0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Ben yenilediğim zaman otomobil sınıfı için 10 yıl süre verilmişti,süre sonunda yeniden sağlık raporu gerekiyor,günü geçmiş ise ceza yazılır veya ikaz edilir,kullanılan araç ve ehliyet sınıfı tutmaz ise herhalde ikaz ve ceza yazılır.Ehliyeti kimlik üzerine yükletmedim,yakında kimlik üzerine kredi kartı gibi özellikleri olan yükleme yapılacağı söyleniyor.Kaybedildiğinde sakıncalı olabilir,bir diğer konu en son kaç yaşına kadar sağlık raporu ile araç kullanılabilecek?
Ben 70 yaşında iken ehliyeti acele ederek değiştirdim,10 yıl süre verdiler,yani 80 yaşımda olursam süre bitiyor,bu gün yenileme başvurusu yapsaydım yine yaşa bakmadan 10 yıl süre verilecekti,ancak ben o zaman 80 olunca direksiyonu bırakacağım diye aklımdan geçiriyordum,çok uzak değil o günleri görürsem önce kendi melekelerimi kendim imtihan edip ona göre uzatma yoluna gidebilirim diye değerlendiriyorum,inat edip cana kast etmenin sorumluluğunu almak bizim yapacağımız iş değil.
Yenş teknolojiler ile bu da sorun olmaktan uzaklaşıyor. Ayrıca sigorta açısından 20'li yaşlar daha riskli.Süre bitince mi ehliyet yenilenecek (yeni ehliyetler) bitmeden son ay içinde mi?B sınıfı 19 sene olup, D'den beş sene sonunda bu iznini kaybeden hangi araçları kullanabilecek, hangilerini kullanamayacak yasal olarak?
Bilgiler herkese faydalı olacaktır.Ehliyeti olan ancak kullanım tarihi geçeni ehliyeti yokmuş gibi değerlendirmek doğru olmaz, aynı şey değiller. Mesela ehliyet son kullanma tarihinden 1 gün önce araç kullanabilen birisi, ilgili tarihten 1 gün sonra araç kullanmayı muhtemelen unutmayacaktır.Asıl yapılması gereken, trafik bilgisinin belli periyotlarla ölçülmesidir. Sadece sağlık kontrolü çok rasyonel ve efektif değil.
Burada devlet mantığını iyi değerlendirmek gerekir. Devlet sürücülerin 5 veya 10 yılda bir sağlık kontrolünden geçirilmesini ve sürüş bilgilerini tazelemesini mi istiyor, yoksa 5 yılda bir bu işlemden devlet kasasına gelir gelmesini mi? Bence ikinci şık ön planda. Bu nedenle süresi geçenlere ceza kesmek devlet için daha mantıklı görünüyor. Ya değilse tüm bilgilerin olduğu devlet süre bitim öncesi bilgilendirme mesajı göndermesi çok basit bir işlem.
Bizlerin doğru yaklaşımı, devletimizi ve karar alıcıları doğru yönlendirmek için. Özel şöför, makam aracı vb kullanım ile bazı detaylar gözden kaçabilir bence Erhan Bey. Doğru noktalara vurgu şart. Burada bunu da yapmaya çalışıyoruz diye düşünüyorum.Örneğin dikkatimi çekiyor, popüler hale gelen bisiklet yolları. Oysa durumları çok kötü bu yolların. Yani kurumlar bunları yapıyor ancak bunun başka yönleri ihmal ediliyor gibi.Ehliyette trafik bilgisi, alınan puana göre belli aralıklar ile değerlendirilmeli. Kim neyi ne kadar biliyor, ne kadarını unuttu ortaya konmalı. Bunlar için teferruata da gerek yok, pratik bir şekilde bu değerlendirmeler yapılabilir.
Yazdıklarınız kültür seviyesi yüksekte konumlanmış ülkeler için doğru. Olması gereken bu. Ancak bizde okul diplomaları bile sadece o belgeye sahip olunması için veriliyor. Bugün üniversitelerde mezun olan gençlerin çoğu okuduğu bölümle ilgili teorik bilginin yüzde 10'una bile sahip değil ki pratik bilgiyi saymıyorum bile. Ehliyet konusunda iddialıyım ki, bugün ben dahil ehliyeti olanları herhangi bir ön çalışma yapmadan yeniden sınava alsınlar yüzde 70'i ehliyeti alacak yeterli bilgiye sahip olmadığı görülebilir. Bırakın eski ehliyet sahiplerini 3 yıllık ehliyeti olanların bile yüzde 60'ı trafik levhaları ile ilgili soruları cevaplayamaz. Maalesef ki her yerde olduğu gibi trafik eğitimimiz de göstermelik. Her konuda olduğu gibi. Bunun da ön şartı düzgün bir eğitim ve öğretim sisteminin olması ve bu sistemin iktidarlar tarafından kurcalanmaması ile düzelebilir. Bir taksici ile diyalogumu anlatayım. Yaya geçidinde bir kadın karşıdan karşıya geçmeye çalışırken içinde bulunduğum taksici kadına yol vermedi, üstüne birde kadına kızdı. Bende "yol vermen gerekirdi. Yaya geçidine inmiş bir yaya varsa durup yol vermelisin" dedim. Vay " kokanalar kırıta kırıta karşıya geçecekler diye ben yol verip bekleyecek miyim, yol araçların, araç yoksa o zaman geçebilir" diye bir sürü laf söyledi. Bu adama ben ne diyebilirim daha. Yaya geçidinde yayaya yol verme işi epey bir süre daha istediğiniz cezayı kesin gene de oturmaz. Bisiklet yolları ile ilgili tamamen size katılıyorum. Birkaç iyi düzenlenmiş yer harici kaldırımdan bozma betonları maviye boyama ile bisiklet yolları yaparak göstermelik yerler yapıyorlar. Yeni yerleşim yerlerinde bile zamanında planlaması yapılmadığı için yollardan şerit eksilterek düzenleme yapıyorlar. Ülkemizde azda olsa bisiklete binme kültürü var ve yavaş yavaş çoğalıyor, ancak arabaya binenler birden kendilerinin ya da yakınlarının da yaya veya bisikletli olduğunu unutup araç içerisinde canavara dönüşüyorlar. İş gene dönüyor dolaşıyor eğitime çıkıyor.