Gönderen Konu: Uzun Süre Kullanmayacağımız Aracımızı Dış Etkenlerden Nasıl Koruyabiliriz  (Okunma sayısı 2558 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 25000
  • Model Yılı: '16
  • 265 kere teşekkür etti
  • 41 kere teşekkür edildi
Evet sevgili Toyotaseverler. Kış mevsiminin gelmesiyle kar, tipi, kış lastiğimizin olmaması gibi sebeplerle yeri geldiğinde araçlarımızı trafiğe çıkarmamakta, hava şartlarına göre yeri geldiğinde 1 hafta 10 gün,  kimimiz 1 ay hatta belki kışın sert geçtiği 2 ay aracımızı kullanmayan arkadaşlarımızın olduğunu düşünüyorum. Böyle durumda aracımızı park ettiğimizde ve uzun süre kullanmayacaksak ne gibi önlemler almalıyız? Hangi ürünleri kullanabiliriz nasıl tedbirler alabiliriz ve bu uzun süre kullanmamamız ne gibi sıkıntılara sebebiyet verir, çözümleri nelerdir? En ufacık bir bilginin bile çok değerli olduğunu hatırlatır, katkılarınızdan dolayı şimdiden teşekkür ederim :)

Mesaj Birleştirildi: Aralık 03, 2015, 20:21:13
İlk paylaşımda bulunarak başlıkta siftahımızı açıyorum. EK'te resmini göreceğiniz ürünün faydalı olacağını düşünmekteyim. Aracın ön camını kapatarak buz, kar vb. etkenlerden korumaktadır. Böylece ani bir durumda aracımızı kullanmak istersek, brandayı kaldırdığımızda ön camda buzlanma, kar vb. olmayacaktır.[attach=1]
Toyota Auris 2010 1.6 A/T Comfort Extra (2014-2019)
Toyota Auris 2016 1.6 MDS Active (2019-)

Toyota Club Türkiye

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 29000
  • Model Yılı: '12
  • 16 kere teşekkür etti
  • 259 kere teşekkür edildi
Branda ile araç örtülmüyorsa sileceklerin camdan ayrılması gerekiyor. Bez parçasıyla sarılabilir mesela. Bunun dışında ara ara da olsa araç çalıştırılıp normal sıcaklığına ulaşınca kontağı kapatmak iyi olur kanımca.
2012 Mazda 3 1.6D (2016-....)
2006 Suzuki Grand Vitara (2015-2016)
2011 1.33 Auris (2014-2015)
1997 Renault Broadway (2008-2009)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 265 kere teşekkür etti
Branda ile araç örtülmüyorsa sileceklerin camdan ayrılması gerekiyor. Bez parçasıyla sarılabilir mesela. Bunun dışında ara ara da olsa araç çalıştırılıp normal sıcaklığına ulaşınca kontağı kapatmak iyi olur kanımca.

İnce ama önemli bir noktaya değindiniz. Ayrıca maliyetsiz bir çözüm.

Mesaj Birleştirildi: Aralık 03, 2015, 20:43:34
Aracın uzun süre ve kış şartlarında aynı yerde kalmasının lastiklere zararı olur mu bu konuda fikri olan var mı acaba? çözüm olarak arada bir ileri geri hareket ettirmek fayda sağlar mı?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
  • Araç: Hilux
  • Kilometre: 574000
  • Model Yılı: <'90
  • 2 kere teşekkür edildi
Aracı uzun süre yatıracaksanız
1- Aracı lastik üzerinde bırakmayın. kriko-kütük vb. maddelerle askıda tutun. lastik üzerinde kalırsa hem lastikte hemde ön takımda sabit kalmadan dolayı deformasyon olabilir.
2. bulunduğunuz yer nemli ise ve araç eski ise motor kapağını açıp ağzına kadar yağ doldurun. böylece motorda oluşacak karıncalanmayı engellemiş olursunuz.
3. akü kutup başını sökün.

bu bilgileri discovereyde bir belgeselde izledim. Amerika ve Canada da sık kullanılan yöntemlermiş bunlar.
ayrıca 214 model mercedes te ankarada 6 ay yattı. masraf 19 bin tuttu. yani bu önlemler sizi kurtarabilir.
Heyya hey !

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
Eger imkan varsa aracin en azindan haftada bir calisturilip, hareketcettirilmesi iyi olur.
Uzun sure ilgilenilmeyecek ise askiya alinmasi dogru olur.
Aracin birakilacagi nokta da iyi secilmeli.
Surekli ayni noktada kalacaksa lastikte deformasyona neden olabilir(bir topu zeminde birakirsaniz, belli zaman sonra seklini kaybeder).

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kilometre: 118000
  • Model Yılı: '10
  • 261 kere teşekkür etti
  • 168 kere teşekkür edildi
1- Aracı lastik üzerinde bırakmayın. kriko-kütük vb. maddelerle askıda tutun. lastik üzerinde kalırsa hem lastikte hemde ön takımda sabit kalmadan dolayı deformasyon olabilir.
2. bulunduğunuz yer nemli ise ve araç eski ise motor kapağını açıp ağzına kadar yağ doldurun. böylece motorda oluşacak karıncalanmayı engellemiş olursunuz.

bu bilgileri discovereyde bir belgeselde izledim. Amerika ve Canada da sık kullanılan yöntemlermiş bunlar.
ayrıca 214 model mercedes te ankarada 6 ay yattı. masraf 19 bin tuttu. yani bu önlemler sizi kurtarabilir.
Mercedes e ne olmuşta 19 bin masraf çıktı.
2010 1,6 corolla
2002 1,6-vvt-i Corolla
2001 1,4 astra-f

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Dr. Driver
  • Araç: ---
  • Model Yılı: -
  • 63 kere teşekkür etti
  • 384 kere teşekkür edildi
Eğer araç lpgli ise stop etmeden önce benzine alıp o şekilde biraz çalıştırıp öyle stop etmekte fayda var. Çok aşırı soğuk olmazsa çalıştırıp ısıtmaya da gerek yok bence.

Resmini gösterdiğimiz cam brandası tarzı birşey de ön cam için faydalı olur acil durumlarda.
R1 35 
╚╬╬╬     Yolumuza Auris olmadan devam ediyoruz :(
  24 6   
Bu sene de şampiyon görelim sizi!! Beşiktaşk En Büyük Aşk

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
  • Araç: Hilux
  • Kilometre: 574000
  • Model Yılı: <'90
  • 2 kere teşekkür edildi
Mercedes e ne olmuşta 19 bin masraf çıktı.
Mercedesle adam kaza yapmış. hafif hasarlı. kızmış araca yazlığa park etmiş ( 7-8 ay). 19 küsür binde işyerinden arkadaş aldı. 6 ay bindi. sonra motorda boğulma çekmeme ve güç kaybı başladı. servis tüm elektronik aksamı yeniledi.ama çözemedi. son karar motoru açmaktı. motor açılınca yağsız kalan kısımlarda karıncalanma denilen hafif pütürlenme olmuş. motor tekrar çalışınca bu pütürler ve küçük parçalar motor içinde dövünüp zarar vermiş. sonuç yatan araç alınmaz mış... :)
yakın arkadaşım oradan biliyorum.
Heyya hey !

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Scientia Dux Vitae Certissimus
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 38000
  • Model Yılı: '21
  • 2116 kere teşekkür etti
  • 3162 kere teşekkür edildi
Aracın 3 ay yatması sıkıntı yaratır mı?
Dacia Duster 1.3 TCE EDC Comfort 2021 model (2023-...) 38bin km- ...
Dacia Sandero Stepway 0.9 TCE Easy-R 2017 model (2021-2023) 32bin km-56bin km
Toyota Corolla 1.6 Multidrive S 2019 model (2019-2021) 0 km-23bin km.
Mazda 3 1.6 Touring 2010 model (2015-2019) 96bin km-171bin km Toyota Yaris 1.3 Terra 2007 model (2013-2015) 55bin-91bin km.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 265 kere teşekkür etti

[/quote

Akü kutup başlarının sökülmesi aracın elektronik sistemlerinin hafızasının silinmesine sebep olmaz mı? forumda akü değişiminde bu tarz sorunlar yaşayan arkadaşlar olduğunu okumuştum. Örnek olarak radyonun kanallarının silinmesi vb.

Mesaj Birleştirildi: Aralık 04, 2015, 19:34:37
Aracın 3 ay yatması sıkıntı yaratır mı?

Bence yaratır :) Zaten konuyu da bu sorularımıza yanıt alabilmek,bilgilerimizi paylaşabilmek amacıyla açtım sevgili toyotasever :D

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Corolla 1.33 Life / İnci beyazı
  • Kilometre: 22460
  • Model Yılı: '14
  • 1151 kere teşekkür etti
  • 735 kere teşekkür edildi
Hiç bir şey yapma. Bırak öyle dursun. 1 hafta kullanmamak ile bir şey olmaz. 2 hafta kullanmamak ile de bir şey olmaz. Ben Mayıs ayına kadar işim eve yakın olduğundan arabasız giderdim ve kapının önünde bir hafta dururdu araba bir şey olmazdı. Diğer arabalarım da öyle kalırdı. Hatta bir önce ki arabam 2005 model Renault Symbol, 2013 yılında 27 Ocak 2013 gününden 20 Mart 2013 gününe kadar kalkmadı yerinden ve çalıştırmadım ve yanından dahi geçmedim. Annem el koymuştu arabaya bir durumlardan dolayı. 26 Mart 2013 günü tek marş da çalıştı ve sorunsuz kullandım o gün ve o akşam eve gelip park ettim ve 26 Mart 2013 gününden 6 Temmuz 2013 gününe kadar yine yattı kapıda. 6 Temmuz günü kullandım ve 7 Temmuz 2013 gününden  12 Ekim 2013 gününe kadar yine yattı kapıda. 12 Ekim de araba yasağı ve cezam bitti ve ondan sonra daha yatmadı. Hiç bir sorun yaşamadım. Boyası vs. zarar dahi görmedi. Lastikler vs. yapışmadı yere de. Ha, el freni çekmem ben. Vitese takarım park halinde. Hal böyle olunca soğuk ve karlı hava da sorun olmaz. Kış lastiğim de yok ve almaya gerek görmüyorum. İstanbul'un kış iklimi kış lastiği almaya değmez. En fazla bir hafta kar yerde kalır o süreçte de araba evin önünde durur. Onun dışında karsız hava da 1 derecede de araba kullandım, 5 derecede de kullandım ve  kış lastiğim olsaydı demedim hiç ve önce ki arabalarım da ABS fren bile yoktu. Gizli buzlanma mı var? Bir küçük vites ile gidip fren ile değil vites küçülterek durdurursun arabayı takip mesafeni uzatırsın biraz daha ve ani direksiyon hareketi yapmazsın.
Yine karlı havada arabanı kullanmayacaksan eğer, el freni inik olsun. Vitese takılı olsun. Silecek lastiklerini kaldırma. Çocuklar kar topu oynarken kırabilir. Bir kağıt ile sar paketle sileceklerini. Ben eski proje kağıtlarına sarıyorum ve bagajımda bir sürü proje çıktısı var müsvedde. Sabahları çalıştır arabanı yeter. Durduğu yerde bir ileri bir geri yap ki lastikler buzdan yapışmasın. Antifriz olsun radyatörde. Ve tabi cam suyunda da.
Daima Rock ve daima Erkin baba..!

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Scientia Dux Vitae Certissimus
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 38000
  • Model Yılı: '21
  • 2116 kere teşekkür etti
  • 3162 kere teşekkür edildi
Hiç bir şey yapma. Bırak öyle dursun. 1 hafta kullanmamak ile bir şey olmaz. 2 hafta kullanmamak ile de bir şey olmaz. Ben Mayıs ayına kadar işim eve yakın olduğundan arabasız giderdim ve kapının önünde bir hafta dururdu araba bir şey olmazdı. Diğer arabalarım da öyle kalırdı. Hatta bir önce ki arabam 2005 model Renault Symbol, 2013 yılında 27 Ocak 2013 gününden 20 Mart 2013 gününe kadar kalkmadı yerinden ve çalıştırmadım ve yanından dahi geçmedim. Annem el koymuştu arabaya bir durumlardan dolayı. 26 Mart 2013 günü tek marş da çalıştı ve sorunsuz kullandım o gün ve o akşam eve gelip park ettim ve 26 Mart 2013 gününden 6 Temmuz 2013 gününe kadar yine yattı kapıda. 6 Temmuz günü kullandım ve 7 Temmuz 2013 gününden  12 Ekim 2013 gününe kadar yine yattı kapıda. 12 Ekim de araba yasağı ve cezam bitti ve ondan sonra daha yatmadı. Hiç bir sorun yaşamadım. Boyası vs. zarar dahi görmedi. Lastikler vs. yapışmadı yere de. Ha, el freni çekmem ben. Vitese takarım park halinde. Hal böyle olunca soğuk ve karlı hava da sorun olmaz. Kış lastiğim de yok ve almaya gerek görmüyorum. İstanbul'un kış iklimi kış lastiği almaya değmez. En fazla bir hafta kar yerde kalır o süreçte de araba evin önünde durur. Onun dışında karsız hava da 1 derecede de araba kullandım, 5 derecede de kullandım ve  kış lastiğim olsaydı demedim hiç ve önce ki arabalarım da ABS fren bile yoktu. Gizli buzlanma mı var? Bir küçük vites ile gidip fren ile değil vites küçülterek durdurursun arabayı takip mesafeni uzatırsın biraz daha ve ani direksiyon hareketi yapmazsın.
Yine karlı havada arabanı kullanmayacaksan eğer, el freni inik olsun. Vitese takılı olsun. Silecek lastiklerini kaldırma. Çocuklar kar topu oynarken kırabilir. Bir kağıt ile sar paketle sileceklerini. Ben eski proje kağıtlarına sarıyorum ve bagajımda bir sürü proje çıktısı var müsvedde. Sabahları çalıştır arabanı yeter. Durduğu yerde bir ileri bir geri yap ki lastikler buzdan yapışmasın. Antifriz olsun radyatörde. Ve tabi cam suyunda da.

Kış için demedim zaten abi yazın 3 aylığına yurtdışına çıkabilirim de.o nedenle sormuştum sağolasın.
Dacia Duster 1.3 TCE EDC Comfort 2021 model (2023-...) 38bin km- ...
Dacia Sandero Stepway 0.9 TCE Easy-R 2017 model (2021-2023) 32bin km-56bin km
Toyota Corolla 1.6 Multidrive S 2019 model (2019-2021) 0 km-23bin km.
Mazda 3 1.6 Touring 2010 model (2015-2019) 96bin km-171bin km Toyota Yaris 1.3 Terra 2007 model (2013-2015) 55bin-91bin km.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • "Bilgi Paylaşıldıkça Artar"
  • Kilometre: 60000
  • Model Yılı: '14
  • 134 kere teşekkür etti
  • 434 kere teşekkür edildi
Arabayla ilgilenen hiç kimseniz kalmayacakmı geride. 3 ayde hiç bir şey olmaz. Şöyle 10 günde bir 10 dakika  çalıştımı  hiç bir sorun olmaz.
1998 Toyota Corolla 1.3 XL StationWagon 12V 2007-2020
2014 Nissan Qashqai 1.2 DıG-T   2020 -

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 265 kere teşekkür etti
Kış için demedim zaten abi yazın 3 aylığına yurtdışına çıkabilirim de.o nedenle sormuştum sağolasın.

Kış tedbirlerini öğrenirsek yazın zaten birşey olmaz diye düşünüyorum:)
Yaza özel olarak güneşlik koymakta fayda olabilir diye düşünüyorum uzun süre güneş almasını engelemek amacıyla. Ve de mümkünse ağaç altında bırakmazsan daha iyi olur. yoksa kuş pislikleriyle sıcağı uzun süre yerse boyada 3 ayda bence kalıcı hasar bırakabilir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 16 kere teşekkür etti
Yazın guneşliği 10 dk park edeceksem bile kullanırım ve bunun yanında direksiyonda ve diğer deri aksamlarda deri besleme ve temizleme sütü kullanırım 3-4 haftaya bir. Herkese tavsiye ederim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 16 kere teşekkür etti
Buna ek olarak geçenlerde wurth silikon sprey aldım. Kapı fitillerine, sileceklerin kauçuklarına ve diğer plastik aksamlara bol bol sıkıp biraz bekleyip temiz bezle silip kuruladım. Özellikle kapı fitilleri pamuk gibi oldu. Kış mevsiminde faydası olabilir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 150000
  • Model Yılı: '09
  • 125 kere teşekkür etti
  • 106 kere teşekkür edildi
Söylenenlere ek olarak tanık olduğum bir örnekle bir şey eklemek isterim.
Oto yıkamacıda sıra beklerken bir volvo yanaştı yazın Çoruma gitmiş adam Ankara'dan ve güneşin alnına arabayı bir kaç saat bırakmış tabi güneşliğini de koymuş ön ve arka camlara. Güneşlik şu gri renkte ve mavi renkte olan ışık geçirmeyen naylonumsu güneşliklerden. Sıcaktan güneşliklerin köşeleri yanmış ve arabanın içinde denk geldiği noktalarda simsiyah izler bırakmış. Benim güneşliğim de ondan evimin garajı var pek kullanmıyorum ama tatillerde deniz kenarında hep takılı başıma gelmedi böyle bir şey ama 3 ay uzun olduğu için paylaşayım dedim tedbir alsanız iyi olabilir bence.
Üzerini de örterseniz kedi çıkmasına karşı kuş pislemesine karşı vs. iyi olacaktır.
Yedek anahtarlardan birisini de bir yakınınıza verirseniz hem Allah korusun olası istenmeyen durumlarda aracı çekebilir hem de arada sırada marş basabilir.
Corolla 1.4 D4D Elegant 2009 Siyah 127.000 km-158.000km
Auris 1.4 D4D Comfort Extra 2012 Beyaz 96.000 km
Hiçbir şeyi ben yaptım deme. Ele geçirdiğin tüm kaleler, kazandığın tüm başarılar Allah’ın bir lütfudur.(Kanuni Sultan Süleyman)