İlginç bir yazı ama itiraz edeceğim ve merak ettiğim bir kaç nokta var?
1:Yağ sistemi çalışmayan denilirken kasıt ney? Çoğu arabada yağ pompası mekanik olarak motora bağlıdır.Eğer Elektrikle çalışan bir yağ pompası varsa (ben bilmiyorum bilen bir arkadaş varsa marka ve modelini yazarsa sevinirim) ancak o zaman motorun dönmesi esnasından Alternatör güç üretinceye kadar yağsız çalışmış olur.Dediğim gibi oda marka ve modele bağlı.Bu husus elektrikli Yağ pompasına sahip araç diye ayrılabilir (oda yukarıda dediğim gibi varsa)
2:Pistonların yamulması nasıl mümkün olacak? Güç normalde motor aktarma organları (Debriyaj-vites kutusu-Şaft -Aks vs) ve teker diye iletilirken aracı vurdururken yine aynı sistemden terse gider.Kaldı ki piston yamulacak bir parça değil olsa olsa biyel kolundan bahsediliyordur ki oda krank miline direkt bağlı ve yamulması için pistonlarla krank milinin etki kuvvetlerinin çok çok farklı olması lazım.Mümkün değil.Vurdururken biyeller yamulacak olsaydı araba viteste iken marşa basıncada yamulurdu.
3:Triger dişlileri yok olabilir kısmını anlamadım ama büyük ihtimal Triger kayışının üzerindeki dişler yok olabilir (sıyırır) denmek istendi herhalde? Bunun niçin vuku bulacağını anlamadım? Normalde de Triger kayışını Krank mili çevirir vurdururken de krank mili çevirir.Değişen ne var ki? Triger kayışı aşırı zorlanıp diş sıyırsın? Neticede yine zamanlama dişlileri üzerinden kam miline bağlı.Öylede kam milini çeviriyor böylede kam milini çevirecek.
4:Dizellerde Enjeksiyon pompasının (ki hangisi? sıra -Dpa-ep-bosch v.s) yağ pompası ile alakasını anlamadım? Yağlama olmayınca nasıl aşırı yüke biniyor? Pompaların içinde yağ haznesi yok mu yoksa bile aşırı yük ne alaka? şunu dese bir nebze katılacağım.Hava yapan bir dizeli vurdurmayın ama konu bu değil zaten.
5:Otomatik vites kutusuna sahip araçların vurdurulmama sebebi vites dişlilerinin birbirine bağımlı olması değildir.Eğer o bağımlı denilen sistem yükü kaldıracak gibi olmasaydı normalde arabayı götüremezdi. Otomatik araçların vurdurulmama sebebi dişli yapısının manuel vites gibi olmayıp (planet dişli sistemi) haraket iletiminde gücü tersten vermek istediğiniz sonucu vermez.Manuellerde hareket A dişlisinden B dişlisine geçiyorsa vurdururken B dişlisinden A dişlisine geçer.Burada tek fark eden dişlilerin diş sayısından mütevelli hızın veya gücün değişmesi (haraket küçük dişliden büyük dişliye geçerse kuvvet artar büyükten küçüğe geçerse de hız) Otomatik vitesler böyle çalışmaz onlarda 3 çeşit dişli birbirine sıra ile bağlıdır ve vites geçişi bu 3 çeşit dişli sisteminden birinin sabitlenerek diğer ikisinden birbirine güç aktarması ile oluyor (Biraz karışık oldu ama konu zaten karışık) yani düz bir iletim olmadığı için tekerden gelen güç motora doğru gitmeyebilir yada istediğimiz biçimde gitmez.
Ama asıl mesele Vites kutusunun yapısıda değildir.Otomatik viteslerde Tork konvertör denilen iki parçası arasında normalde mekanik hiç bir bağlantının olmadığı bir kavrama vardır (Debriyaj sisteminin yerine) siz tekerden gücü vites kutusuna iletip ondanda tork konvertöre iletseniz bile yapısı gereği (hem mekanik yapısı hemde yağ ile hareketi aktardığı için) hareket motora ulaşmaz.
4:Araçların ikinci viteste vurdurulmasının önerilme sebebi Güç/devir optimizasyonunun en iyi devir olmasından dolayıdır.5. viteste vurdurunca aks (atıyorum) 100 devir dönerken motor 75 devir döner ve bu motoru çalıştırmaya yetmez.ikinci vites bu aktarım için idealdir.
5:Araba vurdurulurken marşa basıldığını yeni duydum.Eğer siz volana aynı anda iki yerden kuvve uygularsanız ve bu kuvvetlerde devir/güç eşitliği yoksa (ki yakalamak imkansız neredeyse) Bendiks dişlisi denilen marş motorunun parçasını anormal zorlarsınız.Marş motoru hem kendi devrini çevirmeye çalışacak hemde tekerden volana gelen gücü dengelemeye.Gereksiz bir eylem marşa basmak ki Akü nedeni ile marşa basılıyorsa Alternatörün ürettiği gücün büyük kısmını marş motoru çekecektir.Bu durumda diğer sistemler neyle beslenecek? Benzinli bir motorda buji için yeterli gücü nasıl sağlayacaksınız mesela?
6:3 saniye kuralı bana çok çok kısa geldi.Bu neye göre hesaplandı acaba.İdeal olarak maksimum marş süresi 15 saniye civarında diye biliyorum ben? Vurdururken zaten saniyeden ziyade arabanın ivmesinin (özellikle birileri itiyorsa) motoru çevirmesi motorun karşı koyması nedeni ile zaten çok sürmeyecektir.çalışırsa ne ala çalışmaz ise 3 saniyede kesmek çok erken bence.
Bu yazınında telif hakkı bana ait

kaynak göstermeden veya göstererek alın çoğaltın ki yanlışlarımızı bilenler düzeltsin

Hamza Bingöl