Gönderen Konu: Yakıt hesaplama ve sonuç  (Okunma sayısı 9383 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Gezgin
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
  • Model Yılı: '07
  • 39 kere teşekkür etti
  • 10 kere teşekkür edildi
Ynt: Yakıt hesaplama ve sonuç
« Yanıtla #40 : Temmuz 02, 2017, 00:17:49 »
Bugün hayırlısı ile 80 bin bakımını yaptırdım ve gaz için kontrole gittim. Testler yapıldı ve 4000 RPM den sonra benzin püskürtme ayarı yapıldı. İçimiz rahat iyi geceler arkadaslar
Trafik kurallarına uyalım.ROMANO Sistem.

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #40 : Temmuz 02, 2017, 00:17:49 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #41 : Temmuz 02, 2017, 09:10:17 »
öncelikle geçmiş bayraminiz mûbarek olsun bayram dolayısıyla yaklaşık 1000 km yol yaptim aracım 2011 toyota elegant brc lpg var ilk etapta 100 tl lik 2.39 Dan shell gaz aldım 500 km yaptim uzun yol tabi ve klimada hep açık ortalama 110 120 km hızda herkese kazasız belasız sürüşler

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Corolla!!!
  • Kan Grubu: ---
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #42 : Temmuz 02, 2017, 22:38:51 »
Paylaştığınız için teşekkürler

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: ---
  • Model Yılı: -
  • 51 kere teşekkür etti
  • 152 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #43 : Temmuz 03, 2017, 06:48:40 »
Merhaba arkadaşlar
Bayramda yaklaşık 1200 km yol yaptım. İlk depo 33 lt gaz aldı 435 km yaptım. İkinci depo 31 lt gaz aldı 335 km yapabildim ancak erimiş asfaltta ilerlemek durumunda kaldım asfalt lastiklere yapıştı lastiklerin üzerinde resmen katman oluşturdu. Bununda yakıta etkisi anında ortaya çıktı. 3. depoda 32 lt gaz aldı şuanda 430 km yaptım henüz depo bitmedi bir 30 km daha yapar sanırım. Tüm sürüşlerde klima sürekli açıktı fakat çok hızlı sürmediğimi belirteyim özellikle de son depomda çok yavaş kullandım. Araç benzinde inanılmaz çok yakıyor resmen içiyor benzini 15 lt leri görüyorum ama lpg de çok tasarruflu. Daha önceden 2005 corolla vardı onda bu değerleri hiç görmemiştim aynı güzergahta 33 lt gaz ile maksimum 400 km gidebiliyordum. Bu arada araç 2012 1,6 corolla.
Benzinde diretmeyin arkadaşlar paranıza yazık. Siz kıyamayıp sürekli benzinde bineceksiniz de ne olacak aracı satarken daha mı değerli olacak? Sattığınız kişiye al ben kullanmadım sen kullan mı diyeceksiniz. Montajı güzel yapan bir usta bulun taktırın lpg yi. 2005 corollayı 62 bin km  sürekli lpg de kullandım tık dememişti maşallah.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Gezgin
  • 39 kere teşekkür etti
« Yanıtla #44 : Temmuz 06, 2017, 08:20:43 »
Merhaba arkadaşlar
Bayramda yaklaşık 1200 km yol yaptım. İlk depo 33 lt gaz aldı 435 km yaptım. İkinci depo 31 lt gaz aldı 335 km yapabildim ancak erimiş asfaltta ilerlemek durumunda kaldım asfalt lastiklere yapıştı lastiklerin üzerinde resmen katman oluşturdu. Bununda yakıta etkisi anında ortaya çıktı. 3. depoda 32 lt gaz aldı şuanda 430 km yaptım henüz depo bitmedi bir 30 km daha yapar sanırım. Tüm sürüşlerde klima sürekli açıktı fakat çok hızlı sürmediğimi belirteyim özellikle de son depomda çok yavaş kullandım. Araç benzinde inanılmaz çok yakıyor resmen içiyor benzini 15 lt leri görüyorum ama lpg de çok tasarruflu. Daha önceden 2005 corolla vardı onda bu değerleri hiç görmemiştim aynı güzergahta 33 lt gaz ile maksimum 400 km gidebiliyordum. Bu arada araç 2012 1,6 corolla.
Benzinde diretmeyin arkadaşlar paranıza yazık. Siz kıyamayıp sürekli benzinde bineceksiniz de ne olacak aracı satarken daha mı değerli olacak? Sattığınız kişiye al ben kullanmadım sen kullan mı diyeceksiniz. Montajı güzel yapan bir usta bulun taktırın lpg yi. 2005 corollayı 62 bin km  sürekli lpg de kullandım tık dememişti maşallah.
Hüseyin bey çok güzel anlatmissiniz. Bende benzinde diretenlerdendim bir ay öncesine kadar .
İyi ustayi bulduktan sonra sorun yok.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 288000
  • Model Yılı: '06
  • 19 kere teşekkür etti
  • 929 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #45 : Temmuz 06, 2017, 09:18:15 »
Ben  4 yıl direttim ama 5 lira bandını aşınca sinirlendim bir anda karar verdim zaten  2-3 defa niyetlenip vaz geçmiştim . Araştırmıştım firmayı falan gittim taktırdım  1,5 yıl oldu  14-15 bin km yol yaptım şimdiye kadar yakıt tasarrufumda gayet iyi şu an Ankara da şehir içi dışı karışık  9,2 litre lpg tüketimim var tahminimce uzun yolda  7 litre civarı tüketimim olur .Yol bilgisayarımda  8 litre gösteriyor bunun  ½ 15 fazlasını lpg yakıyor ayarım iyi demektir . 3800 devir dakikadan sonra  ½ 10  benzin püskürtüyor sisteme sibopların yüksek ısıya maruz kalmaması için .Aracımı değiştirirsem gene benzinli alıp lpg sistemini kendim kendi ustama taktırır devam ederim .Hayat şartları bana acımıyor ki ben niye demir yığınına acıyayım . Kaliteli işçilik yapan sorunsuz markalardan birini taktırırsanız kesinlikle sorun çıkmıyor
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN ÜSTÜNDEKİ KANDIR ; TOPRAK, EĞER UĞRUNA ÖLEN VARSA VATANDIR

1996 GLİ  - COROLLA " EFSANE "

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Gezgin
  • 39 kere teşekkür etti
« Yanıtla #46 : Temmuz 06, 2017, 09:29:05 »
Ben  4 yıl direttim ama 5 lira bandını aşınca sinirlendim bir anda karar verdim zaten  2-3 defa niyetlenip vaz geçmiştim . Araştırmıştım firmayı falan gittim taktırdım  1,5 yıl oldu  14-15 bin km yol yaptım şimdiye kadar yakıt tasarrufumda gayet iyi şu an Ankara da şehir içi dışı karışık  9,2 litre lpg tüketimim var tahminimce uzun yolda  7 litre civarı tüketimim olur .Yol bilgisayarımda  8 litre gösteriyor bunun  ½ 15 fazlasını lpg yakıyor ayarım iyi demektir . 3800 devir dakikadan sonra  ½ 10  benzin püskürtüyor sisteme sibopların yüksek ısıya maruz kalmaması için .Aracımı değiştirirsem gene benzinli alıp lpg sistemini kendim kendi ustama taktırır devam ederim .Hayat şartları bana acımıyor ki ben niye demir yığınına acıyayım . Kaliteli işçilik yapan sorunsuz markalardan birini taktırırsanız kesinlikle sorun çıkmıyor
Kesinlikle benzin bize acımazken biz demir yığınına açıyoruz. Gerek yok

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Verso
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 236000
  • Model Yılı: '05
  • 15 kere teşekkür etti
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #47 : Temmuz 06, 2017, 10:19:01 »
Ya arkadaşlar sanırım bazı arkadaşlarda hesap hatası var.Çünkü fabrika verisi yanlış hatırlamıyorsam şehir içi 8 lt.E tabi hiç bir zamanda fabrika verisi tutturulamaz.Bunu 9 lt yapalım.
9 x 5 tl :40 tl
100 km de 40 kuruş yakar buda sakin trafiksiz kullanım
Lpg de yakıt lt olarak %20 fazla tüketir.Ortalama yaklaşık 11 lt lpg yapar
11 x 2,4 tl : 26,4 tl
100 km de 26 kuruş yakar
Kimi şehir içi 2.0 avensisle benzinle 29 kuruş yakıyor demiş,kimisi benzinde 35 kuruş yakıyor demiş. Nasıl oluyor da bazı arkadaşlar fabrika verisinden bile az yakıyor.Bence hesap hatası var.
Yanlışım varsa düzeltin.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kilometre: 210000
  • 4 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #48 : Temmuz 06, 2017, 17:46:40 »
Benim 1.4 lük lpg de 27 kuruş civarı yakıyor.  Ama benzinin verdiği tadı vermiyor ne yazık ki

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Auris
  • Model Yılı: '10
  • 5 kere teşekkür etti
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #49 : Temmuz 06, 2017, 18:12:43 »
Ya arkadaşlar sanırım bazı arkadaşlarda hesap hatası var.Çünkü fabrika verisi yanlış hatırlamıyorsam şehir içi 8 lt.E tabi hiç bir zamanda fabrika verisi tutturulamaz.Bunu 9 lt yapalım.
100 km de 26 kuruş yakar
Kimi şehir içi 2.0 avensisle benzinle 29 kuruş yakıyor demiş,kimisi benzinde 35 kuruş yakıyor demiş. Nasıl oluyor da bazı arkadaşlar fabrika verisinden bile az yakıyor.Bence hesap hatası var.
Yanlışım varsa düzeltin.

Murat bey haklısınız.

benzin fiyatı değişken olduğu için yakıtı kuruş cinsinden belirtmek doğru olmuyor. Litre cinsinden vermek gerekiyor.

Kuruş cinsinden verirken belki şu şekilde ifade edilebilir: "benzin litresi 3,6 TL iken 35 kuruş yakıyor" gibi.

Petroller arasında bile litre fiyatında farklılıklar var.  29 kuruş, 35 kuruş yakan kişiler benzinin litre fiyatını kaçtan almış önemli olan bu.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 15 kere teşekkür etti
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #50 : Temmuz 07, 2017, 10:36:09 »
Murat bey haklısınız.

benzin fiyatı değişken olduğu için yakıtı kuruş cinsinden belirtmek doğru olmuyor. Litre cinsinden vermek gerekiyor.

Kuruş cinsinden verirken belki şu şekilde ifade edilebilir: "benzin litresi 3,6 TL iken 35 kuruş yakıyor" gibi.

Petroller arasında bile litre fiyatında farklılıklar var.  29 kuruş, 35 kuruş yakan kişiler benzinin litre fiyatını kaçtan almış önemli olan bu.

Aynen öyle hocam lt olarak hesaplanması daha doğru. :tamam:

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 250
  • Model Yılı: '15
  • 68 kere teşekkür etti
  • 287 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #51 : Temmuz 07, 2017, 11:27:27 »
Benim 1.4 lük lpg de 27 kuruş civarı yakıyor.  Ama benzinin verdiği tadı vermiyor ne yazık ki

LPG'de benim bugüne kadar ölçümlerim yüksek devirlerde bile en fazla 9.62 Lt. Prins kullanıyorum.

Mesaj Birleştirildi: Temmuz 07, 2017, 11:31:42

LPG markanız nedir? Aracımda ben hiç bir fark görmüyorum.Yaptırdığım yerde ancak cihazla ölçerseniz aradaki farkı anlayabilirsiniz dedi.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 15 kere teşekkür etti
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #52 : Temmuz 07, 2017, 14:45:09 »
Aslında benzin lpg farkını görebilmek için aynı aracı uzun süre benzinli kullanmak gerekir.Gaz tepkisi benzinde daha çabuk oluyor.Birde en çok hissedilen yer yokuşlarda.Ama yinede ekonomi için LPG ye değer.Yapcak bişey yok

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • #Umrumdışı
  • Model Yılı: '16
  • 7 kere teşekkür etti
  • 26 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #53 : Temmuz 07, 2017, 15:43:07 »
100 km de 26 kuruş yakar
Yanlışım varsa düzeltin.

2016 1.33 Corolla Sahibiyim Fabrika verisi 7.3 gösteriyor Şehir içi; fakat yol bilgisayarım yaz geldi geleli 6.8 - 7.0 bandında kendi kendine gidip geliyor.
Fabrika verilerine güvenmemek lazım. Fabrika veriyi alırken gittiğiniz yola bakmıyor sonuçta.
Skoda Octavia 1.6TDI Style 2017
Toyota Corolla 1.33 Life 2016
Ford Fiesta 2006 1.4 TDCI Ghia

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 47000
  • Model Yılı: '19
  • 14 kere teşekkür etti
  • 55 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #54 : Temmuz 07, 2017, 16:29:19 »
merhabalar, 2007 1.6 auris(comfort) ile 2 kişi 1 bebek klima açık bagaj dolu vaziyette İstanbul-Sinop, Sinop-İstanbul yaptık.
İstanbul'dan Sinop'a giderken agresif kullanım(müsait olan tüm otoyollarda .......) sebebi ve Bolu tünelinin kapalı olması sebebi ile (20 dakika civarı 1. ve 2. viteste tırmanış) araç 60 litre benzin tüketti.
Sinop'tan İstanbul'a dönüşte ise ağırlık ve yük yine aynı; sakin kullanım(otoyolda 110-120 km) la 44 litre yakıt sarf etti. gidilen mesafe 684 km.

Düzenleme: Trafik kuralları!.
2007 AURİS 1.6 MANUEL, 2013 AURİS 1.4 MANUEL, 2019 COROLLA 1.6 MANUEL, 2019 COROLLA 1.6 OTOMATİK, 2012 AURİS 1.6 MANUEL, 2019 COROLLA OTOMATİK.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 15 kere teşekkür etti
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #55 : Temmuz 08, 2017, 09:21:07 »

2016 1.33 Corolla Sahibiyim Fabrika verisi 7.3 gösteriyor Şehir içi; fakat yol bilgisayarım yaz geldi geleli 6.8 - 7.0 bandında kendi kendine gidip geliyor.
Fabrika verilerine güvenmemek lazım. Fabrika veriyi alırken gittiğiniz yola bakmıyor sonuçta.

Aynen öyle.En güveniliri hani depoyu gırtlağa kadar doldurmak deniyor ya öyle yapmak.Ayrıca şehir içi yaşadığımız yerlere göre değişiyor.Genelde araçların kataloglarında yakıt verisinin olduğu sayfada en altta dip not olarak yazar."Ortalama 20 km hızla şu kadar yük,rüzgarsız hava,bilmem şu kadar kasis " ortamında gerçekleştirilmiştir diye.
Mesela ben hiç bir aracın şehir içini tutturmam mümkün değil.Çünkü evle iş arası 3,6 km.Motor ısınmıyor bile Ayrıca 3 adet ışık var.Dur kalkları saymıyorum bile.Gelde tuttur :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 288000
  • Model Yılı: '06
  • 19 kere teşekkür etti
  • 929 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #56 : Temmuz 08, 2017, 10:33:12 »
4 yıl benzinli kullandım aracımı o yüzden her şeyini çok iyi biliyorum .4 yıl için gözlemlediği ortalama yakıt şu şekilde

Benzin verileri

Yazın uzun yol                  : 5,4 litre ( 90-110 gitmek kaydı ile )
yazın şehir içi                   : 8,5 litre
yazın şehir içi /dışı karışık  : 7,6 - 8 litre ( hafta sonu köyüme gidip geliyorum 80 km )

LPG Verileri

Benzin verileri

Yazın uzun yol                  : 6,5 litre ( 90-110 gitmek kaydı ile )
yazın şehir içi                   : 10,5 litre
yazın şehir içi /dışı karışık  : 9 - 9,5 litre ( hafta sonu köyüme gidip geliyorum 80 km )

Kış ayları Benzin

Şehir İçi  : 10 - 11 litre
Karma    :  10 litre

Kış ayları Lpg

Şehir İçi  : 12 - 13 litre
Karma    :  11-11,5 litre

4 yıl benzinli kullandım aracımı 1,5 yıldır da lpg li kullanıyorum Brc sistem takılı aracımda her yakıt aldığımda bütün sayaçları sıfırlarım .Lpğ tüketimimi hesaplarken benzin ile ilk geçiş esnasında kat edilen yolu da düşerim .Günlük 20 km yol yapıyorum kışın aşırı soğuklarda ilk geçiş 1- 1,5 km yi buluyor yazın ortalama  500- 700 metre civarı buna göre .Kış ayları için her  20 km için 2-3 km  yaz ayları için 1-1,5 km de benzinde kat edilen yolu hesaplayıp genel km den düşerim . Lpg Tüketim hesabımı ona göre yaparım . En son hesaplamamı da yazayım hatta

Toplam yapılan yol           : 378 km

Köye  2 kere git /gel         : 160 km
şehir içi                           :  218 km
Günlük Yapılan Yol           :  19 km

218/19 = 11,5

11,5 x 1,5 km  = 18 km  ( benzin ile kat edilen yol  )

378 km  - 18   = 360  km ( lpg ile kat edilen yol )

Litre fiyatı   : 2,39 dan / 79 tl  = 33 lt

33 lt / 360 km  = 9,2 litre

Yol bilgisayarı verisi  = 8 litre  ½ 15  lpg de fazla tüketim  9.2 litre  1 birim benzin  1.17 birim  lpg ye denk gelir buna göre lpg ayarım gayet iyi .

Çekiş olarak benzin ortalama 95-97 oktandır lpg ise  80-83 oktandır . Buna göre patlama ve ısı değerleri farklıdır . Buda Düz yolda hissedilmeyecek kadar çekiş fark ettirse de özellikle uzun soluk rampalarda çekiş farkını artırır lpg li araçlar rampalarda benzinli araçlara göre biraz daha düşüktür . Aynı rampayı benzinli araç 100 km hızla çıkarken lpg li araç  80 km  hız ile tırmanır . Aradaki fark budur dyno testlerinde de zaten bu şekilde çıkar .Umarım açıklayabilmişimdir .

BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN ÜSTÜNDEKİ KANDIR ; TOPRAK, EĞER UĞRUNA ÖLEN VARSA VATANDIR

1996 GLİ  - COROLLA " EFSANE "

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Auris
  • Model Yılı: '16
  • 1 kere teşekkür etti
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #57 : Temmuz 08, 2017, 10:39:21 »
Günaydın. Ankara-Bartın arası yaklaşık 300 kilometre mesafeyi, yolculuk başlangıcında bilgisayarı sıfırladıktan sonra 90-100-110 ( genellikle 100 ) ile 6.vites hız sabitleyiciyi kullanarak 5.0 ile tamamladım. Araç 1.6 manuel Auris Active, lpg yok. Yolculuğa başlarken range 306 kilometreydi, yolculuk bittiğinde yani 300 kilometre yol gittiğimde range 70 küsürü gösteriyordu. Bir önceki yolculuğumun yakıt ortalaması 6 küsürlerdeydi, range önceki ortalamaya göre menzil tahmin etti ancak sakin kullanımla tahmin edilen menzilden 70 kilometre arttı.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 84000
  • 425 kere teşekkür etti
  • 307 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #58 : Temmuz 08, 2017, 14:48:03 »
Hüseyin bey çok güzel anlatmissiniz. Bende benzinde diretenlerdendim bir ay öncesine kadar .
İyi ustayi bulduktan sonra sorun yok.

önemli olan o iyi ustayı bulmak ve cesaret. Yoksa bunca sene ustalarla uğraşmayayım az fazla yakayım kafam rahat olsun diyen çok kişi var.
E 12 corolla2007
Xp9 yaris2 2007

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 200000
  • 17 kere teşekkür etti
  • 8 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #59 : Temmuz 10, 2017, 23:01:33 »
LPGyi siz taktırıp kullanacaksanız sorun yok ancak LPG takılmış araç alacaksanız sıkıntılar başlıyor. Nerede taktırmış, bakımlarını yaptırmış mı vs. Bir sürü soru aklınızı kurcalıyor. İyi bir montajla kesinlikle LPG benzine göre avantajlı.