0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Öncelikle sorunuz çok yerinde. Bir çok kişi (Forumdakiler hariç) konuyu bilmiyorlar.1.Aracınızı muhakkak 1 dakika çalıştırdıktan sonra yola çıkınız.2. Aracınızı gösterdeki çark işareti sönmeden çalıştırmayınız.3.Aracınızı istop etmeden önce 1 dakika çalıştırınız.4. Genelde aynı benzin istasyonundan ve aynı pompadan mazot alınız.5.hava filtresini muhakkak orjinal kullanınız. (turbo için)6.Dizel araçların yağ yakması ihtimaline karşı 8.000 km de bir yağ kontrolü yapınız yada benim gibi değiştiriniz.7.Hep şehir içinde kullanıyorsanız ayda bir sefer 20-30 dklık otoban / çevre yolunda 100km üstü süratle gidiniz.(egr ve MAF sensörü temizliği için)8. 5 depoda bir enjektör temizleyici kullanınız.9. her bakımda muhakkak antifiriz kontrolü yaptırınız.10. Aracınızın dış ısı göstergesini genel olarak kontrol ediniz. Eğer farklı hava sıcaklıkları gösteriyorsa yakıtınız artacak ve enjektörlerin çalışma sistemine zarar verirsiniz)11. her bakımda Akünüzü kontrol ettiriniz. Hem yakıt hemde motorunuzun sağlığı için akünüzün tam kapasite ile çalışması önemli.,12. Motor yağınız dizeller için çok daha önemlidir. Mümkünse önerilen yağı yada mobil 1 esp formula kullanınız.Geel olarak aklıma gelenler bunlar. Ben bunları yapıyorum. Benim aracım 171binde arkadaşımın aracı 260binde daha sorun .çıkarmadılar.
Recep hocam, 100 km üstü sürat ile 30 dakika gitmek yeterli olur mu? 100 ile hangi viteste gitmek gerekir? Motor devri 3000de olması gerekir mi 30 dakika boyunca?
25-30 dk boyunca otobanda yada otoyolda 100 km ile gitmek motorda DPF,EGR,MAF sensörü, Enjektörler gibi dizel motorun en önemli parçalarının aşırı pislenmesini engeller. Temizlik sağlamaz ancak turbo basıncı artar, hava girişi çok hızlı olduğu için maf sensörü üstünde biriken kirler bir nebze temizlenir, EGR yüksek ısıya kavuşur ve içindeki partiküller yanmaya başlar vesaire. Bunun için yazmıştım. Uzun süre şehir içinde düşük devirde ve hızda kullanılan dizel motorlarda kirlenme ve motor gücünün düştüğüne şahit olabilirsiniz.Mesela 5 depoda bir enjektör temizleyici mkoyup, bu beşinci depoda otobana çıkıp ortalama yakıt tüketimini sıfırlayıp 15 dakika gittiğinizde 4.8-5.2, diğer 15 dakikada yine sıfırlayarak 3.8-4.5 ortalamayı görebilirsiniz.Dizel motorlarda yanma doğru hava basıncı ve ısısı ile birlikte doğru yakıt karışımı ile oluyor. Hava basıncı ile içine püskürtülen yakıt pistonun daralmasıyla beraber ısınır ve patlama(yanma) gerçekleşir. Dolayısı ile havanın temiz ve uygun basınçta olması çok önemlidir.
bende corolla d4d mmt 2009 var. 4.viteste 3000 devr 5.vites 2200 devir oluyor 100 km ile gidince. önemli olan sürat diye biliyorum. Bir sefer 3 viteste 100 ile gittim, sanırım 10 dk bulmadı araç turbo arızası verdi.5000 devir civarında 10 dk gitmek zarar vermişti. Servistekiler (TOYAN) çok devirli kullanmışsınız demişti. Öyle düşünün.
Arkadaşlarımız genel olarak çok güzel bir şekilde maddeler halinde yazmışlar. Ancak şunu belirteyim. Dizel motor şöförlüğü ayrı bir olaydır. Evet yeni nesil dizel motorlar bu farkı azaltıyor ancak temel mantık dizel motor kullanıcısı sabırlı olmalıdır. Çünkü mazot kalın bir yakıttır ve motor ne kadar sıcak olursa dizel o kadar verimli yanar ve turbo o kadar düzenli çalışır. Turbo kullanım esaslarını bilmek gerekir ve benzinlideki gibi çok yüksek devir çevirmeniz gerekmez.