0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Ben yıllarca Lpg taktırmamak için işte bu sebeplerden dolayı direndim .8-9 aydır kullanıyorum hani ele alınacak bir sorunda yaşamadım şükür fakat aracımın motor sesinin yavaş yavaş değiştiğini gözlemlemeye başladım .Lpg motora zarar vermiyor diyenler kendini kandırıyor başka bir şey değil .Talha bey geçenler forumda bir arkadaşında aracında lpg kaynaklı sizinki gibi bir sorun vardı . Lpg ayarı aracın yakıt haritasını bozduğu için aracın çekişi gidişi düşüktü rölanti sorunu yaşıyordu . Tabi aracı benzine alınca da harita pat diye düzelmeyeceğinden birçok gittiği servis sizin ki gibi sipap değişimi motor yapma gibi önerilerde bulunmuştu .Size de söylüyorum aynı yöntemi siste uygulayın . Aracın lpg sisteminin sigortasını çıkartıp sistemi iptal edin .Aracın akü eksi kutup başını çıkartıp 15 dakika bekleyin . dah sonrasında geri takın . Aracınıza 1 depo benzin alarak 300-400 km benzinde kullanın ilk 50-100 km de bir değişikli görmeye bilirsiniz . 300-400 km kullanımdan sonra aracınız normale döndü ise iyi bir lpg ustasına gidin ve araca yol ayarı yapmasını isteyin . Araç düzelmedi sorunlar hala devam ediyor ise yapılacak bir şey yok sipap sisteminde sorun var demektir birde . Aracın hava filtresi kutusu üzerinde MAF sensörü var bunu mutlaka temizletin aracın kelebek boğazını mutlaka temizletin . Bunlar aracın yakıtını çekişini çok etkileyen parçalardır .Ama bu söylediğimi yapmadan motorunuzu açtırmayın .
Memleket nere Talha Bey?
Memleket başka yer, bu bahsettiğim yer Batman
Sübap sorunu yaşayanlara bir soru sormak istiyorum izninizle. 1300-1800 devir arası luk luk ses alıyor ve motor sesi ile orantılı sonra bi anda kesiliyor sizlerde böyle bir ses aldınız mı ? Araçta lpgde yok işin ilginç kısmıda bu 1.6 vvt-i
Kimse var mı acaba ufak bir soruydu sadece
Talha bey en yakın il Diyarbakırda Japon Oto Abdürrahim ustaya bir göster istersen kendisi Toyota dan ayrılma iyi bir ustadır. Urfa Yolu Şehirler arası otogar yanında.
subap değişiminde orjinal subap yerine supsan falan kullanmanızı tavsiye ederim.subap değişimi kapak taşlaması falan zaten max 1000 tl tutan iştir. 2000 tl nasıl oluyorda sadece parçalar tutuyor ? subaplar 200 tl desek takımınasubap lastikleri 30 - 50 tl arası subap gaydı 50 -70 tl arası fincanlar değiştirmeye gerek kalacağını düşünmüyorum zaten değişse bile usta en fazla 1 2 tanesini değiştirir ki oda zaten şuan bile arızalıysa anlaşılır.alt üst motor motor conta , silindir kapak contasıda 200 tl olsa 250 rektefiyeci alsa geri kalanı tamircinin işçiliğidir.1000 tl üstü vermeyin. subap değişimine. parayıda işiniz bitince verin...
kardeşim gavurdağı yokuşu falan demişsin anlaşılan osmaniye-maraş-antep civarı bi memlekettensin. ben de Bahçeliyim (bizzat gavurdağlıyım) öncelikle bahsettiğin belirtiler subap arızasından ziyade baskı-balata ömrü tamamlanan araçlarınkine benziyor. aracın tepkilerini iyi gözlemlemekte yarar varsübap arızaları öncelikle egzostan beyaz duman çıkışı şeklinde başlar bunun sebebi aşınan sübapların manifolda yağ sızmasını engelleyememesidir yani kısaca aracınız yağ yakar bu en bariz başlangıç belirtisidir. sonraki aşama motor sesidir sübaplardaki aşınma büyüdükçe motordan "şakırtılı şukurtulu" sesler gelmeye ve araç titreşimli, düzensiz devirle çalışmaya başlar, devir göstergesi bir düşer-bir toparlanır çok can sıkıcı çalişir. (bu arada aracın verimi iyice düşmüştür ve ters orantıyla yakıt sarfiyatı iyice artmıştır.) daha sonraki aşamada sübaplar artık hiç kapanamadığı için ateşleme taa emme manifoldunda gerçekleşir gaz tepkisi olarak "paff" sesi alırsınız veya egzos sübapları kapanamadığından egzos manifoldunda sıkışan yanmamış karışım patlama yapar. egsoz çıkışında mavi alev bile görülebilir bu seviye artık araca müdahale edilmesi gerektiğinin göstergesidir şayet müdahale edilmezse yolda bırakıp büyük masraf açma ihtimali çok yüksektir. bu belirtiler keskin olarak bu sırayı takip eder yani siz bu senaryonun neresindesiniz iyi inceleyin.bitmiş baskı balata tepkisi ise şu şekilde olur; kalkışlarda araç devri yükseltir ancak kavrama çok uzun sürer veya tam kavrama gerçekleşemez, en ufak rampada çekiş düşer devir düşmez araç bağırarak yavaş gider bu durumda araç kullanılmaya devam edilirse volan yüzeyi yanar taşlama yapmak veya değiştirmek gerekebilir. baskı balata durumunu şu şekilde test etmeni öneririm; araç çalışırken el frenini çekikken, vitesi 4'e al, ayağını yavaşça debriyajdan kadır ve dikkatli gözlemle eğer aracın kavrama noktasını hissedemiyorsan ve araç ileriye doğru gitme eğilimine başlamıyorsa debriyaj balatan ömrünü tamamlamıştır (baskı ve debriyaj rulmanıyla beraber takım halinde değiştirildiğinden baskı-balata diye anılır aslında biten debriyaj balatasıdır.)yok herşey normal ise yani kavrama hissediliyor, araç ileriye gitme eğilimi gösteriyorsa maalesef yukarıdaki senaryoda bir yerlerdesindir. Allah kolaylılar versin inşaAllah iyi bir usta denk gelir de bir defada çözersin. buralarda olsan daha fazla yardımcı olmak isterdim ama ne yazık ki çok uzun zamandır memleketimden uzaktayım ve orada hiç tanıdığım usta yok.
Sübap değişimi öyle korkulacak kadar ağır ve çetrefilli bir iş değil. Ehil bir ustanın 2-3 saatini alır (belki daha az) üst kapak zarar görmüşse bi de taşlanma işi çıkar en fazla. Hatta bana sorarsan ihtiyac yok denilse bile taşlattır conta kalintilari vs de temizlensin. Senin tercihin ama ben olsam servise o kadar para bayilmazdim.çok fazla istemişler hocam insafi yok bunlarin. Gecen yil arkadaşın astrasını özel serviste 700 liraya degistirtmiştik. Neticede onarimi insan yapacak yetkili servise de gitsen durum bu. Ikinci bi sorun yaşanma ihtimali yetkili servis işinde bile var.hatta yetkili servislere hata kabul ettirmek deveye hendek atlatmaktan beter. Oralarda özel toyota servisi varsa degerlendirebilirsin. Yani toyotaya aşina olmasi tercih sebebin olsun. tabi Usta işi şans işidir ama yine de işinin garantisini iste. Şifaeb 1 yila kadar garanti verirler genelde.bi de aracın onarımı esnasında başında bekle. Kafana fazla takma düzelir dedigim gibi subap işi karmaşık degil fazla.