Selamun aleyküm.
Forumda otomatik şanzıman yağının değişim periyodu konusu yeterince tahlil edilmiş. En azından -bazı sözde ustaların hâlâ iddia ettiği gibi- ''değişime gerek yok'' modundan, 'kaç bin kmde değiştirilmeli'' seviyesine gelinmiş.
Aracımın (corolla 96 GLİ otomatik) benden önceki sahibinin, şanzıman yağını hiç değiştirmediğini tahmin ediyorum. Başka bir başlıkta da mevzu olmuştu. İlk zamanlar D konumunda 3. viteste kalıp, 4. vitese geçmediği oluyordu. Sonradan bu arıza kayboldu. Otomatik şanzımacı usta aramaya başlamıştım yavaş yavaş ama, tamir, bakım vs hiçbir şey yapılmadan arıza kayboldu. O sıralarda şanzıman yağını değiştirmiştim. Ona bağlı olarak arızanın geçtiğini düşünüyorum.
Sonra yağın yeniden değişmesinin daha iyi olacağı kanaati oluşunca yağı iki kez daha değiştirdim. Yani özetle 15 bin km de 3. yağ değişimi oldu. İlkinin markası bilinen bir marka değildi. Ama 2. ve 3. değişimlerde mobil atf 320 kullanıldı ve tıpadan değil, karter sökülerek değişim yapıldı.
3. değişim daha dün yapıldı. Çıkan 4 litre yağ yine koyu kahverengi/siyaha yakın bir renkte idi. Bu kadar kısa sürede yağın bu kadar renk değiştirmesi sizce normal mi? Ters giden bir şeyler mi var?
Yorumlarda yağın rengini fazla bozmadığı, dolayısıyla rengine bakılarak değişime karar verilmesinin yanlış olacağı söylenirken, 1 yıl içinde 3. değişimde bile koyu renk yağ çıkması neyle açıklanabilir?