Selam arkadaşlar bugünlerde dikkatimi çeken bir husus var bunun ilki aracın hararetinin düşmesi .Şöyle ki evle iş arası 10-12 km civarı bazı yerler uzun soluklu inişler sabah yola çıkıyorum hararet ortaya doğru gelmeye başlıyor neyse 2-3 km uzunca bir iniş var oradan aşağı inmeye başlıyorum uygun vitese takıp ayağımı gazdan çekiyorum düzlüğe inene kadar hararetin biraz indiğini gözlemliyorum . İşyerine gelen kadar hararet tekrar ortaya geliyor iş yerinin önünde şirket açılmadı ise araç rölantide çalışır vaziyette kalorifer hızı 3 de 10 dakika falan bekliyorum ortada duran hararet yavaş yavaş düşmeye başlıyor . Bu durum çok soğuk havalarda oluyor malum sabah Ankara -13 civarıydı iş yerinin önünde -10 dereceydi .Bu durumun önden alına soğuk hava ile alakalı olduğunu düşünüyorum . Sabit dururken de kaloriferin dışardan hava alması sebebiyle suyu soğuttuğunu bundan dolayı da hararetin düştüğü kanaatindeyim .Sizin yorumunuz nedri veya sizin araçlarınızda ki bu soğuklardaki tepki nedir .
Bir başka husus ise far ışığı - fan hızı - iç ışıklar gibi ışıklar gaza bastığım zaman daha canlı yanıyor bunu karanlık bir kapalı garaja girince daha çok hissediyorum . Dün garaja girdim manevra esnasında gaza bastığımda farların her gaza basışımda daha canlı yandığını gazdan ayağımı çekince ışık kuvvetinin düştüğünü gördüm aynı zamanda kalorifer fan hızı da gaza bastığımda bir miktar artıyor gazdan ayağımı çekince geri yavaşlıyor onuda 4 üncü kademede fanı açınca alenen fan sesinden anlıyorum . İç ışıkta aynı far gibi davranıyor yani bir enerji düşmesi yükselmesi oluyor ama neden oluyor akü ömrünü tamamlamış olabilir mi yanlış bilmiyor isem bu sene 5 inci senesi yoksa başka arıza olabilir mi belirtileri mi
Yücel abi, 1. sorunun termostat kaynaklı olabilir. 2. sorunun için ise araç çalışırken alternatörün verdiği voltaj ölçülmeli. Onda da ya akü bitmek üzere ya da alternatör revizyon istiyor olabilir.
sarj dinamosundan yapar dediğiniz olay kömürleri bitmiş olabilir
bir diğeri ise termostat kaynaklıdır
Hararet düşmesi termostat göz kırpıyor olabilir,ayrıca tam ısınmadan kaloriferi açınca sistemdeki sıcak havayı boşalttığı için ibre bir miktar düşebilir. Toyota alternatörleri zayıftır bendede aynısı mevcut aküyü yeni taktığımda özellikle denedim yine aynıydı.
Selam Yücel;
Belli durumlarda motor su sıcaklığı düşebilir, önden, aşırı alınan soğuk hava, termostat düzgün çalışsa ve radyatörü devreden çıkarsa dahil (radyatör dışı devirdaim devam eder), motor da yükte değilse ısı yeterli seviyeye gelemez. Motor iç ısısı ile soğutma sıvısı ısısı tam olarak birbirine karşılık da gelmez. Soğutma sıvısı uygunluğunu da gözden geçirmek iyi olur.
Yakında otomobil aküleri ile ilgili bir özet yayımlayacağım burada, o ayrıca faydalı olacaktır herkese. Kısaca söylemek gerekirse, kurşun-asit ve 5 yıl normal bir ömür, muhtemelen akü zayıflamıştır. Yukarıda arkadaşların belirttiği gibi şarj sisteminin de kontrol edilmesi iyi olur.
Öncelikle arkadaşlara ilgilerinden dolayı teşekkür ederim .
Hararet ibresinde düşme ilk yazımda da belirttiğim gibi -10 derece gibi soğuklarda olan bir durum .Geçen yıllarda da araç benzinliyken de gözlemliyordum bu durumu .Motor suyu kırmızı antifiriz kışa girmeden 2 defa ölçtürdüm -25-30 derece çok iyi dediler .Yanlış bilmiyor isem hararet yapmadığı sürece Toyota termostat bozmaz diye bilirim aracım henüz 105 bin km de .
Alternatör olayına gelince akü jarj noktasında sorun yok sanırım her gün kullanıyorum şarj etmese sanırım eksi soğuklarda araç çalışmaz fakat akü konusunda özellikle araç çalışmazken falan camları falan açıp kapatmak istediğimde baya cansız açıp kapatıyor aracı alalı 4 üncü yılım aldığımda akü değişeli 2 yıl olmuştu takıldığı tarih itibari ile 5 yıldır görev yapıyor normalde zaten iyi bir akü için 5-7 yıl arası görev yapar derler .Ben aküden şüphe ediyorum hafta sonu avometre ile boşta ve şarjda kaç volt verdiğini bir ölçeyim değerleri paylaşmaya çalışırım.
Çok şükür 4 yıldır bana arabalık yapıyor ufak tefek 1-2 şey dışında sanayi yolu görmedik .Hep derim Toyota farkı seviyorum bu arabaları gariban dostu .
Mesaj Birleştirildi: 01 Şub, 2017 15:16
Arkadaşlar dayanamayıp Hamit ustamı aradım soğuk havalarda önden aşırı soğuk aldığı için normal ama araç hareket halinde iken sürekli düşerse getir termostatı değiştirelim dedi . Şarj olayına da gaza bastığın zaman farlarda bir miktar parlama normal dedi ama aklına takılması ölçtürelim şarj deşarj durumunu dedi
Belirtilen soğuk havadaki motorun davranışı bence gayet normal. Motor hiç ısınmasa, çok geç ısınsa veya birden fazla ısınıp hemen düşse sıkıntı olurdu. Yazdıklarınıza bakınca, bildiğim kadarı ile bir sorun görünmüyor. Farlar ile ilgili olarak da; akünüz zayıflamış. Özellikle bu soğuklarda gayet olağan. Zayıflayan akü, soğuk hava ile daha da az güç üretiyor. Aracı akü/elektrik yapan bir kaç farklı yerde ölçtürün. Yazdığınıza göre önümüzdeki kış yenilenmesi gerekecek. (Aynı durumda sayılır araçlarımız.)
Mahmut bey bende aynı düşüncedeyim zaten seneye kışa girmeden komple yağ bakımları motor suyu falan akü hepsini yenileyeceğim .Piyasa şartları daha uzun yıllar e12 ile devam edeceğimizi gösteriyor
Her iki durum da normal abi. Ben hararet düşmesi olayını ilk olarak Sabuncubeli inişlerinde OD/Off konumunda komprasyonda inerken farketmiştim, belli bir miktar düşüş oluyordu, düzlüğe gelince normale geliyordu. Bizim araçların hararet göstergeleri oynak değildir, bu gibi durumlar harici oynadığını görmedim.
Isı gösterge seviyesinin düşmesi bizim araçta da var,yüke binince tekrar normal seviyelere geliyor.
Far olayı da aynı.
Mesaj Birleştirildi: 05 Şub, 2017 01:09
.Piyasa şartları daha uzun yıllar e12 ile devam edeceğimizi gösteriyor
kesinlikle katılıyorum, ülkemizdeki bu araç piyasası daha önce hiç yaşandı mı acaba?