Gönderen Konu: 1.6 D-4D Avensis Vites Geçiş Devir Aralığı  (Okunma sayısı 1573 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 24500
  • Model Yılı: '15
  • 36 kere teşekkür etti
  • 14 kere teşekkür edildi
1.6 D-4D Avensis Vites Geçiş Devir Aralığı
« : Aralık 03, 2016, 16:00:45 »
Merhaba,

Son 7 yılı LPG+Benzin olmak üzere 12 yıllık benzinli araç deneyimimi sorusuz bir şekilde sadece yıllık rutin bakımlarını yaparak 2005 Corolla'mı satarak sonlandırmış bulunuyorum. Çok memnun olduğum atmosferik motora Yeni Civic ile devam etmeyi planlarken daha uygun fiyata D sınıfı ve önceki aracım gibi yine TOYOTA olan Avensis dizel bulunca tercihimi bu yönde yaptım. Allah hepimize sağlıklı, güzel kazasız belasız sürüşler versin.
Önceki aracımı atmosferik olmasınında etkisi ile devirli kullanmayı seviyor 3500-4000 devir arası vites değişimlerini yapıyordum. Daha doğrusu motor sesi belli seviyeye gelince vites değişimi vücut tarafından programlanmış gibi yapılıyordu.
Sizlere sorum;
1-Başlıkta belirttiğim gibi turbo dizel araçlarda vites değiştirme aralığı turbo/motor/yakıt performansının ideal olması için kaç bin devir aralığında olması gerekir? Araç max. torku 1750-2250 gibi kısa bir aralıkta vermekte ekranda vites değişimi uyarısı olan shift ışığı 1750 devir gibi uyarı vermektedir. Ben 2500 devirde değişim yapmaya ve 3000 deviri geçmemeye dikkat ediyorum.
2-Aracı  çalıştırınca ve durdurunca belli süre rölantide beklemek ısınmadan devirli sürmemek ve yağ değişimine çok dikkat etmek dışında başka bir tavsiyeniz varmı?
3-Motorun kurum bağlaması gibi bir olaydan bahsediliyor bu tam olarak nedir?
4-Aracı çok devirli sürmek turboya devirsiz sürmek yağ pompasına vs zararı old. söyleniyor vites değişimi harici olarak normal giden araçta ideal devir ne olmalıdır?

Teşekkürler.

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
2005 Corolla HB
2015 Avensis D-4D

Toyota Club Türkiye

1.6 D-4D Avensis Vites Geçiş Devir Aralığı
« : Aralık 03, 2016, 16:00:45 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
Ynt: 1.6 D-4D Avensis Vites Geçiş Devir Aralığı
« Yanıtla #1 : Aralık 03, 2016, 17:41:29 »
Hayırlı olsun. Konu ile ilgili detaylı paylaşımlar mevcut sitemizde, yine bazı noktalar tekrarlanabilir.
İlk çalıştırma sonrası uzun süre (5-10sn den fazla) durduğunuz yerde beklemek gereksiz. Önemli olan motor tam ısınana kadar yüksek devir çevirmemek (azami tork devrinin altı). Ama hemen rampa çıkılacak ise bekleme süresi uzatılabilir. Yolda hem boşa tüketimden kaçınılmış, hem de motor ısınma süresi kısaltılmış olur. Motor soğutma sıvısının sıcaklığı motor ısısını yansıtmaz.
Yoldan gelirken, özellikle son km lerde yine azami tork değerlerinin altında kullanmak, hem gereksiz tüketimi önler, hem gerekli soğuma ve egzoz gazı atılımı sağlanır.
Aracı, gerek olmadığı sürece azami tork değerlerinin altında kullanmak tüketim verimliliği sağlar. Yalnız sürekli düşük devir ya da sürekli yüksek devirden kaçınmak doğru olur, dpf de zaten zaman zaman, belli sürelerce yüksek devirli kullanım ister.
Yağ, filtreler ve yakıtın kalitesine, atmosferik bir araçtan daha çok dikkat edilmesi gerekir.
Güç ihtiyaçlarında çok düşük devirden hızlanmamak, torklu devirleri kullanmak, pompa ve aşırı besleme için faydalı olur, sabit devir kullanımlarında sorun olmaz. Düşük devirde fazla hava zaten supap yardımı ile atmosfere atılır.
Özellikle dekompresyondan kaçınmak doğru olur yüksek torklu araçlarda. Frenaj ile hız düşmek gerekir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 24500
  • Model Yılı: '15
  • 36 kere teşekkür etti
  • 14 kere teşekkür edildi
Ynt: 1.6 D-4D Avensis Vites Geçiş Devir Aralığı
« Yanıtla #2 : Aralık 04, 2016, 00:06:13 »
Hocam detaylı bilgilendirme olmuş benim sorum vesilesiyle diğer ilgisi olan arkadaşlarda faydalanacaktır, teşekkürler.

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
2005 Corolla HB
2015 Avensis D-4D