Merhaba arkadaşar.Araçı 80.000 km için özel servise bakıma götürdüm.Usta baktı ön fren balatarı değişşecek dedi.Tamam değiştirin dedim.Fren diskleri nasıl dedim,taşlanmasına gerek var mı dedim ,taşlansa iyi olur dediler tamam taşlatalım dedim.Taşlama için firenciye gittik hallettik.Özel servis BOSCH marka ile ön balataları değiştirdi.Zaten 80.000 km bakımlarında firen hidroliği değişti.
Usta dediki hem disk taşlandı,hemde balata değişti bu yüzden frenlere bir kaç gün dikkat etmen lazım ,alışıncaya kadar ses çıkabilir daha sonra düzelir dedi.Servisten çıktım normal seyir halinde fren bile yapmadan acayip bir uğultu ,hafif fren yapınca ciyaklama şeklinde uğultu oldu. Aynı gün tekrar ustaya gittim ,frenlerden ses geliyor dedim birde usta bindi dolaştı geldi :disk ile balata alışıncaya kadar bu ses gelir iki gün sonra tam alışır dedi.Tamam dedim. dört gün boyunca yaklaşık 150 km yol yaptım ses azalacağına arttı.Tekrar ustaya gittim,balataları söktü balatalarda aşınma var.Diskleri taşlattığımız fren ustasına gittik,fren ustası dediki önceki balatar geç değiştirildiği için balata mekanızmasını tutan iki adet mil eğilmiş ,eğilmesinin sebebi darbe almış olabilir dedi.(balata eskiyince miller biraz daha dışarı çıkıyor ve esnme payı artıyormuş,yani miller balatanın durumuna göre dışarı doğru çıkıyor).Ben dedim ki: ben bu araçla 650 km uzun yol yaptım frenlerinde hiç bir sıkıntı yoktu,balatayı değiştirdim böyle oldu.Usta dedi ki: zaten bu eğri millerle yeni balatayı kullanarak 650 km uzun yolu yapamazdın,ancak yeni balata takılınca sıkıntıtı görebilir ,çünkü bu millerin eğriliği gözle görülemeyecek kadar hassastır dedi.Fren ustası olarak ben bile her balata değiştirdiğimde bu milleri kontrol etmem ancak sıkıntı olur ise şüphlenerek bakarım kimsenin kabahatı yok dedi .ama keşke servisten çıktıkdan sonra frenden ses gelince bana getirseydiniz dedi.Fren ustası miileri değiştirdi ,özel serviste balataları değiştirdi ama ses yine kaybolmadı.Servis farklı bir marka daha sanırım Hİ-Q balata kullandı ses kesildi.Yani toplamda üç balata denenmiş oldu.Ustaya sordum sıkıntı varmı diskler iyi mi .yok abi dedi her balata her diske olmuyor dedi,ancak böyle deneyerek uygun olanı buluyoruz dedi.
Servisdeki usta kusura bakma abi dedi, bende hatanızı telafi ettiniz dedim herhangi bir ücret ödemeden çıktım.
Ama her nedense ön fren disk ve balatalarından huylanıyorum.Şu an sıkıntı yok gibi.Birde en son takılan Hİ-Q balata nasıl bilmiyorum.
Sizce proplem çözülmüş müdür , yoksa iyi bir fren ustasına ön fren disklerini ve balatayı göstereyim mi