Gönderen Konu: El freni kaç derecelik açıda tutar ?  (Okunma sayısı 3966 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • "Bilgi Paylaşıldıkça Artar"
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 60000
  • Model Yılı: '14
  • 134 kere teşekkür etti
  • 434 kere teşekkür edildi
El freni kaç derecelik açıda tutar ?
« : Mart 03, 2016, 11:32:05 »
Merhabalar,

Birkaç gün önce,  bulunduğum ilçenin  köyünde bir  şehit mevlüdüne katıldım.  Köy yerleşim olarak eğimli bir bölgede ve mevlüt nedeniyle kalabalık bir trafik vardı köy içinde.  Her neyse aracımla biraz dik bir yokuşta manevra yaparak dönmem gerekti. Yolun durumu gereği biraz ilerleyip sola doğru gittim, sonra rampa yukarı geri geri gittim, ve dönmek istedim ama tam döneceğim yerde bir minibüs vardı ve direksiyonumun turu kurtarmadı. Tam orada durmam gerekti. Aramızda 15-20 cm mesafe var, yanlış bir harekette minibüse vuracağım.  Eğim yaklaşık 35-40 derece falan tam emin değilim. Arabanın yönü rampa aşağı şeklinde ve geri geri 1 metre civarı gidip (rampa yukarı) tekrar bir manevrayla döneceğim. Ayaklarım frende el freni en sonuna kadar çekilmiş vaziyette geri vitese alıp, yavaşca el frenini indirerek gazı köklüyorum, arabanın gücü geri gitmeye yetmiyor, frenden ayağımı çekrsem de el freni o eğimde aracı tutmuyor. Sonunda halk sağolsun önden geriye doğru desteklediler ve döndüm ama epey bir terledim ve çok canım sıkıldı. 1300 cc aracımın o rampadan yukarı çıkmadığına, ve el frenimin o eğimde aracımı tutmadığına. 

Sizce el freni o eğimde arabayı tutabilmeli mi?
Aracın geri toplayamaması aracın motorunun küçük olmasından mı ?
1998 Toyota Corolla 1.3 XL StationWagon 12V 2007-2020
2014 Nissan Qashqai 1.2 DıG-T   2020 -

Toyota Club Türkiye

El freni kaç derecelik açıda tutar ?
« : Mart 03, 2016, 11:32:05 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Tıpkı Eski Filmler Gibisin Zamanına Göre İyiydin
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 309280
  • Model Yılı: '93
  • 500 kere teşekkür etti
  • 705 kere teşekkür edildi
Ynt: El freni kaç derecelik açıda tutar ?
« Yanıtla #1 : Mart 03, 2016, 12:02:18 »
El freni ayarı nasıl dediğiniz açı bayağı dik arka fren balatalarından kaynaklı olabilir. Kalkış yapmaması büyük ihtimal baskı olabilir. Şantiyede benim araçla geri geri yağ kanalına çıkayım dedim ne yaptıysamda çıkmadı yerinde durdu. Daha sonra balata değişince sorun kalmadı aynı yerde denedim çıktı.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • Sadece Toyota
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 6500
  • Model Yılı: '20
  • 1130 kere teşekkür etti
  • 2372 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Mart 03, 2016, 12:18:23 »
35-40 derece ciddi bir eğim, araçların teknik verilerinde gidebileceği maksimum eğim belirtilirken bu moment halindeki araç için belirtilmez, durup tekrar kalkabileceği eğim açısı verilir.
Standart üretilen araçların (4x4'ler hariç) birçoğu için 30 derecenin üzerindeki eğimler önerilmez, tabi bu durumu etkileyen bir çok faktör (statik ağırlık,yüzey sürtünme katsayısı, tutunabilme kapasitesi, fren kapasitesi vs.) bulunmaktadır, çok ciddi bir mühendislik işidir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 134 kere teşekkür etti
« Yanıtla #3 : Mart 03, 2016, 13:30:32 »
Anladım.  O kalabalığın içinde  bu hale düşmek terletti beni.  O zaman Ufuk beyin dediğine göre arabanın orada kendini toplayamaması normal anladığım kadarıyla.

Mesaj Birleştirildi: Mart 03, 2016, 13:32:34
El freni ayarı nasıl dediğiniz açı bayağı dik arka fren balatalarından kaynaklı olabilir. Kalkış yapmaması büyük ihtimal baskı olabilir. Şantiyede benim araçla geri geri yağ kanalına çıkayım dedim ne yaptıysamda çıkmadı yerinde durdu. Daha sonra balata değişince sorun kalmadı aynı yerde denedim çıktı.

Problem fren balatalarında ise halledilir, ama o eğimde tutması lazım mı, yoksa eğim çok fazla tutmayabilir olayı mı ?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • Sadece Toyota
« Yanıtla #4 : Mart 03, 2016, 13:45:40 »
Problem fren balatalarında ise halledilir, ama o eğimde tutması lazım mı, yoksa eğim çok fazla tutmayabilir olayı mı ?

Bu sorunun cevabı ancak her şeyi normal bir aracın aynı yerde test edilerek verilebilir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 134 kere teşekkür etti
« Yanıtla #5 : Mart 03, 2016, 14:02:13 »
Ufuk bey, el freninin balataları ve baskı balatalarının kontrolu  ile ilgili olarak  bir sürü anlatımlar  var.  Mesela debriyaj balatasının kontrolunu el frenini çekerek arabayı kaldırmaya çalışmak olarak anlatıyorlar. Eğer arka tekerler tam kilitli halde iken önden çekişli araç gitmeye çalışıyorsa  baskı balataların sağlamlığından dem biçiliyor.  Buradan hareketle şu sonuca varabilirmiyiz ?  El freninin ayarıyla ilgili olarak el freni tam çekilmiş vaziyette iken düz bir zeminde ben yarım debriyajla falan hareket etmeye çalışsam arka tekerler kesinlikle dönmemeli mi ? yoksa yanık kokusuyla falan az biraz hareket etmeli mi ?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • Sadece Toyota
« Yanıtla #6 : Mart 03, 2016, 14:27:15 »
Ufuk bey, el freninin balataları ve baskı balatalarının kontrolu  ile ilgili olarak  bir sürü anlatımlar  var.  Mesela debriyaj balatasının kontrolunu el frenini çekerek arabayı kaldırmaya çalışmak olarak anlatıyorlar. Eğer arka tekerler tam kilitli halde iken önden çekişli araç gitmeye çalışıyorsa  baskı balataların sağlamlığından dem biçiliyor.  Buradan hareketle şu sonuca varabilirmiyiz ?  El freninin ayarıyla ilgili olarak el freni tam çekilmiş vaziyette iken düz bir zeminde ben yarım debriyajla falan hareket etmeye çalışsam arka tekerler kesinlikle dönmemeli mi ? yoksa yanık kokusuyla falan az biraz hareket etmeli mi ?

Bu önerilen debriyaj durumu kontrolü aslında el freni sistemi ve ayarı ile de ilgili.
Mesela arka fren sistemi kampana olan bir aracın el freni ayarları ve kampana iç yüzeyleri düzgün, balataları da kaliteli ise kilitlenir ve yürütemezsiniz, yürüse bile arka lastikleri sürüklersiniz.
Ancak arka fren sistemi disk ama el freni sistemi ayrı olan (E12 gibi) araçlarda el freni ile kilitlenme çok zor bir durum, zira bu sistem araç durduktan sonra stabil tutabilmek için tasarlanmış ve kampana fren sistemine göre çok daha düşük baskı yüzeyine sahip balatalar kullanan sistemdir.
E15 ve E18 sistemlerinde ise arkalar disk ancak el fren sistemi de arka kaliperlere bağlı ve el freni sistemi arka balataları kullandığından kampana sistem ile hemen hemen aynı (hatta daha iyi) kilitleme tepkisi verir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Tıpkı Eski Filmler Gibisin Zamanına Göre İyiydin
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 309280
  • Model Yılı: '93
  • 500 kere teşekkür etti
  • 705 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Mart 03, 2016, 14:37:04 »
Osman bey köy olayını kaçırdım. Durduğunuz yer  toprak zeminse el freni tutsa bile teker kızaklar ve kayar.Çok dik olmayan yerde parkedip el freni çekildikten sonra ayak pedalı bırakılınca ne kadar ileri/geri gidiyor (bir miktar gitmesi normal).

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 134 kere teşekkür etti
« Yanıtla #8 : Mart 03, 2016, 14:54:24 »
Bu önerilen debriyaj durumu kontrolü aslında el freni sistemi ve ayarı ile de ilgili.
Mesela arka fren sistemi kampana olan bir aracın el freni ayarları ve kampana iç yüzeyleri düzgün, balataları da kaliteli ise kilitlenir ve yürütemezsiniz, yürüse bile arka lastikleri sürüklersiniz.

Aracımın arka fren sistemi kampana, bu yüzden bunu bir deneyeceğim, eğer araç yürür ise arka fren balata ve ayarlarına baktıracağım.
Osman bey köy olayını kaçırdım. Durduğunuz yer  toprak zeminse el freni tutsa bile teker kızaklar ve kayar.Çok dik olmayan yerde parkedip el freni çekildikten sonra ayak pedalı bırakılınca ne kadar ileri/geri gidiyor (bir miktar gitmesi normal).

Zemin toprak değil parke taşıydı, kızaklama yok normal yürüyordu araç.  Normal bir çok eğimde el frenim gayet güzeldir kaçırma falan yapmazdı. Herhalde olayın gerçekleştiği  eğim oldukça fazlaydı.  El frenim 5. tıkta en son. Daha fazlası yok. Neyse sizin dediğiniz gibi birde normal eğimde deneyeyim.