Gönderen Konu: Yeni başlayanlar için araç kiralama rehberi  (Okunma sayısı 1820 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: B+
  • Model Yılı: -
  • 7 kere teşekkür etti
  • 228 kere teşekkür edildi
Yeni başlayanlar için araç kiralama rehberi
« : Ekim 06, 2016, 17:19:20 »
Merhaba arkadaşlar,

Seyahatlerimde çoğu zaman uçakla gidip, havalimanından araç kiralayan biriyim. Birçok değişik acenteyle yaptığım araç kiralamaları sonucunda edindiğim bazı tecrübeleri sizlerle paylaşmak istiyorum. Çoğunuz mutlaka biliyorsunuzdur, ama ben yine de bilgi amaçlı burada bulunsun istedim. Belki birgün bir arkadaşımız faydalanabilir.

Aslında konunun özü araç kiralarken nelere dikkat etmemiz hususunda.

1 - Öncelikle aracınızı mutlaka kurumsal firmalardan kiralayın. Merdivenaltı diye tabir edilen mafyavari araç kiralayan tiplerden uzak durun.

2- Kullandığınız acentenin kiralama koşullarını çok iyi okuyun. Kurumsal firmaların kiralama şartları birbirinden çok farklı olabiliyor.

3- Rezervasyon iptal koşullarına dikkat edin. Kimi firmalar 24 saate kadar ücretsiz iptal yaparken, kimileri 48 olabiliyor. Ya da bazı firmalar her koşulda cezai şart uygulayabiliyor.

4 - Aracı teslim alırken çok ama çok dikkatli olun. Tutanağa imza atmadan önce, aracın içini ve dışını tepeden tırnağa her bir noktasını iyi inceleyin. En küçük bir çizik, koltuklardaki küçük bir delik, tavandaki bir leke, janttaki küçük bir çizik aracı teslim ederken başınızı ağrıtabilir. Gördüğünüz her bir şeyi teslim alırken tutanağa işletin.

5 - Kiralama şirketleri genelde, dolu depo teslim/alım şeklinde çalışır. Deponun tam olarak dolu aldığınıza, teslim ederken de ibranin tam tepe noktasında olmasına özen gösterin. O yüzden yakıtı teslim noktasına en yakın istasyondan alın. Zira, en küçük bir eksik durumunda, hem yakıt hem de hizmet bedeli olarak sizden tahsil edilir.

6 - Herhangi bir kaza ihtimaline karşı, şirketlerin sunduğu mini hasar..vb ekstra sigortaları mutlaka satın alın. Çok küçük bir bedel karşılığında çok ciddi maliyetlerden kurtulabilirsiniz.

7 - Her ne koşulda olursa olsun, alkollü araç kullanırsanız, hız limitini aşarsanız, 8/8 kusurlu iseniz, tanımlanmış sürücü haricinde başka bir sürücü kaza yaparsa, tüm tamir masrafları sizden alınır. bazı firmalar aracın serviste yattığı günün parasını dahi ister.

8 - Kaza anında, derhal acente ile iletişime geçin. Sizi nasıl yönlendirse ona göre davranın. Aracı kesinlikle yerinden oynatmayın. Polis tutanağı ve alkol raporunu acenteye teslim etmeniz gerekir.

9- Hırsızlık durumunda firma, ruhsatı ve anahtarı ister. Aksi durumda tüm araç parasını sizden talep edebilir.

10 - Eğer havalimanından araç kiralacaksanız, kiralama acentesinin havalimanında ofisinin olup olmadığını öğrenin. Aksi halde abuk sabuk yerlerde araba teslim almaya gidebilirsiniz.

11 - Kiralama esnasında, rezervasyon yapanın ismine kayıtlı ve limiti olan bir kredi kartı gerekecektir. Firma ve araca göre 500 ile 2.000 TL arası bir rakam bloke edilir. Buradan, ilerde herhangi bir tafik cezası, hgs/ogs geçişi gibi sonradan öğrenilen cezalar tahsil edilerek kalan tutar iade edilir. Yine araç gruplarına göre değişmekle beraber, 21 yaş altı ve an az  1 yıllık ehliyeti olmayanlar araç kiralayamazlar. Ayrıca son zamanlarda, firmalar findeks notuna bakıyorlar. Oradaki risk durumuna göre araç vermekten vazgeçebilirler. Yani son dakikada beklenmedik şekilde araçsız kalabilirsiniz.

Fiyat konusunu ayrıca yazmak istiyorum ;

Rezervasyon yaparken, değişik fiyatlarla karşılaşabilirsiniz. Hatta kafanız karışır. Aynı segmentte araçlar, birinde uygun fiyatlıyken, diğerinde fiyat yüksek olabilir. Kafanız karışmasın. Fiyatın içine nelerin dahil olduğuna bakın. bazı firmalar sınırsız km garantisi verirken, kimisi günlük 300 km ile sınırlı olabilir. Veya bazı firmalar tüm sigorta paketlerini fiyata eklerken, bazılarına sadece muafiyet bedeli dahildir. Bazıları seçtiğiniz aracı garanti ederken, bazıları muadil araç politikası güder. Bazı firmalar erken rezervasyonda fiyat avantajları sunar. Fiyat sorgularken bunların hepsini göz önünde bulundurun.

Peki tavsiye edebileceğim araç kiralama firmaları hangisi ?

1 - Avis-Budget : Kardeş firmalardır, ikisi de Koç Holding'e bağlı Otokoç'la çalışır. Araçları ve hizmetleri güzeldir. Alım ve teslim esnasında pek sıkıntı yaşamazsanız. Ancak genelde, rezerve ettiğiniz değil muadil araç verirler.

2 - Garenta : Çelik Motor'a bağlı yeni bir şirket. Hizmet ve araçları gayet iyi.

3 - Heartz : Kendileriyle hiç alışverişim olmadı, ama köklü ve kurumsal bir kiralama şirketidir.

4 - Sixt : Rezerve ettiğim araç ellerinde olmayınca, fiyat farkı almadan bir üst segment araç vermişlerdi İzmir'de. Tavsiye ederim. Bazı zamanlar çok uygun fiyatlar bulabilirsiniz. 400 km/gün limiti var.

5 - Central : Bu sektörün Türkiye'deki en iyi firması diyebilirim. Sadece doğuş grubu araba kiralarlar. Araçları 15.000 km'ye kadar kullanırlar ve çoğu arabası 0'dır. Rezervasyon yaparken hangi aracı belirlemiş iseniz o gelir. Fiyatları yüksek gibi görülebilir ama fiyata sınırsız km ve tüm sigortalar dahildir. Şiddetle tavsiye ederim.

6 - Enterprise : Bu firmayı hiç kullanmadım, ancak iyi olduğunu söylüyorlar. 500 km/gün limiti var.

Umarım birilerinin işine yarar, hoşçakalın.

Toyota Club Türkiye

Yeni başlayanlar için araç kiralama rehberi
« : Ekim 06, 2016, 17:19:20 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 120000
  • Model Yılı: '08
  • 61 kere teşekkür etti
  • 298 kere teşekkür edildi
Ynt: Yeni başlayanlar için araç kiralama rehberi
« Yanıtla #1 : Ekim 06, 2016, 18:20:00 »
Paylasim cin teskkurler

LG-P760 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 51000
  • Model Yılı: '13
  • 259 kere teşekkür etti
  • 825 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Ekim 08, 2016, 07:20:20 »
yazdiklariniza sonuna kadar katiliyorum. merdiven alti mafya vari ofisinde bir masa bir kasa olan yerlerden uzak durulmali. arac verirken kefil istemeler  acik senet imzalatmalar depo isigi yaniyor araba yolda kaldi kalacak. araclarda pislik icinde oluyor ici les gibi ve genelde km cok yuksek. bu tarz isletmeler cogunlukla kazali pert arabalari alip toplayip kiraya sokuyorlar araci teslim ederkende bir cogu sorun cikartiyor surasi boyle burasi boyle diyip sanki verdikleri araba cok orjinal ve temiz arabaymis gibi para koparmanin pesinde ve allah muhafaza kaza aninda resmen kan emici moduna burunuyorlar aman uzak durun derim.

bi ara sabiha gokcen hava alanindan avis firmasindan araba kiralamistim gercekten o zaman anladim kurumsal firmanin farkini. arac kiralamadan once kredi karti bilgilerimi aldilar daha sonra kucuk bir fiyat farki ile full kasko yapmak istermisiniz diye sordular. ne farki var dedim full kaskonun araci teslim ederken ufak tefek cizik surtme koltuklarda ufak yanik yirtik gibi seylerden ve alkollu kaza disinda hicbir seyden sorumlu olmuyorsunuz gibi bi suru ekstra seyler saydi dedim olsun full kasko yapalim. neyse  arac geldi tertemiz yeni yikanmis ic dis piril piril depo full kmyi gorunce daha da bi sasirmistim 4bin kusurdu. arabaya bindim icinde vites konsolunda olips sekerlemeler bir kac tane firmanin reklami olan islak mendil ve bardakliga kucuk su koymuslar. bu saydiklarim pek onem teskil etmiyor ama sonucta insan kendini daha iyi hissediyor.

o gunden sonra 5 lira 10 lira fazla fiyat veririm gunluk kira bedeline ama herzaman saydiginiz bu buyuk firmalardan arac kiralarim.
Gulumsemesini Bilmeyen Tukkan Acmasin
Kars Atasozu

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: '15
  • 59 kere teşekkür etti
  • 86 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Ekim 08, 2016, 12:30:12 »
Konuda teşekkür et butonu yok enteresan.
Paylaşım için teşekkür ederim.

Centreal işi gerçekten iyiymiş, TR'de yayılmaya çalışıyorlar fakat nasıl bu kadar çok para kazanıyor bunlar anlamadım.
Bu işi yapan adamlar ayda 3-4 bin TL kazanca yapmazlar fakat 15.000 km ye geldiğince aracı değiştir diyor bayisine.
Devamlı sıfır km araç alcaksın ya da 2-3 bin km'de bulcaksın.
+Alacağın arabayıda onlar belirliyor.

Acaba araçları 15.000 km den sonra kendi bünyelerindeki galerilere alıp mı satıyorlar ?
Burası basra değil izmit körfezi :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kilometre: 333
  • 636 kere teşekkür etti
  • 964 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Ekim 08, 2016, 12:33:22 »

Centreal işi gerçekten iyiymiş, TR'de yayılmaya çalışıyorlar fakat nasıl bu kadar çok para kazanıyor bunlar anlamadım.
Bu işi yapan adamlar ayda 3-4 bin TL kazanca yapmazlar fakat 15.000 km ye geldiğince aracı değiştir diyor bayisine.

Acaba araçları 15.000 km den sonra kendi bünyelerindeki galerilere alıp mı satıyorlar ?
Aynen mustafa hocam. Anlastiklari Galeriler var. Marka model ayni olan arabalari adedine bakmadan alip fazla kar marji gutmeden hemen satiyorlar. O sekilde arkadasim sadece kia satan galeriden kia ceed otomatik dizel aldi sahibinden ve galerici fiyatindan uygun fiyata.

GT-I9500 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

"Herkesin polisi kendi vicdanıdır, fakat polis vicdanı olmayanların karşısındadır."

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 333
  • 636 kere teşekkür etti
  • 964 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Ekim 08, 2016, 12:35:56 »

Birde su var. Bu kiralama firmalarinin kimisi direk belli bir markanin servis sahibi olabiliyor. Yani mevcut arabayi sifir kar payiyla aliyirlar. Arac o 15 bin km boyunca neredeyse hic yatmiyor.  Vergiden dusuyorlar vs vs bir suru antin kuntinligi var.

GT-I9500 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

"Herkesin polisi kendi vicdanıdır, fakat polis vicdanı olmayanların karşısındadır."

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: C-HR
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 95000
  • Model Yılı: '17
  • 156 kere teşekkür etti
  • 401 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Ekim 08, 2016, 15:17:44 »
Arabasız olduğum dönemde bir h.sonu için garentadan araç kiralamıştım. Çok sorunsuz ve sistematik çalışıyorlar. Ben memnun kaldım yalnız taksimde araç teslim yeri intercontinental otelin altında.. işlemler tamamlandıktan sonra aracı teslim almak üzere otelin garajına iniyorsunuz ancak garaj çok karanlık.. arabada herhangi bir hata olsa görmeniz mümkün değil.. çizik, vuruk yırtık vs.. ama şu da var teslim yeri de aynı olduğu için teslim alırken de ufak çizikleri görmesi zor  :D

Daha ilginci ben aracı incelemeden teslim aldılar, sağına soluna ile bakmadılar... ve daha garajdan çıkmadan kartınızdaki provizyon kaldırılmıştır diye mesaj geldi..
2017 C-HR Hybrid Diamond

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 52000
  • Model Yılı: '16
  • 36 kere teşekkür etti
  • 181 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Ekim 08, 2016, 23:10:04 »
Bu günlük km şartı neden konuluyor acaba ?
İlla gitmek istiyorsan, hoşuma git mesela :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 75000
  • Model Yılı: '11
  • 550 kere teşekkür etti
  • 137 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Ekim 08, 2016, 23:20:57 »

hiç araç kiralamadım ama sebebi kuvvetle muhtemel şu; kurumsal firmaların çoğu araçları sıfır  alıp 10,000 20.000 km kiraya verip sonra aldıkları şovruma 2.el olarak geri koyuyor e haliyle kiralama şirketleri de bi kullanıcının çok km yapmasını istemiyor ..sadece varsayım :)
2005 Corolla 1,6 sol ---- 2011 Avensis elegant extra

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 51000
  • Model Yılı: '13
  • 259 kere teşekkür etti
  • 825 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Ekim 09, 2016, 08:41:47 »

araci alirken filo indirimi vergi avantajlari ile aliyorlar. satarkende kendi anlastiklari galericiler var o sekilde surekli guncel kasa ve az kmde araclar oluyor ellerinde.

Mesaj Birleştirildi: Ekim 09, 2016, 08:43:35

araci uzun sure kiralayip kiralayip kendi sirket islerinde kullanan sehir sehir buca bucak gezen musteri temsilcileri toptancilar vs. gibi kisilerden dolayi km siniri koyuyorlar.

Gulumsemesini Bilmeyen Tukkan Acmasin
Kars Atasozu