Selamınaleyküm.2004 model corolla terra aracım var. Aracın debriyaj baskı balatası değişimine götürdüğümde el freninin de iyi tutmadığını belirttim. Benimle ilgilenen şahıs el freni balatası almamı ve bunun normal balatalardan ayrı olduğunu söyledi ve aldım ancak aracı teslim alırken el fren balatasını kutusuyla geri verdi ve el fren balatalarının sağlam olduğunu, değiştirmeye gerek olmadığını söyledi ve parça elimde kaldı. Velhasıl daha sonra sanayi geçmişi olan bir arkadaşım bana orada el freni balatası takmaya yer olmadığını ve o ustanın o parçayı bana yanlış aldırdığını söyledi. Şimdi ana sorum şu: El freni balatası normal disk-balata fren sisteminden ayrı mı yoksa usta(?) mı beni kekledi ??
Merhaba
Bende 2006 corolla Sol donanım var,
Ön ve arka frenler diskli, ve el freni balatası farklıdır.
Sizinde arka frenler diskli ise muhtemelen benimki gibi olabilir.
Bu model aralığındakilerde 4 Teker pedal freni Disktir.
El freni için arkalarda ayrıca kampana vardır, eskimediği için değişime gerek yoktur sadece 5 - 10 yılda bir ayar ister.
Merhaba
Bende 2006 corolla Sol donanım var,
Ön ve arka frenler diskli, ve el freni balatası farklıdır.
Sizinde arka frenler diskli ise muhtemelen benimki gibi olabilir.
Evet arka frenler de diskli. Arkadaş ısrarla el freni balatasının farklı olmadığını iddia ettiği için merak etmiştim yoksa usta neden aldırsın o parçayı. Teşekkür ederim Allah kaza bela göstermesin.
Mesaj Birleştirildi: 27 Oca, 2017 15:41
Bu model aralığındakilerde 4 Teker pedal freni Disktir.
El freni için arkalarda ayrıca kampana vardır, eskimediği için değişime gerek yoktur sadece 5 - 10 yılda bir ayar ister.
Bilgiler için teşekkür ederim Allah kaza bela göstermesin.
Arka tekerler kampana - disk şeklindedir ve el fren balataları kampananın içinde, değişmesine gerek yoktur diye bir şey yok. Eğer çok yıprandıysa el fren telini fazla geremiyorsunuz.
Cevaplar verilmiş zaten.
Arka disk, disk-kampana ya da sadece kampana olan sistemler vardır. Disk-kampana sistemde, yavaşlatma freni (pedal) disk kaliperi üstündeki pistonlara ve dolayısı ile disk balatalarına, el freni ise disk göbeği içindeki, kompak yapılı el freni pabuçlarına, ayrı bir sistem üzerinden etki eder. El freni kaçıncı tıkta tutuyor bakılmalı.