Gönderen Konu: Biz Çocukken Hasta Olmuyorduk  (Okunma sayısı 2554 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Trafik medeniyettir, buna uyan medeni kişidir...
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 254 kere teşekkür etti
  • 303 kere teşekkür edildi
Biz Çocukken Hasta Olmuyorduk
« : Kasım 15, 2016, 11:10:45 »
Şimdiki çocuklar sürekli diyebileceğimiz sıklıkta hasta oluyorlar. Ha keza büyükler de öyle. Ailem, çevrem ve  eşimden doğru okullardaki çocuklar hep bir hastalı hikayesi. Genellikle de solunum yollarından hasta olunuyor. Peki biz neden çocukken hasta olmuyorduk veya çok daha az hasta oluyorduk. Kendimden örnek vereyim 17-18 yaşına gelene kadar diş hariç doktora gittiğimi veya götürüldüğümü hatırlamıyorum. Eminim yaşı biraz büyük olanlarınız da aynıdır.

Şöyle bir sıralayayım çocukluğum nasıl geçti. Böylece bugün çocuklar neden sık hasta oluyor sorusuna cevap bulmuş olabilir.

1- Evimiz sobalıydı. Gece serin odada uyuyordum. Yatağa yatıp vücut ısısıyla yorgan ısınana kadar büzüşüyordum. Sabah kaltığımda yatak sıcacık olurdu oda buz gibi. Soba çoktan sönmüş olurdu.  Elimi yüzümü yıkamaya eriniyordum su buz gibiydi. Kışları ellerim soğuktan kesin çatlıyordu.

2-Okula epey bir mesafe olmasına rağmen yağmur, kar, don fark etmez yürüyerek gidiyordum/gidiyorduk. Karadeniz olmasına rağmen şimdikinden daha fazla kar yağıyordu.  Servis yoktu. Durumu iyi olan aileler çocuklarını arabayla alıyorlardı.

3-Evde ne varsa o yenirdi. Kesinlikle yemek seçmiyordum ki öyle bir lüksüm yoktu. Birçoğumuzun yokmuştur.

4-Çok net hatırlarım evden ekmek alıp bahçeye inerdim. Ekmeğin arasına biber koyup yerdim.  Yine net hatırlarım incir ağacına çıkıp kendime bir yer yapmıştım. Orda uzanıyordum. İncir ağacının yanındaki armuttan koparıp afiyetle yiyordum.

5-Küçükken şimdiki gibi ekranlar yoktu akranlarımız vardı. Pestilimiz çıkana kadar kir pas demeden oynardık. Çizgi filmler sabahın köründe 1-2 saat yayınlanırdı. 

6-Şimdiki gibi abur cubur çok değildi. Evet bakkala koşardık ama abur cuburlar sınırlıydı. Birde bakkala yeni gelen somun ekmeği aldıktan sonra topuğunu koparıp yemek çok zevkliydi.

7-Hazır konserveler yerine kazanda şişelerle kaynatılan taze fasulye konserveleri yapılırdı. Şimdiki glikozlu içecekler yerine konsevesi yapılan üzüm erik hoşafları içerdik.  Mis gibi yaz meyveleriyle reçeller yapılırdı.  Yine kış için tarhanalar yapılırdı. Güneşte kurutulup süzgeçten geçiriyorlardı. Tabi bunlar benim çocukluk gözlemlerim :)

8- Demek ki bu kadar araba yoğunluğu yoktu. Mahalle yolunda çift kale maç yapardık.

9- Suyu çeşmede güvenle içerdik. İlk hazır suyu lokantada cam şişede görmüştüm. Suya da para mı verilir demiştim.

10-Şimdiki çocuklar gibi gösterişli ışıl ışıl kıyafetler yerine sade ve iş görür kıyafetlerimiz vardı.

11- Gripin ve aspirin harici ilaç ismi bilmiyorduk şimdi doktor kesildik neredeyse :)

Maddeleri çoğaltabiliriz.

Sonuç olarak yaşanılan ortam, yediğimiz içtiğimiz gıdaların kalitesizliği ve teknolojik gelişmeye bağlı olarak hareketsiz yaşam çocuklarımızın ve bizlerin daha sık hasta olmamıza sebep verdiğini söyleyebiliriz.
1)  1994 Tempra SX A Beyaz    2) 1997 Mazda 323 Yeşil  3) 2005 Honda Civic Vtec Bej   4) 2011 Toyota Avensis Elegant Extra Beyaz
5)  2005 Honda Jazz Elite Cvt Kırmızı 6)  2011 Honda Civic A/T Elegance Füme
7)  2012 Honda CR-V Executive Beyaz 8) 2011 Kia Picanto Hiper A/T
9)  2012 Honda Jazz Fun Cvt Beyaz  10) 2016 Honda CR-V Executive 1.6 Zf A/T 11) 2017 Civic Eco Elegance

Toyota Club Türkiye

Biz Çocukken Hasta Olmuyorduk
« : Kasım 15, 2016, 11:10:45 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: B+
  • 7 kere teşekkür etti
  • 228 kere teşekkür edildi
Ynt: Biz Çocukken Hasta Olmuyorduk
« Yanıtla #1 : Kasım 15, 2016, 11:40:45 »
Yasin bey, değindiğiniz nokta oldukça önemli ve aslında üzerinde durulması gereken bir konu.
Nedenleri konusunda mutlaka tıbbi açıklamalar vardır Ancak ben gözlemlediğim bir noktaya değinmek isterim.
Şöyle ki, çocuklar artık eskisi kadar ana sütü emmiyor. Etrafıma bakıyorum, süt emmesi gereken minicik bebeklere hep hazır mama yediriyorlar. Yeni doğmuş bebekler, bir ay sonra hazır mamayla beslenmeye başlıyorlar. Anneler, yeterli sütü mü olmuyor yoksa kolaylarına mı gidiyor bilemiyorum. Estetik kaygıyla bebeğine süt emzirmeyenler bile varmış. Anne sütü, insanın fiziksel gelişiminden bağışıklık sistemine kadar herşeyin temelini oluşturan bir nevi doğal harç. Ben en birincil sebep olarak buna bağlıyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: C-HR
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 95000
  • Model Yılı: '17
  • 156 kere teşekkür etti
  • 402 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Kasım 15, 2016, 12:37:56 »
Bununla ilgili bir çok yazı okudum ben sağda solda.. Hepsinin bilimsel dayanağı var mıdır bilmiyorum ancak ana çıkarımım şu : Yeni doğan çocuklar izole bir hayat yaşıyor ve mikroplarla çok geç tanışıyorlar. Bağışıklık sistemleri yeterince gelişmediği için de sık hasta oluyorlar.

Bağışıklık sistemi 2 yaşa kadar gelişiyormuş, bu yaşa kadar vücut mikroplarla tanışmayınca polen vs gibi vücudumuza giren diğer dış etkenleri mikrop sanıp, bunlara karşı direnç göstermeye çalışıyormuş. Küçük çocuklarda alerjinin ve astımın çok görülme sebebi buymuş.

Bana çok mantıklı geliyor bu tez.. Biz sokakta tozun toprağın içinde büyüdüğümüz için bağışıklığımız kuvvetli nispeten.. Eskiden ebeveynler çocukları sokaktan eve sokamıyordu, şimdiki ebeveynler bilgisayar-tablet yüzünden evdeki çocukları sokağa çıkaramıyor :)
2017 C-HR Hybrid Diamond

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Avensis
  • Kilometre: 130000
  • Model Yılı: '14
  • 506 kere teşekkür etti
  • 898 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Kasım 15, 2016, 15:00:34 »
1-Globalleşen Dünya
2-Sezeryan Doğumlar(Zoraki olarak yaptırılanlat hariç)
3-Evlerdeki Kalorifer sistemi ve Toz Solunma Olayının Çok daha fazla olması
4-Gıdalardaki sentetik maddelerin oranlarının giderek artması
5-Meyve ve sebzelerdeki hybrid tohumlara kayan üretim malesef  :olmamış:
Gözünü açtın doğdun dediler,gözünü kapattın öldü dediler,bu ikisi arasındaki göz açıp kapamaya ise ömür dediler.(Hz.Mevlana)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Yaris
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 117000
  • Model Yılı: '15
  • 371 kere teşekkür etti
  • 132 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Kasım 15, 2016, 15:52:09 »
1- Hazır gıdaların hemen hemen hepsi.
2- Aşırı ilaç tüketimi.
3- Hastalık hastası Türk insanı.
4- İlaç firmalarının "bazılarının bilerek hastalık yayma çabası ve arkasından ilaç satmaya çalışmaları" sonucunda bozulan nesiller piskopatlaşan zombiler veya robotlar ortalığı sarmış durumda.....

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 10500
  • Model Yılı: '19
  • 132 kere teşekkür etti
  • 354 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Kasım 15, 2016, 17:02:31 »
Biz çocukken dünya farklıydı. Ne küresel ısınma vardı ne de ben merkezli insanlar.

MI MAX cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • 2908 kere teşekkür etti
  • 3274 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Kasım 15, 2016, 18:12:00 »
Güzel konu, değerli ve faydalı yorumlara da katılıyorum.
Çok geniş ve önemli aslında bu tarz konular. Umarım daha da gelişir.

Yukarıdaki yorumlardan da bildiklerim ile...
İnsanlar genel anlamda stresli, toplumda orta tabakanın geniş olmaması, insanların gördükleri tatminsizlik ve mutsuzluk veriyor, tabi malum dünyadaki genel konjoktür. Yani daha bebek doğmadan stres ile tanışıyor anne karnında.
Zorunlu haller hariç normal doğumla doğmayan bebeklerin ciğerlerinden amniyon sıvı tam atılamıyor, bu da ayrı konu.
Anne sütü ve ilk gelen dahil (önemlidir ama tuhaf gelenekler de var) başlı başına önemli. Artık işin kolayına kaçma yaygın. Yeni düzenlemeler ile çalışan anne-bebek sorunları iyiye gidiyor ama hala çok eksik var, bazı ülkeler çok iyi. 60 larda bir kuzenim yurtdışında doğmadan 10 gün önce eve polis geliyor, "hastane çantanızı hazırlayın, 10 gün kaldı doğuma" diyor.
Gıda ve eskiler konumuz var, orada çok şey anlatıldı, ne yiyeceklerin tadı var, ne çocuklar doğayı tam yaşayabiliyor. Yeni pencere sistemleri ya da su borusu sistemleri bile tartışılır, eskiler bu konuda daha sağlıklı.
İlaç konusu çok karmaşık artık, çünkü çok büyük bir sektör oldu.
Bir de her yere araç ile gitme alışkanlığı var artık.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 10000
  • Model Yılı: '16
  • 6 kere teşekkür etti
  • 29 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Kasım 15, 2016, 19:19:07 »
Yasin bey sayenizde zamanda yolculuk yaptım :tamam:
Çocukluğum gözlerimin önüne geldi.
Bende mersin de büyüdüm. Bütün maddeler mersinde de geçerliydi.
Ne güzeldi eskiden çocuk olmak :alkis:

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 51000
  • Model Yılı: '13
  • 259 kere teşekkür etti
  • 825 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Kasım 16, 2016, 09:25:18 »
kimseyi kucumsedigimden degil ama bizim orada roman cocuklarini goruyorum  ayaginda ya terlik yada yalin ayak kir pas icinde toprakta camurda mutlu sevincli oynuyorlar.
hanima dedim bak goruyormusun masallah ne kadar sagliklilar biz evde cami acsak oglan hasta oluyor.
yedigimiz gidalar hormonlu ve cocuklari disarda oynamasina izin vermiyoruz artik haberlerde cikiyor etraf namussuz serefsiz dolu. bunye mikroplara alismadigi icin ileride hasta olmasi kolay oluyor.
Gulumsemesini Bilmeyen Tukkan Acmasin
Kars Atasozu

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: ---
  • 2928 kere teşekkür etti
  • 2553 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Kasım 16, 2016, 10:43:27 »
kimseyi kucumsedigimden degil ama bizim orada roman cocuklarini goruyorum  ayaginda ya terlik yada yalin ayak kir pas icinde toprakta camurda mutlu sevincli oynuyorlar.
hanima dedim bak goruyormusun masallah ne kadar sagliklilar biz evde cami acsak oglan hasta oluyor.
yedigimiz gidalar hormonlu ve cocuklari disarda oynamasina izin vermiyoruz artik haberlerde cikiyor etraf namussuz serefsiz dolu. bunye mikroplara alismadigi icin ileride hasta olmasi kolay oluyor.
Hasteneye hiç gelmiyorsun herhalde maşallah, o dediğin çocuklar ile dolu  :P Denizli de bir devlet hastanesine günde gelen hasta sayısı ortalama 8500 kişi  :foto: Bu sadece ayaktan hasta sayısı,  bunun gibi özel üniversite ve diğer kamu hastanelerini düşünün ve karar verin.  Bence toplumca hastayız. Allah kimseleri düşürmesin hastane kapılarına ama bana göre sektörel bir olay bu. Hiç hastalık olmasa bu kadar sağlık sektöründe çalışan insanlar ne yerler ne içerler  :islik:
THE END

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Model Yılı: '20
  • 195 kere teşekkür etti
  • 199 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Kasım 16, 2016, 11:56:11 »
Valla ben de çok hastalandığımı hatırlamam da bir kaç kez 20 iğnelik hastalık geçirmiştim.

Murat hocam texas a taşınmışın  hayırlı olsun  :rofl:

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: ---
  • 2928 kere teşekkür etti
  • 2553 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Kasım 16, 2016, 12:04:07 »
Valla ben de çok hastalandığımı hatırlamam da bir kaç kez 20 iğnelik hastalık geçirmiştim.

Murat hocam texas a taşınmışın  hayırlı olsun  :rofl:

Texastan farkı yok  :asikadam: Trump tan sonra böyle oldu  :P
THE END

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Onaylı Firma
  • Kilometre: 12000
  • 1041 kere teşekkür etti
  • 900 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #12 : Kasım 16, 2016, 13:12:53 »
Güzel konu .

Maalesef hastalık dediğiniz gibi çoğaldı . Şu an çevremde sağlığı dört dörtlük yerinde tanıdığım maalesef yok .

Bu sadece abur cuburdan da değil en basiti ben tarım ile uğraşan biriyim fazla değil bundan 10 sene önce ilaçsız bir şeyi yetiştirmek mümkündü ama şimdi mümkün değil ilaçsız bir ürünü yetiştiremezsiniz . Mesela biz sert çekirdekli meyvelere 10 yıl öncesine kadar ayda bir ilaç atarken bu sene ben haftada bir attım ve yine ürünümde kurtaramadığım mevyeler oldu . Komşum 6 günde bir kurt ilacı attı kurtaramadı . Toprak aynı toprak ürün aynı ürün ne oldu da biz bu kadar ilaç kullanmak zorunda kalıyoruz .

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Trafik medeniyettir, buna uyan medeni kişidir...
  • 254 kere teşekkür etti
  • 303 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Kasım 17, 2016, 12:01:44 »
Güzel konu .

Maalesef hastalık dediğiniz gibi çoğaldı . Şu an çevremde sağlığı dört dörtlük yerinde tanıdığım maalesef yok .

Bu sadece abur cuburdan da değil en basiti ben tarım ile uğraşan biriyim fazla değil bundan 10 sene önce ilaçsız bir şeyi yetiştirmek mümkündü ama şimdi mümkün değil ilaçsız bir ürünü yetiştiremezsiniz . Mesela biz sert çekirdekli meyvelere 10 yıl öncesine kadar ayda bir ilaç atarken bu sene ben haftada bir attım ve yine ürünümde kurtaramadığım mevyeler oldu . Komşum 6 günde bir kurt ilacı attı kurtaramadı . Toprak aynı toprak ürün aynı ürün ne oldu da biz bu kadar ilaç kullanmak zorunda kalıyoruz .

Para için sebze meyveyi de ilaca bağımlı yaptılar desenize :(
1)  1994 Tempra SX A Beyaz    2) 1997 Mazda 323 Yeşil  3) 2005 Honda Civic Vtec Bej   4) 2011 Toyota Avensis Elegant Extra Beyaz
5)  2005 Honda Jazz Elite Cvt Kırmızı 6)  2011 Honda Civic A/T Elegance Füme
7)  2012 Honda CR-V Executive Beyaz 8) 2011 Kia Picanto Hiper A/T
9)  2012 Honda Jazz Fun Cvt Beyaz  10) 2016 Honda CR-V Executive 1.6 Zf A/T 11) 2017 Civic Eco Elegance

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Onaylı Firma
  • Kilometre: 12000
  • 1041 kere teşekkür etti
  • 900 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #14 : Kasım 18, 2016, 00:54:51 »
Para için sebze meyveyi de ilaca bağımlı yaptılar desenize :(

Abi maalesef öyle oldu . Çiftçi ilaçsız bir şey üretemez oldu .

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • P R İ N S VSI2- Japan Keihin Corporation
  • Araç: Rav 4
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 220000
  • Model Yılı: '05
  • 572 kere teşekkür etti
  • 511 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #15 : Kasım 18, 2016, 02:07:16 »
https://www.youtube.com/watch?v=GiPxu5DPt5s Bağışıklık sistemi kuvvetlenmesi soğuğa karşı direnç kazanması için Ruslar bu yöntemleri deniyorlar  :)