Gönderen Konu: E12 Airbag Sökme Girişimi + Kelebek Boğaz Temizliği  (Okunma sayısı 1999 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 288000
  • Model Yılı: '06
  • 19 kere teşekkür etti
  • 929 kere teşekkür edildi
Selam arkadaşlar malum pazar gün evde vakit geçirmek zor zanaat .Aracımda gördüğüm iki sıkıntı için hafta içi yaptığım araştırmalar neticesinde uygulamaya geçtim İlk sıkıntım direksiyondan gelen tık sesimdi sesin direksiyon gövdesi altındaki plastik bir parçanın yerinden çıkması kaynaklı olduğunu öğrendim zira başka sıkıntı da olabilir ama sesin geldiği yeri iyice dinledim bana da mantıklı geldi tabi ilk önce airbağ sökülmesi gerekiyordu sağına soluna baktım bir vida bulamadım alt arka tarafta bir delik var içerisinde bir sekman var biraz kurcaladım denemler de 7-8 kere korna çaldım istemeyerek komşular balkona çıkınca rahatsızlık vermeyim diye erteledim .Sökmesi çokta basite benzemiyor.

İkinci sıkıntım aracım bazen ilk kalkışlarda sanki tam gaz yemiyor veya ilk aldığımdaki ataklık yok gibi hissediyordum birde rölantim bazen malum titreme olmaya başlamıştı ki yoktu. Aracın km bakımları yapılalı - 2500 km oldu ve bunun olması normal değildi bana göre. aklıma Kelebek boğazı geldi .Hava hortumunu çıkardım baktım dıştan bakınca hani aşırı kirli değil ama içeri doğru ciddi bir karartı söz konusu idi. Ya cesaret dedim bagajdan takımlarımı çıkardım su ve hava hortumlarını çıkardım bir miktar motor suyu aktı sonradan diğer hortuma tornavida sokarak suyu kestim :D TURKISH .Neyse 4 adet vidası var güzelce söktüm soketini çıkardım yerinden söktüm .Manzara tam bir fiyasko resmen katran kaplamış gibi bir görüntü arka kelebek zift kaplı komple boğazın içi keza öyle emme manifoltun girişi aynı sanırım aracı ilk defa temizlemek için ben söktüm  .Veya daha önceden dıştan temizlenmiş içten temizlenme olmamış bende tesadüfen açtım  hazırlıksız yakalandım sprey falan almamıştım .Elektronikçi olduğum için her daim saf alkol bulunur sprey kapına koydum bol bol sıktım biraz fırçaladım biraz bezle sildim bazı yerleri tornavidanın üzerine bez sarıp bol alkolle hafif bastırarak çıkardım iç dış komple sildim tertemiz yaptım emme manifoltunu da elim girdiği kadarı ile bezle iyice temizledim .Söktügüm parçaları yerine geri taktım aracı çalıştırdım gaz tepkisi gayet iyi hisli ama devir düşerken bir gariplik var gibiydi .Akü kutup başını söktüm eksi kutbu oda baya yag olmuştu bahaneyle iyice temizledim .Geri takıp sıktım tekrar çalıştırdım gaz verdim güzel sorun yok .Kızımla biraz turladık tepkiler gayet iyi alt devirlerde toplama biraz daha hisli oldu rölanti ip gibi .Bu arada Hava girişi üzerindeki MAF sensörünü de saf alkol ile temizledim .Şimdilik sorun yok.

Tek bir sorum var bu yazdığım işlem esnasında bir miktar su aktı maksimum yarım litreyi geçmez fakat sonrasında radyatör e baktım eksilme yok hatta biraz koyayım dedim hemen taşma eğilimi yaptı.Yadek su tankı da her zaman ki yerinde biraz kıllandım araç fan açana kadar gezdim fan açmasında sorun yok .Motor soğuyunca tekrar bakacam .Yedek su tankına su eklesem motor eksilen suyu oradan çeker mi yoksa radyatör e mi su koymam gerekiyor .
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN ÜSTÜNDEKİ KANDIR ; TOPRAK, EĞER UĞRUNA ÖLEN VARSA VATANDIR

1996 GLİ  - COROLLA " EFSANE "

Toyota Club Türkiye

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 19 kere teşekkür etti
Ynt: E12 Airbag Sökme Girişimi + Kelebek Boğaz Temizliği
« Yanıtla #1 : Kasım 11, 2015, 18:07:33 »
İlgi olamamış ama belirteyim gene ben bu sabah motor soğukken motor suyuna baktım aracı çalıştırmadan yedek su tankı seviyesi baya baya aşağı inmişti max yazan çizgiye kadar doldurdum akabinde radyatör kapağını açtım azcık döktüm hemen doldu bunu da öğrenmiş olduk ki su eksilince yedek su tankındaki seviye aşağı düşüyor radyatör eksiğini oradan tamamlıyor .Bu arada aracımın gaz yemesi ve hızlanması baya baya fark etti .Alt devirlerde toplama çok güzel oldu birde ilk kalkıştaki gaz hissi çok güzel oldu. Senede 1 defa temizlemek gerek sanırım
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN ÜSTÜNDEKİ KANDIR ; TOPRAK, EĞER UĞRUNA ÖLEN VARSA VATANDIR

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 333
  • Model Yılı: '15
  • 636 kere teşekkür etti
  • 964 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Kasım 11, 2015, 22:23:37 »
Eline sağlık Yücel. Konuyu şimdi gördüm. Ben her daim motor suyunu su haznesinden eklerim. Motor devir daim yaptıkca zaten su komple motorda geziyor. (Sıcak motorda haznedeki suyunda kaynaması ) İnşallah su yerine antifiriz eklemişsindir. Malum kış yaklaşıyor. Airbağ de eğer vida yoksa alttaki delikten içerdeki tırnağı tutan tele baskı uygularsan yerinden çıkıyor. Diğer  tırnak ise akabinde sağ sol yapınca çıkıyor. Yariste o şekildi.
"Herkesin polisi kendi vicdanıdır, fakat polis vicdanı olmayanların karşısındadır."

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 19 kere teşekkür etti
« Yanıtla #3 : Kasım 12, 2015, 10:06:14 »
Mehmet airbag iel ilgili bir tel görünüyor teli ne tarafa doğru iteceğimi çekeceğimi bilemediğim için bırakmak durumun da kaldım .İleri doğru mu itilecek yoksa aşağı doğru mu bastırılacak birde malum airbag olunca ya bir şey olursa korkusu var ama kendi kendine parlama olayı olmaz sanırım .Şasedeki sensör den bir tetikleme olmadıkça .Bir uygulama videosu bulsam kesin yaparım da .Bir video buldum bu direksiyon simidinin tam altında gövdeyle dönen tırnaklı bir plastik parça var onun yerinden çıkmasından kaynaklı bir tık sesi geliyormuş ki bendede öyle tam sol manevradan sonra toplama esnasında tık diye bir ses geliyor hani bir şey olacağına değil ama gıcık oluyorum

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • P R İ N S VSI2- Japan Keihin Corporation
  • Araç: Rav 4
  • Kilometre: 220000
  • Model Yılı: '05
  • 572 kere teşekkür etti
  • 511 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Kasım 12, 2015, 10:34:29 »
Elinize sağlık ben de yeni gördüm konuyu ,sorunları kendi çözen arkadaşları görünce bende bazen gaza gelip faydalı bir şeyler yapıyorum ,bazen de işi gerçekten bilene bırakmak gerekiyor sökerken zarar verilip bu sefer yenisini almak sorunda kalınıyor .. :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 636 kere teşekkür etti
« Yanıtla #5 : Kasım 12, 2015, 17:09:52 »
Valla yücel tırnağın yönü aklımda değil ama teli itince tırnak gövdesi aynı zamanda yaylı olduğu için bir anda telden kurtuluyor. Ama diğer tırnakları çıkarmak biraz can sıkıyor çıkmıyor sağ sol yaparak air bag kendine doğru çekmen gerekiyor. Eğer korna çalmasın ve airbag açılırmı acaba endişesi yaşamak istemiyorsan aküyü sökmelisin.
"Herkesin polisi kendi vicdanıdır, fakat polis vicdanı olmayanların karşısındadır."

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 19 kere teşekkür etti
« Yanıtla #6 : Kasım 12, 2015, 18:08:37 »
Arkadaşlar bugün birkaç video izledim bahsi geçen parça Direksiyon Sargısı denen parça sanırım orada başka parça yok zaten .Bir videoda sinyal kolunun kapatan plastik parçaları çıkararak oraya direksiyonu sökmeden ulaşılabileceğini gördüm .Orayı daha önce sökmüştüm çok zor değil orayı söküp oradan arızayı bulamaya çalışacağım eğer bulursam burada paylaşırım.

Bu arada kelebek boğazını daha önce temizlemeyen veya  temizletmeyen arkadaş varsa mutlaka temizletin gerçekten gaz tepkimeleri çok fark ediyor .Kelebeğin ön tarafı temiz görünebilir fakat arka tarafı inanılmaz derecede kirli çıktı benimki elime işleyen reçine gibi yağ 1 haftadır yıkamama rağmen çıkmadı alkolle bile zor çözülüyor .

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 636 kere teşekkür etti
« Yanıtla #7 : Kasım 12, 2015, 19:59:26 »
Arkadaşlar bugün birkaç video izledim bahsi geçen parça Direksiyon Sargısı denen parça sanırım orada başka parça yok zaten .Bir videoda sinyal kolunun kapatan plastik parçaları çıkararak oraya direksiyonu sökmeden ulaşılabileceğini gördüm .Orayı daha önce sökmüştüm çok zor değil orayı söküp oradan arızayı bulamaya çalışacağım eğer bulursam burada paylaşırım.

Bu arada kelebek boğazını daha önce temizlemeyen veya  temizletmeyen arkadaş varsa mutlaka temizletin gerçekten gaz tepkimeleri çok fark ediyor .Kelebeğin ön tarafı temiz görünebilir fakat arka tarafı inanılmaz derecede kirli çıktı benimki elime işleyen reçine gibi yağ 1 haftadır yıkamama rağmen çıkmadı alkolle bile zor çözülüyor .
Ben serviste çalışırken sırf motor parçası yıkamak için solvent makinesi vardı. Yağı kiri anında çıkarıyordu.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 118000
  • Model Yılı: '10
  • 261 kere teşekkür etti
  • 168 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Kasım 12, 2015, 21:00:55 »
Bu maddeler kullanılırken (özellikle solvent,benzol vb) aman arkadaşlar eldiven-maske muhakkak kullanılmalı,yapmışsınızdır ama ben yinede hatırlatayım.
2010 1,6 corolla
2002 1,6-vvt-i Corolla
2001 1,4 astra-f