Gönderen Konu: Toyota Carina Marş Rölesi Arızası  (Okunma sayısı 3107 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Carina
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 250000
  • Model Yılı: '97
  • 20 kere teşekkür etti
  • 3 kere teşekkür edildi
Toyota Carina Marş Rölesi Arızası
« : Kasım 10, 2016, 11:33:19 »
Aracımda bir çalışmama problemi oluyor bazen, ve sıklaşmaya başladı. Bir keresinde ustamın yanında yapmıştı ve bana aşağıdaki video linkini ve resmini verdiğim marş rölesini düz kontak yaparak çalıştırmayı öğretti. Birkaç kez bu şekilde çalıştırdım aracı ve devam ettim bir iki hafta sorun çıkarmadı sonra tekrar aynı problem oldu. Dün ise aynı yöntemle marş yaptım araç çalıştı ama sonra sanırım epey normal marş basmak için uğraştığımdan motor boğuldu ve stop etti. İşim olduğundan röleyi söktüm ve devam ettim, araç evin önünde yatıyor. Yüksek ihtimalle aşağıda resmini verdiğim marş rölesi bozuk, marş rölesinin yenisini temtoyota'ya sordum yokmuş. Başka nerden temin edebilirim, tamiri mümkün müdür? 
İyi forumlar.

https://youtu.be/LlueAcMPCCc?t=600

Toyota Club Türkiye

Toyota Carina Marş Rölesi Arızası
« : Kasım 10, 2016, 11:33:19 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: ---
  • Model Yılı: -
  • 2928 kere teşekkür etti
  • 2553 kere teşekkür edildi
Ynt: Toyota Carina Marş Rölesi Arızası
« Yanıtla #1 : Kasım 10, 2016, 12:42:51 »
Geçmiş olsun röleyi bu videodaki gibi test edebilirsiniz

Ayrıca üzerinde yazan seri numarasına göre google'da aratıp bulabilirsiniz.  Hiç bulunamazsa da bence eliniz yatkınsa kendiniz bile tamir edebilirsiniz.

Birde bu röle sadece elektriksel sizde çalışmayan kısım marş motoruda olabilir. Yukarıdaki testi yaptıktan sonra motorun kömürlerine de bakın  :tamam:
THE END

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 20 kere teşekkür etti
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Kasım 10, 2016, 14:12:40 »

Ayrıca üzerinde yazan seri numarasına göre google'da aratıp bulabilirsiniz.  Hiç bulunamazsa da bence eliniz yatkınsa kendiniz bile tamir edebilirsiniz.

Birde bu röle sadece elektriksel sizde çalışmayan kısım marş motoruda olabilir. Yukarıdaki testi yaptıktan sonra motorun kömürlerine de bakın  :tamam:
Hocam netten aratınca aliexpress'de çıkıyor;
https://tr.aliexpress.com/wholesale?catId=0&initiative_id=SB_20161110031042&SearchText=relay+28300-10020+156700-0503
Sanırım bunlar çıkma parça ve bir ay sonrasına geliyor. Aracım rastgele yerde çalışmama yapma ihtimalini göze alamıyorum.

Röleyi söküp  videoda görünen takılma yerindeki 3-5 arasını kablo ile shortcut yapınca marş basıyor. Dolayısıyla marş motorundan şüphelenmedim.
Dediğiniz testi yapacak ekipmanlar işyerimde mevcut yarın getirip işyerimde test ederim. Tamir kısmına elim yatkın olmasa da yatkın olabiliecek arkadaşlarım var. Ama tamir olarak ne yapmak gerekiyor, bildiğim kadarıyla içinden bobin var bu aletin, bobin mi saracağız. Ya da lehimlenecek bir yerleri mi vardır acaba içinde.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #3 : Kasım 10, 2016, 14:25:15 »
Hocam netten aratınca aliexpress'de çıkıyor;
https://tr.aliexpress.com/wholesale?catId=0&initiative_id=SB_20161110031042&SearchText=relay+28300-10020+156700-0503
Sanırım bunlar çıkma parça ve bir ay sonrasına geliyor. Aracım rastgele yerde çalışmama yapma ihtimalini göze alamıyorum.

Röleyi söküp  videoda görünen takılma yerindeki 3-5 arasını kablo ile shortcut yapınca marş basıyor. Dolayısıyla marş motorundan şüphelenmedim.
Dediğiniz testi yapacak ekipmanlar işyerimde mevcut yarın getirip işyerimde test ederim. Tamir kısmına elim yatkın olmasa da yatkın olabiliecek arkadaşlarım var. Ama tamir olarak ne yapmak gerekiyor, bildiğim kadarıyla içinden bobin var bu aletin, bobin mi saracağız. Ya da lehimlenecek bir yerleri mi vardır acaba içinde.
Hocam aynı prensiple çalışan başka bir röleyi de kullanabilirsiniz illa yerine oturması şart değil.  Gerekli kalınlıkta kablo ve uçlar ile uzatma yapıp  yeni roleyi kullanabilirsiniz.  :tamam:
THE END

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 20 kere teşekkür etti
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Kasım 11, 2016, 14:27:16 »

Hocam videodaki adımları denedim. O videoya göre röle çalışıyor. Sorun demek ki başka bir kısımda.
Bostancı veya ümraniyede iyi bir elektrikçi bulabilirsem götürecem.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #5 : Kasım 11, 2016, 15:20:45 »
Hocam videodaki adımları denedim. O videoya göre röle çalışıyor. Sorun demek ki başka bir kısımda.
Bostancı veya ümraniyede iyi bir elektrikçi bulabilirsem götürecem.

Hocam videodaki bakır uçlu yerlere giren röle soketinde kontak yapınca araba çalışıyor marş basıyor ise sorun ya röleden dir yada anahtar kısmındadır. Ölçü aleti ile anahtarı çevirince kontak çevirince oraya elektrik geliyor mu bir bakın
THE END

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 20 kere teşekkür etti
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Kasım 11, 2016, 16:06:08 »
Hocam videodaki bakır uçlu yerlere giren röle soketinde kontak yapınca araba çalışıyor marş basıyor ise sorun ya röleden dir yada anahtar kısmındadır. Ölçü aleti ile anahtarı çevirince kontak çevirince oraya elektrik geliyor mu bir bakın

Dediğiniz gibi yapınca(bakır uçların denk geldiği yeri kontaklayınca) marş yapıyor ve araç çalışıyor. Ondan dolayı röleden şüphelenmiştim. Ancak videoda dediği adımları denediğimde videodaki gibi sonuç verdi. Acaba bazen çalışıp bazen çalışmazlık mı ediyor ya da ikinci şüpheli anahtar kısmı sanırım.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #7 : Kasım 11, 2016, 16:20:14 »
Dediğiniz gibi yapınca(bakır uçların denk geldiği yeri kontaklayınca) marş yapıyor ve araç çalışıyor. Ondan dolayı röleden şüphelenmiştim. Ancak videoda dediği adımları denediğimde videodaki gibi sonuç verdi. Acaba bazen çalışıp bazen çalışmazlık mı ediyor ya da ikinci şüpheli anahtar kısmı sanırım.
Roleyi videodaki gibi hem elektrik vermeden hemde elektrikli şekilde 3 5 ucunu test ettiğinizde çalışıyor ölçüm yapıyor ise sıkıntı o roleye gelen elektrik kısmındadır oraya da elektriği kontak anahtarı veriyor  :tamam:
THE END

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 20 kere teşekkür etti
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Kasım 11, 2016, 16:21:57 »
Roleyi videodaki gibi hem elektrik vermeden hemde elektrikli şekilde 3 5 ucunu test ettiğinizde çalışıyor ölçüm yapıyor ise sıkıntı o roleye gelen elektrik kısmındadır oraya da elektriği kontak anahtarı veriyor  :tamam:

Ainen hocam videodaki gibi ölçüm yapıyor. Kontak kısmından oraya giden elektrikte bir problem olabilir.