Gönderen Konu: Yağ eksiltme sorunu  (Okunma sayısı 24741 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Zamana bırakma!
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 145000
  • Model Yılı: '04
  • 2 kere teşekkür etti
  • 21 kere teşekkür edildi
Yağ eksiltme sorunu
« : Temmuz 04, 2017, 12:04:08 »
Merhaba arkadaşlar. Aracı 109binde satın aldım. Alınca yağ değişimini yaptırdım. 10-40 yağ koyuldu. Kaç litre yağ koyuldu bilmiyorum ama şöyle anlatayım. Yağ çubuğumda 2 tane nokta var. İkinci noktanin hemen 2milimetre üzerindeydi yağ seviyesi. Araç şu an 113binde ve yağ seviyesi 2. noktada. Yani 2milimetre aşağıda. Park yerini sürekli kontrol ediyorum damlatma yok asla. Bu yağ eksiltme normal midir ne yapmam lazım?

Toyota Club Türkiye

Yağ eksiltme sorunu
« : Temmuz 04, 2017, 12:04:08 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • İskender ERSÖZ
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 52000
  • Model Yılı: '12
  • 49 kere teşekkür edildi
Ynt: Yağ eksiltme sorunu
« Yanıtla #1 : Temmuz 04, 2017, 14:00:50 »
4000 km'de 200 gr eksiltmiş gibi belki daha az.Bundan iyisi şamda kaysı.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kilometre: 290000
  • 21 kere teşekkür etti
  • 86 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Temmuz 04, 2017, 15:40:20 »
Biraz tuhaf bir durum değilmi 113 bin km deki bir aracın yağ eksiltmesi. Vede 10-40 yağ . 260 bin km deki avensis aracıma 0-40 kullanıyorum eksiltme olmuyor.
İSRA-37

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 288000
  • Model Yılı: '06
  • 19 kere teşekkür etti
  • 929 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Temmuz 04, 2017, 15:58:41 »
Benim aracımda  109 bin km de 2006 terra sedan  100 bine kadar gram yağ eksilttiğini görmedim 96 binde lpg taktırdım 100 bin bakımında  5/40 mobil yağ koydum ondan öncesinde  5/30 koymuştum bana biraz ince geldi . 5/40 da  ilk başta 200-300 gram yağ eksiltti araba sonrasında onu tamamladım yağ bakımına kadar 200 gram daha eksiltti . Geçen hafta  109800 de  tekrar bakıma girdi gen 5/40 koydum bu arada yağ filtresi ile birlikte  4200 gram yağ konuluyor bizim araçlara bilgin olsun ustama sordum  200 gram kadar eksilme oldu diye oda lpg li araçlarda azda olsa eksilme ısıdan dolayı olur bu normal dedi . Senin de durumun aynı gibi iki çizginin arasında olduğu sürece korkma alt çizgiye inerse  800 gram civarı eksiltmiş olur o zaman sorun ara . Ama lpg li araçlarda bir mikltar eksilme oluyor . Lpg de fakir karışım varsa ondan dolayı da eksilme oluyormuş fakat ben ayarını gösterdim herhangi bir sorun görülmedi aracın çekişinde gidişinde de bir sorun yaşamıyorum 
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN ÜSTÜNDEKİ KANDIR ; TOPRAK, EĞER UĞRUNA ÖLEN VARSA VATANDIR

1996 GLİ  - COROLLA " EFSANE "

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • İskender ERSÖZ
« Yanıtla #4 : Temmuz 04, 2017, 15:59:27 »
Mustafa bey formları gezerseniz 2015-2016 modellerde 1000-2000 km katetmelerde kartelde yağ kalmayan bir sürü toyota'ya rastlayabilirsiniz.Bu tabiki normal bir durum değil.Geçenlerde ismini size şimdi burda vermek istemiyorum.Ankaranın ünlü ustalarından biri ile sohpetimizde yeni corollarda da bu tür yağ eksiltme durumlarının olduğundan bahsetmişti. Zaten servislerde 10.000 Km'de 1 lt yağ eksilmesine nornal bir durum olarak kabul ediyorlarki sizin arabanız zannediyorum 10 yaş cıvarında ve 4.000 km'de 200 gr ekşiltmiş bana göre çok iyi.Tabiki bu formda görüş bildiren değerli arkadaşlarımız ne der onu bilemem bu benim görüşüm.Saygılarımla

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Zamana bırakma!
  • 2 kere teşekkür etti
« Yanıtla #5 : Temmuz 05, 2017, 00:05:26 »
Yorumlardan anladigim kadariyla 200gramlik bir yag eksiltmem var ve bunu sorun etmemeliyim. Aracin  6bin km sonra yag degisimi var. O zamana kadar bu hesaba gore 300 gram daha eksiltmesi gerekiyor. Yani toplamda 10bin km de 500 gram eksiltme olacak. 500 gram eksiltme dogal bir eksiltme midir yoksa Afyondaki toyota ustalarina gostermeli miyim?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kilometre: 100000
  • Model Yılı: '16
  • 22 kere teşekkür etti
  • 112 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Temmuz 05, 2017, 08:56:22 »
Mustafa bey formları gezerseniz 2015-2016 modellerde 1000-2000 km katetmelerde kartelde yağ kalmayan bir sürü toyota'ya rastlayabilirsiniz.Bu tabiki normal bir durum değil.Geçenlerde ismini size şimdi burda vermek istemiyorum.Ankaranın ünlü ustalarından biri ile sohpetimizde yeni corollarda da bu tür yağ eksiltme durumlarının olduğundan bahsetmişti. Zaten servislerde 10.000 Km'de 1 lt yağ eksilmesine nornal bir durum olarak kabul ediyorlarki sizin arabanız zannediyorum 10 yaş cıvarında ve 4.000 km'de 200 gr ekşiltmiş bana göre çok iyi.Tabiki bu formda görüş bildiren değerli arkadaşlarımız ne der onu bilemem bu benim görüşüm.Saygılarımla

1000-2000 km sonunda karterde yağ kalmayan araç yakıtla beraber yağı da içmesi lazım. 5000 km sonunda alt çizgiye gelen var ama dediğiniz km sonunda karteri geçtim alt çizgiye gelen yok.
Yağ sorunu 2010-2013 arası dizellerde var ve bunun sebebi parçalarda hiçbir değişiklik yapmadan (piston-segman-blok) sadece yazılım ile 190 olan torku 205'e çıkarmadan kaynaklı. Yeni nesil benzinli olanlarda ise böyle bir sorunu duymadım.
LPG takılan motorda ısıl sebeplerle bir miktar yağ eksiltmesi normaldir. Bu eksiltme motorun çalışma süresi ve kilometresi ile doğru  orantılıdır. LPG ile çalışması tasarlanmayan bir sistemin, LPG ile çalıştırılması sonucu ortaya çıkan bir durum.
Örneğin Honda son çıkan kasasında LPG'li versiyonda yaklaşık 50-60 kadar motor parçasını benzinliye göre farklı kullanmıştır.
2009-2012 Auris Comfort Extra LS 1.6-132PS Valvematic
2012-2016 Corolla Comfort Extra 1.4 D-4D 90 PS
2016 - Corolla Premium Navi High 1.4 D-4D 90 PS

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • İskender ERSÖZ
« Yanıtla #7 : Temmuz 05, 2017, 09:38:31 »
 Bir sürü derken orda aslında genel olarak yağ eksiltme sorunundan bahsetmek istemiştim.Şimdi o formu aradım bulamadım.Araç  2015 veya 2016 idi sanırım Dizel bir Corolla vardı.2000 Km'de  kartelde yağ kalmadığından bahsediyordu ve arkadaş servisten çıkmıyordu sonra ne oldu bilemiyorum.O konuyu dile getirmek istemiştim.Genelleme biraz abartılı olmuş.Bu arada mesai  arkadaşım 2010 yılında dizel bir Corolla almıştı.İnanın arabanın  500 km'de yağ ikaz lambası yanmıştı.Arabayı  çekici ile servise götürdüklerinde kartelde 1 gram yağ kalmamıştı.Arkadaşım avukattı ne yaptı ne etti arabayı yenisi ile değiştirmediler.Motorla ilgili bir çok şey yaptı servis garanti kapsamında tabiki, ve hala da biniyor ama sıkıntı giderildi.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Zamana bırakma!
  • 2 kere teşekkür etti
« Yanıtla #8 : Temmuz 05, 2017, 22:31:00 »
Bu konu burada beklesin. 4000km daha yaptigimda muhtemelen eylul başı gibi durumu yazarım.  İnsallah hic eksiltme olmaz da masraf falan cikarmaz arabam. Cevap yazan herkese tesekkurler.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Zamana bırakma!
  • 2 kere teşekkür etti
« Yanıtla #9 : Temmuz 13, 2017, 23:13:21 »
Evet arkadaşlar aracım 113bindeyken 4 temmuzda bu konuyu açtım. Yağ seviyesi ikinci noktadaydı. 8 gündür şehirlerarası biraz yol yaptım ve araç bugün 114bin  oldu. Dedim bir bakayım yağ seviyesine. Acaba ne değişti 100km de. Aracı dün akşam stop etmiştim. Sabah kontrol ettim ve ikinci noktanın 2mm altındaydı. Yani iki nokta arası 1cm yani 10mm ise 1000km de seviye 2mm daha azalmış oldu. Şehirlerarası rahat yollarda radar olmayan yerlerde ya da gece yolculuğunda 140-160 arası gittim çoğunlukla. Aracı hızlanmalı yavaşlamalı kullanımda yağ eksiltmesi görülebileceği yazıyor aracın kitapçığında. Nedir bu duruma yorumunuz? Ustaya gitmeli miyim?
(Farklı bir konu da açtım kitapçıktaki ibare ile alakalı ama aracımın durumuyla ilgili konu buradan devam etse iyi olacak yoksa konu dağılabilir diye düşünüyorum.)

Yorumda bulunan arkadaşlara şimdiden teşekkürler.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kilometre: 1500
  • Model Yılı: '20
  • 27 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Temmuz 14, 2017, 00:24:27 »
Merhabalar, önceki aracım  benzinli seat cordobaydı. Müşteri kitlesi geniş olan.Özel woswagen servisine götürürdüm. Orda gördüğüm wosvos dizel motorlar da yağ yakıyor. Özellikle caddy. Ancak ustalara sorduğumuzda bunun normal olduğunu böyle tasarlandığını, gücü üretmek için ihtiyacı olduğunu söylüyorlardı.

İnşallah sizde sıkıntı olmaz.

Bu arada başımdan geçen bir olaya yer vereyim konuyla doğrudan ilgili değil ama
(tecrübe ile sabit) düşük hacimli motorlarla yüksek hız 150 ve üzeri) hep sıkıntı doğurur. Önceki aracım 1.4'100 beygir benzinliydi (lpg yok) 150've üzeri hızlarda uzun kullanınca ustanın dediği git eski spor araba al... fındık kadar motorla 150nin üzeri her türlü sıkıntı doğurur dedi birçok usta.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Zamana bırakma!
  • 2 kere teşekkür etti
« Yanıtla #11 : Temmuz 14, 2017, 00:39:31 »
Bundan önceki aracım 250bin kmde 2002 Clio idi. Araç çok yorgun ve yıpranmıştı fiyatı uygun geldiği için almıştım ama 2 yılda 4-5 bin tl masraf açtı. O araçta 130u bile birkaç kez ancak denemiştim. Standart 120yi hiç geçmedim. Zaten aşırı titreme yapıyordu o hızlarda. Ben de zorlamamıştım motoru kucağımıza almayalım diye. Bu arabaya geçince yüksek hızlarda araç gayet konforluydu ben de fırsat buldukça yükleniyordum gaza. Neyse araç şuan 114bin km de ve 1000km boyunca 120yi hiç geçmeden kullanıp sonucu buraya yazacağım bakalım bi ilgisi var mıymış hızlı kullanımla yağ eksiltmenin.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 19 kere teşekkür etti
« Yanıtla #12 : Temmuz 14, 2017, 08:56:22 »
1997 model Corolla aracımız vardı  18 binde aldık  222 binde  13 yıl bindikten sonra sattık lpg de  ortalama  70 bin km yol yaptık yeri geldi bastık yeri geldi sakin kullandık fakat sattığımızda dahi  1 gram yağ eksilttiğini görmedim . Ama bu vvt-i motorlar onlar kadar sağlam değil benim gördüğüm yağ eksiltenlerin çoğu  100-110 bin civarı başlıyor eksiltmeye ufak ufak ondan sonra sanırım zaman geçtikçe artıyor bu iş .Benimde gözlemim yukarıdaki gibi  120 km ve üzeri hızlarda kullanıldığı zaman araç yağ eksiltiyor gibi geliyor .Ama benim anlamadığım şey 100 bin kmye kadar ben kendi aracım için söylüyorum  çok defa müsait yollarda bastım hiç bir eksiltme artıma olmadı .Bakalım yağ bakımını yeni yaptım ve bu hafta yola çıkacağım ortalama  1500 km yol yapacağım tatil için gelince bakarım yağ çubuğuna 4200 gram tam yağ koydum filtre değişimi ile birlikte .
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN ÜSTÜNDEKİ KANDIR ; TOPRAK, EĞER UĞRUNA ÖLEN VARSA VATANDIR

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Zamana bırakma!
  • 2 kere teşekkür etti
« Yanıtla #13 : Temmuz 15, 2017, 00:08:25 »
Evet arkadaşlar bugün aracımı Afyonkarahisar Toka-Toyota'ya götürdüm. Afyon'dan olan varsa bilir Beytullah usta yılların toyotacısı Afyon'da. Aracı lifte kaldırıp kaçak vs var mı diye baktı hiçbir anormallik yok elhamdülillah. Aracı 160-170 gibi yüksek hızlarda uzun yolda kullanmaktan kaynaklı bir eksiltme olabileceğini, 120yi geçmeden 1000km yapıp tekrar yağ seviyesini kontrol etmem gerektiğini söyledi. Deneyip göreceğiz bakalım.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Zamana bırakma!
  • 2 kere teşekkür etti
« Yanıtla #14 : Temmuz 24, 2017, 12:31:49 »
Evet arkadaşlar. Beytullah ustamın onerisi uzerine şehirlerarasında 120yi geçmeden 1000km yol yaptım aracımla. Dün akşam stop etmiştim düz zemine. Sabah kalktım ilk iş gittim kontrol ettim. 1000km öncekiyle aynı seviyede yağ. Yani benim aracımın yağ eksiltmesi sehirlerarasi 160 170km ile gitmemden kaynaklıymış. Bunu anlamış olduk. Şimdi acaba diyorum üst sınırı 120den 140a cıkartıp 1000km de öyle denesem mi? Cünkü radarsız yerde bile 120ile gitmek bana işkence gibi geliyor arkadaşlar. Ne dersiniz?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: C-HR
  • Kilometre: 42000
  • 284 kere teşekkür etti
  • 309 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #15 : Temmuz 24, 2017, 21:22:34 »
Ramazan Bey, sıkıntının sebebini bulduysanız dilediğiniz gibi binin bence. Yağı da normal kilometresinden önce değiştirmeniz iyi olur, yağ yandıkça özelliğini yitiriyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Zamana bırakma!
  • 2 kere teşekkür etti
« Yanıtla #16 : Temmuz 24, 2017, 23:33:03 »
Önce derken kaç binde yani? 109binde değişti yağ. Şu an 115binde.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kilometre: 1500
  • 27 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #17 : Temmuz 25, 2017, 01:33:13 »
Evet arkadaşlar. Beytullah ustamın onerisi uzerine şehirlerarasında 120yi geçmeden 1000km yol yaptım aracımla. Dün akşam stop etmiştim düz zemine. Sabah kalktım ilk iş gittim kontrol ettim. 1000km öncekiyle aynı seviyede yağ. Yani benim aracımın yağ eksiltmesi sehirlerarasi 160 170km ile gitmemden kaynaklıymış. Bunu anlamış olduk. Şimdi acaba diyorum üst sınırı 120den 140a cıkartıp 1000km de öyle denesem mi? Cünkü radarsız yerde bile 120ile gitmek bana işkence gibi geliyor arkadaşlar. Ne dersiniz?

Daha önceki mesajımda da belirtmiştim. Yüksek hızda düşük hacimli tüm motorlar yağ yakıyor. Başka türlü güç üretemiyor.
100 bin km benzinli kullandım. O güzelim benzinli 1.4 ww motoru en son traktör sesine dönmeye başlamıştı.

Dolayısıyla ustalarında tavsiyesiyle çıkarsığım sonuç şu:
1.4-1.6 motorlarla uzun süre 150nin üzeri gitmek. ileride problem çıkarma ihtimalini artıyor. Ya da motorun ömrünü kısaltıyor.
 (100 binde motor sesi değişti :) bir bilseniz)

Kendimde 1.4 dizel corolla var. Olayın ciddiyetinin farkına vardığım için 140 üst sınır belirledim.

Bazen sollamalarda 150 falan.

DİKKAT edilmesi gereken nokta; uzun süre yüksek devir çevrilmemesi diye düşünüyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: C-HR
  • Kilometre: 42000
  • 284 kere teşekkür etti
  • 309 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #18 : Temmuz 25, 2017, 10:41:21 »
Ramazan Bey, araç bu şekilde kullanılıyorsa 10 bin yerine 8 binde degistirebilirsiniz örnek olarak.
Ayrıca bu durum motor hacmi ile ilgili değil şanzıman oranı ile ilgili. Aynı motor hacmine sahip aracın biri 3500 devirde 130km/h ile yol alırken digeri 2500 devirde aynı hızla yol alıyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 19 kere teşekkür etti
« Yanıtla #19 : Temmuz 25, 2017, 12:10:45 »
Tatilden döndüm  1350 km yol yaptım ortalam 90-110 km arası hızlarda seyrettim giderken . Dönüş yolunda güzel güzel indiğim bütün rampaları tırmandım. Hem viraj hem çok rampa 3 yetişkin  2 çocuk  1 tam dolu bagaj yer yer  3 e bile düştüğüm oldu rampalarda epey devirli kullandım Antalya malum full klima açıktı hiç kapatmadım . Sonuç olarak Yağ değişimin üzerinden tatil dahil  1900 km geçti -  1 gram bile eksilme yok her şey yerli yerinde .Ortalama 7 litre lpg tüketimim oldu