0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
GPS, hiç bir zaman aracın km hıznı tam olarak göstermez zaten.Aralarında 7-9 km fark vardır.Yani siz 100 km ile giderken gps hızı 92-93 km gösterir.
Ben doğru olduğunu düşündüğüm GPS hızını dikkate alıyorum. Araç ibrelerinin doğru gösterdiğini düşünmüyorum. Hızın içeriden ölçülmesi ne kadar doğru olabilir? Zaten dijital olmayan göstergeye gözünüzden birini kapayıp baksanız bile 5 km fark ediyor. Kullandığım araçta orjinalde 3 farklı jant-lastik ebadı var, hangisini doğru ölçsün bu araç?
eskiden araçlar hızı tekelerlerdeki sensörlerden ölçerdi şimdiki teknolojide araçların hızı sanzuman millerinden ölçülüyor o yüzden lastik çapının değişmesi göstergede hız degerini değiştirmez sadece direksiyona verilen tepkileri değiştirir. Lastik çapı ne kadar büyütülmüş ise direksiyon hassasiyeti o kadar azalıyor.
Eyüp Bey, değerli yorumunuz için teşekkürler ama çap değişikliği şanzımandan yapılan ölçümü etkiler. İki elinize farklı çapta bozuk para alıp orta noktalarından tutarak yan yana ilerletirseniz düz bir zeminde, birinin az birinin çok döndüğünü görebilirsiniz. Şanzımanın farklı çaplara göre hesaplama şansı yok, dönüş sayısı üzerinden bir hesap yapıyor.Dışarıdan radarla anlık yada yol-zaman formülü ile ortalama hız ölçüldüğünde ise çap konusu devre dışı kalır, sizin kadranınızın bir önemi yoktur. Hız limitleri dahilinde iyi sürüşler.
Evet EDS güvenlik acısından bakıldıgında ıyı bır uygulama ama birazda makul bır hız secilmeli.80 km de gercekten cok az.biraz yukseltilmeli diye düşünüyorum.3 havalimanına baglanan yol var kemerburgaz yolu.otoban gibi yol yapmıslar cok nefis ama 3 yada 4 yerde eds kameraları mevcut.hafriyat kamyonlarını görmenizi isterdim boncuk gibi dizilmişler kuzu kuzu sagdan gidiyorlar.Tonajlı aracları dizginlemek için mukemmel bir çözum olmus eds.Ama binek araclar ıcın hız sınırı 90 yada 100 olmalı diyorum.Not: kemerburgaz yolunda eds hız sınırı 90 km idi şaşırdım
mehmet bey haklısınız buyuk teker kucuk tekere gore daha az doner bunda sıkıntı yok. ama hız bır degerdır ve sabıttır buyuk tekere veya kucuk tekere gore degısmez degısen sadece buyuk teker ıle kucuk tekerın tur sayısı. olcum sanzımandan yapılıyor sanzıman mılının donus esasına gore hız kadrana yansıyor. aracın tekerı buyuk olursa kendı etrafında daha az tur atar teker kucuk olursa daha fazla tur atar. ama arac hızını aynı oranda hesaplar cunku sanzıman 2 farklı lastık ebatında da ornek 100 km hızda aynı tur sayısında donecektır.
İyi de şanzımandan çıkan (ki nihaî olarak diferansiyelin tur sayısını sayar) hareket tekerlekte nihayetlenecek ve attığı tur sayısını tekerleğin çapına göre hesaplayacak. Diferansiyel bir tur attığında tekerlek de bir tur atmış olacak ve tekerleğin bir turu 1 metre(misâl) ise saatte 10.000 tur atıyorsa 10km/s olarak gösterilecektir. Tekerleğin bir turunu 2 metre yaparsak 20km/s hızla gidilecek ancak gösterge hâlâ 10km/s gösterecek çünkü ayar/kalibrasyonu 1 metreye göre yapılmış.Lastik ebadı yapılan yol veya sürati etkiliyor olmasaydı taksimetre ayarlanırken lastik ebadı önemli olmazdı. Dürüst taksici ise ebat değiştirdiğinde tekrar gidip ayarlattırır taksimetresini. Bazı çakallar da 15' jantla ayarlatıp ayar sonrası 14' janta dönüyorlardı.
Kamyonlara önlem amaçlı kemerburgaz dere yoluna kasis yaptılar ama oda tam bir işkence. Bahsettiğiniz yoka eds olması çok iyi olmuş. Hem kamyonlar kurallara uyuyor. Hemde Göktürkte oturan zengin kısmı lüks araçlarıyla aşırı hız yapamıyor. Sanırsam ordaki eds ler hız kolidoru şeklinde.
Bu tür yorum yapmam genel de ama dayanamadım, O kasislerin ben....Adamlar önce eğitim sonrasında teknolojik yatırım ile önlem alacağına,fasonun fasonunun fasonu beşinci şahıs firmaları hesaplamasız, itinasız iki el arabası çimento ile katil kasisler yaratıyor. Ülkemizde satılan araçların yerden yükeklik ortalaması yaklaşık 10cm adamlar 45 derece açılı 20-25cm kasis yapıyorlar, herkes yerden 40cm yükseklikte arazi aracına binmek zorunda mı? Araçlarımıza, yakıtımıza, milli servetimize, güzelim yollarımıza (tartışılır) yazık değil mi?
İlçemizde Toki ve okul yoluna parke taştan öyle bi kasis yapıldıki!!!!! Beledıye başkanının şahsi aracı askıda kaldı.