Gönderen Konu: yardım! ilk kalkışta rahatsız edici sürtünme sesi...  (Okunma sayısı 50833 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 95000
  • Model Yılı: '09
  • 65 kere teşekkür etti
  • 20 kere teşekkür edildi
selamlar...avatardaki 99 model 1.6 manuel araç...aracı alalı 7ay kadar oldu..sorunum şu: sadece araç kalkışta(1.viteste) gacırtı sesi çıkarıyor.. özellikle rampada veya araç yüklüyken kalkış anında gayyyccckk sesi daha çok ve sık çıkıyor..aslında aracın yüklü olmasıyla da alakası pek yok çünkü tek başımayken de bir çok kez o gacırtı sesi çıkıyor...araç zorlandığında sürekli çıkıyor nerdeyse..bir göl kenarına bozuk arazi yollarından 1.viteste gitmek zorunda kalmıştım nerdeyse o sürtme sesi hiç kesilmedi...direksiyonu sola kırıp kalkış yaptığımda o sesi daha çok duyuyorum...yarım pedal debriyajda sık duyuyorum..trafikte dur kalk yaptığımda o gacırtı sesi çıktığında 5,6 mt civardaki bazı yayalar dönüp bakıyor bile...rahatsız edici bir durum...kesinlikle araç seyir halindeyken,park halindeyken,yavaşlayıp frene basarken vs ses çıkmıyor,sadece kalkışta gacırtı geliyor...10 kalkışın 4'ünde o sürtme sesini duyuyorum...sorunun çözümüne yönelik ustama (arabayı satın aldığım kişi) sesi dinlettiğimde cevabı: haa bu sesi mi diyorsun,balata sertleşmesi bu,bundan hiç bir şey olmaz dedi...eski tamirci dayıma dinlettiğimde ; bu ses rifizyon direği mi ne öyle bişey dedi ismini net hatırlamıyorum ondan geliyor muhtemelen dedi ve önemsiz birşey olduğunu söyledi...evet önemsiz muhtemelen ve asla sıkıntı çıkarmıyor fakat çok rahatsız edici bir ses...kesinlikle sorunumun geçmesini istiyorum fakat 2 usta da farklı yorumda bulundu...balata sertleşmesi aklıma yatmadı çünkü öyle olsa vites değiştirirken veya yavaşlarken debriyaja bastığımda da muhakkak olurdu o ses ve bariz sürtme sesi geliyor sol ön taraftan.sağdan değil..... aynı sorunla daha önce karşılaşan veya bilgisi olan varsa lütfen yardımcı olsun arkadaşlar.. :hoş:

Mesaj Birleştirildi: Ocak 30, 2016, 09:21:55
arkadaşlar başına benzer olay gelen veya makul yorumu olan yok mu aranızda :wacko:
''Bizi aldatan bizden değildir''
                                         Hz.Muhammed (sav)

Toyota Club Türkiye

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • CCCXXXXVIII-RollaFx Usdm
    • Rc Garage & Fotoğraf Albümü
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 999
  • Model Yılı: '95
  • 171 kere teşekkür etti
  • 352 kere teşekkür edildi
Ynt: yardım! ilk kalkışta rahatsız edici sürtünme sesi...
« Yanıtla #1 : Ocak 30, 2016, 09:31:17 »
Sesi video olarak dinletirsen daha yardımcı olabiliriz.
http://etna81.blogspot.com/ AE101TR Eibach Pro-Kit <--> FX Ön Tampon ,Usdm Arka Tampon ve Arka Stop Reflektör(Kırmızı Beyaz) <--> Parlak Siyah Panjur <--> Kristal Kara Far(Mercek Bi-Xenon) <--> Anatomik Spoiler <-->  Japan Pioneer Müzik Sistemi <--> 15” Darwin Racing GTX Jant <--> Eibach ProKit Yay <--> https://goo.gl/JM6Hqh

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 65 kere teşekkür etti
« Yanıtla #2 : Ocak 30, 2016, 09:34:40 »
Sesi video olarak dinletirsen daha yardımcı olabiliriz.
ses kaydı yaptım ama anlaşılmıyor,net duyulmuyor ...dur yine de yükleyim şimdi

Mesaj Birleştirildi: Ocak 30, 2016, 09:48:32
3.saniye ve 14.saniyedeki sürtünme sesi
                                         Hz.Muhammed (sav)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 171 kere teşekkür etti
« Yanıtla #3 : Ocak 30, 2016, 10:01:21 »
Gayet net geliyor ses kulaklıkla dinledim. Baskı balata kaçırıyor olabilir mi ? yada o an baskıda kalan parça veya bilya bozuk olabilir sanki. Ses ona benziyor.
http://etna81.blogspot.com/ AE101TR Eibach Pro-Kit <--> FX Ön Tampon ,Usdm Arka Tampon ve Arka Stop Reflektör(Kırmızı Beyaz) <--> Parlak Siyah Panjur <--> Kristal Kara Far(Mercek Bi-Xenon) <--> Anatomik Spoiler <-->  Japan Pioneer Müzik Sistemi <--> 15” Darwin Racing GTX Jant <--> Eibach ProKit Yay <--> https://goo.gl/JM6Hqh

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 65 kere teşekkür etti
« Yanıtla #4 : Ocak 30, 2016, 10:09:22 »
Gayet net geliyor ses kulaklıkla dinledim. Baskı balata kaçırıyor olabilir mi ? yada o an baskıda kalan parça veya bilya bozuk olabilir sanki. Ses ona benziyor.
vites geçişlerinde, frenlerken debriyaja basışta vs hiçbir ses yok ama..balatalardan kaynaklı olsa kalkış haricinde de yapardı o sesi sanırım.. ve o gacırtı sesi kesinlikle sol ön kısımdan geliyor,sola dönüşlerde kendini daha çok belli ediyor,ilk mesajımda detaylı tarif ettim zaten..  :(
                                         Hz.Muhammed (sav)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 171 kere teşekkür etti
« Yanıtla #5 : Ocak 30, 2016, 11:38:56 »
Gaza yüklenince 2. viteste filan ses geliyor mu?

Teker bilyası filan olabilir mi ki.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 65 kere teşekkür etti
« Yanıtla #6 : Ocak 30, 2016, 14:43:07 »
Gaza yüklenince 2. viteste filan ses geliyor mu?

Teker bilyası filan olabilir mi ki.
yo hayır sadece kalkış anında 1.viteste... başka hiç bir türlü gelmiyor ses.. 2 usta çok farklı şey söyledi, 3,4 tane ustaya da ayrı ayrı dinleteceğim bakalım onlar ne teşhis koyacak..çok can sıkıcı bir ses, araca binenlere izah etmekten bıktım bu sesi.. :hoş:
                                         Hz.Muhammed (sav)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Scientia Dux Vitae Certissimus
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 38000
  • Model Yılı: '21
  • 2116 kere teşekkür etti
  • 3162 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Ocak 30, 2016, 15:43:32 »
Araç boşta da bu ses geliyor mu? Boştayken ittirildiğinde ilk harekette. Geliyorsa teker rulmanlarından, fren balatalarının sıkmasından, yürür takımdaki her bir rulmandan kaynaklanabilir. Aracı askıya alıp teker teker denemek lazım. Baskı balata ne durumda? Ondan da kaynaklanabilir.
Dacia Duster 1.3 TCE EDC Comfort 2021 model (2023-...) 38bin km- ...
Dacia Sandero Stepway 0.9 TCE Easy-R 2017 model (2021-2023) 32bin km-56bin km
Toyota Corolla 1.6 Multidrive S 2019 model (2019-2021) 0 km-23bin km.
Mazda 3 1.6 Touring 2010 model (2015-2019) 96bin km-171bin km Toyota Yaris 1.3 Terra 2007 model (2013-2015) 55bin-91bin km.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: ---
  • Model Yılı: -
  • 60 kere teşekkür etti
  • 139 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Ocak 30, 2016, 15:52:37 »
Motor kulakçıklarından gelebilir ses. O noktalarda lastik takozlar oluyor sanırım, onlar eskimiştir belki...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 65 kere teşekkür etti
« Yanıtla #9 : Ocak 30, 2016, 15:54:41 »
Araç boşta da bu ses geliyor mu? Boştayken ittirildiğinde ilk harekette. Geliyorsa teker rulmanlarından, fren balatalarının sıkmasından, yürür takımdaki her bir rulmandan kaynaklanabilir. Aracı askıya alıp teker teker denemek lazım. Baskı balata ne durumda? Ondan da kaynaklanabilir.
ilk mesajımda bahsettiğim şeylerin dışında asla hiç bir şekilde gelmiyor,sadece kalkış anında gacırtı geliyor.. ani vaya sert kalkışta da pek gelmiyor ,yarım debriyajda ve sakin kalkışta oluyor.. ustanın birinin dediği gibi balata sertleşmesi olabilir mi peki ?

Mesaj Birleştirildi: Ocak 30, 2016, 16:02:08
tek çare şu gözüküyor: 10 tane ustaya dinletmek ve çoğunluk aynı teşhisi koyarsa ona inanmak.. usta:hmm bu balata sertleşmesi dedi diye balata takımını değiştirirsek öteki usta başka bişey dedi diye o parçayı değiştirirsek vay halime evin yolunu bulamam :-\ ses kaydını da koydum ve detaylı bir şekilde tarif ettim bilgisi olan varsa yardımcı olsun boş yere masraf yapmayalım diye..ilgilenen arkadaşlara teşekkürler. :)
                                         Hz.Muhammed (sav)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
« Yanıtla #10 : Ocak 30, 2016, 16:03:00 »
ilk mesajımda bahsettiğim şeylerin dışında asla hiç bir şekilde gelmiyor,sadece kalkış anında gacırtı geliyor.. ani vaya sert kalkışta da pek gelmiyor ,yarım debriyajda ve sakin kalkışta oluyor.. ustanın birinin dediği gibi balata sertleşmesi olabilir mi peki ?

Mesaj Birleştirildi: Ocak 30, 2016, 16:02:08
tek çare şu gözüküyor: 10 tane ustaya dinletmek ve çoğunluk aynı teşhisi koyarsa ona inanmak.. usta:hmm bu balata sertleşmesi dedi diye balata takımını değiştirirsek öteki usta başka bişey dedi diye o parçayı değiştirirsek vay halime evin yolunu bulamam :-\ ses kaydını da koydum ve detaylı bir şekilde tarif ettim bilgisi olan varsa yardımcı olsun boş yere masraf yapmayalım diye..ilgilenen arkadaşlara teşekkürler. :)

Tabiki de olabilir. Hiç değişmedi mi baskı balata?
Mazda 3 1.6 Touring 2010 model (2015-2019) 96bin km-171bin km Toyota Yaris 1.3 Terra 2007 model (2013-2015) 55bin-91bin km.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 65 kere teşekkür etti
« Yanıtla #11 : Ocak 30, 2016, 16:09:11 »
7 aydır araç bende ve değişmedi bu sürede baskı balata takımı.. balatadan olsa kalkış haricinde de nadir de olsa duyulması gerekmez mi ? kalkış esnası hariç hiçbir şekilde (ne frenlerken,ne çok düşük hızda giderken ne vites değiştirirken vs. ) o gacırtı sesi çıkmıyor..ses kaydını yükledim 14.saniyede bariz bi şekilde duyuluyor ve bana sürtünme-sürtme sesi gibi geliyor.aracın sol ön kısmından

Mesaj Birleştirildi: Ocak 30, 2016, 16:22:50
kayıttaki ses; kendim sürerken dur kalk yapıp telefon ile içeriden kaydettiğim ses..dışarıdan duyulan sesi siz tahmin edin artık rahat bi 10 mt den duyulur.. eski el arabası gacırtısı gibi çıkıyor... :(
                                         Hz.Muhammed (sav)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
« Yanıtla #12 : Ocak 30, 2016, 17:05:56 »
Aracın yürür takımında olsa vites boşta ittirildiğinde de ses gelir bu olamaz. Motor kaynaklı olsa devire bağlı olarak gelirdi. Baskı balatadan düşünüyorum ben de. Hatta balata bitmek üzere bile olabilir, metal bir sürtme  sesi gibi zira. aracı 4., 5. viteste gaz vererek kaldırmaya çalışın stop edecek mi motor.

ilk başta bir duran balata ile, motordan gelen mile bağlı volan dönmekte birbirine sürtünerek aynı devir dönme sayısına ulaşıyorlar. haliyle en fazla ses burada çıkıyordur. hareket halinde vites değişimlerinde hem balata hem volan zaten dönmekte olduğundan devir sayıları birbirine yakın, ve ilk kalkıştaki kadar fazla zorlanma yok. ayrıca bu ses olsa bile motor ve yol sesinin yanında duyamıyor olabilirsiniz. siz el freni çekikken hareket ettirecek gibi yapın (yarım debriyaj) ama kalkış yapmayın. Bu esnada biri tam olarak gelen yeri tespit etmeye çalışsın.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 65 kere teşekkür etti
« Yanıtla #13 : Ocak 30, 2016, 17:17:17 »
teşekkürler mutlu bey ilginiz için,deneyeceğim önerilerinizi.. hafta içi bir kaç ustaya daha göstereyim sürdürüp.. onlar da baskı balata takımı derse sorun ordadır onlar yenilenir artık..  :saygi:
                                         Hz.Muhammed (sav)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 118000
  • Model Yılı: '10
  • 261 kere teşekkür etti
  • 168 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #14 : Ocak 30, 2016, 18:11:30 »
Baskı balata iyice kontrol edilmeli bence.Daha önceden değişmiş mi hiç aldığınız usta bilmiyor mu?
2010 1,6 corolla
2002 1,6-vvt-i Corolla
2001 1,4 astra-f

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Honda CRV 1.5 Turbo Executive-Life Style
  • Kilometre: 63000
  • Model Yılı: '20
  • 2023 kere teşekkür etti
  • 2545 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #15 : Ocak 30, 2016, 19:07:01 »
Bana fren balatası sesi gibi geldi, kulaklığım çok küçük ve sesi çok net duyamıyorum, tabii frene hafif dokunulduğunda çıkıyorsa.

Öncelikle fren balataları temizlenmeli ve tekrar denenmeli eğer ses kesilirse orjinal balata kullanılmalı.
Lastikler: Michelin Latitude Cross M+S (dört mevsim)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 65 kere teşekkür etti
« Yanıtla #16 : Ocak 30, 2016, 23:11:21 »
Aracın yürür takımında olsa vites boşta ittirildiğinde de ses gelir bu olamaz. Motor kaynaklı olsa devire bağlı olarak gelirdi. Baskı balatadan düşünüyorum ben de. Hatta balata bitmek üzere bile olabilir, metal bir sürtme  sesi gibi zira. aracı 4., 5. viteste gaz vererek kaldırmaya çalışın stop edecek mi motor.

ilk başta bir duran balata ile, motordan gelen mile bağlı volan dönmekte birbirine sürtünerek aynı devir dönme sayısına ulaşıyorlar. haliyle en fazla ses burada çıkıyordur. hareket halinde vites değişimlerinde hem balata hem volan zaten dönmekte olduğundan devir sayıları birbirine yakın, ve ilk kalkıştaki kadar fazla zorlanma yok. ayrıca bu ses olsa bile motor ve yol sesinin yanında duyamıyor olabilirsiniz. siz el freni çekikken hareket ettirecek gibi yapın (yarım debriyaj) ama kalkış yapmayın. Bu esnada biri tam olarak gelen yeri tespit etmeye çalışsın.
mutlu bey dediğiniz gibi el freni çekili vaziyette yarım debriyaj denedim ve ses çıktığı anda aracı gitmeye zorladıkça gacırtı hiç kesilmedi...4 ve 5. viteste stop etmedi ama 5.viteste o gacırtı sesi epey bi fazla çıktı...baskı balatalardan kaynaklı gibi gözüküyor sesin sorunu..ustamın dediği gibi balata sertleşmesi galiba.. hiç birşey olmaz kullan dedi.. bir kaç ay daha kullansam sıkıntı olur mu ? balata sertleşmesi nedir,dezavantajları nelerdir ? vites geçişlerinde,frenlemelerde falan hiç sıkıntı yok.

Mesaj Birleştirildi: Ocak 30, 2016, 23:17:19
Baskı balata iyice kontrol edilmeli bence.Daha önceden değişmiş mi hiç aldığınız usta bilmiyor mu?
al-sat yapan usta..o yüzden detaylı kontrol etmemiştir,8 ay binmişler zaten.. gacırtı sesini dinlettiğimde bana verdiği cevap aynen şuydu: haa sen bu sesi mi diyorsun balata sertleşmiş ondan geliyor dedi,e nolacak peki dediğimde; hiç bişeycik olmaz takım iyi,sıkıntı yok,sertleşmeden bişiy olmaz yaza falan istersen değiştiririz dedi..

Mesaj Birleştirildi: Ocak 30, 2016, 23:20:24
Bana fren balatası sesi gibi geldi, kulaklığım çok küçük ve sesi çok net duyamıyorum, tabii frene hafif dokunulduğunda çıkıyorsa.

Öncelikle fren balataları temizlenmeli ve tekrar denenmeli eğer ses kesilirse orjinal balata kullanılmalı.
yok hocam frenle alakalı değil ilk mesajımda detaylı bahsettim, baskı balata takımından kaynaklı duruyor sorun .
                                         Hz.Muhammed (sav)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Auris
  • Kilometre: 120000
  • Model Yılı: '08
  • 61 kere teşekkür etti
  • 298 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #17 : Ocak 30, 2016, 23:57:59 »
Sorununuz baskı balatadan olduğu belli ilk harekette tam kavrama olmadığı için biraz kaçırıyor böyle biraz devam edebilirsiniz fakat değişim zamanı gelmiş gibi

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
« Yanıtla #18 : Ocak 31, 2016, 00:24:04 »
mutlu bey dediğiniz gibi el freni çekili vaziyette yarım debriyaj denedim ve ses çıktığı anda aracı gitmeye zorladıkça gacırtı hiç kesilmedi...4 ve 5. viteste stop etmedi ama 5.viteste o gacırtı sesi epey bi fazla çıktı...baskı balatalardan kaynaklı gibi gözüküyor sesin sorunu..ustamın dediği gibi balata sertleşmesi galiba.. hiç birşey olmaz kullan dedi.. bir kaç ay daha kullansam sıkıntı olur mu ? balata sertleşmesi nedir,dezavantajları nelerdir ? vites geçişlerinde,frenlemelerde falan hiç sıkıntı yok.

Mesaj Birleştirildi: Ocak 30, 2016, 23:17:19
al-sat yapan usta..o yüzden detaylı kontrol etmemiştir,8 ay binmişler zaten.. gacırtı sesini dinlettiğimde bana verdiği cevap aynen şuydu: haa sen bu sesi mi diyorsun balata sertleşmiş ondan geliyor dedi,e nolacak peki dediğimde; hiç bişeycik olmaz takım iyi,sıkıntı yok,sertleşmeden bişiy olmaz yaza falan istersen değiştiririz dedi..

Mesaj Birleştirildi: Ocak 30, 2016, 23:20:24
yok hocam frenle alakalı değil ilk mesajımda detaylı bahsettim, baskı balata takımından kaynaklı duruyor sorun .

Tamam sorunu hiç başka yerde aramayın, baskı balata. 5. viteste stop etmemesi baskı balatanın bittiğinin göstergesi. Volana zararı olur, torna ile kurtarılamazsa çıkma torna bulmak sıkıntı ve fazladan masraf demek. Fakat usta gider dediyse vardır bir bildiği. 153 bin km.deki bir araçta da büyük ihtimal daha önce değişmemiştir ve 16 yıl sonunda da balata sertleşmiştir normal olarak. Değişmekte fayda var en kısa sürede.
Yalnız toyotadan anlayan bir ustaya değiştirtin baskı balatayı bilyeyi.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Honda CRV 1.5 Turbo Executive-Life Style
  • Kilometre: 63000
  • Model Yılı: '20
  • 2023 kere teşekkür etti
  • 2545 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #19 : Ocak 31, 2016, 03:11:42 »
Eğer debriyaj balatasından geldiği kesinse, biran evvel değişmesinde fayda vardır, zaten ince olan ve sertleşen balata heran kırılabilir ve daha büyük sorunlar açabileceği gibi yolda kalmakda cabası olur.

Lastikler: Michelin Latitude Cross M+S (dört mevsim)