0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Evet.
Yalnız Traction Control ile Anti Schlupf Regelung'i karıştırmamak lazım. Gerçi bunlarında değişik çalışma şekilli olanalrı var sanırım. Ama bildiğim kadarı ile söyleyeyim; TC, Çekiş Kontroldür ve aracın seyir halinde iken bir özellikle kaygan zeminde ve viraj dönerken gaza basıldığında lastikelrden tekinde oluşabilecek patinajı ve dolayısı ile yol tutuş kaybını önler. ASR ise kalkış anında gaza fazla yüklenildiğinde oluşan patinajı ve dolayısı ile yol tutuş kaybını önler. Yanlışım varsa düzeltin.
ikisi de aynı, ASR=TCS http://en.wikipedia.org/wiki/Traction_control_systembu sistemin yaratılış sebebi, kaygan yollarda aracı patinaja düşürmeden kaldırmak, çakılı yollarda aracın çakıla kapılmasını engellemek
utku abi ferrarilerde hem asr hem TC var, isimleri de direk böyle, asr patinajı önlüyor, tc virajlara müdahale ediyor, ama bazı araçlarda ikisinin birden olduğu sistemler var ama onların adı sadece TC değildi diye biliyorum, VSC, ESP, DSC, böyle oluyor, yoksa yanlış mı biliyorum :S
Demekki; kimi sistemlerde TC ve ASR iç içe, kimilerinde ise ayrı ayrı çalışıyor. Zaten şu ESP, VSC, DSC, PSM, vs. (vesaire ) benzer olmakla beraber, arasında kimi farklarda var. ESP'nin bile kendi içinde ayrılan modelleri mevcut. Bende detayları merak ettim şimdi, iyi bir araştırmaya girmek lazım. Ama benim bildiğimde de, Türkay'ın da söylediği gibi kalkışta patinajı önleyen sistemle, seyahat esnasında lastiklerden teki virajda, kaygan zeminde (çünkü virajda içteki lastikle dıştaki lastiğin yere aktarabileceği kuvvetlerin sınırı, ne kadar gelişmiş süspansiyonlar kullanılsada birbirinden farklıdır) gaz verilmesi anında torktan dolayı dıştaki lastiğin tutuşunu kaybetmesi daha kolaydır içtekine nazaran. Ya da lastiklerden sadece teki kaygan zeminde olabilir, teki yere daha iyi tutunuyor olabilir zemin özelliklerinden dolayı (aracın lastiklerinin yere bastığı zemin özellikleri her zaman homojen olmaya bilir). Kalkış anında ise Torque-Steering denen aşırı gaz verilmede aracın kafasının (önden çekişlilerde) sağ ve sola yalpalayıp savrulmasını önelemek için anti patinaj sistemleri kullanılıyor diye biliyorum. Ya da araç arkadan itişli ise; bu durumda aracın arkasını atmasını ve dolayısı ile kalkışta spin (kendi çevresinde dönmesini) (yüksek torktan dolayı) önlüyor.
2005-2006 corolla tiptronik d4d lerde esp olmamasına üzüldüm.esp nin hayati bir özellik olduğuna inanıyorum.belki bi kere lazım olucak ama hayat kurtarıcak.nasıl iştir? passat 2000-2001 ler de bile var internetten baktığım kadarıyla.saygılar..
Bir çok insanın ESP den haberi bile yok. Araçlarında soğutuculu torpido olmasına daha çok sevinenler var. Böyle oldukça bu segmentte ESP yi ancak en üst donanımda alabiliriz...