Gönderen Konu: akü takviyesi  (Okunma sayısı 3824 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A-
  • 1 kere teşekkür edildi
akü takviyesi
« : Ocak 13, 2009, 13:03:27 »
arkadaşlar dün komşunun ww minübüsünün aküsü boşalmış. Bi takviye yapalım dedi.
araç biliyosunuz 97 xei. yav benim akü 45 amper olurmu dedim
olur olu dedi
takviye kablosunu yanlış bağladı + - kutupları. benim araba birden stop etti
tekrar marşa bastım ve aldı.
yalnız aklıma takılan benim akü zaten zayıftı . acaba Ecu yabişey olmuş mudur.
bide 1. viteste dün farkettim bu olaydan sonra gaza basarken sanki tutukluk yapıyoda birden fırlıyormuş hissi veriyor. bu olayla bir alakası olabilir mi?
arkadaşlar bir soru daha eğer ecu arızalanırsa nereden anlarız yani motor ikaz lambası felan yanar mı? yoksa diognostic denen aletle arızaları resetlemek mümkünmü
teşekkür ederim

Toyota Club Türkiye

akü takviyesi
« : Ocak 13, 2009, 13:03:27 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • pahalı zevklerim var, benzin gibi
  • 10 kere teşekkür edildi
Ynt: akü takviyesi
« Yanıtla #1 : Ocak 13, 2009, 13:43:33 »
arkadaşlar dün komşunun ww minübüsünün aküsü boşalmış. Bi takviye yapalım dedi.
araç biliyosunuz 97 xei. yav benim akü 45 amper olurmu dedim
olur olu dedi
takviye kablosunu yanlış bağladı + - kutupları. benim araba birden stop etti
tekrar marşa bastım ve aldı.
yalnız aklıma takılan benim akü zaten zayıftı . acaba Ecu yabişey olmuş mudur.
bide 1. viteste dün farkettim bu olaydan sonra gaza basarken sanki tutukluk yapıyoda birden fırlıyormuş hissi veriyor. bu olayla bir alakası olabilir mi?
arkadaşlar bir soru daha eğer ecu arızalanırsa nereden anlarız yani motor ikaz lambası felan yanar mı? yoksa diognostic denen aletle arızaları resetlemek mümkünmü
teşekkür ederim

ecu bir sorun yapar mı bilmiyorum ama aküyü söküp 1-2 saat bekletip takarsanız ecu resetler ve baştan öğrenmeye başlar diye biliyorum, bir deneyin olmazsa..
ae101 4a-fe+ junyan angel eye+ 8000k xenon+ usdm oem stop+ racing stripes+ 16" astra H jant+ 195/45r16 continental sport contact2 ve michelin pilot sport+ sonax cam filmi+ ışıklı kapı eşiği+ ayak aydınlatması+ beyaz gösterge aydınlatması+ oem anatomik spoyler+ bagaj led aydınlatma+ e34 paspas+ alpine CDE-9873RB teyp+ alpine mrv-f450 amfi+ alpine MRP-M500 mono amfi+ jbl komponent+ fli

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • If it is not Boeing, I am not going... ;)
    • ToyotaClubTr Facebook Sayfası
  • Araç: Prius
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 135000
  • Model Yılı: '10
  • 2 kere teşekkür etti
  • 18 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Ocak 13, 2009, 13:56:35 »
ecu bir sorun yapar mı bilmiyorum ama aküyü söküp 1-2 saat bekletip takarsanız ecu resetler ve baştan öğrenmeye başlar diye biliyorum, bir deneyin olmazsa..

Türkay'ın söylediği gibi (-) eksi kutup başını söküp bi müddet bekleyin. Yada teyp şifresi vs. silinmesini istemiyosanız aracınızın karşısına geçip motor kaputunu açtığınızda sağ tarafta kalan sigorta kutusundaki 15 amperlik EFI sigortasını söküp 15-30 sn. arası bekleyin.
 Bu işlemleri yaptığınızda Türkay'ında söylediği gibi Ecu kendini resetliyor.
Toyota Prius 1.8 Premium Hybrid

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Ocak 13, 2009, 14:19:27 »
97 xei nin orjinal teybinde şifre varmıdır Pusat kardeş? teybin ön tarafındaki düğmeli kısım sökülebilen teyb. bide akünün - kutbunu söktüğümde 1 -2 saat beklemem gerekiyormu?
ayrıca ben bu resetleme işini yaparsam bana ne gibi faydaları olur.
yani arada sırada resetlemek iyi midir.?:)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2 kere teşekkür etti
« Yanıtla #4 : Ocak 13, 2009, 14:26:35 »
 bu kasaların orijinal teyplerinde şifre ister. O yüzden siz 2. alternatifi sigortayı sökmeyi uygulayın. 1-2 saat değil. 15-30 sn. arası beklemeniz yeterli olacaktır.
 Ben arada sırada bu sigortayı söküp resetleme yapıyorum. Somut olarak şu işe yarar diyemem ama işe yaradığını düşünüyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Ocak 13, 2009, 16:23:48 »
15 amperlik EFI sigortasını motor çalışırkenmi sökeceğim. yoksa çalışmazkenmi?
cevaplar için şimdiden teşekkür ederim arkadaşlar
 :alkis:

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #6 : Ocak 13, 2009, 16:39:44 »
çalışmazken sökülmesi gerekiyor sanırım, çalışıren sökmek soruna yol açabilir gibi geldi ama his benimki :D öyle hissettim :D araç dururken çıkar 30 sn sonra tak :)
ae101 4a-fe+ junyan angel eye+ 8000k xenon+ usdm oem stop+ racing stripes+ 16" astra H jant+ 195/45r16 continental sport contact2 ve michelin pilot sport+ sonax cam filmi+ ışıklı kapı eşiği+ ayak aydınlatması+ beyaz gösterge aydınlatması+ oem anatomik spoyler+ bagaj led aydınlatma+ e34 paspas+ alpine CDE-9873RB teyp+ alpine mrv-f450 amfi+ alpine MRP-M500 mono amfi+ jbl komponent+ fli

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2 kere teşekkür etti
« Yanıtla #7 : Ocak 13, 2009, 17:43:02 »
 çalışırken sökerseniz motor stop eder. Ama sorun olmaz. Zaten bahsettiğim EFI sigortasını söktüğünüzde aküden Ecu'ya giden elektriği kesiyosunuz, bu sayede  de Ecu resetlenmiş oluyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #8 : Ocak 13, 2009, 17:53:18 »
çalışırken sökerseniz motor stop eder. Ama sorun olmaz. Zaten bahsettiğim EFI sigortasını söktüğünüzde aküden Ecu'ya giden elektriği kesiyosunuz, bu sayede  de Ecu resetlenmiş oluyor.

pusat bey bu mantıkla akü bitince de (mesela farları sabaha kadar açık unutmak) ecu resetleniyor demi? yoksa ecu çok çok çok az akım mı çekiyor da akünün içinde mutlaka ecudaki verileri saklıcak kadar akım oluyor?(atıyorum 1mb ram çalıştırmak için, unutmasın diye)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2 kere teşekkür etti
« Yanıtla #9 : Ocak 13, 2009, 18:11:01 »
 Ecu'nun içinde her zaman verileri saklayacak kadar akım kalıyor bildiğim kadarıyla. Zaten mantıken baktığımızda da aküyü komple söksek ve araç günlerce aküsüz kalsa bile tekrar aküyü bağlayıp marşa bir kere basmamızda bile araç çalışıyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Ocak 13, 2009, 18:50:17 »
  Pusat ve Türkay zaten herşeyi anlatmışlar. :) Benim aklıma gelen ise; akü takviyesi yaparken önce (-) sonra (+) kutuplar bağlanır ve sökerkende önce (+) sonra (-) sökülür güvenlik için.
 Ayrıca bu sırada şase yapmamaya özen gösterin.
 Kutup başını sökerek, ya da Efi sigortasını sökerek bir süre bekleyince mesela kirli ya da kalitesiz akaryakıt sebebi ile kendini korumaya alan (motoru) ECU korumadan dolayı motoru düşük performansda çalıştırır. Özellikle bu gibi durumlardan sonra (tabi ECU'nün motoru korumasına sebep olan asıl etmen bertaraf edildikten sonra) bu uygulama yapılınca ECU motoru sağlıklı şekilde çalışır duruma getirir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Ocak 14, 2009, 08:30:28 »
cevaplar için teşekkürler arkadaşlar. saolun varolun :dans3:

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • No pain no gain...
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: 0+
  • Model Yılı: -
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #12 : Ocak 14, 2009, 08:53:18 »
Bu arada çok elektronik olmayan bir bilgi de ben vereyim. Piyasada satılan trafik setlerindeki takviye kabloları rezalet, takviye yaparken eriyor, duman çıkıyor, akım yeterli geçmiyor vs vs...Ben 12mm akü kablosundan takviye kablosu imal ettirdim elektrikçiye, hem de daha uzun...Çok para verdim ama süper oldu, 1 sn.de her güçte aracı çalıştırıyor.
1982 Land Rover Series III 88 inch SWB hobi aracı
2009 Peugeot 207 1.4 Trendy 90 hp hanımın aracı
2011 Citröen C4 1.6 e-Hdi 112 hp şirket aracı