Gönderen Konu: devir sabitleyici olur mu ?  (Okunma sayısı 4725 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Yaris
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 102201
  • Model Yılı: '13
  • 154 kere teşekkür etti
  • 317 kere teşekkür edildi
devir sabitleyici olur mu ?
« : Mart 23, 2016, 16:11:21 »
ne alaka?
 alaka şu ki :  cvt şanzumanda devir sabit hız değişken bir durum var. gaz pedalında 2000 devir bastığımızda araç rampada 70-80 km düzde 110-120 km hafif inişlerde 130-140 km hızlara ulaşıyor. bende devir sabit yolculuk yapmak istiyorum mesela.
 devir sabitleyici diye bir şey, program tuş vb.  varmıdır, nasıl yapabiliriz?
yaris fun multidriveS 2013  beyaz lpg-brc + cruise control + speed limiter + android multimedya + geri görüş + ....

Güya kibar olabilmek icin Giresun u Kiresun yapanlar var.

Toyota Club Türkiye

devir sabitleyici olur mu ?
« : Mart 23, 2016, 16:11:21 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 333
  • Model Yılı: '15
  • 636 kere teşekkür etti
  • 964 kere teşekkür edildi
Ynt: devir sabitleyici olur mu ?
« Yanıtla #1 : Mart 23, 2016, 16:31:13 »
Sanziman 7 ileri vites gibi calisiyor
5 vites 70 80
6 vites 110 120
7 vites 130

Eger sabit devir hizda gitmek istiyorsaniz manuel modda kullanmaniz gerekiyor.
"Herkesin polisi kendi vicdanıdır, fakat polis vicdanı olmayanların karşısındadır."

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 154 kere teşekkür etti
« Yanıtla #2 : Mart 23, 2016, 16:54:37 »
Olumsuz. Mantikli değil.
  Ben devir sabit vites kafasina gore istiyorum. Biz sabitleyici de ornek  100 km sabitledik araba 1600 devirde yapiyor 4500 devirde yapiyor. Ben bunun tersini istiyorum devir sabit hiz ve vites degisken
yaris fun multidriveS 2013  beyaz lpg-brc + cruise control + speed limiter + android multimedya + geri görüş + ....

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 333
  • Model Yılı: '15
  • 636 kere teşekkür etti
  • 964 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Mart 23, 2016, 17:07:54 »
Olumsuz. Mantikli değil.
  Ben devir sabit vites kafasina gore istiyorum. Biz sabitleyici de ornek  100 km sabitledik araba 1600 devirde yapiyor 4500 devirde yapiyor. Ben bunun tersini istiyorum devir sabit hiz ve vites degisken
Benim arkadasin benzin isiginin yandigini gormemek icin kagit kullandigi gibi sizde devir saatini kapatirsaniz sanirim istediginiz kismen olur. Tek yapmaniz gereken devirin sabit oldugunu dusunmek [emoji12]
"Herkesin polisi kendi vicdanıdır, fakat polis vicdanı olmayanların karşısındadır."

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: -
  • 32 kere teşekkür etti
  • 201 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Mart 23, 2016, 17:26:48 »
Olumsuz. Mantikli değil.

Bit tane servo koyarsınız olur biter ama bu tür bir işlem mantıklı değil. Motorun her devri araç için ideal değildir aracın ivmesi eğimi gibi şeyler aracın ihtiyacı olan motor devri ve vites ihtiyacını belirler kabaca. Siz kalkışta kullanacağınız devirde kullanmak isteseniz yolda işe yaramaz.Yoldaki devirle kalkış yapmak isteseniz debriyaj sistemi zarar görür kalkışlar ani ve sarsıcı olur v.s.

Üst viteslerde (diyelim 4-5-6) gibi viteslerde ise en basitinden frenlemede extra güç ve yakıt harcamanız gerekir.Balatalar erken biter yakıt sarfiyatı uçar.

İşin teknik tarafına dalarsanız bir çok mahsur yazmak mümkün.Yoksa mekanik olarak yapmak mesele değil.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 154 kere teşekkür etti
« Yanıtla #5 : Mart 23, 2016, 19:18:37 »
hamza bey bizim araç cvt yani ben uzun yolda genelde 1800-2200 devirde hızıma göre yolculuk yapıyorum yani demem o ki 2000 devir uzun yolda benim işimi her türlü görür. eğim vites vs gibi işler motora ve şanzumana kalmış bi şey beni ilgilendirmiyor yani :)
 dedikleriniz manuel için doğru ama multidrive için  işleyiş farklı, şehir içinde 900-1200 devir aralığında gidiyor bizim araba

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 32 kere teşekkür etti
« Yanıtla #6 : Mart 31, 2016, 19:10:29 »
hamza bey bizim araç cvt yani ben uzun yolda genelde 1800-2200 devirde hızıma göre yolculuk yapıyorum yani demem o ki 2000 devir uzun yolda benim işimi her türlü görür. eğim vites vs gibi işler motora ve şanzumana kalmış bi şey beni ilgilendirmiyor yani :)
 dedikleriniz manuel için doğru ama multidrive için  işleyiş farklı, şehir içinde 900-1200 devir aralığında gidiyor bizim araba

Bu seferde vites değişim problemi , ani yüklenmelerden dolayı CVT'nin zarar görmesi vites değişimlerinde ani hızlanma ve yavaşlama v.s gibi bir sürü mahsurla karşılaşırısınız.En hafifinden bu kadar darbeli çalışmaya CVT içindeki kayış mekanizması ne kadar dayanır tartışılır.

Madem böyle bir talebiniz var niçin Cruise Conrol  (hatta adaptif CC)  bulunan bir araba almıyor yada takılabiliyor ise aracınıza taktırmıyorsunuz?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 154 kere teşekkür etti
« Yanıtla #7 : Mart 31, 2016, 19:29:31 »
cc taktırdım. cc kullanıyorum memnunum.benim anlatmak istediğim farklı bir durum.  sizin dediğiniz ani hızlanmalara yavaşlamalara cvt nasıl dayanacak dediğiniz e ben cc aktif iken yaşıyorum veya öyle oldugunu düşünüyorum, bunun için ve yakıt ekonomisi icin devir sabitleyici arayışı içindeyim. çünki araç cc de 120 de ilerlerken hafif eğim başladığında hemen 4500 devir yapıp vitesi kuçultuyor yanı sizin dediğiniz durum oluşuyor.
 bende diyorum ki,  aracı 2500 devire sabitledim, araç yolda 120 ile gidiyor, hafif rampada 2500 devir cevirmeye devam ediyor ve hız 100 - 95 - 90 diye yavaş yavaş düşüyor rampamı çıkıyor devir 2500 araç hızı 70 civarı vitesi ben bilmem cvt kendi kendine ayarlıyor öyle ani değişimde olmuyor çunki devir sabit.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 32 kere teşekkür etti
« Yanıtla #8 : Mart 31, 2016, 19:46:45 »
Atladığınız yer şurası.Eğer arabanın ivmesine hızına göre motor kendini ayarlamaz ise (devir değiştirmez ise) arabanın kendi hızından kaynaklanan kuvvet hem CVT vitesi  hemde motoru zorlayacak.Normalde kendi ayarlıyor dediğiniz CVT'ye kuvvet tek taraftan girip arabayı yönlendiriken motor kendini ayarlamaz ise aracın hızından kaynaklanan kuvvet tekerlekten motora doğru , motordan (artık hangi devire ayarladıysanız) gelen kuvvet tekere doğru gidecektir ve bunlar birbirini dengelemek zorunda olduğundan dolayı bunu yaparken CVT kayışını ,tork konvertörü v.s zorlayacak.

Eğer yakıt ekonomisi arıyorsanız devri her yolda zaten sabit tutmak bir işe yaramaz. yokuş çıkarken bile eğime göre motor devir çevirmek zorunda iken siz bunu sabit tutacağım derseniz yokuş inerken cut in cut devreye girmesini engellerseniz (aşırı hızlanmanın mahsurunu yazmıyorum bile) motor freninden faydalanmak gerektiğine faydalanamazsanız gibi mahsurlardan dolayı ekonomi sağlayamazsınız.

Bunun yanı sıra Otomatik vites kutularında motor devri vites büyütüp küçültmekte önemli.Motorun devri duruma göre zaten değişiyor.Sizin dediğiniz gibi sabitlenirse işte o zaman vites geçişleri sıkıntılı olacak.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • Sadece Toyota
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 6500
  • Model Yılı: '20
  • 1130 kere teşekkür etti
  • 2373 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Mart 31, 2016, 19:53:42 »
Mantık güzel ama uygulanması zor bir işlem, ileride olamayacağı anlamına gelmez ama şu an için mümkün görünmüyor.

Ecu direksiyon desteği (sertliği) , ABS devreye girişi (Direksiyon açısı ile birlikte), EBD oranı, vites konumu gibi bir çok şeyi hıza endeksli yada hız + vs. parametre  konbinasyonuna göre hesaplayarak uygular.

Bahsettiğiniz sabit devir-değişken hız/vites kombinasyonunda bu parametrelerin yeniden ve ek parametrelerle birlikte hesaplanarak devreye girip çıkması sağlanmalı. Mesela ABS devreye giriş süresi hız+direksiyon açısı yerine , devir+hız+vites konumu+eğim vs. bir çok parametrenin kombinasyonları ile ECU'ya kaydedilmesi gerekli, tabi hesaplanacak parametre sayısı artınca hesaplama hızı da değişmeli :)

Yani başta da yazdığım gibi mantık güzel ama olabilirliği tartışma konusu.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 154 kere teşekkür etti
« Yanıtla #10 : Mart 31, 2016, 19:55:52 »
Hamza bey cvt kullandınız mı bilmiyorum. kullanmış olsaydınız ne demek istediğimi net bi şekilde anlamış olurdunuz. kendi kullanımımı anlatayım size.  Urfa dan Antep e gidiyorum, otobanda araç d de ve ben gaza basıyorum devirim 2000 ve antepe kadar genel itibari ile 2000 devirde gidiyorum başka bi şeye karışmıyorum viteste hız da kendi kendine değişiyor, bazen 60 la gidiyor bazen 130 la gidiyor, işte bende diyorum ki ben bu işi ayağımla değilde bir tuşla yapayım ve hız sabitleyici gibi çalışsın, frene basınca iptal olsun istediğimde iptal olsun gibi.
  cut off durumu cc aktifken de devreye girmiyor.
 cc ile kullandığım zaman, aynı  yolda 117 km hıza sabitliyorum ve araç gidiyor hız sabit ama devir sürekli değişiyor 1200 ile 5000 devir arası oluyor
 şimdi sizin dediğinize göre cc de iken cvt ye binen yuk daha fazla sürekli ve aniden değişen devirlere maruz kalıyor. 1200 devirden 2 sn içinde 4500 devire çıkıyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 32 kere teşekkür etti
« Yanıtla #11 : Mart 31, 2016, 20:16:14 »
Hamza bey cvt kullandınız mı bilmiyorum. kullanmış olsaydınız ne demek istediğimi net bi şekilde anlamış olurdunuz. kendi kullanımımı anlatayım size.  Urfa dan Antep e gidiyorum, otobanda araç d de ve ben gaza basıyorum devirim 2000 ve antepe kadar genel itibari ile 2000 devirde gidiyorum başka bi şeye karışmıyorum viteste hız da kendi kendine değişiyor, bazen 60 la gidiyor bazen 130 la gidiyor, işte bende diyorum ki ben bu işi ayağımla değilde bir tuşla yapayım ve hız sabitleyici gibi çalışsın, frene basınca iptal olsun istediğimde iptal olsun gibi.
  cut off durumu cc aktifken de devreye girmiyor.
 cc ile kullandığım zaman, aynı  yolda 117 km hıza sabitliyorum ve araç gidiyor hız sabit ama devir sürekli değişiyor 1200 ile 5000 devir arası oluyor
 şimdi sizin dediğinize göre cc de iken cvt ye binen yuk daha fazla sürekli ve aniden değişen devirlere maruz kalıyor. 1200 devirden 2 sn içinde 4500 devire çıkıyor.

Motor devri araca göre ayarlandığı için daha fazla yük binmez.

Alıntı
1200 devirden 2 sn içinde 4500 devire çıkıyor.

Niye bu devir değişiyor sizce? ve bu devir değişmezse ne olur?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 154 kere teşekkür etti
« Yanıtla #12 : Mart 31, 2016, 20:22:52 »
bende sizinle aynı şeyi söylüyorum şimdi Hamza bey.  1200 den 4500 e çıkmazsa araç hızını koruyamaz, bende diyorumki hızını korumasına ihtiyacım yok, ne hız alabiliyorsa o hızla gitsin. tabi bu dediğim otomatik araçlar için geçerli manuel olunca aracın o viteste istediği devir farklı olacaktır

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Scientia Dux Vitae Certissimus
  • Kilometre: 38000
  • Model Yılı: '21
  • 2116 kere teşekkür etti
  • 3164 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Mart 31, 2016, 21:51:58 »
Elektronikçi işi bilen biri yapabilir aslında. Yapmak istediğiniz el gazı diye de geçen hız sabitleme değil de verilen gaz oranını sabitleyen bir sistem.

Maalesef hoz sabitleyicilerin yokuşlarda motoru bağırtması gibi bir dert var. Bunun da sebebi hızı sabit tutmak istemesi. Benim tork konvertörlü aracımda da aynı sorun var. Ben yokuş başlangıcında manuel son vitese alıyorum. Bağırma derdi kalmıyor. Hız belirli bir oranın altına gerileyince de devreden çıkıyor bu noktada da sürekli gaza basıyorum.

Siz de manuel 7. Vitese almayı deneyin ve yokuşları öyle çıkın. Hız düşerse ve hız sabitleyici devreden çıkacak gibi gözüküyorsa gaza basarsınız düzlüğe çıkınca da yeniden sabitlersiniz hızı.
Dacia Duster 1.3 TCE EDC Comfort 2021 model (2023-...) 38bin km- ...
Dacia Sandero Stepway 0.9 TCE Easy-R 2017 model (2021-2023) 32bin km-56bin km
Toyota Corolla 1.6 Multidrive S 2019 model (2019-2021) 0 km-23bin km.
Mazda 3 1.6 Touring 2010 model (2015-2019) 96bin km-171bin km Toyota Yaris 1.3 Terra 2007 model (2013-2015) 55bin-91bin km.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 154 kere teşekkür etti
« Yanıtla #14 : Nisan 02, 2016, 03:02:57 »
cvt ;   vites kolu D de iken, vitesi sonsuz oranda yani 6,1 - 6,2 - 6,3 - 6,4 - 6,8  gibi oranlarda kullanabiliyor. ama manuele aldığımızda, 7 kademe kullanabiliyoruz, vites 5, vites 6, vites 7,  yani manuele alınca, 6 da kullanacaksın, ya da 7 de, bu da düz yolda giderken motordaki ihtayıcı 6 veya 7 ye göre ayarlaması demek. ama D de durduğu zaman optimum u kendisi ayarladığı için, motor-devir-hız parametrelerinde 6,4 kullanması gerekiyor  dolayısı ile ne lazımsa onu kullanıyor ve manuel moddan daha verimli - ekonomik kullanıyor.
 hız sabitleyici de 6 yaparsam devir yüksek oluyor, 7 yaparsam  hız sabitleyici devreden çabuk çıkıyor.
   uzun yolda aracı hareket halinde iken manuele aldığımda vites 6 oluyor ve devir de artış oluyor, veya yine hareket halinde iken manuel yaptığımda vites 7 oluyor ve devir düşüyor. ben burdan aracın 6 ile 7 arasında bir yerde olduğunu anlıyorum.
  çoğunlukla araç 7 yi yani son noktayı kullanmıyor hemen bir altını tercih ediyor 6.9 - 6,8 -6,5 vs artık ne ise. keske  o değeri bize gösterse idi :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • CCCXXXXVIII-RollaFx Usdm
    • Rc Garage & Fotoğraf Albümü
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 999
  • Model Yılı: '95
  • 171 kere teşekkür etti
  • 352 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #15 : Nisan 02, 2016, 09:42:15 »
Tamamiyle sizin dediğiniz eski arabalardaki el gazı :). Bu da şuan ki arabalarda elektronik olduğundan biraz zor olduğunu görüyorum.
http://etna81.blogspot.com/ AE101TR Eibach Pro-Kit <--> FX Ön Tampon ,Usdm Arka Tampon ve Arka Stop Reflektör(Kırmızı Beyaz) <--> Parlak Siyah Panjur <--> Kristal Kara Far(Mercek Bi-Xenon) <--> Anatomik Spoiler <-->  Japan Pioneer Müzik Sistemi <--> 15” Darwin Racing GTX Jant <--> Eibach ProKit Yay <--> https://goo.gl/JM6Hqh

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
« Yanıtla #16 : Nisan 02, 2016, 19:02:51 »
cvt ;   vites kolu D de iken, vitesi sonsuz oranda yani 6,1 - 6,2 - 6,3 - 6,4 - 6,8  gibi oranlarda kullanabiliyor. ama manuele aldığımızda, 7 kademe kullanabiliyoruz, vites 5, vites 6, vites 7,  yani manuele alınca, 6 da kullanacaksın, ya da 7 de, bu da düz yolda giderken motordaki ihtayıcı 6 veya 7 ye göre ayarlaması demek. ama D de durduğu zaman optimum u kendisi ayarladığı için, motor-devir-hız parametrelerinde 6,4 kullanması gerekiyor  dolayısı ile ne lazımsa onu kullanıyor ve manuel moddan daha verimli - ekonomik kullanıyor.
 hız sabitleyici de 6 yaparsam devir yüksek oluyor, 7 yaparsam  hız sabitleyici devreden çabuk çıkıyor.
   uzun yolda aracı hareket halinde iken manuele aldığımda vites 6 oluyor ve devir de artış oluyor, veya yine hareket halinde iken manuel yaptığımda vites 7 oluyor ve devir düşüyor. ben burdan aracın 6 ile 7 arasında bir yerde olduğunu anlıyorum.
  çoğunlukla araç 7 yi yani son noktayı kullanmıyor hemen bir altını tercih ediyor 6.9 - 6,8 -6,5 vs artık ne ise. keske  o değeri bize gösterse idi :)

Dediğinizi çok iyi anlıyorum, 4 ileri otomatik aracımda da oluyor. Yolda yokuş görürseniz ve aracın hızı azalıp bağırmaya başlıyorsa vitesi manuele alıp 6 ya alacaksınız. Hızında çıkması için bu gerek.
Uğraşmamak istiyorsanız eğer ben bazen  yokuş çıkarken belirli aralıklarla hız düşürme - ye basıyorum ve bir alt vitese geçmesini engelliyor bu. Belki işinize yarar. Ama uğraşmadan bağırmamasını sağlamak zor. Aynı şekilde her yokuşu bağırmadan çıkması da zor. En iyi vites oranını ayarladığı için zaten yokuş çıkarken bağırıyor.
Mazda 3 1.6 Touring 2010 model (2015-2019) 96bin km-171bin km Toyota Yaris 1.3 Terra 2007 model (2013-2015) 55bin-91bin km.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 154 kere teşekkür etti
« Yanıtla #17 : Nisan 02, 2016, 23:07:26 »
aklın yolu bir :) aynen söylediklerinizi uyguluyorum. kademe kademe hızı düşürerek deviri sabit tutmaya çalışıyorum. vitesi manuel yaparak ayarlamaya çalışıyorum.
 eğer olabilirliği varsa devir sabitleyici olsa süper olacaktı. Ufuk Sönmez bey güzel bir şekilde açıklamış, parametrelerin hesaplanıp ecuya bildirilmesi felan.  belkide ecu da bu tür bir düzenleyici mevcuttur. biz sadece aktif edebilirmiyiz diye düşündüm ben.
 malum forumda bilgili arkadaşlarımız çok. sağolsunlar bilgilerinden faydalanıyoruz. bir muhendis, usta, elektronikçi, görür ilgi duyar bilgilendirirse bizde bunu aktif edip kullanabiliriz belki.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
« Yanıtla #18 : Nisan 02, 2016, 23:24:48 »
Bu el gazı denilen olaydan vazgeçilmesinin sebebi olan kazalarmış. Gazı sürekli sabit tuttuğundan ötürü yokuş aşağı da basmaya devam ediyor ve kontrol hızlanıyor araç. Ama keşke dediğiniz gibi 2 modu olsa sabitleyicilerin. Fakat bu konuda uğraşmamalarının sebebi yurtdışında çok fazla devir düşürecek yokuş olmaması. ABD ye bakıyoruz dümdüz, avrupa deseniz çoğu öyle. Zaten dağların olduğu yerlerde de viraj oluyor ve hız sabitleyici kullanılamıyor. :)
Vardır bir bildikleri diyelim düşünmeyelim. :D

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 154 kere teşekkür etti
« Yanıtla #19 : Nisan 02, 2016, 23:27:20 »
adamlar şöförsüz araç yaptı bea. :) google !