Gönderen Konu: Maf sensörü nü balata spreyi ile temizlemeyin  (Okunma sayısı 23327 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Toyotam var havam var
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 51000
  • Model Yılı: '11
  • 31 kere teşekkür etti
  • 40 kere teşekkür edildi
Maf sensörü nü balata spreyi ile temizlemeyin
« : Aralık 29, 2015, 21:20:23 »
MAP sensörlerinin çalıştığı motora göre kompleks ve basit olan tipleri var, sizinki çok basit bir tipteki olabilir. Herşeyden öte sizinkine birşey olmaması başkasınınkine olmayacak anlamına gelmiyor.
Google da İngilizce olarak arama yaptırın, yurt dışı forumlarda, yorumların dediğimi doğruladığını göreceksiniz. Hatta balata spreyinin içinde hangi kimyasalların olduğu ve neden MAF sensörünü temizlemek için kullanılamayacağı çok detaylı olarak açıklanıyor.
Daha öncede yazdığım gibi yurt dışında MAF sensörü yani hava akışmetre temizliği için özel spreyler var onların kullanılması gerekir. O malzemenin bulunamaması durumunda da yukarıda yazdığım işlem yapılabilir.

Kısa ve öz, siz kendi aracınızınkini ister balata spreyiyle temizleyin isterseniz kezzapla temizleyin o sizin bileceğiniz iş.

! No longer available

! No longer available 

Kopyala yapıştır yaptım başka forumdan

Toyota Club Türkiye

Maf sensörü nü balata spreyi ile temizlemeyin
« : Aralık 29, 2015, 21:20:23 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 2 teker ruhu, 4 teker bedeni taşır.
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 12000
  • Model Yılı: '18
  • 29 kere teşekkür etti
  • 13 kere teşekkür edildi
Ynt: Maç sensörü nü balata spreyi ile temizlemeyin
« Yanıtla #1 : Aralık 30, 2015, 01:45:45 »
Maç sensoru başlığı yanlış olmuş, map sensoru de temizlik istemiyor.
Maf sensörünü de yağsız kontak sprey ile temizlemek sağlıklıdır.
(Map ile maf farklı şeyler)
2005 Corolla Terra Sedan M/T 170000 km
2015 Corolla 1.6 Advance M/T 70000 km
2018 Corolla 1.6 Life M/T :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kilometre: 29000
  • Model Yılı: '12
  • 16 kere teşekkür etti
  • 259 kere teşekkür edildi
Ynt: Maf sensörü nü balata spreyi ile temizlemeyin
« Yanıtla #2 : Aralık 30, 2015, 12:32:01 »
Maf sensoru için crc air sensor cleaner var sırf bu iş için üretilmiş urun. Fiyatı 30 tl Ankara ivedikte tek firma satıyor ayrıca internet siteleri var kargo yapıyorlar.

Mesaj Birleştirildi: Aralık 30, 2015, 13:17:39
Pardon şaşmaz organize sanayii olacak
2012 Mazda 3 1.6D (2016-....)
2006 Suzuki Grand Vitara (2015-2016)
2011 1.33 Auris (2014-2015)
1997 Renault Broadway (2008-2009)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 118000
  • Model Yılı: '10
  • 261 kere teşekkür etti
  • 168 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Aralık 30, 2015, 13:11:17 »
Bu parça çokda kurcalanmamalı.
2010 1,6 corolla
2002 1,6-vvt-i Corolla
2001 1,4 astra-f

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Toyotam var havam var
  • 31 kere teşekkür etti
Ynt: Maç sensörü nü balata spreyi ile temizlemeyin
« Yanıtla #4 : Aralık 30, 2015, 20:44:47 »
Maç sensoru başlığı yanlış olmuş, map sensoru de temizlik istemiyor.
Maf sensörünü de yağsız kontak sprey ile temizlemek sağlıklıdır.
(Map ile maf farklı şeyler)
evet başlık yanlış oldu harf hatasi valla temizleyen temizliyor mrk ettim bende bi bakıcam crc sensör temizleyici cok övüyor lar

Mesaj Birleştirildi: Aralık 30, 2015, 20:48:38
Maf sensoru için crc air sensor cleaner var sırf bu iş için üretilmiş urun. Fiyatı 30 tl Ankara ivedikte tek firma satıyor ayrıca internet siteleri var kargo yapıyorlar.

Mesaj Birleştirildi: Aralık 30, 2015, 13:17:39
Pardon şaşmaz organize sanayii olacak
nurplastik diye bi firma var orda buldum

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Honda CRV 1.5 Turbo Executive-Life Style
  • Araç: ---
  • Kilometre: 66000
  • Model Yılı: '20
  • 2025 kere teşekkür etti
  • 2549 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Aralık 30, 2015, 22:42:38 »
Konuyu takip ediyorum, yabancı videolarda şunlarla şunlarla falan temizlemeyin diyorlar, iyi yapıyorlar, öyle her ürün ile temizlenmez ama.!

Ne videolarda nede başka kimse neden Balata Spreyi ile temizlenmemesi gerektiğini açıklamıyor.!

O nedenle bu konuya bulaşmak istiyorum, çünkü yeri geldikçe herkese balata spreyi ile yada bulamazsanız contact sprey ile temizlik yapabilirsiniz deyip duruyorum.

Şimdi, Balata spreyi ile Contact spreyi arasında içindeki katkı farkı şudur.

Balata spreyi, içindeki daha güçlü temizleyici katkı ile elektronik kartlar üzerindeki bazı dışı plastik kaplı yada silikon elektronik devrelere zarar verebilir yani eritebilir. O nedenle elektronik kart temizliğinde kesinlikle Contact Cleaner kullanılmalıdır.

Fakat Balata Spreyi metale yada çok sert plastiğe yani,

1- MAF sensörü içindeki açık tellere yada ucu çok sert plastikle kaplı (derece) sensöre zarar vermez,
2- Maf sensörü (elektronik kartların tersine) konum itibari ile toz, ısı faktörlerine açık şekilde çalışan bir parça olduğundan, şeklini veren plastik çok dayanıklıdır ve Balata spreyi bu plastiğe zarar verememektedir.

Satıcı dükkanda her iki ürünü yan yana bulursanız, MAF temizliğinde kullanabileceğiniz Contact Cleaner alınız ama Sanayide parçacılarda genelde Kaliper temizleyici yani Fren Balata temizleyici bulunur. Ben kendi evimde genelde Kaliper (fren balata) temizleyici bulunduruyorum çünkü hem araçta hemde bir çok yerde kullanabiliyorum. Sonuçta elektronik kart temizliği yapmıyorum. 
Lastikler: Michelin Latitude Cross M+S (dört mevsim)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 16 kere teşekkür etti
« Yanıtla #6 : Aralık 31, 2015, 00:56:26 »
Tekin abi benim forumlardan okuduğum kadarıyla balata spreyi çok güçlü bir temizleyici olduğu için hava akımını olçen ufak telleri aşındırıp zamanla kalınlığını azaltıp zarar vereceğini iddia ediyorlar, ne kadar doğrudur bilmem ama ben en son crc sprey ile temizledim üstündeki birikmiş kurumu sokup attı. Yani işe yarıyor ama balata spreyi zarar veriyor mu pek bir yorum yapamayacağım. Sadece zarar verdiğini söylüyorlar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: C-HR
  • Kilometre: 42000
  • 284 kere teşekkür etti
  • 309 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Aralık 31, 2015, 11:24:29 »
Giysinize yada ayakkabınıza sıçrayan kirli motor yağını bile balata spreyi ile temizleyebilirsiniz. Bunlara zarar vermeyen spreyin sensöre zarar verebileceğini düşünmüyorum. Yeterki uygun mesafeden uygulansın. Bu sprey çok uçucudur, kirleri söker, akmasını sağlar, 3-4 saniye sonra uçar gider.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #8 : Aralık 31, 2015, 12:21:14 »
Tekin abi benim forumlardan okuduğum kadarıyla balata spreyi çok güçlü bir temizleyici olduğu için hava akımını olçen ufak telleri aşındırıp zamanla kalınlığını azaltıp zarar vereceğini iddia ediyorlar, ne kadar doğrudur bilmem ama ben en son crc sprey ile temizledim üstündeki birikmiş kurumu sokup attı. Yani işe yarıyor ama balata spreyi zarar veriyor mu pek bir yorum yapamayacağım. Sadece zarar verdiğini söylüyorlar.

Şimdiki aracımın, önceki aracımın sensörlerini hep balata spreyi ile temizledim, hemen hemen tüm markaların yetkili servislerinde de genelde böyle yapılıyor, zarar veriyorsada ölçümünü yapıp yayınlayanı olmadı, söylenenler sadece iddia şeklinde sanırım. Bildiğim kadarıyla Motor üreticilerinden de böyle bir uyarı yok. Balata spreyi ile temizlik sonrası bozulmuş, teli kopmuş MAF sensörü resmi bülten kaydıda yok.

Tabii şimdi yine "Siz öyle yapıyorsunuz diye bu doğru demek değildir" diye yorumlar yapılabilir, söyleyebileceğim tek şey "Contact Cleaner spreyleride dükkanlarda satın alınmayı bekliyorlar" olacaktır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 16 kere teşekkür etti
« Yanıtla #9 : Aralık 31, 2015, 14:21:30 »
Şimdiki aracımın, önceki aracımın sensörlerini hep balata spreyi ile temizledim, hemen hemen tüm markaların yetkili servislerinde de genelde böyle yapılıyor, zarar veriyorsada ölçümünü yapıp yayınlayanı olmadı, söylenenler sadece iddia şeklinde sanırım. Bildiğim kadarıyla Motor üreticilerinden de böyle bir uyarı yok. Balata spreyi ile temizlik sonrası bozulmuş, teli kopmuş MAF sensörü resmi bülten kaydıda yok.

Tabii şimdi yine "Siz öyle yapıyorsunuz diye bu doğru demek değildir" diye yorumlar yapılabilir, söyleyebileceğim tek şey "Contact Cleaner spreyleride dükkanlarda satın alınmayı bekliyorlar" olacaktır.

Evet sadece iddia, bir kaç tane yabancı forum sitesinde okumuştum inceltiyor diye ama nasıl belirlemişler incelttiğini bilemiyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 16 kere teşekkür etti
« Yanıtla #10 : Aralık 31, 2015, 14:22:45 »
Giysinize yada ayakkabınıza sıçrayan kirli motor yağını bile balata spreyi ile temizleyebilirsiniz. Bunlara zarar vermeyen spreyin sensöre zarar verebileceğini düşünmüyorum. Yeterki uygun mesafeden uygulansın. Bu sprey çok uçucudur, kirleri söker, akmasını sağlar, 3-4 saniye sonra uçar gider.
Uygun mesafeden kastınız kaç cm?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #11 : Aralık 31, 2015, 14:33:40 »
Evet sadece iddia, bir kaç tane yabancı forum sitesinde okumuştum inceltiyor diye ama nasıl belirlemişler incelttiğini bilemiyorum.

Dediğim gibi bu konuda gerçek test/araştırma yapmış kimse yok.

MAF sensörü içindeki tel elbette yıllar geçtikçe incelecektir, sonuçta o telden bir akım geçiyor ve geçen akım sıcaklığı, hava yoluyla çarpan partiküller teli aşındırıyor ve inceltiyor.

Kopma günü geldiğinde Contact Cleaner bile sıksak kopacaktır.

Sonuçta bunların hepsi temizleyici ürünler ve değdikleri yüzeyleri aşındırmazlarsa zaten temizlik yapamazlar.

Contact Spreyi kullanırsam 1 ay sonra yolda kopacaksa, Kaliper Spreyi ile bugün kopmasını tercih ederim.

Mesaj Birleştirildi: Aralık 31, 2015, 14:35:13

Hangi ürün olursa olsun, çok yakından sıkılan spreyin basıncı tele zarar verebilir anlamında söylenmiştir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: C-HR
  • Kilometre: 42000
  • 284 kere teşekkür etti
  • 309 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #12 : Aralık 31, 2015, 14:46:12 »

Kutu basıncından sensörlerin zarar görmemesi için 10-15 santim mesafeden sıkılabilir. 20 santimden aşağı olmasın diyende vardı temizlemeden önce araştırdığımda. Videolarda da genelde bu mesafelerden sıkmaya dikkat ediyorlardı.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 16 kere teşekkür etti
« Yanıtla #13 : Aralık 31, 2015, 15:38:40 »
Kutu basıncından sensörlerin zarar görmemesi için 10-15 santim mesafeden sıkılabilir. 20 santimden aşağı olmasın diyende vardı temizlemeden önce araştırdığımda. Videolarda da genelde bu mesafelerden sıkmaya dikkat ediyorlardı.
Teşekkürler, ben de açtığımda ısıyı ölçen sensore sıktım diğerlerine sıkmamıştım. Bir dahakine onu da temizleyeceğim

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 16 kere teşekkür etti
« Yanıtla #14 : Ocak 05, 2016, 22:58:48 »
Tekin abi selamlar, balata spreyi alıyım bir köşede dursun diyorum. Kullandığın marka nedir? Bir de yağlı yağsız olanları var diyorlar hangisini almalı?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #15 : Ocak 05, 2016, 23:10:56 »
Tekin abi selamlar, balata spreyi alıyım bir köşede dursun diyorum. Kullandığın marka nedir? Bir de yağlı yağsız olanları var diyorlar hangisini almalı?

Kaliper/Balata veya Contact spreylerinin yağlı olanı olmaz, böyle bir şey yok.

Özellikle kullandığım özel bir marka yok, sürekli değişiyor, onlarca farklı marka var.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Toyotam var havam var
  • 31 kere teşekkür etti
« Yanıtla #16 : Ocak 06, 2016, 16:55:29 »
Rölanti devrinizde oynama,motor arıza ışığının yanması, sürüş esnasında veya rölantide stop etme gibi sorununuz var ise temizleyeceğiniz iki parça maf sensörü ve boğaz kelebeği.

Maf sensörü fiyatı tuzludur,temizlemek yerine temizletebilirsiniz.

MAF sensörü, hava filtresi yuvası ve hava giriş borusu gaz kelebeği gövdesi bağlantısı arasında yer almaktadır.Bu bir hava akış sensörüdür.Havanın akış miktarına göre, yakıt oranı ayarlanır.(gazi.edu.tr)

Maf sensör temizliğinde 'yağsız elektronik kontak sprey' kullanılır.Sıkılan sprey tamamen kurumadan parça yerine takılmaz.Maf sensör içindeki iletkenlere kesinlikle dokunulmaz,fırça,bez sürülmez!!!

Maf sensörünü temizlemeden mafın yanındaki elektrik soketini çıkarıp mafı sökün ve aşağıda kırmızıyla çerçevelenmiş bölümleri spreyleyin,kuruduğundan tam emin olduktan sonra takabilirsiniz.Mafın asıl temizlenmesi gereken,içinde göreceğiniz iki adet saç kalınlığında teldir.Bu dipteki teller dışında parçanın dış tarafında yine kırmızı çerçevede görülen sensörü de temizleyin.

KİRLİ BOĞAZ KELEBEĞİ;

TEMİZ BOĞAZ KELEBEĞİ;

Bir diğer parçamız da boğaz kelebeği,bu kelebekte zamanla yapışkan karbon birikmekte ve kelebeğin hareketini dengesizleştirerek motora giden hava miktarını bozabilmektedir.Bu parça hava filtresi kutusundan motora giden kalın borunun birleştiği metal parçadır.Boruyu motora birleştiği yerden (kelepçesi vardır) sökerek 'karbüratör spreyi' sıkılır.20000-30000 kilometrede bir kez temizlemek iyidir,temizledikten sonra gaz pedalına dokununca farkı hissedersiniz zaten.

Boğaz kelebeği temizliğinden önce yine kelebeğe giden elektrik soketini çıkarın.Soketi çıkarmadan temizleme yapılırsa araç devri 2-3 km boyunca saçmalayabiliyor.Sonra kendine geliyor tabi.(Beyin kendini yeniden programlıyor,başınıza gelirse panik yapmayın)

Her iki işlem için de aküyü sökmeye gerek yok.(Yok ben sağlamcıyım diyorsanız,akünün eksi ucunu sökün.Ya cihazlara giden soketleri sökün ya da akü bağlantısını sökün,birini yapmak yeterli.)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 16 kere teşekkür etti
« Yanıtla #17 : Ocak 06, 2016, 17:07:20 »
Zafer bey bilgiler için teşekkürler, fotolar çıkmamış. Bunun yanında maf sensorunun temizlenmesi gerektiğini gosteren belirtilerin arasına aracın çekişten düşmesi, fazla yakması, durduk yere stop etmesi kısacası nazlanmasını da ekleyebiliriz.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Kilometre: 65000
  • 106 kere teşekkür etti
  • 142 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #18 : Ocak 06, 2016, 17:54:33 »
Macera aramaya gerek yok 20 30 liraya carrefour bauhaus gibi yerlerde yağsız elektronik devre temizleme spreyleri var. Crc markası. Alın 1 tane senelerce kullanırsınız...

Kullandığım ürün şu. Corollada kullanmıştım gayet güzel temizliyor.

http://www.hepsiburada.com/crc-kontak-temizleyici-300-ml-pm-otdg15111

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Toyotam var havam var
  • 31 kere teşekkür etti
« Yanıtla #19 : Ocak 15, 2016, 17:10:54 »
Macera aramaya gerek yok 20 30 liraya carrefour bauhaus gibi yerlerde yağsız elektronik devre temizleme spreyleri var. Crc markası. Alın 1 tane senelerce kullanırsınız...

Kullandığım ürün şu. Corollada kullanmıştım gayet güzel temizliyor. Crc nin maf için üretilen daha iyi olmazmı içindeki kimyasalı bilmiyorum

http://www.hepsiburada.com/crc-kontak-temizleyici-300-ml-pm-otdg15111

Mesaj Birleştirildi: Ocak 15, 2016, 17:12:28
Zafer bey bilgiler için teşekkürler, fotolar çıkmamış. Bunun yanında maf sensorunun temizlenmesi gerektiğini gosteren belirtilerin arasına aracın çekişten düşmesi, fazla yakması, durduk yere stop etmesi kısacası nazlanmasını da ekleyebiliriz.
evet