Gönderen Konu: Bakan İstifa Etti  (Okunma sayısı 2628 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Lazy Black Sheep
    • www.toyotaclubtr.com
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 55000
  • Model Yılı: '08
  • 96 kere teşekkür etti
  • 126 kere teşekkür edildi
Ynt: Bakan İstifa Etti
« Yanıtla #20 : Şubat 13, 2009, 10:38:27 »
Biraz özelestiri yapmakta fayda var diye düsünüyorum.

Türkiye'yi ve su anki durumunu gözümüzde büyütmemek de fayda var.
Genelde Türkiye vs. Güney Kore örenegi verilir. Adamlarin Türkiye'nin %50'si seviyesinden nerelere gelmisler.
Ama burdan sunu cikartmayin; bu tek bir iktidarin veya partinin hatasi degildir. 50 yilin icinde olmus olanlardan bahsediyoruz.

örnek: eski adi ile Milletler Cemiyeti, simdiki adi ile Birlesmis Milletler'de uzun yillar önce Güvenlik Konseyi'ndeydik. Simdi degiliz. Bunun gibi bir sürü örnek var. Olay tamamen ekonomik büyüme degilde, saglikli ve bagimsiz ekonomik büyümeden geciyor.

Bir de egitim seviyesi savina katilamayacagim. Ögretim seviyesi yükseliyor ama egitim bence düsüyor.
Farki ne derseniz, diploma bir insani insan yapmaz derim. Önemli olan kisinin kafasini kullanmasi, arastirmasi, sorgulamasi önemlidir. Diploma dedigimiz kagit parcasi, aslinda biz okumayi, arastirmayi, sorgulamayi bu adama ögrettik'den ibarettir.

En iyi üniversitelerden öyle adamlar mezun olmus ki, birak iyi bir göreve, ben sirkete cayci diye almam. Adamin nasil mezun oldugunu anlamak mümkün degil. Ama cok cok basarili, akilli, parlak insanlarda cikiyor.

Eski nesile bakinca, ben daha akilli bir toplum görüyorum. Simdi o cep telefonu, bu araba, su alisveris merkezi, su marka pantalon, bu marka gömlek diye gezen insanlar dolu. Adamin 1000 lira maasi yok, 2000 liralik cep telefonu kullaniyor. Bu ne perhiz bu ne lahana tursusu. Tüketim ve dizi toplumu olduk. Biraz kendimize gelmemiz lazim.
Ey Türk Gencligi, birinci vazifeni hic bir zaman unutma!

"The hottest places in hell are reserved for those who in times of great moral crises maintain their neutrality" Dante

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #20 : Şubat 13, 2009, 10:38:27 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • Achtung! Adolf Hakkı ohne Toyota Yaris Twin-Turbo
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: B+
  • 17 kere teşekkür etti
  • 41 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #21 : Şubat 13, 2009, 11:01:47 »
Murat olaya geniş perpektiften bakınca sana katılmamak mümkün değil. Soğuk savaşın bittiği 90'ların başından itibaren dünyada ekonomik dengeler tümden değişmeye başladığını unutmamak lazım. Hatırlarsınız o yıllarda sermayenin en büyük müşterisi Brezilya, Arjantin, Türkiye ve bazı Uzak Doğu ülkeleri gibi gelişmekte olan ülkelerdi. Bu ülkeler yatırımlarını ve iç borçlarını çevirebilmek için IMF ve diğer uluslararası finans kuruluşlarından yüklü miktarda kredi kullanırlardı. Fakat 90'ların sonuna doğru bu ülkeler borçlarını büyük kısmını ödemeye başladılar. Bu arada finans sektörü de hızla gelişmekteydi. Muazzam bir sermaye oluştu. Bu sermayenin birilerine satılması gerekiyordu. Kredi kartları, tüketici kredileri, mortgage kredileri, otomobil kredileri ile tüketim özendirildi. Aslına bakarsanız kimse zenginleşmediği halde, gelecekteki kazancını harcıyordu. Evet, belki elektronik ürünler ucuzluyordu ama bu tüketim çılgınlığının gıda ve diğer emtia fiyatlarını yükselttiği ve reel gelirimizi de erittiği gözlerden kaçıyordu. Saadet zinciri kırılınca bu çarpık düzen tüm çıplaklığıyla ortaya çıktı. Maalesef Türkiye'de bu düzenin bir parçası olduğu için biz de aynı acıları çekiyoruz.

Folgsamkeit macht frei...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • Achtung! Adolf Hakkı ohne Toyota Yaris Twin-Turbo
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: B+
  • 17 kere teşekkür etti
  • 41 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #22 : Şubat 13, 2009, 11:31:25 »
... önceden her yer döviz bürosuydu insanlar para biriktirirken,güne girerken,borç alıp verirken dolar yada mark kullanıyorlardı neden türk lirasi her geçen gün dibe yaklaşıyordu
peki şimdi dolar alan varmı? türk lirasının değer grafiği nasıl ?

Gökhan Bey, ülkenin para biriminin değeri o ülkenin kalkınmasını etkileyecek bir parametre değil, o ülkede uygulanan para ve maliye politikalarının bir sonucudur. Ülkenin para biriminin değerinin düşük olması hiç bir zaman o ülkeyi batırmaz. Para birimin değerli ve değersiz olmasının etkileri nedir diye soracak olursanız kısaca sıralayayım.

Aşırı değersiz para birimi:
- İthalatı zorlaştırıp, ihracatı kolaylaştıracağı için istihdam ve sanayi büyümesi üzerinde olumlu etki yapar. Fakat zorunlu ithalat mallarından dolayı enflasyona neden olabilir. Ayrıca fiyatların sürekli artması, tüketiciler üzerinde alımların ertelenmeden yapılması yönünde psikolojik baskı oluşturur. Bu baskının üreticilere yansıması ise nasıl olsa ürettiğimi zam yaparak satıyorum psikolojisi ile maliyetlere dikkat edilmeden verimsiz bir şekilde çalışmaktır. Aslında kendilerine yurtdışından ve yurtiçinden kaynak transferi olduğu için esnafın ve sanayicilerin en sevdiği çalışma ortamıdır fakat sürdürülebilmesi imkansızdır. Ekonomik ortam bozulduğu takdirde piyasada sudan çıkmış balık etkisi yaratır. Tedavisi IMF reçetesi ve kemerlerin sıkılmasıdır :)

Aşırı değerli para birimi:
- İthalatı kolaylaştırır. Enflasyon üzerinde olumlu etki yapar. Fakat istihdam ve sanayi üretimi üzerinde yıkıcı etkileri vardır. Düşük kurun tersine, ülkenin kaynaklarının yurtdışına transfer edilmesi sonucunu doğurur. Cari açığa neden olur. Sürdürülebilmesi imkansızdır. Tedavisi devalüasyondur :)

Kısaca özetlemek gerekirse piaysa eninden sonunda dengeyi bulmaktadır. Fakat önemli olan piyasanın bu dengeyi kendi kendine bulmasını beklemeden, istikrarlı politikalar izlemektir.

Son bir not daha aktarayım, muazzam cari açığının da verdiği acıyla, ABD çok uzun yıllar boyunca Çin ile, yapay bir biçimde değersiz tuttuğu para biriminin değerini arttırması için kapalı kapılar arkasında muazzam kavagalar etmiş ve bu amacına ancak 2007 yılı sonlarında ulaşabilmiştir. Çin trilyon dolarları bulan muazzam rezervleri biraz da bu değersiz para birimi sayesinde yapmıştır. Bilmem anlatabildim mi :)
Folgsamkeit macht frei...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #23 : Şubat 13, 2009, 16:39:22 »
  Bu arada şunuda unutmamak lazım, bir ülkenin para biriminin diğer ülkelerin para birimlerinin değeri karşısındaki oranı bize, o ülkenin mal ve hizmet üretim oranını verir. Yalnız kimi politikalarla bu değer olması gerekenden, doğal değerinden farklı çıkabilir ancak eninde sonunda piyasa koşulları gereği doğal değerini bulmaya çalışacaktır.
 Yani kısaca bu değer, ne kadar mal ve hizmet ürettiğin ve bunun karşılığında tedavülde ne kadar banknotunun olduğu ile ilgilidir. Eğer üretmediğin (artış olmadığı) halde para  değerin artıyorsa bu ya yurt dışından gelen dövizden ya da, para politikalarındandır(piyasadan banknot çekiliyor olabilir). Sorun şu ki girdi olarak görünen döviz üretime mi giriyor, yoksa kısa dönem kağıtlaramı? Bu dövizle büyüme, borçla ev döşemeye benzer ve sunidir. Bir ekonominin sağlam olması için her halukarda katmadeğeri yüksek mal ve hizmetler üretmesi gerekir. Tabi bunları satabilmeside.
 Bu arada herşeye o kadar vergi ödeniyor (vergi adil olduğu ve sosyal dengeyi gözetme görevini yerine getirdiği sürece kesinlikle ödenmeli ve vergi cezaları yüksek de olmalı) Bu zecalar Vergi Kaçıranalar içindir. Birde Vergiden kaçanlar diye bir tabir vardır bu ise farklı bir anlam taşır.
 Bir soru: Pırlantanın Kdv. oranını tahmin edin.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 317000
  • Model Yılı: '94
  • 14 kere teşekkür etti
  • 33 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #24 : Şubat 13, 2009, 18:48:17 »
Fakirlik var, inkar edilemez.Ekmek parasi bulamayan, cocugunu okula gonderemeyen, hasta oldugunda tedavi masraflarinin altinda ezilen bircok insanimiz var. Issizlik diz boyu.Universite mezunlari da issizler arasinda onemli bir payi olusturuyor ne yazik ki. Ulkenin kaynaklari iyi yonetilememis uzun yillar. Hesapsiz kitapsiz borc alinmis, liyakata onem vermeyen bir yonetim anlayisi ile KIT'ler zarar kapisi edilmis.Bankalarin ici bosaltilmis, zarari milletin sirtina yuklenmis.Sonunda yine IMF'ye teslim olunmus.Ekonominin kumandasi onlarin eline verilmis.IMF'nin derdi gittigi ulkelerin borc servisini aksatmadan yerine getirmesini saglamak.Kim acmis, kim aciktaymis onun problemi degil.Borc odensin de ne olursa olsun.O yuzden issizlik problemi buyuyerek devam ediyor. Simdi bile IMF'ye teslim olunmasi iyi bir seymis gibi savunuluyor bazi is cevrelerince. Simdiki hukumet de, IMF'nin sozunden cikmadi.O yuzden doviz goreceli olarak sakin kaldi.Bir de Avrupa Birligi uyelik sureci ile yatirimlar (sadece sicak para degil) bu tarafa akmaya basladi. O buyume rakamlari bunun sonucu.Ama sicak para hala var.Turkiye hala yuksek faiz oduyor.Zamanin Imar Bankasi gibi.Dovizini getirin, yuksek faiz alin diyor Turkiye, adamlar da kosarak geliyor, bu kriz ortaminda bile.Her sene on milyarlarca dolar borc ve faizi ondemesine ragmen borc miktari azalmiyor, cig gibi buyuyor.Hal boyle iken neden IMF ile anlasilmasi gerektigi savunuluyor anlayamiyorum.

Geldigimiz bu noktanin masrafli oldugu acik, ama Turkiye'ye kara trenin ve ihmal edilen demiryollarinin ardindan hizli tren
getiriliyorsa lutfen musaade edin de sevinelim, gururlanalim. Demiryollarinda seyahat etmeyen bilmez.Yatirimsizlik yuzunden trenler dokuluyordu, lokomotifler ariza yapip yollarda kaliyordu.Istanbul-Izmit arasinda bolgesel tren Adapazari ekspresinde bile kac defa basima geldi.Bir de Marmara bolgesi Turkiye'nin en gelismis, milli gelirden en cok pay alan bolgesi olacak...Benim Hatice teyzemin, Ayse halamin, Kemal amcamin Fransiz'dan, Alman'dan, Japon'dan neyi eksik, niye cagin nimetlerinden mahrum kalacak?

Pamukova'daki vahim kazada kimin hatasi varsa, bakan da dahil olmak uzere, bagimsiz yargi yakasina yapisir.Gorevde iken, olmazsa bakanliktan ayrildiktan sonra.Turkiye'de erkler ayriligi sistemi var.Parti kapatan yargi, bir bakani mi yargilayamayacak? Yargiya guvenimiz yoksa (faturanin iki makiniste kesilmesi) o zaman durum daha da vahim.

Bu arada Murat kardes, Turkiye su an Guvenlik Konseyi'nin gecici uyesi...
Fe... :-)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Lazy Black Sheep
    • www.toyotaclubtr.com
  • 96 kere teşekkür etti
« Yanıtla #25 : Şubat 13, 2009, 19:10:24 »
Tabiki sevinecegiz.
Rahmetli babam anlatirdi. Evlerinde cam bardak olmadigini ve yanlizca teneke bardaklari oldugunu.
Su an Türkiye cam üretiminde dünyada ilk 3 ülkeden birisi.

Ama demek istedigim, olay toz pembe degil. Ne örnekler var 50 yil once bizden kötü durumda olan, ama su an da bizden kat ve kat daha iyi durumda olanlar. Onlara bakip, hirslanip daha cok calismamiz gerektigini kendimize ve siyasilerimize hatirlatmak durumundayiz. Yoksa bu yarista gene geri kaliriz. Bulundugumuz siralamayi degistirmenin tek yolu calismaktan ve akilli olmaktan geciyor.

Gecen sene youtube’da bir video izledim. Bulursam eklerim foruma. Bir genc spiker, istiklal caddesi gibi bir yerde (tam yerini hatirlamiyorum), gencleri durduruyor ve sorular soruyor. Kizin biri durdu. Arada gecen konusma asagi yukari söyleydi:
Spiker: Büyükanit kimdir?
Kiz: Milletvekili. Yok yok bakan. Ama ben bir daha ona oy vermeyecegim.
Spiker: Ne bakani efendim?
Kiz: Hatirlamiyorum ama ben onu sevmedim. Ona oy vermeyecegim tekrar.
Spiker konu degistiriyor ve kiza soruyor: Ibrahim Tatlises ve Asena’nin durumu hakkinda ne düsünyorsunuz?

Kiz basliyor catir catir konusmaya. Nerdeyse Tatlises’in giydigi don rengini söyleyecek. Güler misin, aglar misin?

"The hottest places in hell are reserved for those who in times of great moral crises maintain their neutrality" Dante

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 317000
  • Model Yılı: '94
  • 14 kere teşekkür etti
  • 33 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #26 : Şubat 13, 2009, 19:23:14 »
Populer 'kultur', televizyon kulturu cag atlamanin olumsuz yonlerinden biri :P Herkes okuyup, sorup sorgulayip, ogrenip kendini gelistirecek. Yoksa yaya kaliriz.
Fe... :-)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Lazy Black Sheep
    • www.toyotaclubtr.com
  • 96 kere teşekkür etti
« Yanıtla #27 : Şubat 13, 2009, 19:27:07 »
Populer 'kultur', televizyon kulturu cag atlamanin olumsuz yonlerinden biri :P Herkes okuyup, sorup sorgulayip, ogrenip kendini gelistirecek. Yoksa yaya kaliriz.

+1

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #28 : Şubat 14, 2009, 20:26:26 »
  Eskiden, çok eskiden bir ilkokulu bitiren birisi bile oldukça çok şey bilirdi, şimdi Üniversiteyi bitirip hiç birşeyden haberi olmayanlar var. Özellikle mi böyle bir nesil yaratılmaya çalışılıyor diyede düşünüyor insan. Hep söylüyorum bu, onun bunun sorunu değil, hepimizin sorunu. Benim yanımdaki insan açsa, sen nasıl rahat edebilirsin? Bunu ister maddi anlamda, ister manevi anlamda düşünün.
 Hızlı trenin yapılmasını, bu milletin daha fazlasına layık olduğunu bilmek çok güzel şeyler ama bazı noktlarda malesef çok geri kalındı. Murat'ın verdiği haber buna en iyi örnek ve malesef bunlar hiç az değil. Aslın sorun siyaseti, ülkenin önünde görenlerde.
 Eğitmenler, Sağlık mensuplarının başta olmak üzere bu düzeylerde ve heleki emeklilerin (onlar senelerce bu ülkeye hizmet etmiş ve vergisini ödemiş kişilerdir) maaş aldıkları sürece bu ülke refaha gidiyor denemez. Bir örnek vermek gerekirse Hızlı Feribotlar. Hızlı feribotlar da çok güzel bir hizmet bence ama anlamadığım kar odaklı bir monopol olarakmı kurulan işletmeler, yoksa önceliği hizmet olan mı? Bildiğim kadarı ile akaryakıta vergide ödemiyorlar (yanılıyorda olabilirim, eminim bunu daha iyi bilen arkadaş vardır). Heleki içinde birşeyler atıştırmaya çalışın!!! Yani bu hızlı tren de hızlı feribota benzemesin.
 Sonuç olarak;
 Elbetkide farklı düşünceler olacak ve bu saygı kuralları çerçevesinde dilede getirilecek ki gelişme, refah artışı olabilsin. Eğer bunun içinden saygıyı çıkarırsanız ortaya çıkan şey gelişme ve refah artışı değil, savaş olur.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 1993 corolla gli
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #29 : Şubat 15, 2009, 00:56:23 »
Tabiki sevinecegiz.
Rahmetli babam anlatirdi. Evlerinde cam bardak olmadigini ve yanlizca teneke bardaklari oldugunu.
Su an Türkiye cam üretiminde dünyada ilk 3 ülkeden birisi.

Ama demek istedigim, olay toz pembe degil. Ne örnekler var 50 yil once bizden kötü durumda olan, ama su an da bizden kat ve kat daha iyi durumda olanlar. Onlara bakip, hirslanip daha cok calismamiz gerektigini kendimize ve siyasilerimize hatirlatmak durumundayiz. Yoksa bu yarista gene geri kaliriz. Bulundugumuz siralamayi degistirmenin tek yolu calismaktan ve akilli olmaktan geciyor.

Gecen sene youtube’da bir video izledim. Bulursam eklerim foruma. Bir genc spiker, istiklal caddesi gibi bir yerde (tam yerini hatirlamiyorum), gencleri durduruyor ve sorular soruyor. Kizin biri durdu. Arada gecen konusma asagi yukari söyleydi:
Spiker: Büyükanit kimdir?
Kiz: Milletvekili. Yok yok bakan. Ama ben bir daha ona oy vermeyecegim.
Spiker: Ne bakani efendim?
Kiz: Hatirlamiyorum ama ben onu sevmedim. Ona oy vermeyecegim tekrar.
Spiker konu degistiriyor ve kiza soruyor: Ibrahim Tatlises ve Asena’nin durumu hakkinda ne düsünyorsunuz?

Kiz basliyor catir catir konusmaya. Nerdeyse Tatlises’in giydigi don rengini söyleyecek. Güler misin, aglar misin?

bunu bende izledim fakat gülemedim ,moralimi bozmuştu
Her fert istediğini düşünmek, istediğine inanmak, kendine mahsus siyasi bir fikre sahip olmak, seçtiği bir dinin icaplarını yapmak veya yapmamak hak ve hürriyetine sahiptir. Kimsenin fikrine ve vicdanına hakim olunamaz.
M.Kemal Atatürk

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #30 : Şubat 16, 2009, 08:07:41 »
  Peki yeni çıkan habere göre; Gentilmenlik Anlaşmasını duydunuz mu?
 Demek istendimi öyle güzel anlaşılıyormuş ki, bunun bilinen örnekleride çok zaten.