Gönderen Konu: Smart Box, Tv Box, Android Player (Media Oynatıcılar)  (Okunma sayısı 1301 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: '15
  • 76 kere teşekkür etti
  • 75 kere teşekkür edildi

(Öncelikle konu düşündüğümden çok uzun oldu, yazdıkça aklıma geldi yeni şeyler. Sıkılacaklar ve okumak istemeyenler son 2-3 paragrafa atlayabilir)

Taşınabilir kaset çalar (walkman), Cd player, Vcd player, mp3 player, dvd player, media player (Dark, WD, Apple,Sony, Creative, Iriver vs ), bluray player, android player…
Geçmişten günümüze (sıra doğru olmayabilir ) ortam oynatıcıların gelişimi. Öncesinde video kasetler vardı, beni aşacak kadar eski ve bilgim olmayan cihazlar, aynı şekilde gramafonlar ve plak çalarlar da öyle.
Teknoloji o kadar ilerledi ki eskiden kullandığımız kocaman video kaset çalar, gramafon, plak çalar ve vcd-dvd oynatıcıların ve diğer gelişmiş cihazların yaptığı tüm işlemleri ve fazlasını ufacık android oynatıcılar (hatta cep telefonları ) ile yapabiliyoruz.

Yaklaşık 20 sene önce vcd oynatıcı ile başlayan merakım şimdilik ve umarım  :D android oynatıcı ile son buldu.

Aylar, yıllarca en iyisi hangisi, yenisi çıktı mı, güncellemesi geldi mi, hangi formatları destekliyor soruları ile nette çok zaman harcadım. Bugün nette android oynatıcıların indirime girdiğini görünce haberi ve sayfayı paylaşayım deyince sitede arama yaptım, birkaç konu ve birkaç cevaptan başka bir şey olmadığını görünce bir konu oluşturayım dedim.  Durup düşününce aklımdan geçenler ilk üç paragrafta  :D

Öncelikle indirim süresi bitmeden url yi paylaşayım;

http://www.gearbest.com/promotion-stunning-home-tech-special-863.html?lkid=10377185

Fırsat oldukça kaset çalar ile başlayan bu gelişimi özetle ve fotoğraflarla paylaşırım. Hem nostalji olur hem de sıra android oynatıcılara geldiğinde benim de bazısında eksik olduğum konularda ( işlemci özellikleri, uygun ram-rom oranı, ses ve format desteği vs vs) fikir alışverişinde bulunuruz diye düşündüm..

Çoğumuz için nostalji olacak bir fotoğraf :D

Sony değildi ama bir kaset çalarım vardı, hatırlamıyorum markasını, pilden tasarruf için elle veya kalemle kasedi çevirirdik/sarardık. Pantolonun kemerine takılıyordu :D

Yine nostalji bir fotoğraf :D

O zamanlar vcd bulmak çok kolay değildi, hele orijinalini pek alamazdık, herkes bir birinden alır takaslar izlerdik filmleri, kiralama da mevcuttu bazı yerlerde. Cd çizildi, göz kirlendi, kumanda bozuldu vs  vs çok sıkıntı çıkarırlardı.

Sonra bunları taşınabilir olanları çıktı, ama onlara da pil dayanmazdı. Markasını hatırlamıyorum bir “discman” aldım, yanımda yedek pille 2-2:30 saat anca dinlerdim. Bir arkadaşım sony aldı, bir süre ben de kullandım cihazı, pil derdinden kurtulmuştuk nerdeyse;

Sonra “iriver” diye bir marka çıktı piyasaya, sanırım onu da bir arkadaşım almıştı;

Tabi o sırlar mp3 çılgınlığı çoktan başlamıştı ama net hızları yavaş olduğundan indirmek zordu, seyyar satıcılardan mp3 cd leri alırdık, kopyalardık. Ondan önce onlarca disket ile mp3 taşıdığımı hatırlıyorum arkadaşlardan. 3 diskete bir şarkı anca sığardı, disketlerden bir bozuk çıkarsa şarkıyı kopyalayamazdık.
Creative ses kartı olarak bilirdik, efsaneydi. Mp3 stick çıkardı piyasaya ortalığı yıktı;

Direk bilgisayardan kopyalayabiliyorduk ve ufak bir pil (galiba AAA) ile çalışıyordu. At cebine tak kulaklığı :D

Sonra bunlara özellik eklemeye başladılar, mp3 oldu mp4 çalar. Ses ile beraber görüntü de oynatabiliyordu.
Yurt içinde pahalıydı ve çok yaygın değildi. Kredi kartım olmuştu ve yurt dışı alışveriş cazip gelmeye başlamıştı.
Sanırım amazondu ilk alışverişi yaptığım yer; fiyat uygundu çünkü cihaz “refurbished” idi. Uzun yıllardır kullanıyorum, geçen gün bakayım çalışıyor mu dedim, hala pili bitmemişti :D

Ekran küçük tabi, kesmedi bir süre sonra, arkadaşım yurt dışından aldığı poloraidi satıyordu, kaçırmadım aldım, ona bir de ekran koruyucu film uydurdum :D 7-8 yıldır bende, hala çalışıyor. Her formatı oynatamıyor, format çevirmek ile uğraşmaktan sıkıldım bir süre sonra. Cihazdan soğudum.

Bu sırada DVD çağı zaten başlamıştı ama orijinaller epey pahalı olduğundan dvd cihazları almak çok mantıklı değildi, alan alıyordu orası ayrı. İlk zamanlarda onlarda da format sıkıntısı vardı, dvd ler (-) ve (+) olarak ayrılıyordu. Biri diğer formatı okumayabiliyordu.

Teknoloji gelişim hızı almış başını gidiyordu. Çağ tüketim çağı ne de olsa. Taşınabilir dvd oynatıcılar piyasaya çıktı hatta ve hatta araç için olanlar bile sıklıkla görülmeye başlandı;

Araç demişken benzer ama  biraz farklı konuyu da özet geçeyim;
Araçlardaki müzik sistemlerinin (bildiğim) gelişimi;
Sanırım önceleri sadece radyolar vardı, sonra kaset çalarlı modeller çıktı piyasaya, sony, pioner,roadstar,yu-ma-tu :D, blaupunkt vs. sonra cd çalarlı modeller;

Arada benim için çağın değişmesine neden olan bir aparat geliştirildi, gördüğümde ve kullandığımda hissettiğim duyguları anlatamam :D

Taşınabilir mp3 ve cd çalarlardan kaset çalarlı araçlara sesi aktarıyorduk. Müthiş bir şeydi.
Tabi bunu ses kalitesi beni hiç keser mi ? 1974 veya 1976 model araca kumandalı creative cdrom bağlamıştık, evet bilgisayar cdromu :D

Kumandası hala durur evde bir yerlerde:D
Sırada mp3 çalarlı bluetooth lu modeller vardı;

Hemen ardından bunlar için de adaptörler çıktı piyasaya,

Araç için ses olayı gelişimi son noktaya ulaştı herhalde, görüntü oynatmaya gelmişti sıra, araç dvd oynatıcılardan zaten bahsettik,
Bunların sabit ekranlıları çoğalmaya başladı, ön konsola, tavana, koltuk başlığına vs.

Bunlarda format sıkıntısı vardı tabi ki, her şeyi oynatamıyorduk. İmdada androidler yetişti;

Vee şimdilik bence zirve, tesla  :D

Özet dedim ama epey uzadı araç içi konusu, ev içine dönelim. Sıra media oynatıcılara gelmişti.
Ufak ekranlarda film izlemek kesmiyordu :D  tv ya da projeksiyon cihazları ile izlemek istiyordum. O zamanlar dizüstü bilgisayarım yoktu, koca masa üstü bilgisayarın kasasını sağa sola taşımak sıkmıştı, kullanışlı değildi.
Araştırmalara başladım ve “dark” markası ile tanıştım.
Aldığım ilk cihaz;

Sıfırı bulunur mu bilmem ama ikinci elleri var internette, özellikleri için;

http://www.dark.com.tr/elektronik/media-player/dark-media-mania-full-hd-3-5-sata-hdd-network-mkv-dts-media-player.html

Müthiş bir cihazdı, oynatamadığı format yoktu nerdeyse, 1-2 dosya hariç donma bile görmedim kullandığım süre boyunca. Hdd bağlayıp içine dosyaları yükleyip tv veya perdede zevkle izliyordum filmleri. Yeni filmleri bilgisayar indirip oradan usb , taşınabilir hdd ye veya cihaz içine yüklemek vakit almaya başladı. Kablolu/kablosuz ağ üzerinden izlemeye çalıştım, zaman zaman başarılı oldum ama bazen sıkıntı çıkıyordu, donmalar , bağlanamamalar falan.
Bir arkadaşım yurt dışından bir cihaz getirdi,
Bir süre sonra sıkıldı bana sattı,

Bu ufacık cihazın yaptıkları inanılmazdı, ister tv ye ister projeksiyon cihazına bağla. İster nete bağlan bilgisayar gibi kullan. Epey kullandım ama HDMI çıkışını bir şekilde bozdum ve tamir ettiremedim, ona rağmen bir süre kullandım.
Bu arada multimedia (smart) TV ler epey yaygınlaşmıştı. İlk fırsatta aldım tabi,

Media player kadar hızlı ve kullanışlı değildi, kullanışlı olanlarda ciddi oranda pahalıydı. Bir süre kullanmaya çalıştım ama performans yetersizdi. DLNA özelliği şart ama bağlantı hızları bu özelliği kullanışsız kılıyor. ( pahalı modeller hariç )
Tekrar araştırmalara başladım, himedia nın Q12 modelleri çıkmıştı ama maalesef yurt içi yine pahalı. Epey araştırdım, ciddi ve bilgilendirici bir konu bulamadım ne bu forumda ne başka yerlerde. Gözümü karartıp bir cihaz aldım, özelliklerini aşağıdaki bağlantıdan öğrenebilirsiniz.
http://www.gearbest.com/tv-box-mini-pc/pp_390235.html?lkid=10114402

Hala kullanıyorum yabancı dizileri izlemek için, bazen projeksiyona da bağlıyorum. Ağ üzerinden de okuma yapıyor sorunsuz.
Şimdilik memnunum durumdan ama yeni cihazlar denemek fena olmaz :D

Şimdi gelelim asıl meseleye; bu cihazların bin bir çeşidi var, hadi ram-romunu ve oynatabileceği formatları kendimiz seçebiliriz belki ama işlemci konusu en azından benim için muamma.

İlgilenenler ve bilgisi olanlardan ricam varsa kullandığı veya önereceği cihazları paylaşmaları, bir nevi rehber oluşturalım.

Örneğin en az 2 ram öneriliyor, daha aşağısı sıkıntı çıkarabiliyor. Rom için 16gb ideal diye biliyorum ama bendeki  8gb ve memnunum.

İşlemci, işletim sistemi, işletim sistemi hızı vb diğer özellikler hakkında görüşleriniz nelerdir?

Toyota Club Türkiye

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: '15
  • 76 kere teşekkür etti
  • 75 kere teşekkür edildi
Ynt: Smart Box, Tv Box, Android Player (Media Oynatıcılar)
« Yanıtla #1 : Şubat 21, 2017, 17:20:38 »
Güncellendi, katkılarınızı bekliyorum..

Mesaj Birleştirildi: Şubat 22, 2017, 14:32:00
İlk aldığımda Mini M8S II 4K Smart TV Box Amlogic S905X Quad Core Processor için çektiğim görüntü;

https://www.youtube.com/watch?v=NhvFTsPlaiM