Gönderen Konu: anlayamadığım fren balatası  (Okunma sayısı 6039 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Verso
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 80000
  • Model Yılı: '10
  • 45 kere teşekkür etti
  • 17 kere teşekkür edildi
anlayamadığım fren balatası
« : Haziran 01, 2016, 17:19:40 »
Merhaba arkadaşar.Araçı 80.000 km  için özel servise bakıma götürdüm.Usta baktı ön fren balatarı değişşecek dedi.Tamam değiştirin dedim.Fren diskleri nasıl dedim,taşlanmasına gerek var mı dedim ,taşlansa iyi olur dediler tamam taşlatalım dedim.Taşlama için firenciye gittik  hallettik.Özel servis  BOSCH marka ile ön balataları değiştirdi.Zaten 80.000 km bakımlarında firen hidroliği değişti.

Usta dediki hem disk taşlandı,hemde balata değişti bu yüzden frenlere bir kaç gün dikkat etmen lazım ,alışıncaya kadar ses çıkabilir daha sonra düzelir dedi.Servisten çıktım  normal seyir halinde fren bile yapmadan acayip bir uğultu ,hafif fren yapınca ciyaklama şeklinde uğultu oldu. Aynı gün tekrar ustaya gittim ,frenlerden ses geliyor dedim  birde usta bindi dolaştı geldi   :disk ile balata alışıncaya kadar  bu ses gelir iki gün sonra tam alışır dedi.Tamam dedim.  dört gün  boyunca yaklaşık 150 km yol yaptım  ses azalacağına arttı.Tekrar ustaya gittim,balataları söktü balatalarda aşınma var.Diskleri taşlattığımız  fren ustasına gittik,fren ustası dediki önceki balatar geç değiştirildiği için  balata mekanızmasını tutan  iki adet mil eğilmiş ,eğilmesinin sebebi darbe almış olabilir dedi.(balata eskiyince miller biraz daha dışarı çıkıyor ve esnme payı artıyormuş,yani miller balatanın durumuna göre dışarı doğru çıkıyor).Ben dedim ki: ben bu araçla 650 km  uzun yol yaptım frenlerinde hiç bir sıkıntı yoktu,balatayı değiştirdim böyle oldu.Usta dedi ki: zaten bu eğri millerle yeni balatayı kullanarak 650 km uzun yolu yapamazdın,ancak yeni balata takılınca sıkıntıtı görebilir ,çünkü bu millerin eğriliği gözle görülemeyecek kadar hassastır dedi.Fren ustası olarak ben bile her balata değiştirdiğimde bu milleri kontrol etmem ancak sıkıntı olur ise şüphlenerek bakarım kimsenin kabahatı yok dedi .ama keşke servisten çıktıkdan sonra frenden ses gelince bana getirseydiniz dedi.Fren ustası miileri değiştirdi ,özel serviste balataları değiştirdi ama ses yine kaybolmadı.Servis farklı bir marka daha sanırım  Hİ-Q  balata kullandı ses kesildi.Yani toplamda  üç balata denenmiş oldu.Ustaya sordum sıkıntı varmı diskler iyi mi .yok abi dedi  her balata her diske olmuyor dedi,ancak böyle deneyerek uygun olanı buluyoruz  dedi.
   Servisdeki usta kusura bakma abi dedi, bende hatanızı telafi ettiniz dedim herhangi bir ücret ödemeden çıktım.

Ama  her nedense ön fren disk ve balatalarından huylanıyorum.Şu an sıkıntı yok gibi.Birde en son takılan Hİ-Q balata nasıl bilmiyorum.

Sizce proplem çözülmüş müdür , yoksa iyi bir fren ustasına  ön fren disklerini ve balatayı göstereyim mi
2010 Toyota Verso Piremium - KONYA

Toyota Club Türkiye

anlayamadığım fren balatası
« : Haziran 01, 2016, 17:19:40 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 120000
  • Model Yılı: '08
  • 61 kere teşekkür etti
  • 298 kere teşekkür edildi
Ynt: anlayamadığım fren balatası
« Yanıtla #1 : Haziran 01, 2016, 18:01:13 »
Sikinti etmeyin duzeltmisler sorun olsa tekrar yapardi

TURKCELL T40 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: AB+
  • Model Yılı: '11
  • 74 kere teşekkür etti
  • 772 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Haziran 01, 2016, 18:01:14 »
Vallahi hocam biraz sallamislar.o Kaliper pimlerini yamultani daha hiç nduymadim.Piyasada bosch sahte balatasi cok fazla.50 tl birsey oda ses yapıyor.Forumda ufukta nibk yari seramik balata var ben kullandim gayet memnundum.Ondan once bosch takildi disk tornalandi.Her frene basmada ötüyordu.Sonra nibk takttim onuda pah kirma ile kenarlarini tasladilar.Hic ses yoktu.
Kaliper piminide her bakimda greslenip yeniden takilmasi lazin.
O pimin yamulmasi imkansiz çünkü kaliperin icinde yuvaya oturuyor.

LG-D802TR cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

2011 d4d Corolla

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 2908 kere teşekkür etti
  • 3274 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Haziran 01, 2016, 20:09:50 »
Fren sistemi ve balatalar ile ilgili detayli bilgi iceren konularimiz mevcut, onlara goz gezdirmeniz faydali olacaktir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: ---
  • Model Yılı: -
  • 2928 kere teşekkür etti
  • 2553 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Haziran 01, 2016, 21:43:17 »
Balatalar değiştikten sonra fren hidroliği seviyesini kontrol ettiniz mi?

Eğer fazla yağ var ise yeni balata yağı şişirir,fren hidroliği kapağını açıp kontrol edin, hava şişirmiş olabilir.
THE END

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Verso
  • Kilometre: 80000
  • Model Yılı: '10
  • 45 kere teşekkür etti
  • 17 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Haziran 01, 2016, 22:58:11 »