Gönderen Konu: subap yanmışmıdır ayar kurtarır mı ?  (Okunma sayısı 7363 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Yaris
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 200000
  • Model Yılı: '10
  • 35 kere teşekkür etti
  • 6 kere teşekkür edildi
subap yanmışmıdır ayar kurtarır mı ?
« : Aralık 29, 2015, 15:49:14 »
s.a bugün aracımın subaplar açıldı subaplar çok sıkışmış usta subapın arasına bi metal soktu 30milimlik ggirmedi sonra 0.5 milimliğini soktu girmedi çok sıkmış subaplar ayar yaparız ama subaplar yanmış mı yanmamış mı açmayınca belli olmaz dedi sizce ayarmı yaptırıyım yoksa değiştirsinmi ? subaplar yanmış olabilme imkanı nedir ?

Toyota Club Türkiye

subap yanmışmıdır ayar kurtarır mı ?
« : Aralık 29, 2015, 15:49:14 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • <<<Toyotasını Bırakan Genç>>>
    • Facebook
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 48048
  • Model Yılı: '06
  • 940 kere teşekkür etti
  • 930 kere teşekkür edildi
Ynt: subap yanmışmıdır ayar kurtarır mı ?
« Yanıtla #1 : Aralık 29, 2015, 15:51:09 »
Biraz detayli bilgi veriniz. Arac kac kmde. Kac km lpg ile kullanildi. Subaplari neden actirdiniz. Sikayetiniz neydi
Geç kaldı desinler, geçmiş olsun demesinler...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Sheer Driving Pleasure
  • Araç: Avensis
  • Kilometre: 135000
  • Model Yılı: '07
  • 2229 kere teşekkür etti
  • 3428 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Aralık 29, 2015, 17:14:32 »
Subap ayari yapınca kompresyon testi ile yanıp yanmadigi belli olur.
Ustada sallamasın.
Avensis 1.8 A/T 2007 LPG (Tomasetto)
AP900 Cruise control
www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=50407.new#new

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 118000
  • 261 kere teşekkür etti
  • 168 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Aralık 29, 2015, 18:41:06 »
s.a bugün aracımın subaplar açıldı subaplar çok sıkışmış usta subapın arasına bi metal soktu 30milimlik ggirmedi sonra 0.5 milimliğini soktu girmedi çok sıkmış subaplar ayar yaparız ama subaplar yanmış mı yanmamış mı açmayınca belli olmaz dedi sizce ayarmı yaptırıyım yoksa değiştirsinmi ? subaplar yanmış olabilme imkanı nedir ?

Kompresyon şart.Ben yetkili serviste yaptırdım.Subap + segman kaçağı var mı yok mu ortaya çıkıyor Burak.İnce aletleri motor soğukken kullanmaları daha

sağlıklı sonuçlar veriyor.
2010 1,6 corolla
2002 1,6-vvt-i Corolla
2001 1,4 astra-f

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 35 kere teşekkür etti
  • 6 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Aralık 29, 2015, 18:57:11 »
sabah motor sogukken calismiyordu ve ayrica arac 220 binde ayar yapilir dedi ama subaplar yaniksa o fincan denen malzeme de degisir masrafin cogalir dedi o testi nasil yaptircam

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Model Yılı: '11
  • 74 kere teşekkür etti
  • 772 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Aralık 29, 2015, 19:46:52 »
benim arabamdada calisirken sanki birşey araci sıkıyor gibi.Onceden daha rahatti calismasi.Arrac 100 binde.devir saatinde en ufak oynama titreme birşey yok.bu subap ayarini nasil ölçüyorlar.Üst kapak mi sökülüyor. nasil ölçüyorlar.Bizim usta ugrasmamak icin ölçülmez diyor.
2011 d4d Corolla

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 110000
  • Model Yılı: '13
  • 151 kere teşekkür etti
  • 92 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Aralık 29, 2015, 19:54:59 »
aracın kılavuzunda subapların ayar/kontrol ölçüleri yazar. sıcakken zatens klarens normal ölçüsünden az olur fler çakısı/sentil ne derseniz girmez zaten, hatırladığım kadarıyla soğuk motor 50°c kabul edilir öyle yapılır. egzos ve emmenin ölçüleri farklı olabilir yine kitaptan bakıcaksın. bazı ustalar kafasından standart belirleyip ölçü alıyor. birde subapların yanması içinde az açık kalması yada sitlerde aşınma olup gaz kaçağı olması lazım. tabi gözle görmedende anlamak zor. ahmet abinin dediği gibi kompresyon basıncını öğrenmek lazım. subap yakmakta kolay değil ama lpg varsa bişey diyemem.

birde yani nesil motorlarda artık subap ayarlamasını kendi yapıyor yani ustaya kalan iş yok. elektronik,elektro-hidrolik,hidrolik oluyorlar.
AURIS 1.4D-4D PREMIUM M/M

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 35 kere teşekkür etti
  • 6 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Aralık 29, 2015, 20:11:06 »
aracımda lpg var usta ayar ile düzelebilir de diyor ne yapacağımı şaşırdım şahsen o fincan denen mekanizmanın arasında hiç boşluk yok

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 151 kere teşekkür etti
« Yanıtla #8 : Aralık 29, 2015, 20:39:48 »
aracımda lpg var usta ayar ile düzelebilir de diyor ne yapacağımı şaşırdım şahsen o fincan denen mekanizmanın arasında hiç boşluk yok

kardeşim lpg konusunda daha bilgili arkadaşlarda var burda eminim cevap yazarlar. sıcakkenmi baktı usta motorun soğumasını bekledimi? bildiğimi yazayım yanlışsamda düzeltirler zaten.
şimdi lpg doğası gereği gaz olduğu için subap mekanizmasını kuru çalıştıracaktır. subap oturma yüzeyleri alaşımdan oluşur ama yeni teknoloji üretimler nasıl bilmiyorum. alüminyüm molibden titanyum krom vs.
normalde yüzeyler aç kapa sırasında hafif dokunurlar ve aynı anda da subap dairesel hareket eder döner. buda sitlerde eşit aşınma olmasını sağlar. normaldir. ama lpgde kuru çalışacaklarından aşınma daha fazla olur. yüzey aşındığı için subap daha fazla geriye yani yukarı çıkar ve boşluk azalır. ayar gerekir. bunu önlemek için benim bildiğim bazı markalarda da subap yağlama için ek donanım var. landirenzo, gfi markasıda bu konuda iyi diye biliyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kilometre: 29000
  • Model Yılı: '12
  • 16 kere teşekkür etti
  • 259 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Aralık 29, 2015, 20:46:41 »
Subap ayarlarının bozuk olup olmadığı aracın çekişten düşmesiyle, fazla yakmasıyla ve motordan metal metale surter gibi garip bir ses gelmesiyle anlaşılıyor benim bildiğim. Bunlar varsa ayar gerekiyor. Madem usta kontrol edecek kadar açtı neden ayar yapmadı? Zaten sırf o kısma ulaşmak için baya birşey sokulmesi gerekiyor deyip ayar bozuk olmasa da 100 tl işçilik alırız diyorlar.
2012 Mazda 3 1.6D (2016-....)
2006 Suzuki Grand Vitara (2015-2016)
2011 1.33 Auris (2014-2015)
1997 Renault Broadway (2008-2009)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 16 kere teşekkür etti
« Yanıtla #10 : Aralık 29, 2015, 20:49:24 »
Bu arada yağlama sistemini sadece lpg yi satan yerler oneriyor nedense, ben taktırmadan önce baya bir ustaya sordum Ankara ivedik organize sanayiinde hepsi de abi kurum yapmaktan başka bir işe yaramıyor diyorlar. Subaplar deforme olursa çelik olanlarla değiştiririz sorun biter, değiştirilecek duzeye gelene kadar da sen 80 bin km yapıp kat kat parasını çıkartırsın dediler bana.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 151 kere teşekkür etti
« Yanıtla #11 : Aralık 29, 2015, 20:52:58 »
kompresyon kaçağı olur genelde performans düşer. ilk soğukken çalıştığında da yine lpg selenoidlerine benzer şıkır tıkır sesler gelir daha kötü durumda lakalaka yada takalatukala sesleri  :lol: ama ısınınca azalır yada kaybolur,sarsıntı yapar. egzos manifoldu normalden fazla ısınır diye hatırlıyorum. özellikle valf yaktıysa kızarabilir sigaranı dokandırıp yakarsın yani  :D

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 261 kere teşekkür etti
« Yanıtla #12 : Aralık 29, 2015, 21:10:32 »
benim arabamdada calisirken sanki birşey araci sıkıyor gibi.Onceden daha rahatti calismasi.Arrac 100 binde.devir saatinde en ufak oynama titreme birşey yok.bu subap ayarini nasil ölçüyorlar.Üst kapak mi sökülüyor. nasil ölçüyorlar.Bizim usta ugrasmamak icin ölçülmez diyor.

Külbütör kapağı sökülüyor ve eksantrik ile fincan arasına aşağıdaki resimdeki aletler sokulmaya çalışılıyor,değerlere göre hareket ediliyor.Kompresyon

yaptırmadan da değişime gidilmesi çok mantıklı durmuyor.

Mesaj Birleştirildi: Aralık 29, 2015, 21:13:43
sabah motor sogukken calismiyordu ve ayrica arac 220 binde ayar yapilir dedi ama subaplar yaniksa o fincan denen malzeme de degisir masrafin cogalir dedi o testi nasil yaptircam

Servise git kompresyon testi yaptıracam de onlar yapacaklar,arıza tespiti olduğu için para almayabilirler.
2010 1,6 corolla
2002 1,6-vvt-i Corolla
2001 1,4 astra-f

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 35 kere teşekkür etti
  • 6 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Aralık 29, 2015, 23:22:49 »
iste usta bu aleti soktu..
kapak acildi fakat ben ayar yap demedim ayar ile olmazsa subap yaniksa ona verdigim para boşa gidecek arkadaşım bn ne yaparımda az maaliyetli olur kâr ederim diye yardım istiyorum amacım sadece bu

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: -
  • 32 kere teşekkür etti
  • 201 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #14 : Aralık 29, 2015, 23:59:53 »
kapak acildi fakat ben ayar yap demedim ayar ile olmazsa subap yaniksa ona verdigim para boşa gidecek arkadaşım bn ne yaparımda az maaliyetli olur kâr ederim diye yardım istiyorum amacım sadece bu

Aletin ismi Sentil.

Bu her  parçanın kalınlığı vardır ve üzerinde kalınlık miktarı Türkiye'de mm cinsinden yazar. Her motorunda sıcak ve soğuk olmak üzere supap  boşluğu vardır.Eğer ayar yapılacaksa motorun kataloğundan sıcak veya soğuk değerleri öğrenip ,o kalınlık seçilir ve supap kafası ile artık ona baskı uygulayan ne varsa arasına sokularak tatlı bir sürtünme sağlayacak derecede ayar yapılır.

Aslında keşke ayar yaptırsaydınız. kaç lira ücret istendiğini bilmiyorum ama atla deve olmaması lazım istenen paranın.Eğer ayar netice vermez ise o zaman supaplara baktırırdınız. Ayrıca kompresyon testini yaptırmak için illa supapların yanık olmasını beklemeyin.Ayarı ve testi yaptırın böylece motorun durumunu  (ayar kurtarsa bile) sağlıklı olarak görme şansınız olur.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 35 kere teşekkür etti
  • 6 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #15 : Aralık 30, 2015, 00:07:48 »
Aletin ismi Sentil.

Bu her  parçanın kalınlığı vardır ve üzerinde kalınlık miktarı Türkiye'de mm cinsinden yazar. Her motorunda sıcak ve soğuk olmak üzere supap  boşluğu vardır.Eğer ayar yapılacaksa motorun kataloğundan sıcak veya soğuk değerleri öğrenip ,o kalınlık seçilir ve supap kafası ile artık ona baskı uygulayan ne varsa arasına sokularak tatlı bir sürtünme sağlayacak derecede ayar yapılır.

Aslında keşke ayar yaptırsaydınız. kaç lira ücret istendiğini bilmiyorum ama atla deve olmaması lazım istenen paranın.Eğer ayar netice vermez ise o zaman supaplara baktırırdınız. Ayrıca kompresyon testini yaptırmak için illa supapların yanık olmasını beklemeyin.Ayarı ve testi yaptırın böylece motorun durumunu  (ayar kurtarsa bile) sağlıklı olarak görme şansınız olur.

hamza abi daha subap değisikliği yaptırmadım usta vereceğim cevabı bekliyor bu sentil denilen malzeme o fincanın arasına hiç girmiyor aracım az yakıyor çekişide iyi fakat sıcak havalarda rolanti dalgalanması yapıyor arac seyir halinde vitesi boşa atınca oluyor kışın o sorun olmuyo acaba subap yanık mı değilmi

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: -
  • 32 kere teşekkür etti
  • 201 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #16 : Aralık 30, 2015, 00:19:17 »
hamza abi daha subap değisikliği yaptırmadım usta vereceğim cevabı bekliyor bu sentil denilen malzeme o fincanın arasına hiç girmiyor aracım az yakıyor çekişide iyi fakat sıcak havalarda rolanti dalgalanması yapıyor arac seyir halinde vitesi boşa atınca oluyor kışın o sorun olmuyo acaba subap yanık mı değilmi

Subapların yanıp yanmadığını görmeden söylemek mümkün değil.Test yaptırman gerekecek yada Silindir kapağı sökülecek.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 16 kere teşekkür etti
« Yanıtla #17 : Aralık 30, 2015, 00:28:48 »
Biz de en ekonomik nasıl olur onun için yazıyoruz yanlış anlaşılmasın. Benim demek istediğim bu aletle olçumu yapıp subap ayarlarının sıkıntılı olup olmadığına bakmak için bile para istiyor ustalar. Açtırmışken madem yaptırın diye söyledim. Ustanız bakmaya para almadıysa helal olsun.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 261 kere teşekkür etti
« Yanıtla #18 : Aralık 30, 2015, 08:33:44 »
Şamlıoğlu' nda kompresyon testi için ön görüşme yap anlaşma-anlaşmama sana kalmış Burak kardeşim.Subap kaçağı var mı yok mu ortaya çıkar.
2010 1,6 corolla
2002 1,6-vvt-i Corolla
2001 1,4 astra-f

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
    • atilla abinin araba ve toyota dostları
  • Araç: Rav 4
  • Kilometre: 247500
  • Model Yılı: '98
  • 580 kere teşekkür etti
  • 958 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #19 : Aralık 30, 2015, 11:05:53 »
Burak önce kompresyon testi yaptır sübaplar yanıksa hemen belli olur.
1998 TOYOTA RAV4 2.0 manuel ,http://www.toyotadostlari.com/