0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
El freni ayarı nasıl dediğiniz açı bayağı dik arka fren balatalarından kaynaklı olabilir. Kalkış yapmaması büyük ihtimal baskı olabilir. Şantiyede benim araçla geri geri yağ kanalına çıkayım dedim ne yaptıysamda çıkmadı yerinde durdu. Daha sonra balata değişince sorun kalmadı aynı yerde denedim çıktı.
Problem fren balatalarında ise halledilir, ama o eğimde tutması lazım mı, yoksa eğim çok fazla tutmayabilir olayı mı ?
Ufuk bey, el freninin balataları ve baskı balatalarının kontrolu ile ilgili olarak bir sürü anlatımlar var. Mesela debriyaj balatasının kontrolunu el frenini çekerek arabayı kaldırmaya çalışmak olarak anlatıyorlar. Eğer arka tekerler tam kilitli halde iken önden çekişli araç gitmeye çalışıyorsa baskı balataların sağlamlığından dem biçiliyor. Buradan hareketle şu sonuca varabilirmiyiz ? El freninin ayarıyla ilgili olarak el freni tam çekilmiş vaziyette iken düz bir zeminde ben yarım debriyajla falan hareket etmeye çalışsam arka tekerler kesinlikle dönmemeli mi ? yoksa yanık kokusuyla falan az biraz hareket etmeli mi ?
Bu önerilen debriyaj durumu kontrolü aslında el freni sistemi ve ayarı ile de ilgili. Mesela arka fren sistemi kampana olan bir aracın el freni ayarları ve kampana iç yüzeyleri düzgün, balataları da kaliteli ise kilitlenir ve yürütemezsiniz, yürüse bile arka lastikleri sürüklersiniz.
Osman bey köy olayını kaçırdım. Durduğunuz yer toprak zeminse el freni tutsa bile teker kızaklar ve kayar.Çok dik olmayan yerde parkedip el freni çekildikten sonra ayak pedalı bırakılınca ne kadar ileri/geri gidiyor (bir miktar gitmesi normal).