Gönderen Konu: Hararet Düşmesi  (Okunma sayısı 10918 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 2 kere teşekkür etti
  • 2 kere teşekkür edildi
Hararet Düşmesi
« : Aralık 20, 2016, 13:20:32 »
    Arkadaşlar herkese merhaba, son iki haftadir aracımın hareret göstergesi yokuş aşağı inerken orta seviyenin altına düşmeye başladi. Bende termostat arızası diye termosttadı değiştirdim. Ama yine aynı sorun devam etti, ustama tekrar götürdüm, termostadın arızalı olduğunu düşünerek,gerekli kontrolleri yaptı. Araçtada termostatda da bir sorun olmadığını söyledi. Aşırı soğuklardan bu durumun olabileceğini, yokuş aşağı inerken motor ısısını koruyamayabileceğini ve hararet göstergesinin aşağı doğru inebileceğinden bahsetti.
    Bana pek mantıklı gelmedi. Forumdaki arkadaşlar düşüncelerini paylaşırsa sevinirim.

Toyota Club Türkiye

Hararet Düşmesi
« : Aralık 20, 2016, 13:20:32 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 288000
  • Model Yılı: '06
  • 19 kere teşekkür etti
  • 929 kere teşekkür edildi
Ynt: Hararet Düşmesi
« Yanıtla #1 : Aralık 20, 2016, 13:25:06 »
Rampa aşağı inişlerde aracı boşa alıyorsanız veya vitese taksanızda ayağınızı gazdan çekip motoru kendi devrinde bırakıyorsanız motor bu esnada ısınmazyacagı gibi ön tarafatan fazla rüzgar alacağından daha çok soğuyor kış ayları için bence normal bir durum . Hele Ankara gibi  -7 - 10 gibi değerlerde yaşıyor iseniz yapacak bir şey yok ama  bu durum yaz aylarında da böyleyse
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN ÜSTÜNDEKİ KANDIR ; TOPRAK, EĞER UĞRUNA ÖLEN VARSA VATANDIR

1996 GLİ  - COROLLA " EFSANE "

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 273000
  • Model Yılı: '96
  • 49 kere teşekkür etti
  • 42 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Aralık 20, 2016, 13:35:56 »
araç vitesteyken ayağınızı komple gazdan alıp öyle iniyorsanız yokuş aşağı, motora gaz akışı tamamen kesileceğinden motorda hiçbir yanma işlemi gerçekleşmeyeceğinden, kısa mesafede olmasa da uzun mesafede böyle bir soğuma olabilir sanırım. ama boş viteste iniyorsanız motorda ateşleme devam edeceğinden hararetin düşmemesi gerekir. böyle mantık yürütebildim.
çıkarım senle her yola... 96 corolla SW 1,6 xei
ahmet - 1980 / samsun
Arh+

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 2 kere teşekkür etti
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Aralık 20, 2016, 14:23:32 »
    Evet bu sıralar aşırı soğuklar var. Mecburen yokus aşağı inerken gaz veremiyorum. Yazın veya daha az soğuklarda böyle bir durum daha önce yaşamamıştım.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 259400
  • Model Yılı: '95
  • 72 kere teşekkür etti
  • 61 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Aralık 20, 2016, 14:34:15 »
Yokuş aşağı inerken, viteste boşta, sıcak soğuk farketmeksizin hararetin sabit kalması gerekir. Yani benim tecrübelerime göre öyle olmalı. Daha önce bir kez doğan aracımda hararet düşmesi gözlemledim ve termostat değişimiyle sorun çözülmüştü.
Efsane '95 XEI

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Aralık 20, 2016, 16:23:05 »
Düştüğünü gözlemlediğiniz motor iç ısısı değil (o da nispeten düşebilir) motor soğutma suyu sıcaklığıdır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 2 kere teşekkür etti
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Aralık 21, 2016, 11:35:27 »
    Bende özellikle Toyotalarda hararet göstergesinin sabit kalması gerektiğini biliyordum. Ama götürdüğüm usta Toyota özel servisi ve işinde iyi biri, o düşebilir deyip, forumdaki arkadaşlarda bu konuyu destekleyince kanaatim değişti.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 118000
  • Model Yılı: '10
  • 261 kere teşekkür etti
  • 168 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Aralık 21, 2016, 12:30:11 »
    Bende özellikle Toyotalarda hararet göstergesinin sabit kalması gerektiğini biliyordum. Ama götürdüğüm usta Toyota özel servisi ve işinde iyi biri, o düşebilir deyip, forumdaki arkadaşlarda bu konuyu destekleyince kanaatim değişti.

Memleketiniz neresi Hakan Bey?   Bizm araçta sizinki gibi - derecelerde dediğiniz durum oluyor,biraz devirli kullanınca sıkıntı yok. Allah o ibreyi yükselttirmesin Hakan Bey, çünkü toyotalara hararet yaptırılmaması çok çok önemli imiş. :)
2010 1,6 corolla
2002 1,6-vvt-i Corolla
2001 1,4 astra-f

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Honda CRV 1.5 Turbo Executive-Life Style
  • Araç: ---
  • Kilometre: 63000
  • Model Yılı: '20
  • 2023 kere teşekkür etti
  • 2545 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Aralık 21, 2016, 12:33:57 »
1- Değişen termostat derecesi orjinali ile aynı mı?
2- Dışarda eksi dereceler varsa ibrenin biraz düşmesi normaldir.
Lastikler: Michelin Latitude Cross M+S (dört mevsim)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
  • Kilometre: 132000
  • Model Yılı: '97
  • 1 kere teşekkür etti
« Yanıtla #9 : Aralık 21, 2016, 13:06:44 »
97 model Toyota Corolla kullanıcısıyım, uzun rampa inişlerinde bende aynı sorunu yaşıyorum, hararet göstergesi normalden 1-2 diş aşağı seviyeye düşüyor, daha sonra rampa bitip düz yola inip gaz verdiğimde kısa bir süre sonra normal seviyeye tekrar yükseliyor.
Toyota Corolla 1997 1.6 GLİ A/C

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 2 kere teşekkür etti
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Aralık 21, 2016, 13:11:49 »
Memleketiniz neresi Hakan Bey?   Bizm araçta sizinki gibi - derecelerde dediğiniz durum oluyor,biraz devirli kullanınca sıkıntı yok. Allah o ibreyi yükselttirmesin Hakan Bey, çünkü toyotalara hararet yaptırılmaması çok çok önemli imiş. :)

Memleket Çorum,malum biraz soğuk, bu sıralar -10 civarlarında hava sıcaklığı sabahları. İnşallah yükselttirmermez ibreyi. :)

Mesaj Birleştirildi: Aralık 21, 2016, 13:18:58
1- Değişen termostat derecesi orjinali ile aynı mı?
2- Dışarda eksi dereceler varsa ibrenin biraz düşmesi normaldir.

1-Termostat orjinal 82'lik zaten aldığım yer orjinal parça kullanıyor.
    2. Dediğim gibi -10 C 'lerde sıcaklık, bir iki kademe düşüyo sonra düzde veya yokuş yukarı eski seviyesine geliyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 261 kere teşekkür etti
« Yanıtla #11 : Aralık 21, 2016, 19:39:53 »

Memleket Çorum,malum biraz soğuk, bu sıralar -10 civarlarında hava sıcaklığı sabahları. İnşallah yükselttirmermez ibreyi. :)

Mesaj Birleştirildi: Aralık 21, 2016, 13:18:58

1-Termostat orjinal 82'lik zaten aldığım yer orjinal parça kullanıyor.
    2. Dediğim gibi -10 C 'lerde sıcaklık, bir iki kademe düşüyo sonra düzde veya yokuş yukarı eski seviyesine geliyor.

Alternativ mi gittiğin özel servis.Benim problemi çözemediler ama :)  Direk sorun beyin deyip işin içinden çıkıyorlar  :)
2010 1,6 corolla
2002 1,6-vvt-i Corolla
2001 1,4 astra-f

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 149000
  • Model Yılı: '09
  • 341 kere teşekkür etti
  • 233 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #12 : Aralık 21, 2016, 22:53:22 »
Bu gün gittiğim ustaya bir Megane 2 geldi. Motoru çalıştırır çalıştırmaz fan devreye giriyormuş ve motor ısısı yükselmiyormuş. Usta termostatı değil de dış ortam ısısını ölçen sensörün arızalı olduğunu ve genelde bu nedenle bu arızayı yaptığını söyledi. Toyotalarda hemen radyatörün önünde sensöz var onu değiştirmeyi deneyin.
2009, Lacivert, Jeep Cherokee 2.8 CRD Limited, A/T, C/C,

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 261 kere teşekkür etti
« Yanıtla #13 : Aralık 21, 2016, 23:07:15 »
Bu gün gittiğim ustaya bir Megane 2 geldi. Motoru çalıştırır çalıştırmaz fan devreye giriyormuş ve motor ısısı yükselmiyormuş. Usta termostatı değil de dış ortam ısısını ölçen sensörün arızalı olduğunu ve genelde bu nedenle bu arızayı yaptığını söyledi. Toyotalarda hemen radyatörün önünde sensöz var onu değiştirmeyi deneyin.

O parçanın sıcaklığı ölçmekten başka görevide mi varmış? ECU ya bilgi gönderiyor o zaman.
2010 1,6 corolla
2002 1,6-vvt-i Corolla
2001 1,4 astra-f

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 2 kere teşekkür etti
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #14 : Aralık 22, 2016, 10:01:17 »
Alternativ mi gittiğin özel servis.Benim problemi çözemediler ama :)  Direk sorun beyin deyip işin içinden çıkıyorlar  :)

Evet orası, zaten sadece Toyota üzerine Çorum'da onlar var. Parçada genel olarak orjınal kullanıyorlar. Bir de deneyimliler ( En azından ben öyle diye düşünüyorum.)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 149000
  • Model Yılı: '09
  • 341 kere teşekkür etti
  • 233 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #15 : Aralık 22, 2016, 14:08:24 »
O parçanın sıcaklığı ölçmekten başka görevide mi varmış? ECU ya bilgi gönderiyor o zaman.

Evet ustam da aynı şeyleri söyledi. O sensörün hatalı bilgi gönderdiğini bu yüzden de fanın zamanından önce devreye girebildiğini söyledi. Bir çok araçta bahse konu sensörü değiştirince problemlerin ortadan kalktığını söyledi.
2009, Lacivert, Jeep Cherokee 2.8 CRD Limited, A/T, C/C,

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Edeb Yâ Hû!
  • Model Yılı: '96
  • 66 kere teşekkür etti
  • 12 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #16 : Aralık 23, 2016, 10:48:02 »
Hakan bey, belirttiğiniz durum, termostat arızasını akla getiriyor ilk olarak. Ben de kalorifer geç ısınıyor ve yeterince iyi ısıtmıyor şikayetiyle sanayiye gittiğimde önce ''İnişlerde hararet düşüyor mu?'' diye sordular.  Siz termostatın değiştiğini ifade etmişsiniz. Yenisinin de bozuk olma ya da montaj sırasında arızalanması ihtimali var mı? Arkadaşların ifade ettikleri gibi sensörden kaynaklı bir arıza da olabilir.
Benim aracım 96 corolla GLİ (otm). Şimdiye kadar hiç bu şekilde bir ısı düşmesi fark etmedim. Ya da dikkatimi çekecek bir düşüş olmadı.
Ustaların söylediğine göre; termostat açık ya da kapalı konumda iken arızaya yapabiliyormuş. Açık konumda iken arızalanması, soğutma suyunun geç ısınmasına, hararetin normalden uzun zamanda olması gereken seviyeye gelmesine neden olurken, kapalı konumdayken arızalanması, hararetin hızla yükselmesiyle conta yakma v.b. mühim arızalara sebep olabiliyormuş.

NOT:

Alternatifte iki usta var. İsimlerini bilmem. Biri servisten ayrılma, diğeri galiba dükkan sahibi. 2015 yılında, Avensisin ön konsolundaki bardak tutucuyu değiştirmek için telefonla soru sorduğumda, beni Çoruma çağırmıştı dükkan sahibi olanı. Bardaklığın değişmesi için konsolun komple sökülmesi gerektiğini ve uzun bir işlem olduğunu söylemişti. Asıl mevzuyu ise; İstanbul'daki parçacıyı aradığımda, ''konsoldaki maun çıtanın basit bir hamleyle söküldükten sonra, bardaklığı tutan iki cıvata sökme işlemiyle kolayca halledebileceğimi'' alaycı bir tavırla söylediğinde anlamıştım. (Parçacının dediği gibi de çok kolay değiştirmiştim)

O nedenle alternatif' e hep mesafeliyim.

Ayrıca, ustaları doktorlara benzetecek olursak; askerliğini sıhhiye olarak yapan ve askerden sonra köyde umum sağlık hizmetleri yürüten tipler de var, iyi üniversitelerde okuyup, çok iyi hastanelerde çok iyi hekimlerin yanında uygulama yaparak mesleğini en iyi şekilde yapanlar da.
Şifacı geçinen üfürükçü tayfasından bahsetmiyorum bile..
Allah hep iyilerle karşılaştırsın...
Her Yusufun bir Züleyhâsı vardır. Mühim olan, gömleğinizin nereden yırtıldığı...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 2 kere teşekkür etti
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #17 : Aralık 23, 2016, 11:51:11 »
Hakan bey, belirttiğiniz durum, termostat arızasını akla getiriyor ilk olarak. Ben de kalorifer geç ısınıyor ve yeterince iyi ısıtmıyor şikayetiyle sanayiye gittiğimde önce ''İnişlerde hararet düşüyor mu?'' diye sordular.  Siz termostatın değiştiğini ifade etmişsiniz. Yenisinin de bozuk olma ya da montaj sırasında arızalanması ihtimali var mı? Arkadaşların ifade ettikleri gibi sensörden kaynaklı bir arıza da olabilir.
Benim aracım 96 corolla GLİ (otm). Şimdiye kadar hiç bu şekilde bir ısı düşmesi fark etmedim. Ya da dikkatimi çekecek bir düşüş olmadı.
Ustaların söylediğine göre; termostat açık ya da kapalı konumda iken arızaya yapabiliyormuş. Açık konumda iken arızalanması, soğutma suyunun geç ısınmasına, hararetin normalden uzun zamanda olması gereken seviyeye gelmesine neden olurken, kapalı konumdayken arızalanması, hararetin hızla yükselmesiyle conta yakma v.b. mühim arızalara sebep olabiliyormuş.

NOT:
Alternatifte iki usta var. İsimlerini bilmem. Biri servisten ayrılma, diğeri galiba dükkan sahibi. 2015 yılında, Avensisin ön konsolundaki bardak tutucuyu değiştirmek için telefonla soru sorduğumda, beni Çoruma çağırmıştı dükkan sahibi olanı. Bardaklığın değişmesi için konsolun komple sökülmesi gerektiğini ve uzun bir işlem olduğunu söylemişti. Asıl mevzuyu ise; İstanbul'daki parçacıyı aradığımda, ''konsoldaki maun çıtanın basit bir hamleyle söküldükten sonra, bardaklığı tutan iki cıvata sökme işlemiyle kolayca halledebileceğimi'' alaycı bir tavırla söylediğinde anlamıştım. (Parçacının dediği gibi de çok kolay değiştirmiştim)

O nedenle alternatif' e hep mesafeliyim.

Ayrıca, ustaları doktorlara benzetecek olursak; askerliğini sıhhiye olarak yapan ve askerden sonra köyde umum sağlık hizmetleri yürüten tipler de var, iyi üniversitelerde okuyup, çok iyi hastanelerde çok iyi hekimlerin yanında uygulama yaparak mesleğini en iyi şekilde yapanlar da.
Şifacı geçinen üfürükçü tayfasından bahsetmiyorum bile..
Allah hep iyilerle karşılaştırsın...

Termostatın çalışıp,çalışmadığını hortumların ısılarına bakarak kontrol ettiler ve çalışıyor dediler. Bunun üzerine ;bu soğuklarda ısının düşebileceğini ,söyledir. Benim de aklıma pek yatmadı o yüzden sizlerin görüşlerini alıyım dedim.
   Malum Toyotalara bakan pek özel servis yok piyasada, bundan dolayı o servise gidiyoruz. Ama dediklerinizde haklısınız herkes her konuda iyi olamiyorlar.
Bende forum nimetlerinden yaralanıp, tecrübelerden faydalanıp çözüm yollarını arıyorum. Artık yetkili servise gidip kontrol ettireceğim ve o dediğiniz sensörü duruma göre değiştirebiliriz.
   Amin cümlemiz için...