Gönderen Konu: fren diskleri  (Okunma sayısı 11839 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • Sadece Toyota
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 6500
  • Model Yılı: '20
  • 1130 kere teşekkür etti
  • 2373 kere teşekkür edildi
Ynt: fren diskleri
« Yanıtla #20 : Haziran 21, 2016, 10:05:54 »
Konuda yanlış anlaşılan bir durum söz konusu, Bosch markası "Toyota Motor Europe" yani Avrupa'da üretilen (Türkiye dahil) araçlar için fren sistemi tedarikçisi, ayrıca ilgili anlaşmalar gereği fren sistemi yedek parçalarının da tedarikçisi.

Ancak Bosch fren sistemi yedek parçalarının bir çoğunu (fren diski, fren balatası vs.) kendisi üretmez, karışıklık buradan çıkıyor ne yazık ki.

Geçtiğimiz senelerde de Toyota tedarikçisinin TRW olduğuna dair bir çok iddia vardı, sonrasında paylaştığım OEM kutu içerikleri ile Galfer, Akebono, Sumitomo, Advics gibi üreticiler olduğunu hep beraber görmüştük, tarih tekerrür etti :)

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #20 : Haziran 21, 2016, 10:05:54 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Toyotam var havam var
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 51000
  • Model Yılı: '11
  • 31 kere teşekkür etti
  • 40 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #21 : Haziran 26, 2016, 01:29:14 »
Benimde bitmek üzere balatalar hidrolik azalmış baya Ufuk beyden degiştircem balata nibk olucak ama disc konusunda kararsızım

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: AB+
  • 74 kere teşekkür etti
  • 772 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #22 : Haziran 26, 2016, 03:40:31 »
disk de nibk alin.gren hidroliginide ufukta orjinal toyota yagi da var.hepsini temin edebilirsiniz.

LG-D802TR cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

2011 d4d Corolla

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 117000
  • Model Yılı: '08
  • 16 kere teşekkür etti
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #23 : Haziran 26, 2016, 13:34:34 »
Daha dün servisteydim. Ön fren disk 515, ön fren balata 182 yazıyor faturada. İndirimli fiyatları disk 438, fren balata 155.
Çalışan kazanır!

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • EN İYİ PERFORMANS UZUN ÖMÜRLÜ OLANDIR.
  • Kilometre: 40000
  • Model Yılı: '14
  • 239 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #24 : Haziran 26, 2016, 23:51:42 »
tem toyota çok net açılamış.marka güzeniliği yüzünden boosh u her şeyini iyi zannediyoruz.halbuki öle diil.fason yaptırıyor kime derseniz bilmiyorum.ben ferodo alıyorum ki tek işi fren.dünyada çeşitli markalara yapıyor işi fren.ben memnunum.toyotanın avrupa araçlarında bosch fren tertibatı (merkez abs beyni motor beyni enjektör yakıt pompası sensör v.s)olduğundan anlaşmalar gereği servisler bosch takmak zorundaaa...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 115000
  • 1 kere teşekkür etti
« Yanıtla #25 : Haziran 27, 2016, 09:14:24 »
Daha dün servisteydim. Ön fren disk 515, ön fren balata 182 yazıyor faturada. İndirimli fiyatları disk 438, fren balata 155.

hocam sadece önleri mi değişiyorsunuz? toplam fiyat ne tuttu?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kilometre: 271000
  • Model Yılı: '09
  • 64 kere teşekkür etti
  • 111 kere teşekkür edildi
fren diskleri
« Yanıtla #26 : Haziran 27, 2016, 12:23:04 »
piyasada satılan Bosch ile serviste takılan Toyota amblemli Bosch  balatalar arasında ciddi fark var.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 117000
  • 16 kere teşekkür etti
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #27 : Haziran 28, 2016, 14:04:32 »
hocam sadece önleri mi değişiyorsunuz? toplam fiyat ne tuttu?
Sadece önler 590 tuttu.
Çalışan kazanır!

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 4 kere teşekkür etti
« Yanıtla #28 : Temmuz 07, 2016, 21:39:57 »
Balatalar bittiğinde teneke sürtme sesi geliyor diye biliyordum. Yanılıyor muyum arkadaşlar?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kilometre: 50000
  • 80 kere teşekkür etti
  • 22 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #29 : Ağustos 04, 2016, 18:35:13 »
merhaba..
40000 km deki aracın 4 disc ve balatasını değiştirmiş benden önceki sahibi.. yan sanayi disc ve balata kullanmışlar bu nedenle fren iğrenç.. araç durmuyor resmen.. önceki aracım servis bakımlıydı ve frene basınca kedi gibi tutunuyordu..
nerden aklımda kaldı bilmiyorum ama servis aisin marka balata kullanıyor sanıyordum..
ne bu topraklar kana doymuş... ne de bu millette akacak kan tükenmiş...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • Sadece Toyota
« Yanıtla #30 : Ağustos 04, 2016, 20:37:42 »

nerden aklımda kaldı bilmiyorum ama servis aisin marka balata kullanıyor sanıyordum..

Debriyaj balatasından aklınızda kalmış olmalı.

SM-G935F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kilometre: 50000
  • 80 kere teşekkür etti
  • 22 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #31 : Ağustos 05, 2016, 12:17:11 »
peki disclerin fren mesafesine etkisi ne olur.. yani kötü olan fren sebebi kullanılan balatadan mı yoksa balata+disc mi olur??
 :olu:
ne bu topraklar kana doymuş... ne de bu millette akacak kan tükenmiş...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • Sadece Toyota
« Yanıtla #32 : Ağustos 05, 2016, 12:59:58 »
peki disclerin fren mesafesine etkisi ne olur.. yani kötü olan fren sebebi kullanılan balatadan mı yoksa balata+disc mi olur??
:olu:

Bu biraz karışık bir hesap, her şey normal ise fren disklerinin standart fren mesafesine etkisi %50 olur, yine her şey normal ise fren balatalarının da standart fren mesafesine etkisi %50 olur ancak ikisinin toplamı standart fren mesafesinin %100 etkeni değildir.

Şöyleki;

100km/s hızda standart fren mesafesi 40mt. olan araca, aynı şartlar (lastik, zemin, fren basıncı, hatta rüzgarın etki tarafı) altında,

Kalitesiz fren diski (yada ömrünü tamamlamış) kullandınız fren mesafesi 45 metre oldu,

Kalitesiz bir de fren balatası (yada ömrünü tamamlamış) kullandınız fren mesafesi 50 metre oldu,

Fren Diskini kaliteli ve yeni bir ürün ile değiştirdiğinizde fren mesafesi tekrar 45 metreye düşmeyebilir, yada kalitesiz/ömrünü tamamlamış fren diskinin yanına kaliteli bir balata eklediniz yine fren mesafesi 45 metreye düşmeyebilir.

Bu konu biraz kimya biraz da fizik içeriyor, her şeyin normal ve aynı şartlar altında olduğu bir durumda bile kullanılan fren diski ve fren balatası uyumu, birbirleri üzerindeki sürtünme katsayısı (dolayısı ile üretildikleri metaryeller) söz konusu.

Aslında bu konunun bir çok örneğini, şu an sıfır alınan araçlarda dahi "sürtme sesi" vs. gibi şikayetler ile de görmekteyiz.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Model Yılı: -
  • 2908 kere teşekkür etti
  • 3274 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #33 : Ağustos 05, 2016, 16:05:48 »
Ufuk arkadaşımız cevap vermiş zaten.

Burada kötüden kasıt nedir, o önemli. Çünkü frenaj sadece fren balata ve diski ile değil, süspansiyon, lastikler ve genel fren sistemi, yol yüzeyi ile de açıklanır. Buna sürücü de eklenebilir.
Fren diski bir kaç farklı materyal ile üretim gerçekleşse de, balata çok daha komplike bir malzemedir hamur üretimi açısından. Ayrıca balata-disk uyumu da önemlidir. Nispeten yumuşak bir disk ve sert bir balata kombinasyonunu kimse istemez.
Binek araç kullanıcıları olarak, öncelik güvenlik de olsa, fren sisteminden konfor da beklenir. Ayrıca ekonomik de olmalıdır.
Fren balata ve komple sistem ile ilgili farklı bilgiler de mevcut sitemizde, arzu edilirse tekrar, disk ile ilgili de detaylara girilebilir. Yalnız frenaj esnasında, burada tahmin edilenden çok daha fazla ve karmaşık süreçlerin gerçekleştiğini belirtmek isterim.
Örneğin: belli hızda seyrederken, aracı tam durdurmak maksadı ile fren pedalına bastığınızı düşünün. Hidrolik, pompa ve piston/lar vasıtası ile balata diske itilir. Balata-disk yüzey sürtünme katsayısı paralelinde, aracın sahip olduğu momentum, ısıya dönüştürülme yolu ile dizginlenir. Bu ısı altında, süre ve miktara da bağlı olarak disk yüzey ve balatalar etkilenir. Şimdi konuyu sadece hava soğutmalı disk açısından ele alalım. Fren yaptıkça disk ısınacak. Disk döndükçe soğuyaca. Balata-disk sürtünme alanı dışında disk her dönüşünde ısı kaybedecek, balata ile tekrar temas ettiğinde tekrar o bölgede ısı oluşacak ve bu disk yüzeyi boyunca, döngüsel şekilde, ısı değişimi şeklinde devam edecek. Yalnız toplam ısı kümülatif olarak artacak. Bu sırada dönüş hareketi diski soğutacak dedik ama her seferinde araç daha çok yavaşlayscağından, soğutma etkisi de azalacak, her ne kadar ısı üretme etkisi de azalsa, toplam ısı artmaya devsm edecek, ta ki fren etkisi kalkana, ya da araç durana kadar. Tabi balata yapışma (fren pedalı bırakılsa da, balata özelliğine göre diski tam ve hemen bırakmayabilir) etkisini de düşünmek gerek.
Kısaca frenaj, çok değişkenli bir modeldir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Model Yılı: '15
  • 53 kere teşekkür etti
  • 90 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #34 : Ağustos 05, 2016, 16:59:54 »
piyasada satılan Bosch ile serviste takılan Toyota amblemli Bosch  balatalar arasında ciddi fark var.
Piyasada Satılan Bosch logolu sahte ürünlerden mi bahsediyorsunuz.? yoksa Bosch Toyota için daha kaliteli ürünler mi üretiyor.?
Ben abimin garantisi dolmuş 2010 Corsa aracını Bosch servisine götürdüm polen filtresinden fren balatalarına cam sileceklerine kadar Bosch marka ürünlerle değiştirildi. Opel servisin yarı parasına servisten çıktı araç.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • Sadece Toyota
« Yanıtla #35 : Ağustos 05, 2016, 18:27:56 »
Piyasada Satılan Bosch logolu sahte ürünlerden mi bahsediyorsunuz.? yoksa Bosch Toyota için daha kaliteli ürünler mi üretiyor.?
Ben abimin garantisi dolmuş 2010 Corsa aracını Bosch servisine götürdüm polen filtresinden fren balatalarına cam sileceklerine kadar Bosch marka ürünlerle değiştirildi. Opel servisin yarı parasına servisten çıktı araç.

Bosch fren balatası yada disk üreticisi değildir, Bosch fren sistemi tasarlayıcısıdır.
Yaptığı anlaşmalara göre araç üreticisine tasarladığı fren sistemine ait tedarik edilecek fren sistemi ürünlerini,OEM ambalaj ve kendi logosu olacak yada olmayacak şekilde çeşitli fren disk yada balata üreticilerinden tedarik eder.
Piyasada Bosch markası adı altında satılan ürünlerin çok çeşitli menşe farkı olabileceği gibi, Bosch firmasının marka değeri sebebi ile sahte ürün olasılığı da yüksektir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • merhaba 1.4 d-4d sedan mm/t
  • Kilometre: 239500
  • Model Yılı: '06
  • 254 kere teşekkür etti
  • 58 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #36 : Ağustos 06, 2016, 00:13:07 »
ölçüm yaptırdım normal seviyenin altına inmiş bende kafamda soru işareti olacağına, cebime dert olsun dedim 4 disk+ 4 balata değişimine 1.160, TL verdim
Saygın bey merhaba:Bence çok isabetli bir karar vermişsiniz,sizi kutluyorum,iyi günlerde kullanın inşallah
1993te 87 Renault tx, 1994te 0 Renault Toros binek,1996da 91 skoda formen,1997de 90 renault manacer,(2001-2013 arası maalesef arabasız)nihayet 2013 nisan  Toyota Corolla 2006 1.4 d-4d mmt  182.000 km.
İstemek yetmez
Öyle bakarsın işte 28