Hayırlı olsun. Konu ile ilgili detaylı paylaşımlar mevcut sitemizde, yine bazı noktalar tekrarlanabilir.
İlk çalıştırma sonrası uzun süre (5-10sn den fazla) durduğunuz yerde beklemek gereksiz. Önemli olan motor tam ısınana kadar yüksek devir çevirmemek (azami tork devrinin altı). Ama hemen rampa çıkılacak ise bekleme süresi uzatılabilir. Yolda hem boşa tüketimden kaçınılmış, hem de motor ısınma süresi kısaltılmış olur. Motor soğutma sıvısının sıcaklığı motor ısısını yansıtmaz.
Yoldan gelirken, özellikle son km lerde yine azami tork değerlerinin altında kullanmak, hem gereksiz tüketimi önler, hem gerekli soğuma ve egzoz gazı atılımı sağlanır.
Aracı, gerek olmadığı sürece azami tork değerlerinin altında kullanmak tüketim verimliliği sağlar. Yalnız sürekli düşük devir ya da sürekli yüksek devirden kaçınmak doğru olur, dpf de zaten zaman zaman, belli sürelerce yüksek devirli kullanım ister.
Yağ, filtreler ve yakıtın kalitesine, atmosferik bir araçtan daha çok dikkat edilmesi gerekir.
Güç ihtiyaçlarında çok düşük devirden hızlanmamak, torklu devirleri kullanmak, pompa ve aşırı besleme için faydalı olur, sabit devir kullanımlarında sorun olmaz. Düşük devirde fazla hava zaten supap yardımı ile atmosfere atılır.
Özellikle dekompresyondan kaçınmak doğru olur yüksek torklu araçlarda. Frenaj ile hız düşmek gerekir.