0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Geçmiş olsun, bir çok etken olabileceğini düşünüyorum, karter yağ süzgecini değiştirmeyi, OCV ve VVT-I kumandasını kontrol ettirmeyi ihmal etmeyin, filtrelerinizi kaliteli markalar kullanın.
Karete yağ süzgeci değişimi için illaki motorun açılması gerekl i mi Ufuk Bey?
Öncelikle geçmiş olsun. Bu konuyu okurken aklıma birşey geldi. Yağ değişimi öncesi için motor temizleyici katkılar var. Bunlardan koyupda kanalları temizlesek nasıl olur?Örnek ürün: http://urun.n11.com/diger-yaglar/motul-engine-clean-motor-ici-temizleyici-P137420309
Teşekkürler abilerim. O zaman her 30-40 binde bir yapmakta fayda var
Süzgeç ve yağ kanlları tıkanmadan önce, oluşumlar henüz tortu aşamasındayken yapılırsa faydalı olur, ancak yağ kanalları tıkandıktan sonra temizleyicinin yapabileceği bir şey yok.
Ufuk hocam, bu tür ürünlerin pek etkisi olmadığını söyleyenlerde var. Bende kullanıp kullanmamak konusunda kararsız kaldım. Bu katkıların motorun içinde belli oranda kalacağı, hatta yeni konan yağı da etkileyeceğini söyleyenler var. Ben mesela würth marka kullanmak istemiştim. Bu konu hakkında bizi bilgilendirebilir misiniz hocam?
Bence bütün katkılardan uzak durmalı.Depo kapağından sadece yakıt, yağ kapağından sadece yağ girmeli.
"Etki" beklentisi çok önemli, bu tip ürünlerin amacı motor içerisindeki yağ tortu ve kireçlenmelerini temizleyerek yağlanması gereken yüzeylerin yağ ile temasını arttırmaktır, dolayısı ile temizlenecek yüzeyin durumuna (tabi bu duruma daha önce kullanılan yağlar etken) göre etki farklılaşabiliyor.Bazı araçlarda (özellikle avrupa menşe) karter içerisindeki separatör kısımlarının tasarımı sebebi ile motor yağı boşaltılsa dahi %5-10 arası bir miktar yağ karter içerisinde kalabiliyor, ancak bu durum bizim araçlarımız için geçerli değil. Keza bu araçlar bizim Japon araçları gibi 3-4 litre yağ kullanmıyor, 6-7 litre motor yağı hacimleri var, mu yağ hacminden dolayı kullandığınız motor iç temizleyicinin %10'luk kısmı (yaklaşık 20-25ml) 6-7 litre yağ içerisinde kalsa dahi sorun çıkarmaz, ancak Japon araçlarında böyle bir durum söz konusu değil, motor yağının tamamı boşaltılabiliyor.Ben, kullanılan yağ itibariyle en iyi ihtimalle 40.000km. periyodunda (özellikle de dizel araçlar için) motor iç temizleyici kullanılmasını öneriyorum, en azından ben öyle yapıyorum ve şu ana kadar hiç bir sorunla karşılaşmadım.Mesaj Birleştirildi: Nisan 15, 2017, 11:55:09Aynı fikirdeyim, motorup, motor silk vs. bu tip ürünlerden "son deneme şansı" harici uzak durulması gerektiğini düşünüyorum, sağlıklı bir motor için gereksiz ürünler, ancak petrol'ün etkileri gerçeği var ve bu yüzden temizleyici ürünler kullanılmalı, sonuçta bu ürünler "katkı" değil.
Öncelikle çok geçmiş olsun 113 bin km de hele de Toyota gibi motor ömrü ve sağlamlığı ile piyasaya isim yapmış bir aracın hem de servis bakımlı olduğu halde böyle bir sıkıntı yaratması çok enteresan ve şaşılacak bir durum . Ancak şunu birkaç kişiden duydum sizi de uyarayım .BOR gibi yağ katkısı kullandıysanız veya sizden önceki sahipleri kullandıysa . Bu katkılar aracın yağ kanallarını ve yağ pompasına zarar verdiğini yağ gözeneklerini tıkadığını duydum sırf bu sebepten düşük kilometrede motor açtıran yaptıran kişiler olmuş . Sanayide kendi ustamda kesinlikle tavsiye etmiyor zaten. Siz veya sizden önceki sahibi böyle bir katkı kattı ise bu duruma davetiye çıkarmış olabilir
Yıllarca enjektör temizleyici motor katkısı vs. Satan arkadaşım motor katkısının bir etkisi yok gözenekleri ve kanalları tıkıyor,heleki teflon katkılı ürünlerden kesinlikle uzak dur diye uyarmıştı. Yağ değişimiyle beraber konduğu zaman motor sesi azalıyor sebebi katkının kaydırıcı özelliğinin olması.