Gönderen Konu: bu spoiler bi işe yararmı :D  (Okunma sayısı 5283 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Shiro (beyaz) ve ben
  • Araç: Corona
  • Kan Grubu: A+
  • 5 kere teşekkür edildi
Ynt: bu spoiler bi işe yararmı :D
« Yanıtla #20 : Şubat 12, 2009, 17:42:46 »
Bu modele göre arkaya takılan LPG tüpü de yol tutuşunu arttıran ve arabanın dengesini sağlayan bir unsur olarak kabul edilebilir öyle değil mi.. :) Hem spoilerden daha iyi bastırır hem de düşük hızlarda da etkili olur.. Vay canına bunu düşündüğüm iyi oldu..
Yoksa birkaç şirin aksesuar için, ya da uymak için sürüye,...  Binmeli mi konserve kutusuna araba diye,
Veremem üç kuruş daha diyerek yedek parçaya,...  Boyun mu eğmeli her nissan ya da honda'ya..
İstemem eksik olsun..!  
    Corona de Bergerac

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #20 : Şubat 12, 2009, 17:42:46 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • pahalı zevklerim var, benzin gibi
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A-
  • 10 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #21 : Şubat 12, 2009, 17:46:17 »
Bu modele göre arkaya takılan LPG tüpü de yol tutuşunu arttıran ve arabanın dengesini sağlayan bir unsur olarak kabul edilebilir öyle değil mi.. :) Hem spoilerden daha iyi bastırır hem de düşük hızlarda da etkili olur.. Vay canına bunu düşündüğüm iyi oldu..
güzel espri :) ve şaşırdım, mantıklı da geldi :) neden olmasın :)
ae101 4a-fe+ junyan angel eye+ 8000k xenon+ usdm oem stop+ racing stripes+ 16" astra H jant+ 195/45r16 continental sport contact2 ve michelin pilot sport+ sonax cam filmi+ ışıklı kapı eşiği+ ayak aydınlatması+ beyaz gösterge aydınlatması+ oem anatomik spoyler+ bagaj led aydınlatma+ e34 paspas+ alpine CDE-9873RB teyp+ alpine mrv-f450 amfi+ alpine MRP-M500 mono amfi+ jbl komponent+ fli

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • Achtung! Adolf Hakkı ohne Toyota Yaris Twin-Turbo
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: B+
  • 17 kere teşekkür etti
  • 41 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #22 : Şubat 12, 2009, 17:58:52 »
Tüpün ağırlık merkezi, aracın genel ağırlık merkezinin üstünde değilse neden olmasın :) Aksi taktirde bir işe yaramayacağı gibi olumsuz etki de oluşturabilir.
Folgsamkeit macht frei...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #23 : Şubat 12, 2009, 18:02:42 »
Tüpün ağırlık merkezi, aracın genel ağırlık merkezinin üstünde değilse neden olmasın :) Aksi taktirde bir işe yaramayacağı gibi olumsuz etki de oluşturabilir.
süpersin hakkı abi, ben tıkanmıştım :) bu söylediğin tamamen doğru, zaten spoylerdeki amaç aracın ağırlık merkezini aşağıya çekmekti değil mi?
ae101 4a-fe+ junyan angel eye+ 8000k xenon+ usdm oem stop+ racing stripes+ 16" astra H jant+ 195/45r16 continental sport contact2 ve michelin pilot sport+ sonax cam filmi+ ışıklı kapı eşiği+ ayak aydınlatması+ beyaz gösterge aydınlatması+ oem anatomik spoyler+ bagaj led aydınlatma+ e34 paspas+ alpine CDE-9873RB teyp+ alpine mrv-f450 amfi+ alpine MRP-M500 mono amfi+ jbl komponent+ fli

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • 17 kere teşekkür etti
« Yanıtla #24 : Şubat 12, 2009, 18:26:54 »
Evet, aracı yere yapıştırarak, dengesini korumak ve ağırlık merkezinin aşağıda kalmasını sağlamaktır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Shiro (beyaz) ve ben
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #25 : Şubat 13, 2009, 14:33:19 »
Konuyu dağıttım biraz özür dilerim ama :) (yani "bu spoiler işe yarar mı" dan aldık konuyu "herhangi bir spoiler işe yarar mı" ya getirdik..) Madem ki zaten dağıldı şunu da sorayım: Spoiler yere doğru yeterince (fark yaratacak kadar) kuvvet oluşturuyor mu?

Spoiler neticede bir tür küçük kanat. Şimdi biz diyelim ki arabayı 120 km/saat hızla sürmek istiyoruz ve bu hızda spoilerden verim almak istiyoruz di mi.. Bir düşünce-deney yapalım.. 120 km/saat hızla gidecek bir model uçak inşa ediyor olsaydık ve onun kanadının boyu bu spoiler kadar olsaydı, bu model uçağın ağırlığı aşağı yukarı kaç kg olurdu??
Yani bu kanatla o hızda kaç kg lık bir model uçağı uçurabilirsiniz?? İşte elde edeceğiniz baskı kuvveti aşağı yukarı o kadardır.
Aynı baskıyı o model uçağı bagajınızda taşıyarak da elde edebilirsiniz (bu sefer hızdan bağımsız olarak..sabit kalır)
(Benim şahsi düşüncem o kanatla 6 -7 kg dan daha ağır bi uçak uçmaz..) LPG tankı çok daha iyi :)
Yoksa birkaç şirin aksesuar için, ya da uymak için sürüye,...  Binmeli mi konserve kutusuna araba diye,
Veremem üç kuruş daha diyerek yedek parçaya,...  Boyun mu eğmeli her nissan ya da honda'ya..
İstemem eksik olsun..!  
    Corona de Bergerac

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • 17 kere teşekkür etti
« Yanıtla #26 : Şubat 13, 2009, 15:08:14 »
Fizik konularını severim, devam edelim o zaman. Siz 6 kiloluk bir model uçağı uçurabilecek bir spoylerin, aynı hıza araç üzerinde, aynı ağırlıktaki herhangi bir nesne kadar etkisi olabileceğini varsayıyorsunuz sanırım. Burda unutmamamız gereken noktalar:

- Uçak o spoyler ile havalanırken, altındaki havadan destek almaktadır. Oysa araca takılan spoyler üzerinde bulunan havayı kullanmaktadır :)

- Hava akımı uçağı havalandırıken, yerçekimiyle de boğuşmaktadır. Uçak yükseldikçe kazanacağı potansiyel enerjiyi ve sürtünmeden dolayı kaybedilen enerjiyi de düşünmeniz gerekir.

Bunları ve yerçekimini gözönüne aldığınızda, 6 kiloluk uçağı kaldırabilen bir spoylerin araç üzerinde minimum 60 kg etki yapması gerekmektedir. Sürtünme, vs gibi giğer etkenleri de hesaba katarsak bu rakam 100 kg'u bile geçecektir belki.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Shiro (beyaz) ve ben
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #27 : Şubat 13, 2009, 16:29:35 »
Bu spoileri kanat olarak kullanan 6 kg lık model uçağın 120 km hızla giderken 60 kg kuvvetle yukarı itileceğini söylüyorsunuz.. 60-6/6 = 9 G lik bir ivmeyle uçağın havaya fırlaması demek.. Yerden havaya füzeler bile bu kadar hızlı gitmiyor insaf edin.. Ben yukarı doğru ivmelenmeyi örnek olarak vermedim. Model uçaklar hesabımızda dikkate değer değişikliğe yol açacak ivmeye sahip değiller..  Ağırlıkları ile kanat kaldırma kuvvetlerinin aşağı yukarı aynı olduğunu varsayabiliriz. 120 km/s 'de sabit durur.. 100 km/saatde alçalır mesela yükselmek isterse 130 km/saate çıkar (atıyorum).. Yok mu bize yardım edecek bir fizikçi.. Yaptığım hesap doğru mu değil mi.. :)

Bu arada: "altaki hava" ve "üstteki hava" 'yı fizik olarak aynı kabul ediyorum :) Biri biraz egzoz tarafından kirletilmiş olabilir olsa olsa..  Ve "boğuşulan sürtünme" de 120 km/saat hızda uçak gövdesine yapışık da olsa araba gövdesine yapışık da olsa her halde aynıdır.
Ve son olarak yukarı itme kabiliyetini ters çevirirsek  aşağı itme kabiliyeti elde ederiz diye düşünüyorum. Belirtmeye gerek var mı bilmiyorum..Bu da uzayın simetrisi :)  Fizikçi arkadaşlar.. gelin hakemlik yapın..
İstemem eksik olsun..!  
    Corona de Bergerac

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • 17 kere teşekkür etti
« Yanıtla #28 : Şubat 13, 2009, 16:37:39 »
Ahmet Bey, benim hesabım gayet net, yer çekimine karşı uçağı kaldıran kuvvetin, yerçekimi doğrultusunda 10 kattan fazla kuvvet uygulayabileceğini düşünüyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Shiro (beyaz) ve ben
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #29 : Şubat 13, 2009, 16:43:55 »
Anladım da neye dayanarak 10 kat.. en fazla 2 kat olması lazım değil mi?  Bi kendi ağırlığı bi de o ağırlığı taşıyan kuvvet.. O da uçağın tüm ağırlığı kanatlarındaysa..
İstemem eksik olsun..!  
    Corona de Bergerac

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #30 : Şubat 13, 2009, 19:26:30 »
Bu arada: "altaki hava" ve "üstteki hava" 'yı fizik olarak aynı kabul ediyorum :) Biri biraz egzoz tarafından kirletilmiş olabilir olsa olsa.. 
öncelikle söyleyim ben lisede TM öğrencisiydim, fizik bilgim azdır ama merağım ve ilgim çoktur fiziğe, sadece kağıt üstündeki fiziği sevmiyorum, neyse; alttaki hava üstteki hava muhabbeti farklı, şöyle farklı, uçak altındaki havanın yardımıyla yükseliyor, yani kanat altındaki havanın uçağı kaldırması için var, spoylerdeki durum tam tersi, spoylerin üstündeki hava aracı yere bastırıyor, yani spoyler için üstteki hava gerekli, uçak kanadı için altaki hava..

bir de hakkı abi, bizim ae101ler için anatomik spoyler fayda sağlar mı yüksek hızda? yani aracın arkasını basmaya yardımcı olabilcek kuvveti oluşturabilir mi yoksa iille de büyük bir spoyler şart mı?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • 17 kere teşekkür etti
« Yanıtla #31 : Şubat 14, 2009, 09:15:05 »
Anladım da neye dayanarak 10 kat.. en fazla 2 kat olması lazım değil mi?  Bi kendi ağırlığı bi de o ağırlığı taşıyan kuvvet.. O da uçağın tüm ağırlığı kanatlarındaysa..

Açıkçası ispatlamak biraz zor, çok karmaşık bir formülü var. Fakat üniversitede okurken Havacılık Bölümü öğrencisi arkadaşım ile meraklı olduğum için bu konuları tartışırdım. Ordan aklımda kalmış bu 10 kat meselesi.

öncelikle söyleyim ben lisede TM öğrencisiydim, fizik bilgim azdır ama merağım ve ilgim çoktur fiziğe, sadece kağıt üstündeki fiziği sevmiyorum, neyse; alttaki hava üstteki hava muhabbeti farklı, şöyle farklı, uçak altındaki havanın yardımıyla yükseliyor, yani kanat altındaki havanın uçağı kaldırması için var, spoylerdeki durum tam tersi, spoylerin üstündeki hava aracı yere bastırıyor, yani spoyler için üstteki hava gerekli, uçak kanadı için altaki hava..

bir de hakkı abi, bizim ae101ler için anatomik spoyler fayda sağlar mı yüksek hızda? yani aracın arkasını basmaya yardımcı olabilcek kuvveti oluşturabilir mi yoksa iille de büyük bir spoyler şart mı?

Uygun açıyla yerleştirilirse fayda sağlamaması için hiç bir neden yok. Bütün iş o açıyı hesaplayabilmek :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #32 : Şubat 14, 2009, 09:30:34 »
Uygun açıyla yerleştirilirse fayda sağlamaması için hiç bir neden yok. Bütün iş o açıyı hesaplayabilmek :)
hakkı abi spoyler bu, bu spoylerde bi açı hesaplaması olmıcak sanırım, anatomik çünkü bagajla bütünleşik ve sadece bu araç için üretilmiş;

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • 17 kere teşekkür etti
« Yanıtla #33 : Şubat 14, 2009, 09:46:00 »
Açısı yeterli gibi görünüyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #34 : Şubat 14, 2009, 09:50:57 »
benim bu spoyleri takmamdaki amaç görüntüden ziyade sürüş konforunda bir artış, görüntü olarak da en çok bunu beğendim :) araçla 120-130 hızlarında ve yasak olmasına rağmen daha üst hızlarda daha güvenli olcaksa araç her araç spoyler takmalı bence :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • 17 kere teşekkür etti
« Yanıtla #35 : Şubat 14, 2009, 10:24:10 »
Yakıt tüketimini az da olsa arttırdığını unutmamak lazım. Fakat en önemlisi yanlış dizayn edilmiş veya takılmış bir spoyler aracın yol tutuşunu iyileştireceğine bozabilir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #36 : Şubat 14, 2009, 10:26:00 »
Yakıt tüketimini az da olsa arttırdığını unutmamak lazım. Fakat en önemlisi yanlış dizayn edilmiş veya takılmış bir spoyler aracın yol tutuşunu iyileştireceğine bozabilir.
yakıt tüketimi  >:( azaltmak için ter aktı münasip her yerimden, artmasın artık yaa, düşsün daha da, fabrika değerlerine dönmek istiyorum yaa :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 317000
  • Model Yılı: '94
  • 14 kere teşekkür etti
  • 33 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #37 : Nisan 13, 2009, 16:16:28 »
Bagaja kum torbalari eklersek ayni isi yapmis olur muyuz acaba :D
Fe... :-)