Merhaba,
2014 Verso aracımı yaklaşık 2 yılı aşkındır kullanıyorum. Süreçte yetkili servisle çeşitli deneyimlerim oldu. Forumlarda en itibarlı ve kurumsal sayılan yetkili servislerden birine gidip gelmekle birlikte, yetkili servis ortamındaki yoğunluk koşullarında bakımlarda olsun, hasar tamirinde olsun aracıma istediğim özenin gösterilip gösterilmediğinden doğrusu şüphe ediyorum.
Hepimiz biliyoruz yetkili servislerde siz aracınız üzerindeki çalışmayı yapacak ustalarla, teknisyenlerle muhattap olamıyorsunuz, aracınız üzerinde yapılan çalışmayı görme imkanınız yok, dolayısıyla neyin nasıl kim tarafından yapıldığı konusunda hiçbir fikriniz yok. Benim tahminim: muhtemelen yetkili servisteki az sayıda uzman personel daha zor işlerle ilgileniyor; bakım ve basit tamir tipi işleri muhtemelen yetişme sürecindeki genç personel yapıyor; işleri yetiştirme baskısı altında belki de bakımda elden geçmesi gereken her şey elden geçmiyor, sıkılması gereken bütün cıvatalar sıkılmıyor, vs. Dolayısıyla ben örneğin 30 000 bakımından sonra aracımın gereken her noktasına özenle bakılmıştır, gereken her türlü tedbir alınmıştır diyemiyorum; hatta yağ değiştirme, sıvıları tamamlama gibi işlerde dahil eksik bırakma, ya da maliyetleri düşürmek için olabilecek en ucuz ürünleri kullanma gibi olmaması gereken işler olmuş olabilir diye düşünüyorum.
Oysa işi bilen iyi özel servislere giden arkadaşların nasıl herşeyin büyük özenle yapıldığını, bütün süreçleri izleme sorular sorma fırsatları olduğunu ve sonuçta araçları üzerinde yapılacak işler ve sarf edilecek malzeme için çok daha makul fiyatlar ödediklerini anlatıyor. Doğrusu daha düşük fiyatlar unsurundan ayrıca, özel serviste işlerin daha şeffaf ve titiz yapıldığı değerlendirmesi bana cazip geliyor.
Diğer yandan, Toyota markasının ürünü araçlarda garanti kapsamına giren büyük elemanlar ve sistemlerle ilgili zaten ilk 2 yıl içinde bir sorun çıkmamışsa, bundan sonra da çıkması çok küçük ihtimal diyenler var. Yani acaba marka zaten güvenilir ve sorunsuz araçlar üreten Toyota olunca, acaba yetkili servis / özel servis kararını verirken aman garantim bozulmasın mülahazasına fazla mı ehemmiyet veriyoruz?
Bütün bunları düşününce, bundan sonra aracımın bakımlarını ve tamirlerini yetkili servis yerine methini duyduğum bir özel servise taşımak gibi bir düşüncem oluştu. Ancak önce sizlere danışmak istedim. Çünkü aracımı alırken Garanti Ekstra sigorta ürününü de satın aldığım için, eğer aman garanti bozulmasın diye düşünmeye devam edeceksem daha 3 sene daha bu beni memnun etmeyen yetkili servislere gidip gelmeye devam etmem gerekecek.
Tavsiye ve görüşleriniz için şimdiden teşekkür ederim.