kendi soruma kendim cevap vereyim.
direksiyonun 2 yanında T30 girişleri var, bunları alyan anahtar gibi birşeyle açmanız daha iyi olacaktır, ben tornavida ile denedim başarılı olamadım. Açmaya çalışırken kornayı kastırıyor ve korna ötüyor haberiniz olsun.
hemen altında AIRBAG var, bunu da yavaşça kaldırın ve soketini çıkartın.
daha sonra bijon anahtarı ya da uygun anahtarla direksiyon göbeğini sökün.
direksiyonun altında SARGI (clockspring) var. bunu da soketlerini çıkarıp sökebilirsiniz.
Benim yarisin parça kodu 84306-0D050, 2001-2005 arası yarislerde bu var. Yetkili servis fiyatı 747TL. Çıkmacıda 400, Birkaç yerde buldum kore-taiwan malları varmış 150-200 arası.
Ben aliexpress den sipariş verdim 60TL. Gelince takmaya çalışacağım, inşallah uyar.
Eskisini tamir eden yerler varmış, ama genelde tavsiye etmiyorlar. Bu sargının içinde plexi tarzında bir kablo var. Bu kablonun kırık olan yerinin üzerinden lehim felan atıyorlarmış, hava şartlarına bağlı olarak 3-5 ay sonra tekrar kopuyormuş. İçindeki tüm kabloları yenileyerek tamir edenler ise 200 250 lira arası ücret istiyorlar. Kablo kanalı sayısına göre değişiyormuş.
Eğer daha detaylı bilgi almak isteyen olursa youtube da toyota clockspring yazsın, değiştirmeyi felan gösteriyorlar.
Ben 60 lirayı çöpe atmışım gibi düşündüm sırf tecrübe olsun diye, olursa kullanıcam ve eskisini de açıp kendim tamir etmeye çalışacağım.
Ama bilmeyen arkadaşlar için söyleyeyim kolay değil. Elinizde kalması muhtemeldir.