0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Banada öyle geliyor bitmemiştir diye ama o zaman 1 vites te titreme neden oluyor belki lpg ayarı kısık olabilirmi?birde olduğum bölgede arkadaşlar var diyorlarli balatanın bitmesini anlarsın ama şöle boş ta ike tak 5.vitese sonra yavaş yavaş çek debrajdan ayağını ve gaz ver eğer stop ederse balata sağlam ama yok devam ederse balata ölü,aga benim efsanede 5 takıp debrajdan hareket ettirmeye kalktınmı 20 - 30 cm ya gidiyor ya gitmiyor iyi bir silkeleme ve stop anında bende diyorum sağlam balataama işte sıcakken özellikle 1 viteste kalkışlarda o sesi yapması rahatsız ediyor yani gıyyyyyyy diye bi sürtme sesi hani demiri birbirine sürtersin ya aynı ha bu arada kayışlarmı dedim ama değil kayış sesi dedianlamadım bilen varsa yardımcı olabilirmi ?
Bahsedilen yöntemi kesinlikle denemeyin, balata bitmemişse bile bu şekilde biter.Orta dereceli ve uzun bir rampada, en yüksek viteste, hız 50-60km/s ve devir düşük iken gaza yüklenin, devir artıyor ancak hız aynı oranda artmıyorsa debriyaj balatası kaçırıyordur. Kalkışta tütreme, başka problem yok ise (bujiler, buji kabloları, yakıt, filtreler vs) volan yüzeyindeki bozulmadan olabilir.
Hocam o kalkıştaki gıııyyyy sesi debriyaj balatasından geliyor, debriyaj balatası kaçırıyor. Aynı durum benim de başıma gelmişti forumda konu var. O ses zamanla sık tekrarlamaya ve can sıkmaya başlar özellikle aracı 1.viteste zorladığınızda . O eski el arabası gıcırtısı gibi çıkan gıcık sesten rahatsız olmuyorsanız öyle çok acil değiştirilmesi gereken bir durumu yok(3-5 ay sonra değişse de olur). Baskı balatanız beni değiştir diye sitem ediyor yani Eliniz bollaştığında debriyaj setini değiştirmeniz çok iyi olur
Benzinde yapmıyor gazda yapıyor demişsiniz, bence bu tespit yanlış çünkü gazın ses yapacak bir tarafı yok. Muhtemelen benzinde fazla kullanmıyorsunuz ve kullandığınız zamanlarda ses denkgelmemiş. Çözüme dair tecrübem yok arkadaşların yazdıkları mantıklı debriyaj olabilir, bunun yanında kayışlarda kontrol edilebilir.
Araç kalkışta silkelemesi ile baskı balata kaynaklı sallantı/vuruntu birbirinden çok farklı. Birinde araç bir şahlanıyor gibi kafa kaldırır fakat ayağını gazdan çekmişsin gibi yığılır, peşine aynen gene şahlanıp yığılır. Yani gidip gitmemeye kararsızca iki ileri bir geri yaparsa bu kalkışta uygun devir alamadığından. Fakat yarım debriyaj esnasında tam harekete geçerken motordan doğru araç sallanıp titriyor fakat aynı kararda da stop etmeyerek devam ediyorsa bu baskı balatadır. Ses konusunda ise; Sizin duyduğunuz o ses de muhtemelen volandan gelen ses. 2,5 sene kadar önce benim araçta da bir kaç kez duydum. Zamanla yukarıda kavramaya başladı. Biraz düşürdüm ve öyle kullanıyorum. Zaman zaman zorluyor belli oldu iyice değişim istediği. Yukarıda yazan testler doğru cevabı vermeyeceği gibi üstüne sıkıntı verir, bunu da öğrendim zamanla. Bu sorun için doğru olan baskı balata değişimi yapılması. Ben de önümüzdeki günlerde yaptıracağım inşaAllah. Fakat aisin değil valeo almaya karar verdim. Aisin de sorunlu üretilen seri varmış denk gelmek istemem. *Bir gün orta karar dik bir yerde geri geri hareket ettim. Baskı balata zorlandı hafif boşa döndü ve koku geldi (2 sene önce). Hiçbir değişim yapmadım hala. Gelin arabayı 4 veya 5. viteste deneyin, balata sağlam dersiniz. Fakat vites geçişleri ve rampalar öyle demiyor. Yani sözün özü aracınızı tanıdıkça tam olarak demek istediklerimi anlayacaksınız. Çok yüksek devir çevirmeyip, fazla debriyaj kullanmaktan kaçınarak (yarım debriyaj vb.) belli bir süre/km (çok fazla değil tabi) daha sorunsuz kullanabilirsiniz.Mesaj Birleştirildi: Mart 09, 2017, 15:03:21İlave olarak; http://www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=4888.0
Mahmut aynı dediğin gibi yarım debriyaj zamanından kaldırma sırasına kadar titreme ve sallantı oluyor ama bu lpg oluyor benzinde de denedim ama ondan olmadı ben de anlamadım sadece 1. vitesde kalkarken yarım debrajdan ayağı kaldırırken oluyor sallantı ve titreme ama öle şahlanıp sonra yığılma yok Eğer ondan yani baskı balata değişecek ise senin söylediğine göre öyle peki bu baskı balatanın şuan ki güncel fiyatı nedir? yani bana kaça maal olur?birde Debriyaj seti ile baskı balata seti aynı şey mi ?Baskı balata fiyatı ne kadar günümüz şartlarında ?