Gönderen Konu: Auris süspansiyon ve konfor...  (Okunma sayısı 7120 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: '20
  • 252 kere teşekkür etti
  • 712 kere teşekkür edildi
Ynt: Auris süspansiyon ve konfor...
« Yanıtla #20 : Mart 24, 2016, 20:08:03 »
bugün hep almanın hayalini kurduğum 98 mercedes e 200 arabayı kullanma imkanı buldum. toyotanın mercedes olma ihtimali yok.
kapıların yalıtımı ve camlar gerçekten yalıtım hissini veriyor.

en garip yanı ise şu oldu. kendi aracıma yaptığım pütür bituself keçe ve bariyerlerin etkisini çok net gördüm. benim arabada teker bağlantılarından ses gelirken mercedes de bütün kasadan aynı ses geliyor. benim yaptığım çalışmalar gövdeden gelen sesleri engellemiş. mercedes bu işi yerinde yani tekerden iletimde halletmiş.
toyotanın motorları harika. mercedes de bile motor titreşimleri kasaya geliyor. derinden bir uğultu yapıyor. fakat motor büyük olduğundan ve vites seçimleri nedeniyle düşük devirde gidiyor.

eğer cidden yayın üstüne ve altına pedler konularak ses kesilecekse 2 ay sonra yaparız , deneyimleri de aktarırım.

tahminim yalıtım için 2000 tl para harcanır. lastik değişimi , jant değişimi , bir takım amortisör ve yay petleri alınsa bile yine de bir D sınıfından çok daha ucuza çıkar. dünya kadar fiyat farkı var arkadaşlar. araba değiştirmek yerine bir miktar bilinçli yalıtım bana hala mantıklı geliyor.
yapıları nedeniyle muazzam fark eminim olmaz ama paranın karşılığı yalıtımla uğraşılarak tam alınabilir :)

bilemiyorum siz ne düşünürsünüz ?

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #20 : Mart 24, 2016, 20:08:03 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 110000
  • Model Yılı: '13
  • 151 kere teşekkür etti
  • 92 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #21 : Mart 26, 2016, 22:45:31 »
bugün hep almanın hayalini kurduğum 98 mercedes e 200 arabayı kullanma imkanı buldum. toyotanın mercedes olma ihtimali yok.
kapıların yalıtımı ve camlar gerçekten yalıtım hissini veriyor.

en garip yanı ise şu oldu. kendi aracıma yaptığım pütür bituself keçe ve bariyerlerin etkisini çok net gördüm. benim arabada teker bağlantılarından ses gelirken mercedes de bütün kasadan aynı ses geliyor. benim yaptığım çalışmalar gövdeden gelen sesleri engellemiş. mercedes bu işi yerinde yani tekerden iletimde halletmiş.
toyotanın motorları harika. mercedes de bile motor titreşimleri kasaya geliyor. derinden bir uğultu yapıyor. fakat motor büyük olduğundan ve vites seçimleri nedeniyle düşük devirde gidiyor.

eğer cidden yayın üstüne ve altına pedler konularak ses kesilecekse 2 ay sonra yaparız , deneyimleri de aktarırım.

tahminim yalıtım için 2000 tl para harcanır. lastik değişimi , jant değişimi , bir takım amortisör ve yay petleri alınsa bile yine de bir D sınıfından çok daha ucuza çıkar. dünya kadar fiyat farkı var arkadaşlar. araba değiştirmek yerine bir miktar bilinçli yalıtım bana hala mantıklı geliyor.
yapıları nedeniyle muazzam fark eminim olmaz ama paranın karşılığı yalıtımla uğraşılarak tam alınabilir :)

bilemiyorum siz ne düşünürsünüz ?

bende sizin gibi düşünüyorum. sadece amörtisör ve yaylara bile ses alacak plakalar koyarak bariz fark elde edileceğine inanıyorum. ayrıca üst segmentler de kasalar daha geniş olduğu için yalıtım imkanı bence daha fazla. mesela kapıları veya kirişlerin içine baktığımda bariz genişlik ve kullanılan malzemelerinde kalınlığının farklılığı aşikar. buda konforu üste çıkarıyor. birde ziebart ve 3m in yaptığı pütürlerinde işe yaradığı kanaatindeyim. sesi kesmesede frekansı düşürüp kulağı rahatsız etmeyen tok seslere çeviriyor. aracımdaki ziebart altın zırh ile tecrübe etmiş bulunuyorum.
AURIS 1.4D-4D PREMIUM M/M

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Scientia Dux Vitae Certissimus
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 38000
  • Model Yılı: '21
  • 2116 kere teşekkür etti
  • 3162 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #22 : Mart 26, 2016, 23:19:38 »
Bir de yol sesi için davlumbazları söküp davlumbazların tamamıne dıştan bitüself, ağır ses yalıtım bariyeri ve ses yalıtım süngeri üstüne davlumbaz ve içine pütür yaptırıp yol sesinde azalma sağlayanlar da olmuş. İç taraf da bitüself olursa ve yaylara da konursa büyük miktarda olacağını düşünüyorum.
Ama değer mi? Ben şahsen bunun için Avensis t27 ye geçmeyi planlıyorum.
Dacia Duster 1.3 TCE EDC Comfort 2021 model (2023-...) 38bin km- ...
Dacia Sandero Stepway 0.9 TCE Easy-R 2017 model (2021-2023) 32bin km-56bin km
Toyota Corolla 1.6 Multidrive S 2019 model (2019-2021) 0 km-23bin km.
Mazda 3 1.6 Touring 2010 model (2015-2019) 96bin km-171bin km Toyota Yaris 1.3 Terra 2007 model (2013-2015) 55bin-91bin km.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 252 kere teşekkür etti
« Yanıtla #23 : Mart 27, 2016, 23:50:08 »
Bir de yol sesi için davlumbazları söküp davlumbazların tamamıne dıştan bitüself, ağır ses yalıtım bariyeri ve ses yalıtım süngeri üstüne davlumbaz ve içine pütür yaptırıp yol sesinde azalma sağlayanlar da olmuş. İç taraf da bitüself olursa ve yaylara da konursa büyük miktarda olacağını düşünüyorum.
Ama değer mi? Ben şahsen bunun için Avensis t27 ye geçmeyi planlıyorum.

bende ae92 kasasından ae101 kasaya geçeyim dedim. benim arabama 6 7 bin fiyat çektiler. efsane kasaya 20 lira istediler. derhal birilerine para kazandırma işinden vazgeçtim.
ama hakkaten imkan varsa , konfor beklentisini c sınıfı veremiyorsa d sınıfa geçilebilir. hiç bir uygulama yapılmadan tertemiz binilir.
imkan yoksa malesef elimdeki en iyisi. ki şuan 20 25 bin tl lik bir arabadan daha hoş bir sürüşü var arabamın. tabiki ettiği para asla 1 lira fazla olmaz. keyfi bana özel oluyor.

bunların hepsini ben yaptım. hem pütür hem bituself yaptım. dışarıdan gelen ses kesiliyor. tekerden gelen titreşimlerin doğurduğu ses daima duruyor. hatta araç hızlandıkça daha sessiz oluyor. çünkü hız ile titreşimler yutulabilir oluyor. ve hızlandıkça teker sesinin değişmemesi garip oluyor..

pütür ise kesinlikle işe yarıyor. benim gibi sadece arabanın altına 10 tane atılırsa eminim ses yalıtımına büyük katkı sağlayacaktır. ancak bütün japon arabalarında geniş metal yüzeylerde yalıtım için bir madde var. ciddi miktarda pütür atılmazsa etkili olacağını sanmam.

bir mercedesin yoldan gelen hiçbirşeyi içeriye aktarmadan yola gitmesi şaka gibi. çukurların üzerinden geçiyor fakat ufak sarsıntı ve çok az çalışma sesi hariç hiç bir belirti yok. insanı gerçekten rahat ettiriyor. ben ise ufacık yol bozukluğunda her bir çakıl tanesini içeride hissediyorum. yalıtmıyor..

yalıtım işi sadece kasada bitmiyor. yürür aksama modifiye lazım. bu illaki açıları ayarları bozarak olmak zorundamıdır bunu araştırıyorum.
en sevdiğim mekanlar araba hurdalıkları. ankara yıldız sanayide ne kadar kazalı araba varsa resimledim , inceledim. arabayı geliştirmek adına neler yapabiliriz diye düşündüm. bir mercedes S sınıfı arabanın sadece taban sacının kalınlığı bile çok farklı. çok kalın. metale vurduğunuzda tok ses geliyor. ki ben okadar kat bituself ve pütüre rağmen bu tok sesi alamadım.
ayrıca yay sistemleri çok güzel. hem kalın ve sert hemde yolda pürüzsüz gidecek kadar yumuşak bir his veriyor. eğer üstüne ve altına koydukları 2 tane ped ise mesele hakkaten şaşırırım.
premium diye geçen arabaların asıl meselesi yolu hissettirmemek. bunun gereğini yapıp lastikten geriye titreşim ses iletilmeyince zaten kasa yalıtımı olmasa bile çok sessiz , pürüzsüz araba yapmanız mümkün.
rolls royce nin yapılış videosunda tabanına bakınız. ufacık titreşim yutucular yerleştiriyorlar. gerisinde sadece gürültü yalıtımı var.

bütün bunları görünce eski bir arabadan fazla bir şey beklememek gerektiği ortaya çıkıyor. iyileştirme yapılabilir. mucize imkansız.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
« Yanıtla #24 : Mart 28, 2016, 00:44:45 »
Anıl abi sen bu işin piri oldun zaten. :)
İçeri bitüself sonrasında bir de ağır ses yalıtım bariyeri kullanmayı deneyebilirsin. Yoğunluğu fazla olduğundan titreşimi ve sesi emiyor. Bunun da üstüne kapalı hücre ses yalıtım süngeri uygulayanlar var.

Yaylara ped tek başına kesmez azaltır tahminimce. Ama almanlarda olup japonlarda olmaması tesadüf olamaz.
Mazda 3 1.6 Touring 2010 model (2015-2019) 96bin km-171bin km Toyota Yaris 1.3 Terra 2007 model (2013-2015) 55bin-91bin km.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 151 kere teşekkür etti
« Yanıtla #25 : Mart 28, 2016, 14:13:51 »
özellikle japon araçları fanlarının oluşturduğu bütün forumlarda insanlar bu ses yalıtımına takmış durumda. yabancılarda dahil. yinede benim yalıtımda ilk hedef noktam süspansiyonlar ve şasi birleşim veya temas noktaları. ben bitüself vb uygulamaları ikinci planda tutuyorum. @Anıl Köksal Bayburt (3104) beyin dediği gibi malzeme kalitesi ve profillerin içinde bile köpük doldurulması gibi farklı uygulamalar var. birde en çok hak verdiğim konu düz asfaltta mıcır tanelerini bile hissetmek!  :argh: 

yalnız şu ped konması enazından lastiklerden gelecek olan vibrasyon ve şok darbelerinin sesini dan dun tak tuk  :rofl: yerine zımp zump tılıp tulup (benzetmelerim şahane ya  :huh: ) şekline çevirmek bile insana bir tokluk hissi veriyor  :alkis:

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #26 : Mart 28, 2016, 17:25:12 »
B ve C segmenti iki arac alip, ic ice sokup, araya da yalitim malzemesi doldurmak cozum olur. :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 252 kere teşekkür etti
« Yanıtla #27 : Mart 28, 2016, 19:58:37 »
B ve C segmenti iki arac alip, ic ice sokup, araya da yalitim malzemesi doldurmak cozum olur. :)

tam anlamadım. D ve C yi mi birleştirmek lazım ?

yani D sınıfı kasa c sınıfı iç mekan mı ? ( aklımdan Türk işi mi ? diye geçti :) )

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #28 : Mart 28, 2016, 20:38:22 »
:) Biraz saka tabi ama aslinda luks segmentte uretim bundan cok farkli degil. Cift cam gibi.
Auris'in icine Yaris koyup, arayi izole etmek. Ne yol, ne ruzgar sesi kalir, ama komedi olur herhalde Anil.
Bu arada araclarin yaninda yollar da ses konusunda problem. Yol satih kalitesi artsa olumlu etkisi olur. Gecen sene yeni asfaltlanan, cok guzel bir yola bu sene boru doseniyordu bastan sona. Ortada yol namina bir sey kalmamis. Isin komigi asfalt kesme makinesi de kullanilmis ama yol komple heba halde.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 252 kere teşekkür etti
« Yanıtla #29 : Mart 28, 2016, 21:51:42 »
:) Biraz saka tabi ama aslinda luks segmentte uretim bundan cok farkli degil. Cift cam gibi.
Auris'in icine Yaris koyup, arayi izole etmek. Ne yol, ne ruzgar sesi kalir, ama komedi olur herhalde Anil.
Bu arada araclarin yaninda yollar da ses konusunda problem. Yol satih kalitesi artsa olumlu etkisi olur. Gecen sene yeni asfaltlanan, cok guzel bir yola bu sene boru doseniyordu bastan sona. Ortada yol namina bir sey kalmamis. Isin komigi asfalt kesme makinesi de kullanilmis ama yol komple heba halde.

aklıma çok enteresan bir fikir geldi. teşekkür ederim.

arabanın içinde başka bir araba gerçekten komik olurdu. tv deki hurdalık yarışlarında yaparlar belki..
fakat benim aklıma gelen başka. biz araba içinde aslında bir kapsül içinde gidiyoruz. etrafımızdan sürekli hava geçiyor. hatta bazı yerlerde bu hava hızlanmak zorunda kalıyor veya içeriye sızıp ses yapıyor. aerodinamik olarak düşünürsek ve arabanın etrafındaki havayı camlardan uzaklaştırırsak daha sessiz olmaz mı ?
büyük sınıf arabanın hava yarma direncini küçük bir araba için uygularsak ne olur du ?

ben bunu arabanın önüne kaput rüzgarlığı takarak yapabilirim. arabanın üstünden geçen hava azalır. ve uzaklaşır. aynı kamyon arkasından giderken rüzgar boşluğuna girmiş gibi olur.
bu tür eklentileri aracın önüne yapabilirsek kapsül içinde gitmiş gibi sessiz gidebiliriz.

getirdiği bu avantajın yanında direnç oluştuğu için yakıt artacaktır. ama lüks her zaman para ile sağlanır.
denemek gerek. 2 ay sonra sınavım geçsin , bunun üzerinde çalışacağım.

tekrar teşekkürler.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
« Yanıtla #30 : Mart 28, 2016, 21:57:55 »
aklıma çok enteresan bir fikir geldi. teşekkür ederim.

arabanın içinde başka bir araba gerçekten komik olurdu. tv deki hurdalık yarışlarında yaparlar belki..
fakat benim aklıma gelen başka. biz araba içinde aslında bir kapsül içinde gidiyoruz. etrafımızdan sürekli hava geçiyor. hatta bazı yerlerde bu hava hızlanmak zorunda kalıyor veya içeriye sızıp ses yapıyor. aerodinamik olarak düşünürsek ve arabanın etrafındaki havayı camlardan uzaklaştırırsak daha sessiz olmaz mı ?
büyük sınıf arabanın hava yarma direncini küçük bir araba için uygularsak ne olur du ?

ben bunu arabanın önüne kaput rüzgarlığı takarak yapabilirim. arabanın üstünden geçen hava azalır. ve uzaklaşır. aynı kamyon arkasından giderken rüzgar boşluğuna girmiş gibi olur.
bu tür eklentileri aracın önüne yapabilirsek kapsül içinde gitmiş gibi sessiz gidebiliriz.

getirdiği bu avantajın yanında direnç oluştuğu için yakıt artacaktır. ama lüks her zaman para ile sağlanır.
denemek gerek. 2 ay sonra sınavım geçsin , bunun üzerinde çalışacağım.

tekrar teşekkürler.

Sesi oluşturan türbülanslı havadır. silecekler, yan aynalar, 2 yan kapı arasındaki boşluklar, vs...
Vakum en iyi yalıtkandır, hem ısı hem ses. Çift kat arası vakumlu cam kullanabilme imkanı var mıdır ki? Öte yandan lüks araçlarda ön ve yan camlar sessizlik için özel lamineli oluyor, daha fazla tabakalardan oluşuyor.

Rüzgar sesi için 2. fitil kullananların yorumları çok iyi. Orjinal fitiller yapışmış şekilde değil, çift taraflı bir bant ile fitille gövdeye yapıştırılıp, bir de yanına 2. fitiller eklenirse çok iyi duruma gelebilir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 252 kere teşekkür etti
« Yanıtla #31 : Mart 28, 2016, 22:38:52 »
Sesi oluşturan türbülanslı havadır. silecekler, yan aynalar, 2 yan kapı arasındaki boşluklar, vs...
Vakum en iyi yalıtkandır, hem ısı hem ses. Çift kat arası vakumlu cam kullanabilme imkanı var mıdır ki? Öte yandan lüks araçlarda ön ve yan camlar sessizlik için özel lamineli oluyor, daha fazla tabakalardan oluşuyor.

Rüzgar sesi için 2. fitil kullananların yorumları çok iyi. Orjinal fitiller yapışmış şekilde değil, çift taraflı bir bant ile fitille gövdeye yapıştırılıp, bir de yanına 2. fitiller eklenirse çok iyi duruma gelebilir.

:) aslında ikinci hatta arkada üçüncü fitillerim var. kapılar ayarlı zorla kapanıyorlar :) gerçekten araya katman koymadan ses kesilmiyor. tek fitil ile olacak bir iş değil. yakın zamanda fitil kalınlıklarını genişleteceğim. ve kapı boşlukları için u şekilli fitil aldım. hatta evet ben bir manyağım ve P şeklinde fitil aldım ki cam kenarlarından ses sızarsa onu kapatayım diye :) cam fitilleri lüks araçlarda içeriye doğru giriyor. köşelerde fazladan malzeme var. bunların hepsi benim için esin kaynağı ;)

japonların ortak sorunudur. camlar lamine değil malesef. fakat bir golf alsanız bütün camlar daha kalın geliyor. fark yaratıyor. ben istediğim kadar yalıtım yapayım akustik iyileştirme yapılmış bir araba kadar izole hissedemem :) bu da bir gerçektir..

en iyi gürültü yalıtımı ise tavanda gizli arkadaşlar. tavan döşemesine iyi bakın. o döşemenin altında akustik yalıtım için 2 ayrı kat sünger var. içerdeki hiçbir ses tekrar etmez.

bu tür teknolojik gelişmeler benim hoşuma gidiyor. eskiden arabalar el ile yapılırken özen ve işçilik gerekiyordu. şimdi ise teknoloji ve mühendislikle bu tür sorunları çözüyorlar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 151 kere teşekkür etti
« Yanıtla #32 : Mart 28, 2016, 23:45:28 »
bu arada bende eklemek istiyorum. ters frekansla ses vermek. en basit örnek uçaklar veya honda civic hb kasalardır. hiç inceledinizmi bilmiyorum ama honda da çok gürültü alan bir marka civic için çözüm eklemiştler. oda hani çok pahalı kulaklıklar varya sennheiser ve bose, dış ortamı bir mikrofonla ölçüp kulağınızın içindeki hoperlöre ters frekansta ses vererek yalıtım yapar. aynen bu şekilde araç içinde ters frekansla gürültüyü azaltmışlar. bu sistemi lüks araçlarda da kullanıyorlar. hep yalıtıma odaklandığımız için belki farketmemiş olabilirsiniz.

https://www.youtube.com/watch?v=hD2hRoB1SBw

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 252 kere teşekkür etti
« Yanıtla #33 : Mart 29, 2016, 00:53:04 »
bu arada bende eklemek istiyorum. ters frekansla ses vermek. en basit örnek uçaklar veya honda civic hb kasalardır. hiç inceledinizmi bilmiyorum ama honda da çok gürültü alan bir marka civic için çözüm eklemiştler. oda hani çok pahalı kulaklıklar varya sennheiser ve bose, dış ortamı bir mikrofonla ölçüp kulağınızın içindeki hoperlöre ters frekansta ses vererek yalıtım yapar. aynen bu şekilde araç içinde ters frekansla gürültüyü azaltmışlar. bu sistemi lüks araçlarda da kullanıyorlar. hep yalıtıma odaklandığımız için belki farketmemiş olabilirsiniz.

aslında denedim :)

bende sony nin bir walkman i var. bu alet dediğiniz gibi ters frekans ile mikrofondan aldığını kulak içi hoparlörüne veriyor. sesleri yok etmesi sihir gibi. müzik tutkusu da olduğundan bu walkmani önceden almıştım. a845..
walkmanin kulaklığını açtım ve hoparlörüne giden ince kabloları kestim. bu kabloları düzgün bir şekilde teybin aux girişine bağladım. walkmani değişik ayarlarda deneyerek yolda denemeler yaptım. malesef ki akustik olarak düzenleme yapamadığım için ses yalıtımı falan olmadı. hiç bir işe yaramadı.
bu denemeden sonra araba içinde aldığım ses kayıdını bilgisayarda tersine çevirdim. yani walkman ile aynı mantık.
teyp den bu sesi açtığımda aynı yolda aynı hızda gitmeme rağmen bir değişiklik olmadı. sadece hoparlörden gelen yol gürültüsü ile birlikte sesler daha fazla arttı.

arabalarda kullanılan bu sistemi ben çözemedim. olay sadece ters frekans değil. akustik olarak iyileştirme gerekli. belki hondada olduğu gibi 2 mikrofon lazım. ama ben yapamadım.

hatta bmw nin bir videosu var. hem dış sesler için hem motor sesi için hem kabin sesi için çalışma yapmışlar. kabinde konuşma sesleri bile yok oluyor. mutlak sessizlik sağlamışlar. özel bir ses sistemi ile satılmış.
şuan land rover gibi markalarda harmanın sistemleri bu özelliği destekliyor. umarım ileride diğer teyplerede gelir.
benim arabamın teybinde road noise diye bir bölüm var. yoldan gelen sesler nedeniyle kaybolan frekansları geri kazandırmak için yapılmış . özellikle işlemci içeren teyp ve amfilerde böyle özellikler var. fakat akustik olarak hiç bir faydaları yok. 

https://www.youtube.com/watch?v=LYIlFM5YW2E

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
« Yanıtla #34 : Mart 29, 2016, 01:26:24 »

Ben de Z2 telefonumun ve gürültü engelleyici kulaklığı ile denedim. Müthiş yol sesi kalmıyor ve makam aracında gibi gidiyorsunuz, yaınınızdaki ve korna seslerini de duyabiliyorsunuz. fakat kötü yanı 1 saat sonra kulakları yoruyor, çıkarmak istiyorum. çok az bir hışırtı sesi duyuluyor ondan kaynaklı sanırım.