde, aküden olabildiğince uzak bir noktadaki şasi kısmına bağlarsak, bağlantı esnasında oluşabilecek kıvılcımlardan dolayı akümülatör patlama riskini ortadan kaldırmış oluruz.

Yorum yaparken yanlış yönlendirme yapmayınız lütfen. Artının şase olduğunu gördünüz mü duydunuz mu? Temel elektrik bilgisi bu.
Şasiye bağlanmasında da eksiye bağlanmasında da sıkıntı yoktur. Şasiye bağlanmasının sebebi marş yaparken elektrik daha rahat alınır. Öteki türlü eksiye takıldığında akünün bir süre dolması gerekebilir.
Oluşan kıvılcımla da birşey olmaz. Akü değişimlerinde hep kıvılcım çıkıyor. Akünün içindeki patlayıcı gazlara örnek verir misiniz? Ayrıca akünün içindeki malzemelere?

LPG alınırken uygulanan topraklama bir önlemdir. Araçta statik elektrik varsa ve olur da kıvılcım oluşturursa yangına sebebiyet verebilir lpg dolayısıyla. Ama aracın lpg dolum ağzından lpg sızdırmaz, bu nedenle oluşacak alev ancak lpg dolum pompasında olur.
Dacia Duster 1.3 TCE EDC Comfort 2021 model (2023-...) 38bin km- ...
Dacia Sandero Stepway 0.9 TCE Easy-R 2017 model (2021-2023) 32bin km-56bin km
Toyota Corolla 1.6 Multidrive S 2019 model (2019-2021) 0 km-23bin km.
Mazda 3 1.6 Touring 2010 model (2015-2019) 96bin km-171bin km Toyota Yaris 1.3 Terra 2007 model (2013-2015) 55bin-91bin km.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 51 kere teşekkür etti
« Yanıtla #9 : Ağustos 14, 2017, 21:02:16 »
Sizin duymamış olmanız olmadığı anlamına gelmiyor. http://www.restore-an-old-car.com/positive-ground-cars.html. http://lajagclub.com/the-argument-for-positive-ground/. Bu arada şase demiyorum şasi diyorum. Aracın şasisi yani gövdesi. Kimseyi yanlış yönledirdiğim yok. Hiç akü kaynaklı patlama duymadınız mı? https://www.youtube.com/watch?v=pdDNqWERnaM. Aküler birer hidrojen ve hidrojen sülfür kaynağıdır. Daha çok bilgi isterseniz üşenmeyin biraz araştırırsanız görürsünüz. Size akü kimyası anlatacak değilim. http://goodforgas.com/hazardous-gases-associated-lead-acid-battery-charging-stations/ "Oluşan kıvılcımla da birşey olmaz. Akü değişimlerinde hep kıvılcım çıkıyor"...Ülkemizde gaz kaçağını çakmakla kontrol ediyorlar, genelde birşey olmuyor. Sizin mantık bu...
Sırf muhalif olmak için yazmayın yanlış bilgi varsa buyurun doğrusunu siz yazarak aydınlatın bizi.
http://www.toolboxtopics.com/Gen%20Industry/Battery%20Charging%20-%20A%20Multitude%20of%20Hazards.htm

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
« Yanıtla #10 : Ağustos 14, 2017, 21:26:46 »
Sizin duymamış olmanız olmadığı anlamına gelmiyor. http://www.restore-an-old-car.com/positive-ground-cars.html. http://lajagclub.com/the-argument-for-positive-ground/. Bu arada şase demiyorum şasi diyorum. Aracın şasisi yani gövdesi. Kimseyi yanlış yönledirdiğim yok. Hiç akü kaynaklı patlama duymadınız mı? https://www.youtube.com/watch?v=pdDNqWERnaM. Aküler birer hidrojen ve hidrojen sülfür kaynağıdır. Daha çok bilgi isterseniz üşenmeyin biraz araştırırsanız görürsünüz. Size akü kimyası anlatacak değilim. http://goodforgas.com/hazardous-gases-associated-lead-acid-battery-charging-stations/ "Oluşan kıvılcımla da birşey olmaz. Akü değişimlerinde hep kıvılcım çıkıyor"...Ülkemizde gaz kaçağını çakmakla kontrol ediyorlar, genelde birşey olmuyor. Sizin mantık bu...
Sırf muhalif olmak için yazmayın yanlış bilgi varsa buyurun doğrusunu siz yazarak aydınlatın bizi.
http://www.toolboxtopics.com/Gen%20Industry/Battery%20Charging%20-%20A%20Multitude%20of%20Hazards.htm

"Most of you know that those of us who own an early Jag (or most any other British car up through the late 60’s) have vehicles that originally came fitted with Positive Ground electrics, while most of rest of the world, then and now, had Negative Ground equipment. "

60'lardaki İngiliz araçlarında kullanılmış, bu da İngilizlerin tersliğinden olsa gerek hem ölçü birimlerinde, hem trafik yönünde ters oldukları gibi elektronikte de terslik yapmak istemişler ama olmamış. Pardon Britanya demeliydim değil mi?

Doğru yazılış "şase"dir. Buyrun TDK. Bir de "şasi" diye aratın isterseniz.
http://www.tdk.gov.tr/index.php?option=com_bts&view=bts&kategori1=veritbn&kelimesec=296868

Üretilen hidrojen gazı çok azdır. Zaten havalandırma için akülerde bir çıkış da vardır. Eski akülerde bu çıkış toz topraklar tıkandıysa birikebilir ve ancak öyle patlayabilir. Bu aküden değil, kullanıcısı kaynaklıdır. 4-5 senelik bitmiş akülerin hala kullanabilmeye çalışanların yaptığı şeyler. Şarj ederken yüksek akım verdilerse (kapasitesinin 1/10u kadar akım verilmelidir) kapasitesi bittiği için ürettiği yüksek hidrojen ve ısınma sonucu olabilir  ancak.

Son benzetmeniz de çok saçma olmuş. Yangının sebeplerini bilmeden, araçlardaki ve pompalardaki güvenlik önlemlerini bilmeden evdeki gaz kaçağı ile lpg dolumundaki statik elektrik önlemiyle konulan kıskaçı bir görüyorsunuz.

Muhalifliği ben değil, 1960 larda sadece İngiliz pardon Britanya üretimi araçlarda kullanılan bir yapıyı bugün olabilirmiş gibi göstererek asıl siz yapıyorsunuz.
Mazda 3 1.6 Touring 2010 model (2015-2019) 96bin km-171bin km Toyota Yaris 1.3 Terra 2007 model (2013-2015) 55bin-91bin km.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 51 kere teşekkür etti
« Yanıtla #11 : Ağustos 14, 2017, 21:33:06 »
Mutlu hocam seninle tartışacak değilim. O linkini verdiğin TDK da şasi yi siz kendiniz bir aratıp anlamını buraya yazın lütfen. Demek ki varmış değil mi? Kimseyi yanlış yönlendirdiğim falan yokmuş...Özür dileceğinize zeytinyağı misali üste çıkmaya çalışmayın lütfen.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
« Yanıtla #12 : Ağustos 14, 2017, 22:03:47 »
Tamamdır 1960 İngiliz standartlarını hesaba katmadığım için özür dilerim. :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 51 kere teşekkür etti
« Yanıtla #13 : Ağustos 14, 2017, 22:16:24 »
Tamamdır 1960 İngiliz standartlarını hesaba katmadığım için özür dilerim. :)
Yine iğnelemişsiniz ya neyse :alkis: . Bakın yazdıklarımı lütfen dikkatle baştan sona okuyun. O kıskaç olayını da okuyun. Arkadaş yazdıklarımdan dikkatle bir soru sordu bende ona cevaben yazdım, hatta sorusunu tam olarak anlayıp anlamadığımı belirtmek için cümlenin sonuna ek bir cümle daha ilave ettim. Aslında siz ta ilk başta verdiğiniz cevapta benim söylediğimden farklı birşey söylemediniz ki. Özetle bende sıkıntı olmaz dedim, sizde sıkıntı olmaz dediniz. Elektronik aksam zarar görmez. Peki neden eksi kutbu eksi kutba bağlamazlar çünkü sebebi .... dedim. ""Şasiye bağlanmasının sebebi marş yaparken elektrik daha rahat alınır. Öteki türlü eksiye takıldığında akünün bir süre dolması gerekebilir. "
Bakın bu cümlenizde doğru değil. :-\

Mesaj Birleştirildi: Ağustos 14, 2017, 22:18:24

Bu arada "şasi" nin anlamını da yazın hata düzeltilsin :-[  şase değil şasi :tamam:

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • 2908 kere teşekkür etti
  • 3274 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #14 : Ağustos 15, 2017, 14:01:48 »
Kısa devreden kaçınalım değerli arkadaşlar.

Akü gaz salınımı ve kontrolü başlı başına bir konu, bunda şarj akımı ve ortam ısısı önemli. Yenilerde Vrla tipler de mevcut.
Bombe yapmış akü kabı önemli bir sinyaldir, asla kullanılmamalıdır.
Alıcı akü negatif kutup kullanımı önerilmiyor.