0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Devlet diyor ki ; eğer kredi ödemesi başlamadan evlenirseniz ödemenize gerek yok
Diyanete sormak lazım oynamanın sakıncaları neler diye.
Peki normalde değeri 100 lira olan bir mal için alıcının krediyle almasını fırsat bilip malını 150 ye satmaya kalkanlara ne demeli. Burada kredi çeken mi suçlu yoksa bunu fırsat bilip malını daha pahalıya satmak isteyen mi ?
Konu, süper lotodan faizin haramlığına nasıl evrilmiş bilmiyorum ama, ben de bu konudaki nacizane bilgilerimi ve fikirlerimi paylaşmak istiyorum arkadaşlar. Konuyu netleştirmek adına, birbiriyle çok benzerlik taşıyan, ancak özünde anlamları farklı olan iki kritik kelimenin altını çizmek lazım. 1.kelimemiz : Riba2.kelimemiz : FaizRiba kelimesi arapça, yükselmek,taşmak, şişmek, şişirmek gibi anlamları var. Kuran'da Bakara, Ali-İmran, Nisa ve Rum suresi başta olmak üzere bir çok ayette yasaklanmış, haram kılınmış ve riba yiyene lanet edilmiştir. Arapça olmasına rağmen faiz sözcüğü Kuran'da hiç geçmez. Burada işin bam teli, zor durumdan faydalanma ve sebepsiz zenginleşmedir. Tefecilik, ikrazatçılık, murabaha bu tür haram kılınmış örneklerdir. Bir örnekle açıklayalım, A kişisi, ameliyat olması gereken oğlu için B kişisinden borç para istiyor. B kişisi ise, parayı verebileceğini, ancak belirlenen vadede %20 fazlasını istediğini söylüyor. Başka bir çaresi olmayan A ise, mecburen bu şartlarda parayı alıyor. Şimdi burada gerçekleşen iki durum var, hem zor durumdan faydalanma yani istismar var hem de sebepsiz zenginleşme var. İşte bunun ismi RİBA'dır ve sadece dinimizde değil tüm semavi dinlerde yasaklanmıştır. Kaldı ki, örnekte geçen duruma yorum yapmak için herhangi bir dine mensup olmaya da gerek yok. İnsani duyguları ve aklı olan hiç kimsenin vicdanının kabul edebileceği bir durum değil zaten. Faiz ise, yine arapça kökenli, artık, artan gibi anlamları olan, geçmişten günümüze kadar, siyasi dilde dini faktörleri kullanan her kesim tarafından, kasıtlı veya kasıtsız sürekli manipüle edilen bir kelime. Kuran'da hiç geçmez. Kurumsal ekonominin başladığı 200-300 yıllık, piyasa ekonomisinin gelişmesiyle paralel ortaya çıkan iktisadi bir terimdir. Konuyu daha iyi anlayabilmek açısından, ne zaman ve nasıl oluştuğuyla ilgili bankacılık tarihini iyi kavramış olmak lazım ancak, onu burada anlatabilmek mümkün değil. fakat bir örnekle de bu konuyu izah etmeye çalışayım. A kişisinin 100.000 tl parası var diyelim. Bu paraya semtinde bir ev alabiliyor olsun. Fakat, A parasını vadeli mevduata yani faize yatırıyor. 1 sene sonra evi almaya karar veriyor. Parasını 110.000 tl olarak faiziyle birlikte çekiyor. Ancak almak istediği ve geçen sene 100.000 TL olan ev de 110.000 tl olmuş. Yani aslında parasına bir değer artışı gelmemiş. Sadece değerini korumuş. Nominal olarak değeri artmış gibi görünse de, aslında reel olarak bir artış yok. Parasının satın alma gücü yine aynı. Servetinde bir artış söz konusu değil. Diğer yandan, örnekte, yukarıda bahsettiğim zor durumdan faydalanma yok ve sebepsiz zenginleşme gibi bir durum da söz konusu değil. Dolayısıyla, bu anlamda faizin haram olduğunu düşünmüyorum. Daha doğrusu bu yönde açıklama yapan din bilimcilerin görüşlerini doğru buluyorum. Karşı yönde görüş bildiren, ve ikisini de aynı derece eleştirenler de var. Karşı yönde görüş bildirenlerin kaynağı Kuran, ancak yorumlardaki muhafazakar tavır bir yerde takılı kalmalarına sebep oluyor. Zaten, sadece bir mezhebin kurucusu değil, aynı zamanda insanlık tarihinin ve yaşadığı dönemin en büyük entelektüellerinden birisi olan İmam-ı Azam Ebu Hanifi, İslam fıkıh ilmine kazandırdığı "istihsan" metodunda, İslamın zaman içerisinde değişen şartlara uyum sağlaması gerektiğini belirtmiş, zaten bu aykırı fikrinden dolayı da kafir ilan edilip öldürülmüştür. Sonuç : Riba haramdır, faiz dini değil ekonomik bir kavramdır. Otomobil forum için biraz abes bir yazı oldu ama olsun, arasıra bunlar da lazım .