Gönderen Konu: E.S.P. Sistemi hangi Toyota Corolla modellerinde standart?  (Okunma sayısı 10666 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
  • Gökhan TAŞKIN
  • Kan Grubu: 0+
Merhabalar değerli Toyotacılar...
Bir konuda daha bilgilerinize başvurmak istiyorum. Bildiğim kadarıyla arabanın
yoldan kayarak çıkmasını önleyen elektronik stabilite programı (ESP) Toyota Corollaların
2006-2007-2008 dizel tiptronik-mmt (D4-D) modellerinden hangilerinde standart olarak sunuldu acaba ?
Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler...
Saygılar..
 ;)

Toyota Club Türkiye

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: B+
Ynt: E.S.P. Sistemi hangi Toyota Corolla modellerinde standart?
« Yanıtla #1 : Ocak 14, 2009, 23:14:38 »
Toyota'da ESP-VSC olarak geçiyor ve sadece en üst donanım olan Elegant da opsiyon olarak alınabiliyor..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • DEPREMDE ŞEHİT OLAN MESLEKTAŞLARIMA AÐLIYORUM...
  • Kan Grubu: A+
  • 13 kere teşekkür etti
  • 15 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Ocak 14, 2009, 23:24:48 »
Eski kasalarda yok diye biliyorum, yeni nesil corollarda o da Mustafa Bey'in dediği gibi elegant modellerinde var.
2013 TOYOTA COROLLA D4D ADVANCE MANUEL
İNCİ BEYAZI

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Resim gençliğimden (42 yaşımdayken)
  • Araç: Başka Marka
  • 15 kere teşekkür etti
  • 84 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Ocak 15, 2009, 00:38:20 »
bu ESP veya VSA denilen sistem aynı zamanda TC Traction Controll yani patinaj önleme sisteminide içeriyormu acaba

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 13 kere teşekkür etti
« Yanıtla #4 : Ocak 15, 2009, 00:46:54 »
Evet.
İNCİ BEYAZI

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Resim gençliğimden (42 yaşımdayken)
  • 15 kere teşekkür etti
  • 84 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Ocak 15, 2009, 00:52:43 »
Evet.
Yani VSA lı araç patinaj çekmez mi diyorsun

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Model Yılı: -
  • 2908 kere teşekkür etti
  • 3274 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Ocak 15, 2009, 08:41:26 »
  Yalnız Traction Control ile Anti Schlupf Regelung'i karıştırmamak lazım. Gerçi bunlarında değişik çalışma şekilli olanalrı var sanırım. Ama bildiğim kadarı ile söyleyeyim; TC, Çekiş Kontroldür ve aracın seyir halinde iken bir özellikle kaygan zeminde ve viraj dönerken gaza basıldığında lastikelrden tekinde oluşabilecek patinajı ve dolayısı ile yol tutuş kaybını önler. ASR ise kalkış anında gaza fazla yüklenildiğinde oluşan patinajı ve dolayısı ile yol tutuş kaybını önler. Yanlışım varsa düzeltin. :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • Kan Grubu: AB+
  • Model Yılı: '06
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Ocak 15, 2009, 10:42:59 »
  Yalnız Traction Control ile Anti Schlupf Regelung'i karıştırmamak lazım. Gerçi bunlarında değişik çalışma şekilli olanalrı var sanırım. Ama bildiğim kadarı ile söyleyeyim; TC, Çekiş Kontroldür ve aracın seyir halinde iken bir özellikle kaygan zeminde ve viraj dönerken gaza basıldığında lastikelrden tekinde oluşabilecek patinajı ve dolayısı ile yol tutuş kaybını önler. ASR ise kalkış anında gaza fazla yüklenildiğinde oluşan patinajı ve dolayısı ile yol tutuş kaybını önler. Yanlışım varsa düzeltin. :)

ikisi de aynı, ASR=TCS

http://en.wikipedia.org/wiki/Traction_control_system

bu sistemin yaratılış sebebi, kaygan yollarda aracı patinaja düşürmeden kaldırmak, çakılı yollarda aracın çakıla kapılmasını engellemek
Bodrum

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #8 : Ocak 15, 2009, 15:10:15 »
  Şimdi araştırdım, kimi yerlerde ikisi aynı sistem olarak tanımlanıyor. Ancak kimi yerlerde benzer ancak farklı sistemler olarak tanımlanıyor.
 Örneğin: ''VDC’nin sistem yazılım frenleme sistemi ve çekiş kontrol fonksiyonlarını yani ABS, TC, Hidrolik Fren Yardımı, EBD, ASR ve MSR’yi bir araya getirmektedir.''
 Kullanım olarak ise; birisi araç hareket halinde iken kaygan zeminde ve dönüşlerde, virajda stabilite sağlıyor, diğeri aracın kaygan zeminde kakış esnasında patinaja düşmesini engelliyor. Bunları yapmak içinde Torku düşürüyorlar ve dolayısı ile ECU'yü kullanıyorlar ancak bunun yanında ABS ile frenleride kullanıyorlar. Aslında sistemin tam çalışma şeklini iyi araştırıp incelemek lazım. Sonuçta asıl olarak başka, ana bir elektronik sistemin altında görev yapıyorlar ve ECU ile ABS'li frenlerden yardım alıyorlar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • pahalı zevklerim var, benzin gibi
  • Kan Grubu: A-
  • 10 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Ocak 15, 2009, 15:22:29 »
ikisi de aynı, ASR=TCS

http://en.wikipedia.org/wiki/Traction_control_system

bu sistemin yaratılış sebebi, kaygan yollarda aracı patinaja düşürmeden kaldırmak, çakılı yollarda aracın çakıla kapılmasını engellemek
utku abi ferrarilerde hem asr hem TC var, isimleri de direk böyle, asr patinajı önlüyor, tc virajlara müdahale ediyor, ama bazı araçlarda ikisinin birden olduğu sistemler var ama onların adı sadece TC değildi diye biliyorum, VSC, ESP, DSC, böyle oluyor, yoksa yanlış mı biliyorum :S
ae101 4a-fe+ junyan angel eye+ 8000k xenon+ usdm oem stop+ racing stripes+ 16" astra H jant+ 195/45r16 continental sport contact2 ve michelin pilot sport+ sonax cam filmi+ ışıklı kapı eşiği+ ayak aydınlatması+ beyaz gösterge aydınlatması+ oem anatomik spoyler+ bagaj led aydınlatma+ e34 paspas+ alpine CDE-9873RB teyp+ alpine mrv-f450 amfi+ alpine MRP-M500 mono amfi+ jbl komponent+ fli

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Ocak 15, 2009, 15:32:00 »
utku abi ferrarilerde hem asr hem TC var, isimleri de direk böyle, asr patinajı önlüyor, tc virajlara müdahale ediyor, ama bazı araçlarda ikisinin birden olduğu sistemler var ama onların adı sadece TC değildi diye biliyorum, VSC, ESP, DSC, böyle oluyor, yoksa yanlış mı biliyorum :S

bence ortada kavram karmaşası var....

ben ilk eğitime gittiğimde toyotadaki Traction Control ile ilgili izlettikleri videolarda kalkışa destek ve çakılma aracın tekerlerinin kontrolden çıkmaması idi
Bodrum

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #11 : Ocak 15, 2009, 15:45:11 »
  Demekki; kimi sistemlerde TC ve ASR iç içe, kimilerinde ise ayrı ayrı çalışıyor. Zaten şu ESP, VSC, DSC, PSM, vs. (vesaire :) ) benzer olmakla beraber, arasında kimi farklarda var. ESP'nin bile kendi içinde ayrılan modelleri mevcut. Bende detayları merak ettim şimdi, iyi bir araştırmaya girmek lazım. Ama benim bildiğimde de, Türkay'ın da söylediği gibi kalkışta patinajı önleyen sistemle, seyahat esnasında lastiklerden teki virajda, kaygan zeminde (çünkü virajda içteki lastikle dıştaki lastiğin yere aktarabileceği kuvvetlerin sınırı, ne kadar gelişmiş süspansiyonlar kullanılsada birbirinden farklıdır) gaz verilmesi anında torktan dolayı dıştaki lastiğin tutuşunu kaybetmesi daha kolaydır içtekine nazaran. Ya da lastiklerden sadece teki kaygan zeminde olabilir, teki yere daha iyi tutunuyor olabilir zemin özelliklerinden dolayı (aracın lastiklerinin yere bastığı zemin özellikleri her zaman homojen olmaya bilir). Kalkış anında ise Torque-Steering denen aşırı gaz verilmede aracın kafasının (önden çekişlilerde) sağ ve sola yalpalayıp savrulmasını önelemek için anti patinaj sistemleri kullanılıyor diye biliyorum. Ya da araç arkadan itişli ise; bu durumda aracın arkasını atmasını ve dolayısı ile kalkışta spin (kendi çevresinde dönmesini) (yüksek torktan dolayı) önlüyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #12 : Ocak 15, 2009, 15:49:42 »
  Demekki; kimi sistemlerde TC ve ASR iç içe, kimilerinde ise ayrı ayrı çalışıyor. Zaten şu ESP, VSC, DSC, PSM, vs. (vesaire :) ) benzer olmakla beraber, arasında kimi farklarda var. ESP'nin bile kendi içinde ayrılan modelleri mevcut. Bende detayları merak ettim şimdi, iyi bir araştırmaya girmek lazım. Ama benim bildiğimde de, Türkay'ın da söylediği gibi kalkışta patinajı önleyen sistemle, seyahat esnasında lastiklerden teki virajda, kaygan zeminde (çünkü virajda içteki lastikle dıştaki lastiğin yere aktarabileceği kuvvetlerin sınırı, ne kadar gelişmiş süspansiyonlar kullanılsada birbirinden farklıdır) gaz verilmesi anında torktan dolayı dıştaki lastiğin tutuşunu kaybetmesi daha kolaydır içtekine nazaran. Ya da lastiklerden sadece teki kaygan zeminde olabilir, teki yere daha iyi tutunuyor olabilir zemin özelliklerinden dolayı (aracın lastiklerinin yere bastığı zemin özellikleri her zaman homojen olmaya bilir). Kalkış anında ise Torque-Steering denen aşırı gaz verilmede aracın kafasının (önden çekişlilerde) sağ ve sola yalpalayıp savrulmasını önelemek için anti patinaj sistemleri kullanılıyor diye biliyorum. Ya da araç arkadan itişli ise; bu durumda aracın arkasını atmasını ve dolayısı ile kalkışta spin (kendi çevresinde dönmesini) (yüksek torktan dolayı) önlüyor.
hakan abi yağış olunca izmirde çok oluyor farklı zemin olayı, saçma bir ızgara döşedi izmir belediyesi yollara, özellikle poligon tarafına, yolun bir tarafında ızgara var demir, diğer tarafı asfalt, bir tekerlek ızgarada bir tekerlek asfaltta kaldığı zaman -ıslaksa eğer- ızgara kısmı hiç tutunmuyor, gaz verince ızgarada kalan kısım patinaj çekiyor, asfaltta kalan normal -benim arabada-; bu gibi durumlarda TC çalışıyor olması lazım, ASR sadece kalkış anında müdahale ediyor diye biliyorum.. ama bu sefer mercedesin otobüslerindeki ASRye aklım takılıyor, o otobüsler patinaj mı çekiyor da ASR var? sadece ıslak ve kaygan zemin için mi kalkış destekleyicisi koymuşlar yani?
ae101 4a-fe+ junyan angel eye+ 8000k xenon+ usdm oem stop+ racing stripes+ 16" astra H jant+ 195/45r16 continental sport contact2 ve michelin pilot sport+ sonax cam filmi+ ışıklı kapı eşiği+ ayak aydınlatması+ beyaz gösterge aydınlatması+ oem anatomik spoyler+ bagaj led aydınlatma+ e34 paspas+ alpine CDE-9873RB teyp+ alpine mrv-f450 amfi+ alpine MRP-M500 mono amfi+ jbl komponent+ fli

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
  • Gökhan TAŞKIN
  • Kan Grubu: 0+
« Yanıtla #13 : Ocak 15, 2009, 20:21:37 »
2005-2006 corolla tiptronik d4d lerde esp olmamasına üzüldüm.esp nin
hayati bir özellik olduğuna inanıyorum.belki bi kere lazım olucak ama hayat kurtarıcak.
nasıl iştir? passat 2000-2001 ler de bile var internetten baktığım kadarıyla.
saygılar..
 :(

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • If it is not Boeing, I am not going... ;)
    • ToyotaClubTr Facebook Sayfası
  • Araç: Prius
  • Kilometre: 135000
  • Model Yılı: '10
  • 2 kere teşekkür etti
  • 18 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #14 : Ocak 15, 2009, 21:15:41 »
2005-2006 corolla tiptronik d4d lerde esp olmamasına üzüldüm.esp nin
hayati bir özellik olduğuna inanıyorum.belki bi kere lazım olucak ama hayat kurtarıcak.
nasıl iştir? passat 2000-2001 ler de bile var internetten baktığım kadarıyla.
saygılar..
 :(

Fakat Passat'la Corolla aynı segmentte değil. 2003'den itibaren Avensis'lerde de var hem TRC hem de  VSC sistemi. Ayrıca 2005-2006 Corolla'larda kullanılan şaznzıman tipi tiptronik değil multi-mod vites. Bunu da parantez içinde belirtmek istedim.
Toyota Prius 1.8 Premium Hybrid

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 13 kere teşekkür etti
« Yanıtla #15 : Ocak 15, 2009, 23:57:18 »
Bir çok insanın ESP den haberi bile yok. Araçlarında soğutuculu torpido olmasına daha çok sevinenler var. Böyle oldukça bu segmentte ESP yi ancak en üst donanımda alabiliriz...
İNCİ BEYAZI

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: ---
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #16 : Ocak 16, 2009, 00:07:50 »
Bir çok insanın ESP den haberi bile yok. Araçlarında soğutuculu torpido olmasına daha çok sevinenler var. Böyle oldukça bu segmentte ESP yi ancak en üst donanımda alabiliriz...
Çok başarılı bir tespit.
Sonra kaza olunca da , kader der geçeriz.
Esp tabiki tüm kazaları önlemez ama mutlaka kaza yapma riskimizi düşürür.
Esp'nin yaygınlaşmamasının bir sebebi de euroncap denen saçmalık. Tüm otomobil firmaları airbag , şasi vs işlerine yogunlastılar euroncap yuzunden. Kaza onleyici sistemler ikinci planda kaldı.
Saygılar, Yaman.
2010 Captiva  Beyaz 2.0 CDTI Auto
Daha eski: Corsa, Corolla, Mini cooper, Twingo, Uno, Justy

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 13 kere teşekkür etti
« Yanıtla #17 : Ocak 16, 2009, 00:26:03 »
Türkiye'nin yollarında dijital klima, sunroof, hız sabitleyici vs. donanımlardan önce ESP daha hayati. Ah işte paranın gözü körolsun, yetmedi VSC li corollaya param... Sırf esp si var diye 2005-2006 focuslara bile baktım ama ford'a güvenemedim...

İNCİ BEYAZI

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #18 : Ocak 16, 2009, 10:09:24 »
ABD de satılan AE101 leri incelediğimde, ön camları manuel ama çift airbag abs olan araçlarla karşılaştım.....

başka birşey demeye gerek var mı?
Bodrum

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #19 : Ocak 16, 2009, 10:14:45 »
bugün okulda F430 gördüm park halinde, camdan baktım doğru mu hatırlıyorum diye, evet hem ASR hem TC vardı, alt alta tuşlar