Gönderen Konu: Motor soğukken gelen ses  (Okunma sayısı 7172 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Zamana bırakma!
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 145000
  • Model Yılı: '04
  • 2 kere teşekkür etti
  • 21 kere teşekkür edildi
Motor soğukken gelen ses
« : Ağustos 07, 2017, 09:06:57 »
Arkadaşlar aracımda 1 haftadır sabahları ilk çalıştırmada bu sesi duymaya başladım. Daha önce ilk çalıştırmada çok defa kaputu açıp motor sesini dinlemiştim. Böyle bir ses yoktu. Ancak şimdi ses 2 3 dk boyunca duyuluyor. Daha sonra gün içinde araç 4-5 saat beklese bile bu ses oluşmuyor. 10-15 saat yani akşam stop edip sabah çalıştırdığımda yani ortalama bir 8-10 saat geçtikten sonra araç bu sesi yapıyor. Konu hakkında biraz araştırma yaptım ve bir video buldum. Bu videodaki sese çok benzese de bu kadar güçlü bir ses değil. Aynı ses ama benimki daha az. Bir de gaza basıp deviri 2000 üzerine çıkartınca ses azalıyor 3000e getirince hiç duyulmuyor ve gazı bırakıp devir düşüşe geçtiğinde daha net duyuluyor. Sonra devir rölantiye düştüğünde ses azalsa da 2-3 dakika boyunca devam ediyor.

Sesin kaynağıyla ilgili benim bir tahminim var ama tabi olaydan hiç anlamadığım için benimki sadece tahmin. Aracımda yüksek hızlarda kullanımdan dolayı biraz yağ eksiltmesi yaşandı. Şu an maksimum 140 ile kullanıyorum ve yağ eksiltmesi durdu. Yağ seviyesi ile ilgili bir resim oluşturdum. İlk yağ koyulduğunda yeşille işaretlediğim seviyede olan yağ şu an kırmızı ile çizdiğim yerde. Acaba ilk çalıştırmada yağlama gerçekleşene kadar bu sesin duyulması normal midir?

Yukarıda bahsettiğim video: https://www.youtube.com/watch?v=PkR5H18Vfyk

Yağ seviyesi: https://hizliresim.com/WQza12

Toyota Club Türkiye

Motor soğukken gelen ses
« : Ağustos 07, 2017, 09:06:57 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kilometre: 275
  • Model Yılı: '06
  • 20 kere teşekkür etti
  • 8 kere teşekkür edildi
Ynt: Motor soğukken gelen ses
« Yanıtla #1 : Ağustos 07, 2017, 17:15:17 »
Şarj dinamosu bilyası arızasına benziyor. Ses varken şarj dinamosunu dinle, ya da sesi bir ustaya dinlettir. Aynı sorun bende olmuştu. 170 TL ye bilyaları değiştirdiler ses kesildi, hatta motor sesi alışkın olduğumdan çok daha az geliyor. Geçmiş olsun.
Corolla 2006 1.6 VVTİ Terra Otm. Sedan

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Dinozor
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 56100
  • Model Yılı: '16
  • 215 kere teşekkür etti
  • 1349 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Ağustos 07, 2017, 18:18:43 »
ilk çalıştırmada bu sesin motor yağlanması ile bir alakası olduğunu düşünmüyorum,size göre yağlama geç oluyor,bu da yağ pompası çalışmıyor demektir,öyle olsa motor elden giderdi,aracınız dizel herhalde,döner aksamdan gelen yağsız bir elemanın rulman sesine çok benziyor,marş motoru,şarj dinamosu,devir daim vb tüm dönen  sistemleri kontrol ettirmelisiniz.
Tokay Ceritoğlu

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Zamana bırakma!
  • 2 kere teşekkür etti
« Yanıtla #3 : Ağustos 09, 2017, 00:46:18 »
İlçeye tayinim çıkması sebebiyle aracı hala bir ustaya gösterebilmiş değilim. Afyon merkezdeki ustaya da hemen gidemeyeceğim. Isparta'dan usta tavsiyesi verebilecek var mı acaba?

Ayrıca araç benzin&lpg. 46binde brc sistem takılmış şu an 116binde.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Zamana bırakma!
  • 2 kere teşekkür etti
« Yanıtla #4 : Ağustos 10, 2017, 13:38:18 »
Sanirim Ispartadan toyota ustası tavsiye edebilecek yok. Şimdi afyondaki ustamı aradım. Yağın eksikse yapabilir dedi. Zaten yağ koyulalı 7bin km olmuş bi yağ değişimi yaptıracağım sonra ses kesilmezse Afyona götüreceğim aracı.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Zamana bırakma!
  • 2 kere teşekkür etti
« Yanıtla #5 : Ağustos 16, 2017, 15:15:54 »
Yağ ve yağ filtresi değişimi yapıldı. Malesef ses azalsa da devam etmekte. Yağ değişimini ilçede sıradan biyerde yaptırdım. Oradaki usta "Benzinli araçlarda olur ekseriyetle. Filter sesidir. Motordan gelen bir ses olsa sürekli gelirdi. Sıkıntı yapmaz rahat olun." dedi de ben inanmadım tabiki :) Ses kesilmeden de içim rahat etmez. Çok titizimdir araba konusunda.
Yağ için Afyondaki ustamdan aldığım tavsiyeler uzerine FİL marka filtre ve Castrol Magnatec 4lt 10-40 yağ koyuldu.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Scientia Dux Vitae Certissimus
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 38000
  • Model Yılı: '21
  • 2116 kere teşekkür etti
  • 3162 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Ağustos 16, 2017, 15:21:48 »
Yağ ve yağ filtresi değişimi yapıldı. Malesef ses azalsa da devam etmekte. Yağ değişimini ilçede sıradan biyerde yaptırdım. Oradaki usta "Benzinli araçlarda olur ekseriyetle. Filter sesidir. Motordan gelen bir ses olsa sürekli gelirdi. Sıkıntı yapmaz rahat olun." dedi de ben inanmadım tabiki :) Ses kesilmeden de içim rahat etmez. Çok titizimdir araba konusunda.
Yağ için Afyondaki ustamdan aldığım tavsiyeler uzerine FİL marka filtre ve Castrol Magnatec 4lt 10-40 yağ koyuldu.

Lifter sesi olur. Bunu kesmenin tek yöntemi 10-40 gibi yarı sentetik yağ kullanmayacaksınız, ve düzenli motor iç temizleyici kullanacaksınız.
10-40 da eksilme yoksa, Mobil 1 new life 0-40 kullanın birdahaki yağ değişiminde. Ve şimdiki yağ boşaltmadan da motor iç temizleyici kullanın. Bir süre yağ eksiltir yağ değişiminden sonra, dert etmeyin. Sonra kesilir. Takip edin 2. bakımdan sonra da yağ eksiltme az da olsa devam ederse mobil 1 peak life 5w-50 ye geçersiniz.

Bu sesin hiçbir zararı yoktur.
Dacia Duster 1.3 TCE EDC Comfort 2021 model (2023-...) 38bin km- ...
Dacia Sandero Stepway 0.9 TCE Easy-R 2017 model (2021-2023) 32bin km-56bin km
Toyota Corolla 1.6 Multidrive S 2019 model (2019-2021) 0 km-23bin km.
Mazda 3 1.6 Touring 2010 model (2015-2019) 96bin km-171bin km Toyota Yaris 1.3 Terra 2007 model (2013-2015) 55bin-91bin km.