Gönderen Konu: Kışın yakıt tüketimi ne kadar artar  (Okunma sayısı 23049 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 2007 corolla 1.6 class
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
Kışın yakıt tüketimi ne kadar artar
« : Ocak 08, 2009, 22:30:46 »
Arkadaşlar yaza göre kışın yakıt tüketiminin  benzinli,  dizel,  lpg de ne kadar artış gösterdiğini ölçen hesaplayan yada farkı hisseden arkadaşlarımız varsa araçların marka modelini ,yakıt artışlarını lt veya tl olarak belirterek  paylaşırlarsa sevinirim,
ben aracımı alalı 2 ay oldu (2007 corolla 1.6 class düz vites) ve yakıtını yeni ölçtüm, kış olması sebebiyle olsa gerek  bana biraz fazla geldi (şehir içi 100 km de 10,86 lt)

Toyota Club Türkiye

Kışın yakıt tüketimi ne kadar artar
« : Ocak 08, 2009, 22:30:46 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • DEPREMDE ŞEHİT OLAN MESLEKTAŞLARIMA AÐLIYORUM...
  • Kan Grubu: A+
  • 13 kere teşekkür etti
  • 15 kere teşekkür edildi
Ynt: Kışın yakıt tüketimi ne kadar artar
« Yanıtla #1 : Ocak 08, 2009, 23:33:42 »
Valla benim de şehiriçi 8.8 lt yi gördüğüm bile oldu Celal Bey. Yani inşallah kış şartlarındandır diyeceğim ama Aydın'da da şu ana kadar en en fazla -2 dereceyi gördük. Genelde gündüz 10-15 derece, gece 5-10 derece arasında gidip geliyor. Öyle ağır kış şartları yok ama yazın da nasipse 40 derecenin üzerinde en az 1 ay görecek. Bakalım 40 derece iyi gelecek mi cüzdana :)   

Bu arada aracım Corolla D4D
2013 TOYOTA COROLLA D4D ADVANCE MANUEL
İNCİ BEYAZI

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kan Grubu: 0-
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Ocak 09, 2009, 09:56:27 »
Kışın motor sıcaklığına daha geç ulaştığı için yakıt tüketiminin biraz artması doğaldır. Özellikle dizel araçlarda bu durum daha çok hissediliyor, ilk haraketten sonra mümkün olduğunca 2000-2500 deviri geçmeden seyiredilirse daha iyi oluyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • Achtung! Adolf Hakkı ohne Toyota Yaris Twin-Turbo
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: B+
  • 17 kere teşekkür etti
  • 41 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Ocak 09, 2009, 09:58:28 »
Celal Bey, bunun ölçümünü yapmak biraz zor. Yazın benim gibi sürekli klima kullanıyorsanız tüketiminiz normalden 0,3-0,4 lt/100 km fazla oluyor zaten. Kışın ise araba ısınana kadar normalden biraz fazla tüketiyor olabilir. Aracınızı kısa mesafe kullanıyorsanız bunun etkisini mutlaka hissedersiniz. Fakat son olarak çok önemli bir nokta var unutmamanız gereken. Hava soğudukça yoğunluğu arttığı için birim hacimdeki oksijen miktarı artar ve yanma daha verimli gerçekleşir. Soğuk havalarda aracınızın daha performanslı çalıştığını mutlaka gözlemlemişsinizdir.
Folgsamkeit macht frei...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2007 Auris 1.6 Elegant - 5 İleri Mekanik
  • Araç: Auris
  • Kilometre: 131000
  • Model Yılı: '07
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Ocak 10, 2009, 16:15:41 »
Evet, Galip Bey'in dediği gibi kışın motor jikleyi, ısınmak için daha uzun vadede açık tuttuğu için belli bir süre yüksek devirde çalışıyor, aslında kalkışlarda ilk çalışma vakitlerinde gaz vermeden de aracı kalkışlarda hareket ettirebilirsiniz, şahsen arada ben düz yollarda öyle yapıyorum :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #5 : Ocak 14, 2009, 18:09:59 »
Benim aracım şu an inanılmaz yakııyor arkadaşlar.
(2008 corolla elegant 4-4d m/m) yazın şehiriçi ortalaması 6,4 - 6,5 arası iken şu an 7,4 - 7,5 e yükseldi yaklaşık 1-1,5 aydır böyle yakıyor kışın dizel motorlar bu kadar artarmı acaba bu konuda bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • aile için efsane
« Yanıtla #6 : Ocak 14, 2009, 22:44:24 »
Yakıt tüketiminin artması her 1*C için yaklaşık%1 dir.
 Kış aylarında motorumuzun kontrol sistemi gücü sabit tutmak için bol oksijene karşılık bol yakıtla ideal egsoz emisyonunu sabit tutmaya çalışır.
(Çalıştığım iş yerinde gemi motorlarıyla uğraşıyorum. Bu yakıt sarfiyat durumu bizim makinalarda yanma havası giriş sıcaklığı ayarlanarak azaltılmaya çalışılıyor.)
Az yakmak için yaz aylarını bekliyorum. :)
EFSANELER HİÇBİR ZAMAN ÖLMEZ...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 120 bg 290 Nm D-4D
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Ocak 17, 2009, 10:15:15 »
ortalama vermek zor ama şöyle söyliyim motor soğukken havada 5 derece civarındayken 80 le felan gidince yol bilgisayarı 5,5-6 lt gösteriyor. motor ısınıncada 4.3 felan düşüyor. burdan oranlama yapabilirsiniz. Hatta yapalım :) 5,5/4,3=1,27 yani % 27 fark ediyor( en az ) Aracım D4D HB corolla

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • TOYOTA SEVER,ESKİ TOYOTA SAHİBİ.
  • Araç: Başka Marka
  • Kilometre: 54000
  • Model Yılı: '10
  • 19 kere teşekkür etti
  • 52 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Ocak 17, 2009, 11:27:36 »
benim aracım yazın ortalama şehir içi 5,4 yakarken,  şuan 6,2-6,3 yakıyor. yazın sabahları ilk çalıştırmada, 15 sn ile 30 sn arası bekliyordum şu an 3 dakika ile 4 dakika arası bir zaman bekliyorum. (-10 derece)  yazın ki yakıta göre 0,8-1 lt kadar fazla yakmasının en büyük sebebi bu olsa gerek. tamamen motorun soğuk olması ve ısınmasının uzun süre almasıyla ilgili bir olay. yinede çok yaktığını düşünüyorsanız hava filtrenizi değiştirmenizi öneririm, özellikle dizel araçlar için. servis 40000 km veriyor ömrü için ama türkiye yol şartlarında bence çok zor. her 5000 de bir hava ile temizleteceğim. 20000 km de değiştirmeyi düşünüyorum. 35 ytl lik bir filtre için aracımı riske atmak yada fazla yakıt yakmak istemem. selamlar
2021 Corolla HYBRID Dream (AKTİF)
2013 Hyundai İ30 1,6 GDİ ELİTE (AKTİF)
1991 Mazda 323 HB AT. (AKTİF)
2010 MERCEDES C180 KOMPRESSOR (satıldı)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • aile için efsane
« Yanıtla #9 : Ocak 25, 2009, 20:50:32 »
Aracımız turbo ve intercooler soğutmalı olursa uzun yolda yaz kış araç aynı yakar... Bu sistemlerde yanma havası yaz kış aynı sıcaklıkta tutulmaya çalışılır. Motor ısınıncaya kadar araç fazla yakar sonra ekoomkleşir...
Turbo dizel bir araç tam benlik az yakar çok kaçar...
EFSANELER HİÇBİR ZAMAN ÖLMEZ...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
« Yanıtla #10 : Ocak 25, 2009, 23:41:26 »
yaz kış farkı aynı kullanım tarzıyla ortalama kışın 1 lt/100km daha fazla yakarsınız. normaldir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
« Yanıtla #11 : Mart 09, 2009, 11:04:23 »
bende aracı yeni aldım corolla d4d 178 km de erzurumda yaşıyorum benim şehir içi yakıt 8 lerde dolasıyor. çok fazla çokkk.!!!
mükemmeliyetçilik...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #12 : Mart 12, 2009, 01:08:18 »
auris d4 7000 de 100 km de 6.7 şehir içi şehir dışı 100 kmde 5.2 litre

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 120 bg 290 Nm D-4D
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Mart 12, 2009, 01:26:41 »
bu tarz bi konuya yazmıştım gene yaziyim :)

motor ısınana kadar herkoşul aynı kalmak şartıyla hava "soguk" ise o surede yakacagınız yakıt normal koşullara gore en az %30 daha artar sureklı kısa mesafe dusuk hızlarda kullanıyorsanız bu tuketım gene %30 artmış bi vaziyette devam eder ama motor ısındıgında tuketımınızı normale duser burdaki kilit nokta motoru cabuk ısıtmak ama bu elinizde olan bişey değil cunku hava soguk. hatta sunu soyliyim soyle 70 80 yapmadan ve o hızda en az 2-3 km gitmeden motor ısısının olması gereken tam ortadaki yerıne gelmeden 8 10 km lik rutin ev -iş iş ev güzergahımı bitirdiğimi bilirim. Artık ne kadar yaktığımı siz tahmin edin :)