Gönderen Konu: Kacak akim rolesi hakkinda bilgisi olan var mi?  (Okunma sayısı 5295 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 84000
  • Model Yılı: '07
  • 425 kere teşekkür etti
  • 307 kere teşekkür edildi
Kacak akim rolesi hakkinda bilgisi olan var mi?
« : Aralık 26, 2016, 20:53:42 »
Arkadaslar. Evde sayport kacak akim rolesi vardi. Yildirim dustugunde role atiyordu. Yanlislikla notr toprak kisa devresinde atiyordu. Evde yokken yildirim dustugunde attigindan buzdolabi duruyordu.Degistireyim dedim ve siemens aldim. Taktiktan sonra notr toprak kisa devre yapiyorum bszen kendisibatiyor, bazen atmayip apartman girisindeki atoyor bazen ikisi birden atiyor. Elektrikci olur dedi ama aklim yatmadi. Bunu en basit sekilde nasil test edebilirim. Ustundeki testbutonuna basmak yeterli midir?
E 12 corolla2007
Xp9 yaris2 2007

Toyota Club Türkiye

Kacak akim rolesi hakkinda bilgisi olan var mi?
« : Aralık 26, 2016, 20:53:42 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Honda CRV 1.5 Turbo Executive-Life Style
  • Araç: ---
  • Kilometre: 63000
  • Model Yılı: '20
  • 2023 kere teşekkür etti
  • 2545 kere teşekkür edildi
Ynt: Kacak akim rolesi hakkinda bilgisi olan var mi?
« Yanıtla #1 : Aralık 26, 2016, 21:43:20 »
Düzenli olarak yılda 1 defa Test butonuna basarak elektriği kesip kesmediği test edilmelidir.

Eğer kısa devrede atmıyorsa mA büyük seçilmiş demek olur.
Lastikler: Michelin Latitude Cross M+S (dört mevsim)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 425 kere teşekkür etti
« Yanıtla #2 : Aralık 26, 2016, 22:58:06 »
Benim anlayamadigim adi dedigimiz kalitesiz role ufacik seyde atiyor amas siemens atmiyor, kisa devrede evdeki 30 luk atmiyor giristeki 300 luk atiyor
E 12 corolla2007
Xp9 yaris2 2007

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 52000
  • Model Yılı: '16
  • 36 kere teşekkür etti
  • 181 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Aralık 26, 2016, 23:14:34 »
Kaçak akım rölesi giren akım ile çıkan akım arasındaki fark durumlarında atar. Apartman girişindeki bütün binanın yükünü çektiği için daha çabuk değerine ulaşıyordur. O yüzden erken atıyordur. Schneider tavsiye ederim  kolay gelsin...
İlla gitmek istiyorsan, hoşuma git mesela :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 425 kere teşekkür etti
« Yanıtla #4 : Aralık 26, 2016, 23:45:21 »
Kaçak akım rölesi giren akım ile çıkan akım arasındaki fark durumlarında atar. Apartman girişindeki bütün binanın yükünü çektiği için daha çabuk değerine ulaşıyordur. O yüzden erken atıyordur. Schneider tavsiye ederim  kolay gelsin...

Cevabiniza tesekkurler ama   şöyle bir sey var. Evin icinden notr toprak kisa devresi yaptiriyorum. Evdeki kacak akim atmayip giristeki atiyor. Bildigim kadari ile kacak akim kendinden sonraki ( yani evin icindeki) kisa devreden sorumlu. Kisa devreyi uzerinden gecirip onceki roleyi attirir mi?( atmayip geriye kacirir mi?)
E 12 corolla2007
Xp9 yaris2 2007

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 52000
  • Model Yılı: '16
  • 36 kere teşekkür etti
  • 181 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Aralık 27, 2016, 00:10:04 »
Cevabiniza tesekkurler ama   şöyle bir sey var. Evin icinden notr toprak kisa devresi yaptiriyorum. Evdeki kacak akim atmayip giristeki atiyor. Bildigim kadari ile kacak akim kendinden sonraki ( yani evin icindeki) kisa devreden sorumlu. Kisa devreyi uzerinden gecirip onceki roleyi attirir mi?( atmayip geriye kacirir mi?)
Ana girişte ki kaçak akımın markası nedir acaba bazen bu  ürünler gerçek değerlerini yakalamadan atıyor olabilir. Sanırım mili saniyelerle alakalı bir durum var.
İlla gitmek istiyorsan, hoşuma git mesela :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Auris
  • 7 kere teşekkür etti
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Aralık 27, 2016, 01:49:49 »
"Kontrol kalemi" diye bir forum var, bu işin profesyonelleri orada bir de oraya sorun bence. Benzer bir durum benim başıma da geldi, benim de ilk aklıma Siemens almak geldi, alacağım yerdeki usta (sağolsun) "bir de ben bakayım" dedi. Meğer rolede degil, sorun hattaymış, kabloların bazıları kömür gibi olmuştu, allahtan yangın çıkarmadan fark ettik.
Tedbiri elden bırakmayın, selamlar...

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Onaylı Firma
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 12000
  • Model Yılı: '15
  • 1041 kere teşekkür etti
  • 900 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Aralık 27, 2016, 02:14:13 »
Toprak hattı ile nötr kısa devre yaptığınızda atması lazım . Ana girişteki rölenin markası da siemens mi iki rölenin de aynı marka olması tavsiye ediliyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 425 kere teşekkür etti
« Yanıtla #8 : Aralık 27, 2016, 21:02:11 »
Kacak akim rolesini test ettim. 10w lik lambayi faz toprak arasindas kisa devre yaptim. Kar atti. Ancak notr toprak arasinda atmadi. Saglam diyebilir miyiz?
E 12 corolla2007
Xp9 yaris2 2007

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 35
  • 4 kere teşekkür etti
  • 85 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Aralık 27, 2016, 23:13:41 »
Aklima sifirlama geliyor. Yada faz i notr e vermissiniz yanlislikla.Buatlarda iyi bantlanmamis ekler ve uclari. Sigorta kutularindaki temas da buna etki eder. Ayrica yildirim dusmelerine karsida asiri akim koruma rolesi alabilirsiniz. Eger elektrik kesilip tekrar gelmesinde evinizdeki cihazinizda zarar meydana gelirse, size enerji saglayan sirket bunu zararinizi karsilamak zorunda. Son olarak kacak akim rolelerinin testi ay da bir yapilir ve uzerine butonu vardir.
-KARABÜK ÜNİVERSİTELİ TRABZONSPORLULAR-
-CEVAP YAZARKEN ALINTI YAPINIZ-

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 425 kere teşekkür etti
« Yanıtla #10 : Aralık 29, 2016, 21:11:35 »
Aklima sifirlama geliyor. Yada faz i notr e vermissiniz yanlislikla.Buatlarda iyi bantlanmamis ekler ve uclari. Sigorta kutularindaki temas da buna etki eder. Ayrica yildirim dusmelerine karsida asiri akim koruma rolesi alabilirsiniz. Eger elektrik kesilip tekrar gelmesinde evinizdeki cihazinizda zarar meydana gelirse, size enerji saglayan sirket bunu zararinizi karsilamak zorunda. Son olarak kacak akim rolelerinin testi ay da bir yapilir ve uzerine butonu vardir.

Sifirlama olsa veya fazdan noture verilse kar hic tutmaz...kar normal calisiyor. Sadece denemek amacli faz notru 10w lik lamba ile kisadevre yaptim. Kar atti. Yeterli midir?
E 12 corolla2007
Xp9 yaris2 2007

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 35
  • 4 kere teşekkür etti
  • 85 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Aralık 30, 2016, 16:36:18 »
Temas eden yerler var, mutlaka ek yerlerini kontrol edin.
-KARABÜK ÜNİVERSİTELİ TRABZONSPORLULAR-
-CEVAP YAZARKEN ALINTI YAPINIZ-

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Model Yılı: -
  • 51 kere teşekkür etti
  • 152 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #12 : Şubat 12, 2021, 18:23:55 »
Konu biraz eskiymiş ama bilgilendirme yapmak için yazıyorum.

Kaçak akım koruma rölelerinin (KAKR) asıl amacı insanı elektrik akımlarına karşı korumaktır.

Farklı farklı birçok tip KAKR vardır. Ülkemizde konutlarda en çok kullanılan tipi  AC dir. En ucuz KAKR tipidir. Birçok ülkede kullanımı yasaklanmıştır.  Frekans ve gerilim değişimlerinden çok etkilenirler. Yıldırım sebebiyle atmasının sebebi budur. Yıldırım sebebiyle sorun yaşayanlar varsa F tipi kullanmaları gerekir. Eğer pahalı geliyor yahut temin edilemiyorsa A tipi de kullanılabilir. Zaten artık konutlarda en kötü A tipi kullanmak gerekir. Ülkemizde AC tipinin kullanılmasında herhangi bir kısıt olmadığı için  çoğunlukla bu tip kullanılıyor.
KAKR üzerlerinde 30mA, 300mA...16A, 25A, 40A vs. şeklinde değerler yer alır. 30mA değeri insan hayatı için riskli olan akım sınırıdır. İnsan üzerinden 30mA ve üzeri akım  geçişi olursa ölüme sebebiyet verebilir. Bu sebeple daire içinde 30mA değerinde KAKR kullanılmalıdır. Daire içerisinde 300mA kullanımı yanlıştır.

KAKR üzerinde yer alan 16A,25A,40A...şeklindeki değerlerde KAKR ın kontaklarından akıtabileceği maksimum akım değeridir. Daireler için 40 A genellikle yeterlidir.
KAKR lar kısa devre durumunda koruma yapmazlar. Yani KAKR çıkışındaki faz ve nötr hatlarını birbirine değdirirseniz KAKR açmaz (atmaz). Zaten amacı bu değildir. Bu sebeple KAKR lar değerlerine uygun bir termik manyetik sigorta (otomatik sigorta) birlikte kullanılmalıdır. KAKR lar faz dan giren nötr den dönen akımları değerlendirir aralarında fark varsa kaçak olduğu varsayılır ve atar. Faz nötr kısa devrelerinde faz dan giren ve nötrden dönen akımlar arasında bir fark olmayacağı için KAKR atmaz.
Faz- toprak arası kısa devre durumunda KAKR atar, Nötr-toprak arası kısa devre durumunda da  KAKR atabilir. Nötr-toprak teması sonucunda KAKR atıyorsa bu KAKR ın bozuk olduğu anlama gelmez. Aksine çalıştığının göstergesidir.
KAKR üzerinde T harfi yazan bir buton vardır. Bu buton KAKR ın görevini yapıp yapmadığının kontrolü içindir. Ayda bir sefer, hiç olmazsa 3 ayda bir sefer bu butona basarak KAKR ın görev apıp yapmadığının kontrolü yapılmalıdır.
Dairelerimizde KAKR attığı zaman en çok etkilenen cihazlarımız buzdolabıdır. Buzdolabının olduğu hatta sadece onun için bir KAKR kullanmanız yerinde olacaktır.

Kalitesiz bir ürün kullanmanızı önermem. Nasıl ki araçlarımız için orijinal yahut çok kaliteli parçalar kullanmak istiyorsak aynı şekilde KAKR içinde bilindik büyük firmaların ürünlerini kullanmanızı öneririm.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 425 kere teşekkür etti
« Yanıtla #13 : Şubat 13, 2021, 15:13:35 »
Kar larda fazin giris cikislari ters olsa calisir mi?
E 12 corolla2007
Xp9 yaris2 2007

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kan Grubu: B+
  • 14 kere teşekkür etti
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #14 : Şubat 13, 2021, 16:18:44 »
Çalışır , nihayetinde elektronik iç yapıya sahiptir.
1993 brodway-  1995 corolla XLİ-  2005 corolla sol sedan  manuel  +  2011 yaris terra sporty manuel

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 51 kere teşekkür etti
« Yanıtla #15 : Şubat 13, 2021, 16:31:46 »
Teorik olarak çalışır hatta faz yerine nötr, nötr yerine faz bağlasanız da çalışır. Unutmazsam önümüzdeki hafta uygulamasını yapıp sonucu paylaşırım.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 51 kere teşekkür etti
« Yanıtla #16 : Şubat 25, 2021, 10:44:07 »
Uygulamasını yaptım. Faz ve nötrü alttan veya üstten girmeniz, nötr yerine faz, faz yerine nötr bağlamanız birşey değiştirmiyor. Teoride olduğu gibi uygulamada da çalışıyor fakat faz ve nötr kontak tasarımları farklı olabilir o yüzden faz ve nötrü ilgili yerlerine bağlamak en doğrusudur.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Yaris
  • Kilometre: 140000
  • 65 kere teşekkür etti
  • 127 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #17 : Şubat 25, 2021, 14:59:29 »
AC = Alternative Current değil mi? Bildiğimiz şehir cereyanı. Neden kalitesiz oluyor anlamadım?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 425 kere teşekkür etti
« Yanıtla #18 : Şubat 25, 2021, 16:35:06 »
Uygulamasını yaptım. Faz ve nötrü alttan veya üstten girmeniz, nötr yerine faz, faz yerine nötr bağlamanız birşey değiştirmiyor. Teoride olduğu gibi uygulamada da çalışıyor fakat faz ve nötr kontak tasarımları farklı olabilir o yüzden faz ve nötrü ilgili yerlerine bağlamak en doğrusudur.

bu iyi oldu tesekkurler.
Bende siemens kar vardi ve legrand la degistirmek istiyordum. Ancak siemensin notru en sagda legrandin notru en solda idi ve kablolar uymuyordu.
Demek ki alip taksak ( faz yerine notru )sıkıntı olmayacak.
E 12 corolla2007
Xp9 yaris2 2007

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 51 kere teşekkür etti
« Yanıtla #19 : Şubat 25, 2021, 17:35:29 »
AC = Alternative Current değil mi? Bildiğimiz şehir cereyanı. Neden kalitesiz oluyor anlamadım?

AC Alternating Current kısaltması olarakta kullanılıyor ancak buradaki kullanımı kaçak akım koruma rölesinin tipini belirlemek içindir. KAKR ların hepsi AC de kullanılıyor ama devre de DC yüklerde olunca AC tipi olanlar hatalı açmalara sebep olabiliyor. AC olması kalitesiz olduğu anlamına gelmiyor eğer sizin devrenizde DC yükler yoksa elbetteki AC tipini kullanabilirsiniz ancak günümüzde artık bu pekte mümkün değil. En basitinden smps güç kaynağı yüksek frekanslı ve AC-DC dönüşümü yapan yük olduğu için KAKR larda hatalı açmalara sebep olabiliyor. Smps ler tv,led trafosu,led lamba vb. elektronik cihazların içerisinde kullanılır.   

Mesaj Birleştirildi: Şubat 25, 2021, 17:38:14

bu iyi oldu tesekkurler.
Bende siemens kar vardi ve legrand la degistirmek istiyordum. Ancak siemensin notru en sagda legrandin notru en solda idi ve kablolar uymuyordu.
Demek ki alip taksak ( faz yerine notru )sıkıntı olmayacak.

Evet bugün testini yaptım. Sadece giriş ve çıkışların aynı yönde olmasına dikkat edin. Örneğin fazı üstten girdiyseniz nötrüde üstten girmeniz lazım. Yani faz ve nötr KAKR ın aynı tarafına bağlanmalı. Birini üstten girer diğeri alttan girerseniz KAKR hiç açılmaz zaten.