Gönderen Konu: V kayışı ve bilya sorunu  (Okunma sayısı 5756 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Verso
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 60000
  • Model Yılı: '11
  • 6 kere teşekkür etti
V kayışı ve bilya sorunu
« : Mart 03, 2016, 11:30:11 »
Merhaba arkadaşlar,

Aracımın km si 70 bine yaklaştı.Geçen sene kış aylarında V kayışı aracı ilk çalıştırmada motor soğukken V kayışından ses geliyordu daha sonra bu ses motor ısınınca gidiyordu.Ustaya götürdüm. Usta  V kayışı üzerine motor çalışırken  yaklaşık 5 dk boyunca bir temizlik spreyi sıktı ve ondan sonra ses kayboldu.Şimdi O ses yeniden belirdi. :( ve tekrar ustaya götürünce: Usta V kayışının bulunduğu yeri kulak cihazı ile  dinledi ve bana da dinletti bilyadan ötme sesi geliyordu ve değişmesi gerektiğini söyledi.Sizce burda V kayışını değiştirmem gerekir mi? Onda herhangi bir çatlak vs.gözükmüyordu.Bu bilyalar iki tane imiş.Sonradan öğrendim.Biri avare bilyası diğeri kütük dedikleri bir şeymiş.Acaba hangilerini değiştirmek gerekir Tavsiyelerinizi bekliyorum.Saygılar ve Selamlar.

Toyota Club Türkiye

V kayışı ve bilya sorunu
« : Mart 03, 2016, 11:30:11 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Scientia Dux Vitae Certissimus
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 38000
  • Model Yılı: '21
  • 2116 kere teşekkür etti
  • 3164 kere teşekkür edildi
Ynt: V kayışı ve bilya sorunu
« Yanıtla #1 : Mart 03, 2016, 11:40:57 »
V kayışını değiştirmeniz iyi olur, zaten 80 bin km.de değişir. Çatlak varsa, ses yapıyorsa önce değişir.
V kayışı söküldüğünde kasnak döndürülür hızlıca, en ufak bir ses yapıyorsa (tık tık gibi), ya da kasnağı oynattığınızda boşluk varsa, o bilye ses yapar. Değiştirilmesi gerekir. Kasnağı alıp rulmancıları dolaşırsanız aynı özellikteki bilyeyi çakarlar. Tamamen kasnağı değişmek gerekmez, tabi kasnak plastik kırılabilir yapıda değilse.
Dacia Duster 1.3 TCE EDC Comfort 2021 model (2023-...) 38bin km- ...
Dacia Sandero Stepway 0.9 TCE Easy-R 2017 model (2021-2023) 32bin km-56bin km
Toyota Corolla 1.6 Multidrive S 2019 model (2019-2021) 0 km-23bin km.
Mazda 3 1.6 Touring 2010 model (2015-2019) 96bin km-171bin km Toyota Yaris 1.3 Terra 2007 model (2013-2015) 55bin-91bin km.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Toyota candır gerisi heyecandır.
  • Araç: Avensis
  • Kilometre: 102000
  • Model Yılı: '12
  • 52 kere teşekkür etti
  • 70 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Mart 03, 2016, 13:32:32 »
Altı tane makaradan geçiyor kütük, devirdaim, avare, alternatör, klima kompresörü ve kırank diye biliyorum. Benim anlamadığım gergi kütüğünün civata ile sabitlenmiş olması, kütüğün arkasındaki yay benzeri amortisörün fonksiyonu nedir anlamış değilim bilen arkadaşlar varsa bilgilenmek isterim.   
Avensis Elegant Extra 1.6

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • Sadece Toyota
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 6500
  • Model Yılı: '20
  • 1130 kere teşekkür etti
  • 2373 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Mart 03, 2016, 13:36:46 »
Altı tane makaradan geçiyor kütük, devirdaim, avare, alternatör, klima kompresörü ve kırank diye biliyorum. Benim anlamadığım gergi kütüğünün civata ile sabitlenmiş olması, kütüğün arkasındaki yay benzeri amortisörün fonksiyonu nedir anlamış değilim bilen arkadaşlar varsa bilgilenmek isterim.   

Motorun dönüş devri ile kayışın gerdirilme miktarını aktif olarak değiştirilmesine yarıyor, böylece hem kayışın ve kasnakların ömrünü uzatıyor, hem de kayış ile çalışan parçaların yükünü dengeliyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Toyota candır gerisi heyecandır.
  • Araç: Avensis
  • Kilometre: 102000
  • Model Yılı: '12
  • 52 kere teşekkür etti
  • 70 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Mart 03, 2016, 13:51:49 »
Ufuk Bey benim araçtaki kütüğün sabitleme civatası aşırı sıkıydı açarken çok zorlandım kütük bu haldeyken görevini yapıyormu acaba?
Avensis Elegant Extra 1.6

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • Sadece Toyota
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 6500
  • Model Yılı: '20
  • 1130 kere teşekkür etti
  • 2373 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Mart 03, 2016, 14:10:46 »
Ufuk Bey benim araçtaki kütüğün sabitleme civatası aşırı sıkıydı açarken çok zorlandım kütük bu haldeyken görevini yapıyormu acaba?

Aşağıdaki figürde gördüğünüz 9010512297 numaralı cıvatanın üst kısmı "dişsiz" yapıda olduğundan parçanın üzerinde "kayık" hareketini sağlayabilmesi gerekli, bunun içinde cıvatanın o dişsiz kısmı temizlenerek hafif yağlanması gerekebilir ve o cıvatanın sıkma torku 69Nm, daha fazla sıkılmaması gerekli.