Merhaba arkadaşlar, bir ay kadar önce ön arka disk ve balataların tamamını sanayide değiştirdim. Japoncu bir ustaya gitmiştim, güvenilir biri gibi geldi, oradan aldım parçaları ve değişimi yaptık.
Çok kısa bir süre içinde yağmur çamur görünce diskler bu hale geldi. Başka arabalarda görmüyorum böyle birşey o yüzden rahatsız oldum. Kalitesiz midir acaba bizim diskler? Temizleme konusunda tavsiyeniz var mı?
Havalar malum yağmur vs böyle olması normal zaten suya maruz kalan parçalar önerim yüksek sıcağa dayanıklı gri veya siyah sprey boya ile boyamanız olucaktır.
@Süleyman Karaboğa (34915) Islak ve nemli havalarda normal, hareket edince pası gider. Sıfır aldığım araçta da oluyordu. Jant kol açıklığı fazla olan araçlarda daha fazla olur.
@Süleyman Karaboğa (34915) Islak ve nemli havalarda normal, hareket edince pası gider. Sıfır aldığım araçta da oluyordu. Jant kol açıklığı fazla olan araçlarda daha fazla olur.
Hareket edince dediğiniz nasıl anlayamadım? 1 aydır bu şekilde diskler, pası temizlemek için birşey yaptınız mı siz aracınızda?
Hareket edince dediğiniz nasıl anlayamadım? 1 aydır bu şekilde diskler, pası temizlemek için birşey yaptınız mı siz aracınızda?
Hayır bir şey yapmadım, seyir halinde kendiliğinden geçiyordu araç uzun süre yatıyorsa olabiliyor ama dediğiniz gibi disklerin kalitesinin de payı olabilir markası ne? balata spreyi işe yarayabilir.
Marka veka idi sanırım. Bundan sonra özellikle parça değişimi konusunda iyice araştırıp kendim alıp gideceğim sanayiye gidersem.
Balata spreyini deneyeyim, çok çirkin görünüyor çünkü. Teşekkürler.
Diskler malum Çelik malzemeden yapılıyor,
Çelik üretiminde 2 ana madde kullanılıyor,
Demir ve Krom
Krom oranı yeterli ve olması gereken düzeyde olduğunda, Toyota için iki olumlu sonuç ortaya çıkıyor;
1- Az paslanma
2- İstenen sürede ömür
Yan sanayi disklerde kullanılan Krom oranı daha az olduğu için daha ucuz oluyorlar, daha çok paslanıyorlar, olması gereken sertliğe sahip olmadıkları için de ömürleri daha kısa oluyor.
Bu sebeplerle orjinal ile yan sanayi ürünleri arasında fiyat farkları vardır.
Aynı şey balatalar için de geçerlidir.
Durum sadece ömür ile tartılmıyor, Toyota mühendisleri bu araç için şu özellikte disk, şu özellikte balata kullanılırsa fren mesafesi şu olur diye de çalışmalar yapmışlardır diye düşünüyorum.
Yani orjinal parçalar kullanmadığımız sürece, bir çok konuda ilerki km'lerde sorunlar, maliyetler yaşanmaması kaçınılmaz olacaktır.
10 binlerce km yapan bir çok parça yada sıvı için fiyat farklarını gözümüzde çok büyütüyoruz galiba..!?
Not: Toyota motor yağında, balatada, diskte vs vs şu markayı kullanıyor demek, o markanın sanayide satılan parçasıyla aynı ürünün yetkili serviste satılanı aynı kalitedir anlamına gelmez.
Aksi halde neden şimdiye kadar özel bir servis de ben açmadım?
Diskler malum Çelik malzemeden yapılıyor,
Çelik üretiminde 2 ana madde kullanılıyor,
Demir ve Krom
Krom oranı yeterli ve olması gereken düzeyde olduğunda, Toyota için iki olumlu sonuç ortaya çıkıyor;
1- Az paslanma
2- İstenen sürede ömür
Yan sanayi disklerde kullanılan Krom oranı daha az olduğu için daha ucuz oluyorlar, daha çok paslanıyorlar, olması gereken sertliğe sahip olmadıkları için de ömürleri daha kısa oluyor.
Bu sebeplerle orjinal ile yan sanayi ürünleri arasında fiyat farkları vardır.
Aynı şey balatalar için de geçerlidir.
Durum sadece ömür ile tartılmıyor, Toyota mühendisleri bu araç için şu özellikte disk, şu özellikte balata kullanılırsa fren mesafesi şu olur diye de çalışmalar yapmışlardır diye düşünüyorum.
Yani orjinal parçalar kullanmadığımız sürece, bir çok konuda ilerki km'lerde sorunlar, maliyetler yaşanmaması kaçınılmaz olacaktır.
10 binlerce km yapan bir çok parça yada sıvı için fiyat farklarını gözümüzde çok büyütüyoruz galiba..!?
Not: Toyota motor yağında, balatada, diskte vs vs şu markayı kullanıyor demek, o markanın sanayide satılan parçasıyla aynı ürünün yetkili serviste satılanı aynı kalitedir anlamına gelmez.
Aksi halde neden şimdiye kadar özel bir servis de ben açmadım?

Hayır açıkçası araba konusunda titizimdir, o yüzden 160bin km'de aldığım arabama geniş çaplı bir bakım yaptırmayı düşünüyorum. Diskler konusu da biraz aceleye geldi, sanayiye başka şey için gitmiştim. Ertesi gün de toplamda 3000 km'yi bulacak Ankara-Bursa yollarına düşecektim. Usta bana "senin diskler incelmiş, bunlar hele de ABS devreye girdiğinde kırılma tehlikesi taşıyor" deyince, kendisinden disk ve balataları alıp taktırmıştım. Fiyat olarak da öyle hesaplı değildi sanırım.
Dedim ya zaten, bundan sonra bir parça değişimi gerektiğinde, sizlerin de değerli görüşlerini alıp, uygun parçayı temin edip sanayiye öyle gideceğim inşallah. Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.
Diskin ortaları malesef paslı kalıyor, çözüm disk değişimi sırasında orta kısımları ısıya dayanıklı sprey boya ile boyatmak. Tüm yan sanayi disklerde durum böyle.
Değişimden önce diskleri ölçerek mi diskleriniz incelmiş denildi ?
Süleyman bey, üyelerden uygun parça önerisi alıp sanayide değiştirmenin farklı bir yolu yok, zaten uygun parça alıp değişim yapmışsınız.
Otomobil bakımında sadece 2 yol vardır;
Tüm bakımını Yetkili serviste yapmak,
yada
Tüm bakımını uygun parçalarla sanayide yapmak.
1. seçenek için parça tavsiyesini kimse yapamaz ama aracınız fabrika çıkışı gibi kalır, hiç bir zaman otomobiliniz sizi üzmez.
2. seçenek kısmen ucuzdur ama aracın specleri aynı olmaz, uzun vadede sorunlar ve riskler üzer.
Değişimden önce diskleri ölçerek mi diskleriniz incelmiş denildi ?
Ölçmemiş olabilir ama göz kararı da belliydi kötü olduğu. Balatanın sürtündüğü kısma tırnak rahat girecek vaziyetteydi. Ayrıca 100km/sa civarı hızlarda frene basında direksiyonda titreme oluyordu. Disklerin üzerinde farklı aşınma seviyeleri olmasından kaynaklı sanırım. Değişmesi iyi oldu fakat iyi disk değil sanırım yeniler.
Mesaj Birleştirildi: 13 Oca, 2016 19:41
Süleyman bey, üyelerden uygun parça önerisi alıp sanayide değiştirmenin farklı bir yolu yok, zaten uygun parça alıp değişim yapmışsınız.
Otomobil bakımında sadece 2 yol vardır;
Tüm bakımını Yetkili serviste yapmak,
yada
Tüm bakımını uygun parçalarla sanayide yapmak.
1. seçenek için parça tavsiyesini kimse yapamaz ama aracınız fabrika çıkışı gibi kalır, hiç bir zaman otomobiliniz sizi üzmez.
2. seçenek kısmen ucuzdur ama aracın specleri aynı olmaz, uzun vadede sorunlar ve riskler üzer.
Uygun parçadan kastım yetkili servisin kullanacağı ürünün birebir aynısını başka yerden temin etmek, (örn. Ufuk Bey) yahut yetkili serviste kullanılan ürünün gereksinimlerini aynı kalite ve ölçüde karşılayabilecek başka ürünler. (örn. Toyotanın type t-IV standardını istediği şanzıman yağını castrol marka temin etmek)
Yani "uygun" kelimesi ile fiyat avantajını kastetmiyorum
Benim vurgulamak istediğim şeyde bu zaten, en basitinden bir motor yağı bir çok katkıdan meydana gelmektedir, orjinal denen ürün ile yan sanayi aynı marka ürün aynı şey olmaz. Yoksa Toyota garanti veremezdi.
Katı yada Sıvı, Orjinal ürünlerin içindeki katkıların oranları açıklanmaz, meslek sırrıdır.
Benim vurgulamak istediğim şeyde bu zaten, en basitinden bir motor yağı bir çok katkıdan meydana gelmektedir, orjinal denen ürün ile yan sanayi aynı marka ürün aynı şey olmaz. Yoksa Toyota garanti veremezdi.
Katı yada Sıvı, Orjinal ürünlerin içindeki katkıların oranları açıklanmaz, meslek sırrıdır.
Yani örnek olarak verdiğim, şanzıman yağı vb. sıvı katı her neyse, Toyotanın istediği standartları taşısa bile kullanıma uygun değil midir sizce? Eğer böyle diyorsanız istisnasız bütün bakımların ve değişimlerin yetkili servislerde yapılmasını tavsiye ediyorsunuz demektir. Muhakkak sizin tavsiyeniz daha güvenli bir yoldur ancak en azından Toyotanın "bu özelliği karşılasın yeter" dediği ürünler için birden fazla seçeneğe sahip olmanın kötü bir yanı olmasa gerek. Yoksa standartlar ne için var ki?
Standartlar orjinal ürünlerde geçerlidir.
Aynı ebadta aynı marka olması o ürünü standart yada orjinal yapmaz.
Forumda en çok "yetkili serviste değişim yapın" diye uyaran kişilerden biriyim.
Toyotanın kaliteli olmayan tek orjinal ürünü polen filtresidir. Onu Sanayiden alabilirsiniz.
Enjektör temizleyicisi ürünü Opetten alabilirsiniz.
Fren hidroliği değişimini sanayide yapabilirsiniz ama ABS sistemine hava aldırılmamalı, bu sorunu yaşayan üye arkadaşlarımız olmuştu.
Fren balatalarını sanayide değişebilirsiniz ama cızırtıları olabilir ve kesinlikle çok daha erken bitecektir.
Şanzıman yağı kesinlikle yetkilide değişmeli.
Şanzıman sorunlarına muhakkak yetkilide çözüm aranmalı.
Sanayideki, Sıvılar ve diğer parçalar için "bunlar toyotanın standartlarını karşılıyor" "zaten aynı markayı kullanıyor" söylemini Toyota söylemiyor.
Sanayiden debriyaj balatası değişimi yapmış ama çözümü için yetkiliye dönmek zorunda kalmış yada sonuçtan memnun kalmamış bir çok konumuz var.
Yukarda belirttiğim gibi, sanayiden uygun parçaları uygun fiyatla kullanabilirsiniz ama hiç birinin ve işçiliklerinin garantisi olmaz ve aracınızın fren mesafesi uzar, -15C'de motor suyu donabilir, termostadı kapalı kalabilir, diskler zamanından önce incelir çok daha çabuk yamulur, rulmanlar kısa sürede bozulur, farlar iyi aydınlatma yapmaz, motor yağ filtresi by-pass açılmaz filtre kağıdı patlar en az 8000km filtre olmamış yağ ile çalışır, hava filtresi yeterli süzmeyi yapmaz turbo arızalanır vs vs vs
Ampul, Buji sanayiden kullanılabilir, Bujiler için çok farklı prosedür yok.
Lastik, yetkilide satılmasına gerek yok zaten satılmıyorda,
Akü, eğer dışarda o markanın bayisinden almıyorda her türlü marka satan bir yerden alacağınıza, 50TL fazla verip yetkili servisinizden almak daha iyidir, garantiden basit bir akü değişimi sinir bozucu olabilir.
Yan sanayi parça kullanmaktansa, hasarlı otomobillerden çıkma az kullanılmış orjinal çıkma parça kullanmak daha iyidir. Marş motoru, şarj dinamosu, silecek motoru, Devirdaim pompası gibi vs vs
Kaporta boya tamirleri yetkilide yapılırsa araç orjinal kalır. Perte çıkmamış ama büyük hasar almış ve Yetkilide tamir olup boyanmış bir aracın orjinalliği bozulmamıştır. Zaten bu işlem tamir değildir yenilemedir. Bu tip araçları korkmadan alın. Bir aracın hangi kaporta parçalarının değiştiği yada hangilerinin boyandığı değil, bu işlemlerin yetkili serviste yapılıp yapılmadığı önemlidir.
98 yılında 0.km aldığım Suzuki Swift aracıma 8 yıl 100.000km bindim, Fethiyede Güneş altında 6. yılında opak bordo rengi soldu, tavan beyazlamaya başladı, İstanbulda yetkili servisinde komple boyattım, 2 sene daha binip sattım. Alıcıların "bu araç kazalı" demelerine "nereden anladınız?" diye sorduğumda "sadece kapılar, bagaj ve tavan hariç diğer yerleri boyalı" demelerine gülmüştüm. Araç sıfır hata, sıfır kazalıydı. Araç şu anda hala Fethiyede ve mutlu bir şekilde binmeye devam ediyorlar.
disklerinizdeki paslanma havadaki nem , yağmur vs etkenlerden kaynaklanmaktadır. orijinal olarak yetkili servisten alacağınız disklerde astarlama boyası vardır ve bu sebepten dolayı paslanmaz ve bu kötü görüntüyü vermez. sizin sanayiden almış olduğunuz diskler ise yağlı olarak gelir. üzerindeki mumlama veya yağ kaybolduğunda bu diskler paslanmaya mahkumdur. ben sanayiden alacam ama bu kötü görüntü olmasın derseniz balata spreyi ile disklerinizi güzelce yağdan arındırın ve metal astar boyası ile spreyle boyayın . paslanmalar ortadan kalkacaktır.
disklerinizdeki paslanma havadaki nem , yağmur vs etkenlerden kaynaklanmaktadır. orijinal olarak yetkili servisten alacağınız disklerde astarlama boyası vardır ve bu sebepten dolayı paslanmaz ve bu kötü görüntüyü vermez. sizin sanayiden almış olduğunuz diskler ise yağlı olarak gelir. üzerindeki mumlama veya yağ kaybolduğunda bu diskler paslanmaya mahkumdur. ben sanayiden alacam ama bu kötü görüntü olmasın derseniz balata spreyi ile disklerinizi güzelce yağdan arındırın ve metal astar boyası ile spreyle boyayın . paslanmalar ortadan kalkacaktır.
Temizlik amaçlı bunlardan hangisi uygun olur diskler için?
https://shop.wurth.com.tr/genel-temizleme-sprey-500mlhttps://shop.wurth.com.tr/pas-cozucu-sprey-plus-300ml