Gönderen Konu: freni pompalamak ve devir artışı  (Okunma sayısı 5650 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Carina
  • Kan Grubu: ---
  • 1 kere teşekkür edildi
freni pompalamak ve devir artışı
« : Ocak 25, 2009, 19:32:07 »
araç düz bir yerde dururken vites boşta, fren pedalını 10-15 kez hızlıca pompalayınca devir 750 d/d den 1000 d/d ye kadar çıkabiliyor. Bu bir sorunmu yoksa güvenlik önlemimi, bilenlerdan açıklama bekliyorum

Toyota Club Türkiye

freni pompalamak ve devir artışı
« : Ocak 25, 2009, 19:32:07 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
  • 1 kere teşekkür etti
  • 2 kere teşekkür edildi
Ynt: freni pompalamak ve devir artışı
« Yanıtla #1 : Ocak 25, 2009, 19:33:55 »
hayır kesinlikle sorun değil sistemin nasıl çalıştığını bilmiyorum ama kullandığım her araç öyle idi ben güvenlik önlemi diye adlandırayım ama daha açıklamalı mesajlar gelecektir
..Tüplü ve Öfkeli..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • aile için efsane
« Yanıtla #2 : Ocak 25, 2009, 20:34:06 »
Arkadaşlar fren sistemi westing house lı olan araçlarımızda bu sistem bizim ayağımızla oluşturduğumuz basıncı yükseltir gücünü motordan alır. Aynı hidrolik direksiyon gibi motor devrine etkisi vardır. Bu tepki normaldir diyebilirim... Ama bu kadar sık sert fren yapmak tüm sisteme zarar zaten efsanelerin frenleri malum....
EFSANELER HİÇBİR ZAMAN ÖLMEZ...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • If it is not Boeing, I am not going... ;)
    • ToyotaClubTr Facebook Sayfası
  • Araç: Prius
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 135000
  • Model Yılı: '10
  • 2 kere teşekkür etti
  • 18 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Ocak 25, 2009, 20:49:23 »
 Serdar beyin de söylediği gibi fren pedalına basma gücüne destek için fren servosu(westinghouse) emme manifoldundan basınç alarak çalışır. Her frene basıldığında servo emme manifoldundan vakum çektiğinden manifoldtaki basınç farklılığından motor devrinin değişmesi de kaçınılmaz oluyor.
 Zaten dikkatinizi çekmiştir motor çalışmazken fren pedalına 2-3 kez bastıktan sonra pedal şişer ve fren tutmaz. Sebebi de manifoldtaki vakum bittiğinden fren servosuna vakum gönderememesidir. Bu durumda servo fren pedalına destek uygulayamıyor.
 Yani sonuç olarak fren pedalı pompalandığında devir gezmesi bir sorun teşkil etmez. Motorun doğasında olan bi durum.
Toyota Prius 1.8 Premium Hybrid

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • şaban demirel
    • facebook
« Yanıtla #4 : Ocak 26, 2009, 01:04:46 »
hele birde o araçta lpg dönüşümü varsa fren pompalamada bunu yapması çoooook doğal.bence bir sorun yok.çünki benım eskı aracımdada o sorun vardı kıl müştei modunda çoook usta kafası şişirdim :)
toyota'sız adam

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Carina
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Ocak 26, 2009, 20:52:08 »
o zaman fren yaparken motor gücünün az bir kısmı kullanıyor demek, bu yakıtı artırır mı

servonun çalışmasını animasyonlu olarak görsek daha kolay anlarız

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Model Yılı: -
  • 2908 kere teşekkür etti
  • 3274 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Ocak 27, 2009, 08:55:40 »
  Motordan güç alan, ya da elektirkle çalışan her cihaz yakıt tükeitmini arttırır araçta. örneğin cam rezistansı ya da otomatik cam açma kapama. Yalnız yeni nesil (Toyotalarda var) elektirk motorlu klima ve elektro motorlu hidrolik direksiyonlar eski tiplere nazaran (direk motordan kompresör ve kayış yarıdmı ile enerji alan klima y da kayışla motordan güç alan hidrolik direksiyon pompaları) çok daha az güç ve yakıt sarfederler.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 120 bg 290 Nm D-4D
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Ocak 27, 2009, 11:46:40 »
Serdar beyin de söylediği gibi fren pedalına basma gücüne destek için fren servosu(westinghouse) emme manifoldundan basınç alarak çalışır. Her frene basıldığında servo emme manifoldundan vakum çektiğinden manifoldtaki basınç farklılığından motor devrinin değişmesi de kaçınılmaz oluyor.
 Zaten dikkatinizi çekmiştir motor çalışmazken fren pedalına 2-3 kez bastıktan sonra pedal şişer ve fren tutmaz. Sebebi de manifoldtaki vakum bittiğinden fren servosuna vakum gönderememesidir. Bu durumda servo fren pedalına destek uygulayamıyor.
 Yani sonuç olarak fren pedalı pompalandığında devir gezmesi bir sorun teşkil etmez. Motorun doğasında olan bi durum.

o zaman şöyle bir durum söz konusu olabilir mi ? madem emme manifoldunda elde edilen vakumla fren gücü ayarlanıyor, yüksek devirlerde fren yapmak hem bu basıncı artırarak daha çabuk durmayı sağlayacak hemde kompresyondan faydalanarak motor freni ilede fren mesafesini azaltmaya yarayacaktır. Konunun biraz dışına çıkıyorum ama en iyi fren mesafesi için ( en kısa ) debriyajla frene aynı anda basılarak motorun momentini tekerlere iletmesini keserek sağlanır. Burda şu akıllara gelebilir, yüksek devirlerde fren yapıldığı zaman motorun sıkışması sağlanarak ekstra daha doğrusu negatif moment sağlanıyor fakat düşük devirlerde bu moment etkinliğini yitirerek tekrardan pozitif moment oluşmasını sağlıyor, o yüzden min fren mesafesi için yüksek devirlerde fren yaparak yani sürekli vites düşürerek aynı zamanda limit fren tekniğini kullanarak yavaşlamak en iyisi ben sürekli bu şekilde fren yapıyorum sürekli vites düşürerek, biraz karışık oldu ama umarım anlatabilmişimdir. Ayrıca ileri sürüş teknikleri konusunada alıntı yapiyim bu mesajı ordan devam edebiliriz.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: ---
  • 66 kere teşekkür etti
  • 254 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Ocak 28, 2009, 20:28:15 »
  Motordan güç alan, ya da elektirkle çalışan her cihaz yakıt tükeitmini arttırır araçta. örneğin cam rezistansı ya da otomatik cam açma kapama. Yalnız yeni nesil (Toyotalarda var) elektirk motorlu klima ve elektro motorlu hidrolik direksiyonlar eski tiplere nazaran (direk motordan kompresör ve kayış yarıdmı ile enerji alan klima y da kayışla motordan güç alan hidrolik direksiyon pompaları) çok daha az güç ve yakıt sarfederler.
Hakan abi  toyota motora fazla yüklenmeden elektrohidrolik direksiyon ve elektronik klima kompresörü yani motordan direkt olarak mekeanik güç almadan işletim sistemine geçti.Altarnatör ve akümülatörü de  de geliştirme yapmıştır.Yanlız benim anlamadığım bir konu elektrohidrolik olsun veya hidrolik direksiyon sistemi olsun her hali kar da motordan bir güç alıyoruz. Bunun alternatör ve akü üzerinden geçen elektrohidrolik sistemi mi daha kullanışlı ve uzun ömürlü yoksa düz hidrolik direksiyon sistemi mi?
Bir de aracın devrine göre direksiyon sertliği nasıl gerçekleşiyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • If it is not Boeing, I am not going... ;)
    • ToyotaClubTr Facebook Sayfası
  • Araç: Prius
  • Kilometre: 135000
  • Model Yılı: '10
  • 2 kere teşekkür etti
  • 18 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Ocak 29, 2009, 08:47:27 »
Bir de aracın devrine göre direksiyon sertliği nasıl gerçekleşiyor.

Mekanik hidrolik direksiyonlarda motor devri arttıkça hidrolik direksiyon pompası da aynı oranda yüksek devirde döner. Bu da direksiyon pompasının içindeki yapısı gereği direksiyon kutusuna daha az hidrolik takviye etmesini sağlar. Bu sistem yıllarca başarılı bi şekilde çalıştı, fakat asıl istenilen bu tür bi sistem değildi.
 Çünkü park esnasında da motor devri yükseldiğinde direksiyonu çevirmek için daha fazla efor sarfetmek gerekiyordu. Yüksek süratlerde iken de vitesin boşa atılması durumunda ise motor çok düşük devirde döndüğünden hidrolik direksiyon pompasının direksiyonu sertleştirme görevini yapamamasından dolayı yüksek hızlarda ani manevralar söz konusu oluyordu.
 O yüzden otomotiv mühendisleri "hıza duyarlı elektro hidrolik direksiyon sistemi"ni geliştirdi. Böylelikle hem düşük hızlarda ve park esnasında daha kolay manevra kabiliyeti sağladı, hem de yüksek süratlerde vitesi boşa atsanız bile araç hızını baz aldığından direksiyonun ani manevralarını engellemiş oldular.
Toyota Prius 1.8 Premium Hybrid

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • 2908 kere teşekkür etti
  • 3274 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Ocak 29, 2009, 08:53:38 »
  Aracın motor devrine göre diroksiyonun sertleşip yumuşaması, diroksiyon hidrolik pompasına elektro motordan gelen takviyenin artması ve azalması ile ayarlanıyor diye biliyorum. Yoksa direksiyon hidrolik pompası aynı içten yanmalı motor misali, iki silindirin pompa hareketi yapması şeklinde çalışıyor diye biliyorum. Ama elektronik sistemle bu pompaya güç veren elektro motorun gücü basitçe azaltılıp, çoğaltılabiliyor ve buda bize direksiyon sertleşmesi ya da yumuşaması olarak geliyor. Yani yüksek hızda elektromotor, direksiyon hidrolik pompasını daha az takviye ediyor. Ancak BMW. lerdeki sistemde bu sistem direksiyon tur sayısınada müdahale ediyor.
 Elektornik klima kompresörüne gelince (bundan seneler önce ben eşime bahsederdim, seyahat esnasına klima sollayamayı ya da rampayı algılasada daha az güç çekse diye) o da sürücünün daha fazla güce ihtiyacı olduğunu anlıyor (gaza yüklenmeden) ve kompresörün çalışma oranını değiştiriyor. Bu sistemde de kompresör motordan kayışla güç almak yerine bir elektromotordan güç alıyor. Dolayısı ile motordan ekstra güç çalınmamış oluyor. Akü zaten sürekli ve uygun şekilde şarj oluyor ve bu sistemler direk aküden güç alıyor. Motora bağlanan her kayış, üzerinde bir yük olmasa bile sonuçta güç çalıyor ki üzerlerine yük bindiğinde çaldıkları güçte artıyor.
 Bence eğer elektor motorlar kaliteli ise; ki Japonlarda şu ana kadar elektronik sistmelrde pek sorun duymadım, bence bu sistem daha uzun ömürlü. Çünkü sonuçta elektronik sistem. Ama mekanik sistemde sürekli hareket eden parçalar var ve bunların yıpranması daha kolay bence. Ayrıca bizim motor devrimizden bağımsız olarak bu elektor motorlar güç sağladıkları için bu direksiyon hidrolik pompasına ve klima kompresörüne, hem daha stabil bir çalışma sağlanır, hemde yüksek devirden etkilenme gibi bir durum açığa çıkmaz. Düşük devirde de düşük performans gibi bir olay olmaz konvansiyonel sistemlerdeki gibi. Tabi bunlar sistemin bende edindirdiği fikirler.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: ---
  • 66 kere teşekkür etti
  • 254 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Ocak 29, 2009, 09:31:13 »
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ediyorum Hakan abi ve Pusat bey.