0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Güzel organizasyon, emeği geçenleri ve katkı sağlayanlara teşekkür ederim.Bu arada önemli bir hatırlatma, pil bitik dahi olsa herhangi bir yere koyarken (özellikle cebinize) artı ve eksi kutuplarını yalıtarak yada tamamen etrafı yalıtkan (kağıt vs.) ile sarılmasına özen gösterin lütfen.
Sebebini de açıklayabilir misin Ufuk, merak ettim.. Ben direk cebime atıp getiriyordum valla ama yanlış yapıyormuşum
Fehmi abi bazı piller (INR, IMR, ICR tipi Li-Ion gibi, burada pilin içeriğindeki etken maddeler de önemli) artı ve eksi kutuplarına aynı anda metal temas etmesi halinde deşarj durumuna geçer, ısınarak gaz salınımı yapmaya başlar ve pilin "Constant Load Protective" özelliği yok ise en yüksek deşarj amperajını geçtiğinde patlar Buradaki patlama olayı tam olarak bildiğimiz patlamadan ziyade, küçükken oynadığımız "kız kaçıran" tarzı kızgın madde salınımıdır, elektronik sigaraların "patladı" haberlerinde o patlayan şey elektronik sigara değil içerisinde kullanılan pil, tıpkı milyarlarca lira verilerek alınan cep telefonları gibi.Bu konuda benim bilgim çok kısıtlı, @Hakan Öztürk (3676) abi konuyu daha detaylıca açıklayabilir sanırım.
Peki bizde bulunan ve etrafta gördüğüm atık pil kutuları sağlıklı mı ? zira özel bir düzenek veya tasarım yok.. Bildiğiniz plastik kova.. içinde rastgele atılmış onlarca yüzlerce pil var..