Gönderen Konu: Auris ilk çalıştırmada duman atması  (Okunma sayısı 2861 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 103000
  • Model Yılı: '12
Auris ilk çalıştırmada duman atması
« : Ocak 28, 2017, 11:49:23 »
Herkese Merhaba,
Öncelikle forumda daha evvel bir konu açmadım o yüzden başlıkta/içerikte bir eksik hata görürseniz hemen düzeltmeye çalışırım.

2012 auris 1.4 D-4D comfort plus manuel vites aracım var. 2 yıldır sorunsuz şekilde biniyorum. 70.000 km de almıştım şuan 105.000 km 'ye geldi. geçenlerde aracımı yıkama için bıraktım bir arkadaşımla geri almak için gittik 2 araba döndük. İş yerine geldiğimde arkadaşım aracın mavi duman attığını söyledi. mavi duman yağ yakma diye direkt olarak aklıma geldiği için aklım gitti diyebilirim. 100.000de araç motoru niye yer diye düşündüm.

Araçla alakalı bakım ve kullanım şeklimden de bahsedeyim. genelde 2.000 2.200 devirdeyken vites yükseltirim (daha doğrusu sese göre atarım devir saatine pek baktığımı söyleyemem ama kontrol için bakınca bu devirlerde değiştirdiğimi farkettim). Aracı zorlamam çok sıkıştırsam bile alt viteslerde 3 bin devrin üstüne çıkarmam eğer uzun yolda ... ... 'la gidiyorsam anca o zaman 3 bin devri bulur yada geçer araç. mazotu daima opetten eğer opet yoksa shellden alırım. bakımları sektirmem daha dolmadan yaptırırım özellikle gider kendim parça alırım parça olarak bosch, yağ olarak Mobil 1 ESP Formula 5W-30 kullanıyordum.

şimdi bu mavi duman olayıyla alakalı bir arkadaşımdan aracımı kullanmasını rica ettim arkadan takip edip var mı yok mu göreyim diye. ben maviyi geçtim hiç duman görmedim ki motor soğuktu 10-15 km yol boyu peşindeydim. içime yine sinmedi bu sabah babamdan rica ettim bakmasını ve mavi duman çıktığını yakıtı yakamadan attığını söyledi. kendi arabasını çalıştırıp görseli karşılaştırmak istedik (2015 focus dizel aracı) denediğimizde onda da duman olduğunu ama beyaz renk ve benim araç kadar yoğun olmadığını gördük.

benim aracı alıp sanayiye bildiğimiz bir ustaya götürdük. ustadan evvel aracın motoru sıcakken bir kez daha test etmeye karar verdik ve rölantide 1 ve 2. viteste hiç duman olmadığını farkettik ki demek sadece motor soğukken sıkıntı var gibi dedik. ustaya sorduğumuzda soğukta gayet normal olduğunu söyledi geldi baktı motoru dinledi egzoza baktı sorun yok dedi. bizde tamam deyip devam ettik ama gene de burda herkes toyota kullanıcısı olunca var mıdır böyle bir şey normal midir diye size de sormak istedim.

bir de yakıt konusunda aracı yakıt cimrisi diye anlatıyor herkes ama benim aracın bundan haberi yok gibi hissediyorum. şuan soğuk kışlık lastik var 7.3 gösteriyor ortalama değer kabulleniyorum ama yazlık lastikle yakalayabildiğim en düşük değer 5.7 civarıydı uzun yolda da 5.5 altına inmedi hiç bir zaman (120 sabit gittiğimden de olabilir otobanda 125e kendimi sabitleyip gidiyorum genelde ama 90la yol bitmiyor o hızlarda hiç kullanmadım uzun yolda uzun süre) 5.0'in altında yaktığını falan söyleyenler vardı ben şaşkınım bu konuda yapılacak bir şey var mıdır yoksa 1.6 otomatik i30 gibi yakmasına alışayım mı iyice size de sormak istedim.

Düzenleme: Trafik kuralları

Not: Buraya eklemeyi unutmuşum aracı ankarada dörtnal servise götürdüm araç kontrol edildi ve motorda bir sorun olmadığı aşırı soğuk havalarda ilk çalışmalarda dumanın normal olduğu söylendi. evdeki diğer araçta o kadar duman çıkmıyor diye de sordum toyotanın motorundan kaynaklı olduğu araçla alakalı bir durum olmadığını söylediler. sorunsuz kullanıma devam ediyorum.

Toyota Club Türkiye

Auris ilk çalıştırmada duman atması
« : Ocak 28, 2017, 11:49:23 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Scientia Dux Vitae Certissimus
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 38000
  • Model Yılı: '21
  • 2116 kere teşekkür etti
  • 3162 kere teşekkür edildi
Ynt: Auris ilk çalıştırmada duman atması
« Yanıtla #1 : Ocak 28, 2017, 13:04:47 »
120 gibi hızlarda o yaktığınız çok normal öncelikle.

Mavi duman olayına gelirsek aracınız yağ eksiltiyor mu? Ne kadar eksiltiyor? 100bin km.den sonra ufak ufak yağ yakma başlayabilir, önce de başlayabilir. Önemli olan kullanıcının bunu hemen görüp bir dahaki yağ değişiminde yağını kalınlaştırmasıdır.
Dacia Duster 1.3 TCE EDC Comfort 2021 model (2023-...) 38bin km- ...
Dacia Sandero Stepway 0.9 TCE Easy-R 2017 model (2021-2023) 32bin km-56bin km
Toyota Corolla 1.6 Multidrive S 2019 model (2019-2021) 0 km-23bin km.
Mazda 3 1.6 Touring 2010 model (2015-2019) 96bin km-171bin km Toyota Yaris 1.3 Terra 2007 model (2013-2015) 55bin-91bin km.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
« Yanıtla #2 : Ocak 28, 2017, 14:16:35 »
hocam yanıtınız için teşekkür ederim. doğrusu yağ eksiltiyor mu bilmiyorum kontrol edeyim. yalnız yağ yakıyor olsa motor ısındığında da vites değiştirdiğimde yine duman atması gerekmez mi soğukta tamam yaptı ama motor ısındıktan sonra ne rolantide ne de vites değiştirdiğimde duman yapmadı.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • YB276
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 40000
  • Model Yılı: '13
  • 154 kere teşekkür etti
  • 190 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Ocak 29, 2017, 02:02:44 »
İ30 yakiyo ama hakkini da veriyo. :D 7.5 normal şehir içi bence.
2011 Toyota Auris 1.4 D-4D Comfort Extra Special Edition
Beni en çok çeken şey mazotun köpürmesi,dizelin çalışırken yaptığı sesi Anlayamazsınız. :D

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
« Yanıtla #4 : Ocak 29, 2017, 19:39:20 »
Auriste de 134 hp 260 nm güç olsa bende 7.5 yakmasına takılmazdım  :D şu arabaya 112 hp lik verso motoru koymuş olsalar fiyatı 70.000 olurdu ama mükemmel bir araba olurdu gözümde  :D

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • YB276
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 40000
  • Model Yılı: '13
  • 154 kere teşekkür etti
  • 190 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Ocak 30, 2017, 12:53:31 »
Auriste de 134 hp 260 nm güç olsa bende 7.5 yakmasına takılmazdım  :D şu arabaya 112 hp lik verso motoru koymuş olsalar fiyatı 70.000 olurdu ama mükemmel bir araba olurdu gözümde  :D
Valla bende oyle dusunuyorum.Bi ara Ankaradaki Dörtnal servisine uğra bence.
2011 Toyota Auris 1.4 D-4D Comfort Extra Special Edition
Beni en çok çeken şey mazotun köpürmesi,dizelin çalışırken yaptığı sesi Anlayamazsınız. :D

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Ocak 30, 2017, 14:10:04 »
Km henüz çok denemez, kullanım şekli ve bakım kalitesi önemli. Araça fazla yağ konmuş mu, emin olun. Aşırı beslemeli araçlarda bu konuda daha özenli olmak gerekir. Mutlu yöneticimizin belirttiği gibi yağda eksilme var mı kontrol edin. Arada, motor yetetince ısındığında yüksek devirli kullanımlar da yapın eğer motorda sorun yoksa.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
« Yanıtla #7 : Ocak 30, 2017, 20:06:31 »
Valla bende oyle dusunuyorum.Bi ara Ankaradaki Dörtnal servisine uğra bence.

aldığımda eski arabamı götürdüğüm bir ustaya götürdüm sonra forumda dörtnalın namını duyunca son 2 bakımdır onlara gidiyorum sürekli.

Km henüz çok denemez, kullanım şekli ve bakım kalitesi önemli. Araça fazla yağ konmuş mu, emin olun. Aşırı beslemeli araçlarda bu konuda daha özenli olmak gerekir. Mutlu yöneticimizin belirttiği gibi yağda eksilme var mı kontrol edin. Arada, motor yetetince ısındığında yüksek devirli kullanımlar da yapın eğer motorda sorun yoksa.
Hakan Bey yukarıda belirttiğim gibi malzemeleri kaliteli olduğunu düşünerek bosch marka yağı ise 4 litrelik 5-30 mobil 1 alıyorum. aracın çekişinde hiç bir düşüklük yaşamadım turbo devreye girdikten sonra olabildiğince seri şekilde hızlanıyor araç hatta bu duman olayını bana söylemeseler hiç farketmezdim bile ama Mutlu Bey'in de söylediği gibi aracın yağını kontrol edeceğim. yüksek devirlik kullanımı da denerim. çok sakin kullanmam zaten arabayı esasında ama motoru boş yere yormamak için 2000 2500 devride aşmamaya çalışıyorum. devamlılığı olan bir arıza da olmaması sıkıntı alıp ustaya gidene kadar motor ısınıyor duman kesiliyor. dörtnalla yine de bir haftasonu görüşüp göstermeyi düşünüyorum.