0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
AE 101 Corollaların müzmin meselesi olduğu konusunda hemfikir olduğumuz frenlerden, benim de şikayetim vardı. Zira bir frenleme sırasında araba öne yığılıyor, arkalar frenlemeye neredeyse hiç katkı sağlamıyordu. Bu durum da, ön tekerleklerde kızaklamaya sebebiyet vererek, durma mesafesini oldukça uzatıyordu. Aynı zamanda frenleme sırasında oldukça bariz bir titreme de oluyordu. Bu şikayetlerle, aracımı tavsiye üzerine komşu ildeki bir ustaya götürmek üzere yola çıktım. Yolun ve trafiğin müsait olduğu bir yerde frenleri son kez denemek, ustaya doğru teşhis konusunda yardımcı olmak, savrulma vs. olup olmadığını kontrol etmek maksadıyla 100-105 km hızla giderken şeridi ortalayıp, ani fren yaptım. (Yol bölünmüş yol ve sıfır asfalt tabir edilen cinsten. Mıcırlı kaplama vs. değil) Araba tahminen 40- 50 m kaydı. Ön tekerlekler tahmin edileceği üzere kızakladı, arka tekerleklerde bir iz yoktu. Araba sağa sola çekmeden düz bir çizgide kayarak durdu. Böylece arka tekerleklerin frenlemeye yeterli katkısı olmadığı anlaşıldı.Ancak yeniden hareket ettiğimde bir sorun vardı. Ön tekerlerde müthiş bir titreme başladı. 80-90 km hıza ulaşınca adeta helikopteri andıran bir ses geliyordu. Durup gözle tekrar muayene ettim ancak görünürde birşey yoktu. O halde tamirciye ulaştık. Ustaya olan biteni anlattım. Usta lastikleri kontrol edince, frenleme sırasında her iki ön lastiğin de sürtünmeden dolayı çok fazla aşındığını titreşimin bundan dolayı olduğunu söyleyince çok şaşırdım. Hakikaten gözle görülür bir aşınma meydana gelmiş. Arkalarla önleri değiştirmeyi teklif ettimse de, aynı titreşimi orada da hissedeceğimi söyledi. Bir kere ani fren yaparak iki lastiği çöpe atmış olduk.Bu durum normal mi sizce? Bir kere ani fren yapmakla (uzun bir kızaklama olduğunu kabul ediyorum) lastik kullanılmaz hale gelir mi?
sayın süleyman koçak,olan olmuş artık,ustaya gitmenize neden olan fren sorunu nasıl çözüldü?şimdi fren düzgün ve eşit hale geldi mi?lastik ne marka ve tahminen kaç km de idi?okurken eyvah araç sağa sola çekti daha kötü bir şey mi oldu diye heyecanlandım,canınız sağolsun,bu hepimize örnek oldu,zaten hayat 2 parmak lastiğin üzerinde değil mi?
Lastikler üzerinde gelmişti. En az iki yıllık Petlas.
Kardeşim eğer yapabilirsen ani fren öncesi vites düşürüp fren ile destekleme yaparsan normal frenden daha kısa sürede durabilirsin. Ben çok şükür daha kızaklama yapacak kadar ani fren yapmadım. Ancak Fren diski balatası ve fren ana merkezi değişmişliğim var. Belki bunlarla da alakalı olabilir kızaklama yapmadan durabilmem. Belki de çok alıştığımdan kızaklama yaptırmadan durabiliyorum. Tabi düşününce iki araç arası mesafeyi baya uzun tutuyorum.
Aplatilik meydana gelmiş. Kızaklama fren mesafesini uzatır.Rot ve balans ayarı frenajda önemlidir. Ayrıca aracın süspansiyonu ve amortisörler de frenajı bir çok yönden etkiler.Araçta ön ve arkada kullanılan balataların sürtünme katsayıları da önemlidir, hangi sınıfa girdikleri bilinmeli.Ae101 de özellikle P valfi de kontrol edilmeli. Arka kampana ayarı da doğru yapılmalı. Ondan sonra iyileştirme isteniyorsa, 185 60 14 gibi ve kaliteli bir lastik denenebilir, bu da frenajda nispi olumlu değişim yapar.