Gönderen Konu: Atık piller (Sen de 1 kulak ver)  (Okunma sayısı 2640 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
Atık piller (Sen de 1 kulak ver)
« : Ocak 10, 2017, 12:39:34 »
Selam;
Atık pillerinizi nasıl değerlendiriyorsunuz? Kimsenin çöpe atmadığına eminim!. Çevre etkilerini zaten hemen herkes biliyordur ama onlar aynı zamanda çeşitli madenler içeriyor ve bunu toplumsal bir organizasyon ile değerlendiren kuruluşlarımız var. Zeytinburnu Belediyesi ile İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği'nin birlikte yürüttüğü "Sen de 1 kulak ver" projesi sayesinde, toplanan her 500kg lık pil ile bir işitme cihazı olarak ihtiyaç sahiplerine veriliyor. Kapmanya süresi ve diğer bilgileri kurumların web sitesinden temin edebilirsiniz.

Toyota Club Türkiye

Atık piller (Sen de 1 kulak ver)
« : Ocak 10, 2017, 12:39:34 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Trafik medeniyettir, buna uyan medeni kişidir...
  • 254 kere teşekkür etti
  • 303 kere teşekkür edildi
Ynt: Atık piller (Sen de 1 kulak ver)
« Yanıtla #1 : Ocak 10, 2017, 12:46:48 »
Aleykümselam Hakan Bey.

İşyerinde yıllar önce imza föyünün bulunduğu sehpaya üstüne ve yanlarına " atık pil kutusu" yazdığım bir kutu koydum.  Kutu dolunca TAP ile iletişime geçtim ve pilleri kurumdan kargo şirketiyle aldırdılar. Sonrasında da kendi logolarının olduğu ki marketlerden falan hatırlayacağınız kutudan gönderdiler. Şuan o kutuda birikiyor.

Çocuklar dolayısıyla evde çok atık pil birikiyor. Biten pili cebime koyup atık pil kutusuna atmayı alışkanlık haline getirdim.

Kabaca atık bir tane pil inanılması güç alanı tahrip ediyormuş. Hepimiz duyarlı olmalıyız.
1)  1994 Tempra SX A Beyaz    2) 1997 Mazda 323 Yeşil  3) 2005 Honda Civic Vtec Bej   4) 2011 Toyota Avensis Elegant Extra Beyaz
5)  2005 Honda Jazz Elite Cvt Kırmızı 6)  2011 Honda Civic A/T Elegance Füme
7)  2012 Honda CR-V Executive Beyaz 8) 2011 Kia Picanto Hiper A/T
9)  2012 Honda Jazz Fun Cvt Beyaz  10) 2016 Honda CR-V Executive 1.6 Zf A/T 11) 2017 Civic Eco Elegance

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: C-HR
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 95000
  • Model Yılı: '17
  • 156 kere teşekkür etti
  • 401 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Ocak 10, 2017, 14:53:41 »
Farkındalık yaratmak ve uygulamaya konulması açısından güzel konu, teşekkürler..
Bireysel olarak atıkların ayrıştırılması ve geri dönüşümü konusunda ciddi efor sarfediyorum. Atık pilleri işyerindeki atık pil kutusuna atıyorum.

Bunun haricinde evdeki çöp kutusunu ikiye ayırdık. Kağıt,plastik ve cam gibi geri dönüştürülebilir materyaller ve diğer atıklar için yanyana iki kutu var. Bu şekilde ayırdığınızda ev çöpünüzün %50-%70'inin geri dönüştürülebilir atık olduğunu göreceksiniz.  :saygi:

Geri dönüştürülebilir materyal için çevrenizde uygun çöp konteyneri yoksa belediyeye haber verirseniz gelip kapınızdan alıyorlar. Hatta belli günlerde ( günleri belediyenizi arayarak öğrenebilirsiniz) kapının önüne mavi çöp poşeti ile koyarsanız onlar alıyorlar ve yerine mavi çöp torbası da bırakıyorlar. Gerçi bizim komşulardan birisi o torbaları benim yerime alıyor !!! Eğer eve erken gelirsek alabiliyoruz ama normal saatimizde geldiğimizde muhtemelen bizden önce geldiği için torbayı alıp kullanıyor. Ve apartmanda tek geri dönüşüm atık çıkaran bizim ev.. Alırken ne düşündüğünü çok merak ediyorum. Acaba bu çöp torbasını kim niye bırakıyor diye sorguluyor mu  >:(

2017 C-HR Hybrid Diamond

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #3 : Ocak 10, 2017, 17:39:38 »
Yurtdışından verim nedir, nasıl üretilir, katmadeğeri yüksek ürün vs gibi bilgi, teknoloji gibi eğitimler, felsefeler yurdumuza geliyor. Hatta bugün yurtdışında bir süre dahi eğitim almak olumlu bir ayrıcalık olarak görülüyor bir çok ortamda. Oysa amaç etiket değil, kültür. Kültürün de iyisi, doğrusu, insani olanı. Bizim kültürümüzde "İsraf" denen bir olgu vardır. Bunu ihraç edeceğimize bazı özellikler kaybedilmiş görünüyor, bir de bunu ithal ediyoruz. Oysa "komşun açken tok yatma" da bizden bir gelenektir. Böyle geneli kapsayıcı özelliklerin yayılması şart gelişmiş medeniyetler seviyesine çıkmamız için. Sizlerin de yazdığı gibi duyarlılık gösteren insanların olması umut verici. Bunların bireysellikten toplumsallığa dönüşmesi şart.
İşin çevre boyutu zaten başlı başına bir konu. Uzun zamandır ben de pilleri toplayıp uygun yerlere teslim ediyorum. Ayrıca akü sistemleri ile biraz haşırneşir olmuş olmanın getirdiği bilgi ile bunun ne kadar büyük bir sektör olduğunu da biliyorum. O tek tek görünen piller, aküler o kadar çok sayıda var ki hayatımızda. Çoğunu kullananlar görmüyor bile.
Bu organizasyonda emeği geçenlere de hakkını teslim etmek gerek, işitme engelliler ülkemizde hiç de az sayıda değil ve türlü zorluklar yaşıyorlar. Bu yapılacak etkinlik ise hem çevreye zararı önlüyor, hem de ihtiyacı olana fayda sağlıyor, yüz güldürüyor.

İnsanlık adına duyarlı vatandaşlara, katkı sağlayanlara ne kadar teşekkür etsek azdır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Sakarya - Artık ANKARA
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • 70 kere teşekkür etti
  • 87 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Ocak 11, 2017, 00:55:17 »
İşyerinde o atık pil kutularına pil hariç herşey atılıyor. Ben bu konuda okulları daha faydalı görüyorum. Çok eleştirdiğim MEB kendi inisiyatifinde mi yapıyor bu faaliyeti bilmiyorum ama hem çocukları erken yaşta bilinçlendiriyor hem de çevrenin korunmasına katkıda bulunuyor.
O yüzden ben atık pilleri çocuklarla okula gönderiyorum.
2012 Avensis Elegant Extra   "Türkü dinlemeyen Türk'ü anlamaz"

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #5 : Ocak 11, 2017, 12:11:00 »
Doğru şeyler gerçekten var, bunları söyleyebilmek, destek olmak gerek. Yanlışlar ya da eksikler de var, bunları doğru şekilde söylemekten ve dinlemekten geri durmamak gerek.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • Sadece Toyota
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 6500
  • Model Yılı: '20
  • 1130 kere teşekkür etti
  • 2372 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Ocak 11, 2017, 12:37:41 »
Güzel organizasyon, emeği geçenleri ve katkı sağlayanlara teşekkür ederim.

Bu arada önemli bir hatırlatma, pil bitik dahi olsa herhangi bir yere koyarken (özellikle cebinize) artı ve eksi kutuplarını yalıtarak yada tamamen etrafı yalıtkan (kağıt vs.) ile sarılmasına özen gösterin lütfen.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 156 kere teşekkür etti
« Yanıtla #7 : Ocak 11, 2017, 12:40:14 »
Güzel organizasyon, emeği geçenleri ve katkı sağlayanlara teşekkür ederim.

Bu arada önemli bir hatırlatma, pil bitik dahi olsa herhangi bir yere koyarken (özellikle cebinize) artı ve eksi kutuplarını yalıtarak yada tamamen etrafı yalıtkan (kağıt vs.) ile sarılmasına özen gösterin lütfen.

Sebebini de açıklayabilir misin Ufuk, merak ettim.. Ben direk cebime atıp getiriyordum valla ama yanlış yapıyormuşum :)
2017 C-HR Hybrid Diamond

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • Sadece Toyota
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 6500
  • 1130 kere teşekkür etti
  • 2372 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Ocak 11, 2017, 12:49:27 »
Sebebini de açıklayabilir misin Ufuk, merak ettim.. Ben direk cebime atıp getiriyordum valla ama yanlış yapıyormuşum :)

Fehmi abi bazı piller (INR, IMR, ICR tipi Li-Ion gibi, burada pilin içeriğindeki etken maddeler de önemli) artı ve eksi kutuplarına aynı anda metal temas etmesi halinde deşarj durumuna geçer, ısınarak gaz salınımı yapmaya başlar ve pilin "Constant Load Protective" özelliği yok ise en yüksek deşarj amperajını geçtiğinde patlar :)

Buradaki patlama olayı tam olarak bildiğimiz patlamadan ziyade, küçükken oynadığımız "kız kaçıran" tarzı kızgın madde salınımıdır, elektronik sigaraların "patladı" haberlerinde o patlayan şey elektronik sigara değil içerisinde kullanılan pil, tıpkı milyarlarca lira verilerek alınan cep telefonları gibi.

Bu konuda benim bilgim çok kısıtlı,  @Hakan Öztürk (3676) abi konuyu daha detaylıca açıklayabilir sanırım.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #9 : Ocak 11, 2017, 13:12:00 »
Estağfurlah Ufuk, çok güzel anlatmışsın.
Daha geçen gün aynı tavsiyeyi bir yakınıma verdim. Basit bir önlem ile istenmeyen sonuçlar bertaraf edilebilir. Aslında tüm pil, batarya sistemleri için bu durum geçerli. Ama özellikle çok kolay ve rassal şekilde seri bağlı konuma geçebilecek düğme piller. Yine de her pili, dolu ya da bitmiş olsun, birbirinin ve kendinin +,- kutpunun temasından kaçınmak lazım. Sıradan bir kalem pilin bile +,- kutpu çıplakbir tel yardımı ile temas ettirilirse telin nasıl ısındığı (atpmların hareketi) gözlenebilir. Pilin kendisi ise sonuçta kimyasaldır ve kısa devre vb durumlarda gaz salınımı, erime, patlama oluşabilir. Buna farklı tipteki pillerin birlikte kullanımı (tavsiye edilmez) da dahil.
Farklı tipteki ya da durumdaki batarya sistemlerinin birlikte kullanımı da ayrı bir konu iç dirençler açısından.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 84000
  • Model Yılı: '07
  • 425 kere teşekkür etti
  • 307 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Ocak 11, 2017, 22:45:29 »
pil ve atık gerçekten önemli. mümkün olduğunca geri dönüşümü yapmaya çalışıyoruz.

evde ise mümkün olduğunca şarj edilebilir pil kullanıyoruz.
E 12 corolla2007
Xp9 yaris2 2007

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Kilometre: 42000
  • 284 kere teşekkür etti
  • 309 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Ocak 12, 2017, 00:38:50 »
Ben iş yerine götürüp pil kumbarasına atıyorum.

Kenarda köşede unutulan piller kullanılmamış bile olsa akabiliyor, şişebiliyor. Patlar mı bilmiyorum ama geçen sene hiç kullanmadığım, kutusunda sıfır duran blackberry telefonun pili öyle bir şişmiş ki, bulduğumda pil kapağını fırlatmış kendini dışarı atmıştı telefondan. 1.5-2 kat genleşmiş, belki biraz daha dursa tehlikeli bir durum oluşturacaktı. Bunu görünce evde ne kadar eski telefon varsa pillerini iş yerine götürüp kumbaraya attım.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 156 kere teşekkür etti
« Yanıtla #12 : Ocak 12, 2017, 09:01:53 »
Fehmi abi bazı piller (INR, IMR, ICR tipi Li-Ion gibi, burada pilin içeriğindeki etken maddeler de önemli) artı ve eksi kutuplarına aynı anda metal temas etmesi halinde deşarj durumuna geçer, ısınarak gaz salınımı yapmaya başlar ve pilin "Constant Load Protective" özelliği yok ise en yüksek deşarj amperajını geçtiğinde patlar :)

Buradaki patlama olayı tam olarak bildiğimiz patlamadan ziyade, küçükken oynadığımız "kız kaçıran" tarzı kızgın madde salınımıdır, elektronik sigaraların "patladı" haberlerinde o patlayan şey elektronik sigara değil içerisinde kullanılan pil, tıpkı milyarlarca lira verilerek alınan cep telefonları gibi.

Bu konuda benim bilgim çok kısıtlı,  @Hakan Öztürk (3676) abi konuyu daha detaylıca açıklayabilir sanırım.

Peki bizde bulunan ve etrafta gördüğüm atık pil kutuları sağlıklı mı ? zira özel bir düzenek veya tasarım yok.. Bildiğiniz plastik kova.. içinde rastgele atılmış onlarca yüzlerce pil var..
2017 C-HR Hybrid Diamond

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #13 : Ocak 12, 2017, 12:20:04 »
Peki bizde bulunan ve etrafta gördüğüm atık pil kutuları sağlıklı mı ? zira özel bir düzenek veya tasarım yok.. Bildiğiniz plastik kova.. içinde rastgele atılmış onlarca yüzlerce pil var..
Bir buluşmada denk gelinirse düzenleme ile gerçekleşenleri aktarayım.
Bu ve benzeri ürünlerin toplanması, taşınması vs için yönetmelikler var. Taşıyıcı aracı dahi kapsamaktadır bunlar. Sistemlerin içindeki kimyasal ve maddelere göre etki dereceleri de farklı.