Gönderen Konu: Bir frenle iki lastik harcamak  (Okunma sayısı 3609 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Edeb Yâ Hû!
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: '96
  • 66 kere teşekkür etti
  • 12 kere teşekkür edildi
Bir frenle iki lastik harcamak
« : Nisan 17, 2017, 10:32:18 »
     AE 101 Corollaların müzmin meselesi olduğu konusunda hemfikir olduğumuz frenlerden, benim de şikayetim vardı. Zira bir frenleme sırasında araba öne yığılıyor, arkalar frenlemeye neredeyse hiç katkı sağlamıyordu. Bu durum da, ön tekerleklerde kızaklamaya sebebiyet vererek, durma mesafesini oldukça uzatıyordu. Aynı zamanda frenleme sırasında oldukça bariz bir titreme de oluyordu.

Bu şikayetlerle, aracımı tavsiye üzerine komşu ildeki bir ustaya götürmek üzere yola çıktım. Yolun ve trafiğin müsait olduğu bir yerde frenleri son kez denemek, ustaya doğru teşhis konusunda yardımcı olmak, savrulma vs. olup olmadığını kontrol etmek maksadıyla 100-105 km hızla giderken şeridi ortalayıp, ani fren yaptım. (Yol bölünmüş yol ve sıfır asfalt tabir edilen cinsten. Mıcırlı kaplama vs. değil) Araba tahminen 40- 50 m kaydı. Ön tekerlekler tahmin edileceği üzere kızakladı, arka tekerleklerde bir iz yoktu. Araba sağa sola çekmeden düz bir çizgide kayarak durdu. Böylece arka tekerleklerin frenlemeye yeterli katkısı olmadığı anlaşıldı.
Ancak yeniden hareket ettiğimde bir sorun vardı. Ön tekerlerde müthiş bir titreme başladı. 80-90 km hıza ulaşınca adeta helikopteri andıran bir ses geliyordu. Durup gözle tekrar muayene ettim ancak görünürde birşey yoktu. O halde tamirciye ulaştık. Ustaya olan biteni anlattım. Usta lastikleri kontrol edince, frenleme sırasında her iki ön lastiğin de sürtünmeden dolayı çok fazla aşındığını titreşimin bundan dolayı olduğunu söyleyince çok şaşırdım. Hakikaten gözle görülür bir aşınma meydana gelmiş. Arkalarla önleri değiştirmeyi teklif ettimse de, aynı titreşimi orada da hissedeceğimi söyledi.
Bir kere ani fren yaparak iki lastiği çöpe atmış olduk.
Bu durum normal mi sizce? Bir kere ani fren yapmakla (uzun bir kızaklama olduğunu kabul ediyorum) lastik kullanılmaz hale gelir mi?
Her Yusufun bir Züleyhâsı vardır. Mühim olan, gömleğinizin nereden yırtıldığı...

Toyota Club Türkiye

Bir frenle iki lastik harcamak
« : Nisan 17, 2017, 10:32:18 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • MEB
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: '17
  • 68 kere teşekkür etti
  • 78 kere teşekkür edildi
Ynt: Bir frenle iki lastik harcamak
« Yanıtla #1 : Nisan 17, 2017, 11:39:58 »
Ani frenleme ancak gerektiğinde hayat kurtarmak çarpışma önlemek için yapılır ve ordada lastik aşınsa bile gözümüze batmaz. Siz deneme amaçlı yapmışsınız keşke biraz daha hızınız düşük olsaydı ve uzun mesafe frende ayağınız kalmasaydı. Ayrıca lastik hamurundan da farkeder aşınmanın şiddeti.
2003 benzinli  terra 1.6 VVT-I  dan sonra 2017 1,6 advance manuel benzinliyle yola devam.

Üç günlük seyisler ve 40 Yıllık işi karıştırıyorlar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Scientia Dux Vitae Certissimus
  • Araç: Başka Marka
  • Kilometre: 38000
  • Model Yılı: '21
  • 2116 kere teşekkür etti
  • 3164 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Nisan 17, 2017, 11:45:24 »
Aklıma küçükken bisiklete bindiğimde spor ayakkabımı ön tekere sürterek bisikleti durdurduğum günler geldi.  :lol: Ayakkabının altı oyulmuştu kısa bir süre sonra.
Asfalttaki sürtünme de gayet yüksek olduğundan normal. Eli sürtsek kısa bir süre bile dayanamayız, o kadar uzun sürmüşse lastiğin temas noktasındaki sıcaklık çok yükselmiştir. Gayet normal yani. Ayrıca panik fren denilerek tamamen basılan bu fren hem lastiklere zararlı hem de fren mesafesini çok uzatır. En ideali kaydırmadan hemen önceki noktayı bulmak.
Dacia Duster 1.3 TCE EDC Comfort 2021 model (2023-...) 38bin km- ...
Dacia Sandero Stepway 0.9 TCE Easy-R 2017 model (2021-2023) 32bin km-56bin km
Toyota Corolla 1.6 Multidrive S 2019 model (2019-2021) 0 km-23bin km.
Mazda 3 1.6 Touring 2010 model (2015-2019) 96bin km-171bin km Toyota Yaris 1.3 Terra 2007 model (2013-2015) 55bin-91bin km.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kilometre: 112000
  • Model Yılı: '97
  • 19 kere teşekkür etti
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Nisan 17, 2017, 11:47:39 »
     AE 101 Corollaların müzmin meselesi olduğu konusunda hemfikir olduğumuz frenlerden, benim de şikayetim vardı. Zira bir frenleme sırasında araba öne yığılıyor, arkalar frenlemeye neredeyse hiç katkı sağlamıyordu. Bu durum da, ön tekerleklerde kızaklamaya sebebiyet vererek, durma mesafesini oldukça uzatıyordu. Aynı zamanda frenleme sırasında oldukça bariz bir titreme de oluyordu.

Bu şikayetlerle, aracımı tavsiye üzerine komşu ildeki bir ustaya götürmek üzere yola çıktım. Yolun ve trafiğin müsait olduğu bir yerde frenleri son kez denemek, ustaya doğru teşhis konusunda yardımcı olmak, savrulma vs. olup olmadığını kontrol etmek maksadıyla 100-105 km hızla giderken şeridi ortalayıp, ani fren yaptım. (Yol bölünmüş yol ve sıfır asfalt tabir edilen cinsten. Mıcırlı kaplama vs. değil) Araba tahminen 40- 50 m kaydı. Ön tekerlekler tahmin edileceği üzere kızakladı, arka tekerleklerde bir iz yoktu. Araba sağa sola çekmeden düz bir çizgide kayarak durdu. Böylece arka tekerleklerin frenlemeye yeterli katkısı olmadığı anlaşıldı.
Ancak yeniden hareket ettiğimde bir sorun vardı. Ön tekerlerde müthiş bir titreme başladı. 80-90 km hıza ulaşınca adeta helikopteri andıran bir ses geliyordu. Durup gözle tekrar muayene ettim ancak görünürde birşey yoktu. O halde tamirciye ulaştık. Ustaya olan biteni anlattım. Usta lastikleri kontrol edince, frenleme sırasında her iki ön lastiğin de sürtünmeden dolayı çok fazla aşındığını titreşimin bundan dolayı olduğunu söyleyince çok şaşırdım. Hakikaten gözle görülür bir aşınma meydana gelmiş. Arkalarla önleri değiştirmeyi teklif ettimse de, aynı titreşimi orada da hissedeceğimi söyledi.
Bu durum normal mi sizce? Bir kere ani fren yapmakla (uzun bir kızaklama olduğunu kabul ediyorum) lastik kullanılmaz hale gelir mi?

Kardeşim eğer yapabilirsen ani fren öncesi vites düşürüp fren ile destekleme yaparsan normal frenden daha kısa sürede durabilirsin. Ben çok şükür daha kızaklama yapacak kadar ani fren yapmadım. Ancak Fren diski balatası ve fren ana merkezi değişmişliğim var. Belki bunlarla da alakalı olabilir kızaklama yapmadan durabilmem. Belki de çok alıştığımdan kızaklama yaptırmadan durabiliyorum. Tabi düşününce iki araç arası mesafeyi  baya uzun tutuyorum.
1997 Toyota Corolla 1.6 XEİ

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Dinozor
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 56100
  • Model Yılı: '16
  • 218 kere teşekkür etti
  • 1364 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Nisan 17, 2017, 13:21:48 »
sayın süleyman koçak,olan olmuş artık,ustaya gitmenize neden olan fren sorunu nasıl çözüldü?şimdi fren düzgün ve eşit hale geldi mi?lastik ne marka ve tahminen kaç km de idi?okurken eyvah araç sağa sola çekti daha kötü bir şey mi oldu diye heyecanlandım,canınız sağolsun,bu hepimize örnek oldu,zaten hayat 2 parmak lastiğin üzerinde değil mi?
Tokay Ceritoğlu

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Model Yılı: -
  • 216 kere teşekkür etti
  • 272 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Nisan 17, 2017, 14:17:00 »
 Aynen bende ön iki lastiğimi mundar ettim. Fakat işe yaradı. Yaklaşık 20.000 km den fazla yol yapan 19 Aylık Petlas PT535 lerim tahmini 80-85 Km/h giderken kızaklamam soncucu dengesiz aşınarak bozuldu.

*AE101 in arka tekerlere kızaklama yapacak kadar fazla güç uygulaması sizce savurmaya sebep değil mi? Eğer ki arka frenin iyileşmesini istiyorsak kaliteli bir balata ve temiz(lenmiş) tambur kullanıp ayar yapılmalı. Yağ (dot 3 veya dot 4 ) yenilenmeli. Sert lastik kullanılmamalı. Bir de bundan sonra bakın bakalım fren performansına.

*** Bildiğiniz birşeyleri hatırlatayım;
         Teknik olarak araçların arka tekerleri frenleme sırasında kilitlenmemek üzere yapılmıştır. Şayet frenleme sırasında arka tekerlek kızaklarsa aracın arkası savrulur. Bunun sonucu takla atma bile olabilir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Edeb Yâ Hû!
  • Model Yılı: '96
  • 66 kere teşekkür etti
  • 12 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Nisan 17, 2017, 14:46:39 »
sayın süleyman koçak,olan olmuş artık,ustaya gitmenize neden olan fren sorunu nasıl çözüldü?şimdi fren düzgün ve eşit hale geldi mi?lastik ne marka ve tahminen kaç km de idi?okurken eyvah araç sağa sola çekti daha kötü bir şey mi oldu diye heyecanlandım,canınız sağolsun,bu hepimize örnek oldu,zaten hayat 2 parmak lastiğin üzerinde değil mi?

Teşekkür ederim Tokay bey.
Ön diskler ve ön arka balatalar değişti, arka kampanalar tornalandı. Frenleme sırasında hissedilen direksiyon titremesi kayboldu.
Bir çift de lastik aldık mecburen (Biridgestone B330  montaj ve balans dahil çifti 300 TL)

Frenler düzgün ve eşit hale geldi mi bilemiyorum. Bu merak bana pahalıya patlıyor :) .

Lastikler üzerinde  gelmişti. En az iki yıllık Petlas.

Her Yusufun bir Züleyhâsı vardır. Mühim olan, gömleğinizin nereden yırtıldığı...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 216 kere teşekkür etti
« Yanıtla #7 : Nisan 19, 2017, 11:01:32 »

Lastikler üzerinde  gelmişti. En az iki yıllık Petlas.

Acaba petlas sert frene dayanıklı değil mi? Farklı marka lastiklerle bunu yaşayan oldu mu?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 57000
  • Model Yılı: '04
  • 205 kere teşekkür etti
  • 374 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Nisan 19, 2017, 11:23:10 »
110la ani frene lastik aşınıp çöp olacaksa kusuru kendinizde aramayın, Lastiğin 2 kalite 3. Kalite olmasındandır... 3 yıl Michelin kullandım, 3yılda 2 arka kampana eskittim 1de ön balataları eskittim. İlk aracım Ae101 1.6 olduğu için sert ve ağresif süren biri olduğum için söylüyorum, Aracı durduran  lastiktir Yumuşak olan Michelin ,Continental ve Goodyearı öneririm fren mesafesi kısaltır, kızaklamayı asgariye indirir, araca çağ atlatıyor...
1)ToyotaCorolla 1996gliAC 181000- 225000km (2013- 2016  )satıldı
2)ToyotaCorolla 2004SOL 57.500km(2015-   )
İnsan, kınadığı yaşamadıkça ölmezmiş. (Hadis-işerif)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • 2908 kere teşekkür etti
  • 3274 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Nisan 19, 2017, 13:02:54 »
Aplatilik meydana gelmiş.

Kızaklama fren mesafesini uzatır.
Rot ve balans ayarı frenajda önemlidir. Ayrıca aracın süspansiyonu ve amortisörler de frenajı bir çok yönden etkiler.

Araçta ön ve arkada kullanılan balataların sürtünme katsayıları da önemlidir, hangi sınıfa girdikleri bilinmeli.
Ae101 de özellikle P valfi de kontrol edilmeli. Arka kampana ayarı da doğru yapılmalı. Ondan sonra iyileştirme isteniyorsa, 185 60 14 gibi ve kaliteli bir lastik denenebilir, bu da frenajda nispi olumlu değişim yapar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • İYİLİK İYİDİR ...
  • Kilometre: 317000
  • Model Yılı: '06
  • 19 kere teşekkür etti
  • 930 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Nisan 19, 2017, 13:44:43 »
Yıllar önce ben çocukken  7-8 yaşlarda Antalya ya tatile gidiyoruz . Arabada kalabalığız 90 lar öyleydi Toros marka aracımız vardı .Ben hatırlayarak bir araç  4 lü kavşakta aniden yola fırladı . Babam ani fren yaptı araç epey bir kaydı nerdeyse çok büyük bir kaza olacaktı ki Allah korudu kıl payı araba durdu . Sebebiyet veren sürücü tabiki olay yerinden hemen kaçtı aracın yüklü olması sebebi ve amcamın ısrarı üzerine babam peşinden dövmek için gitmedi . 2 ailenin sonu olacaktı belki o kaza . Neyse yola devam ettik fakat lastikler sizin de başınıza gelen durum gibi o denli yenmişti ki araba yol boyunca patpata se yaparak gitti geldi . Babam lastikleri sonradan değiştirmek zorunda kaldı. Sizin de başınıza gelen durum aynısı ABS sistemi olsa idi böyle bir sorun yaşamazdınız  .Geçmiş olsun

13 yıl efsane kullanan biri olarak şunu söyleyeyim arka fren balatasını ve fren ayarını mutlaka kontrol ettirin hafiften sıkı ayarlatın .Bende alışkanlık olmuştu araç kullanırken herkesin elin viteste olur benim elim el freninde olurdu babamdan kalma alışkanlık 2-3 defa kaza kurtardık bu sayede araç önden kızaklamaya başlayınca baktınız çarpacaksınız el frenin düğmesine basarak çekin fren şiddetini bu sayede siz ayarlamış olursunuz düğmeye basmadan çekerseniz olası bir savrulma olursa kurtaramazsınız . Çok defa tecrübe ile sabittir . Bu şekilde aracın arkasında oturacak 4 lastik aynı anda tutmuş olacak
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN ÜSTÜNDEKİ KANDIR ; TOPRAK, EĞER UĞRUNA ÖLEN VARSA VATANDIR

1996 GLİ  - COROLLA " EFSANE "

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Lazy Black Sheep
    • www.toyotaclubtr.com
  • Kilometre: 55000
  • Model Yılı: '08
  • 96 kere teşekkür etti
  • 126 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Nisan 19, 2017, 15:25:42 »

Bence normal. Lastigin markasi, modeli ve üretim yili nedir?
Ey Türk Gencligi, birinci vazifeni hic bir zaman unutma!

"The hottest places in hell are reserved for those who in times of great moral crises maintain their neutrality" Dante

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Lazy Black Sheep
    • www.toyotaclubtr.com
  • Kilometre: 55000
  • Model Yılı: '08
  • 96 kere teşekkür etti
  • 126 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #12 : Nisan 19, 2017, 15:27:43 »
Kardeşim eğer yapabilirsen ani fren öncesi vites düşürüp fren ile destekleme yaparsan normal frenden daha kısa sürede durabilirsin. Ben çok şükür daha kızaklama yapacak kadar ani fren yapmadım. Ancak Fren diski balatası ve fren ana merkezi değişmişliğim var. Belki bunlarla da alakalı olabilir kızaklama yapmadan durabilmem. Belki de çok alıştığımdan kızaklama yaptırmadan durabiliyorum. Tabi düşününce iki araç arası mesafeyi  baya uzun tutuyorum.

Arabalarin fren sistemi yaklasik 2000 beygire mükabil bir gücle araci durdurur.
Motor freni yaparak normal frenden daha kisa sürede duramazsiniz.
Motor freni ile fren sistemine yardimci olarak asinmayi ve isinmayi azaltabilirsiniz.
Ey Türk Gencligi, birinci vazifeni hic bir zaman unutma!

"The hottest places in hell are reserved for those who in times of great moral crises maintain their neutrality" Dante

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 216 kere teşekkür etti
« Yanıtla #13 : Nisan 20, 2017, 09:43:36 »
Aplatilik meydana gelmiş.

Kızaklama fren mesafesini uzatır.
Rot ve balans ayarı frenajda önemlidir. Ayrıca aracın süspansiyonu ve amortisörler de frenajı bir çok yönden etkiler.

Araçta ön ve arkada kullanılan balataların sürtünme katsayıları da önemlidir, hangi sınıfa girdikleri bilinmeli.
Ae101 de özellikle P valfi de kontrol edilmeli. Arka kampana ayarı da doğru yapılmalı. Ondan sonra iyileştirme isteniyorsa, 185 60 14 gibi ve kaliteli bir lastik denenebilir, bu da frenajda nispi olumlu değişim yapar.

Şu an diğer aracımızdan geçen söktüğümüz 3 yıllık lassa'lara dönüş yaptım. PT535'lerden daha yumuşaklar sanki. Birkaç kez denedim, aynı şartlarda kızaklayan petlaslar gibi kızaklamadı.