Gönderen Konu: Hız göstergesi problemi  (Okunma sayısı 8582 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
  • Erhan
    • Dogumgununkutluolsun.com
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 200000
  • Model Yılı: '98
  • 2 kere teşekkür edildi
Hız göstergesi problemi
« : Kasım 05, 2015, 02:09:36 »
Merhabalar, aranıza yeni katıldım ve bir tanışma başlığım bile var :)

Kendim başka bir marka araç kullanıcısıyım. Fakat babamda bir 1998 model 1.3 Toyota Corolla var.  Araç yaklaşık 1 yıldır bizde. Aracı aldığımızda bir problem yoktu, fakat geçtiğimiz günlerde durup dururken (o arada araca hiçbir işlem yapılmadı) arabamızın Hız göstergesi çalışmamaya başladı.

Babam emekli iett şöförüdür ve doğrusu arabasında çalışmayan bir aksama asla dayanamaz. Bu yüzden de 4-5 gündür Bostancı, Kartal, Pendik .. gezmediği yer kalmadı. Bende arabayı elektrikçi arkadaşlarıma gösterdim, bu problemin şanzumana bağlı olan Hız göstergesi okuyucu sensöründeki problemden kaynaklanabileceğini söylediler.

İlgili parçanın 8-10 tane kadar çıkmasını, hatta sıfır olanını aldık. Araca bağladık, hem manuel olarak çarkı çevirdik hemde arabaya montajını yaptıktan sonra denedik ancak bir türlü km göstergesini çalıştıramadık.

Arabamızın hız göstergesi ile birlikte, km sayacıda çalışmıyor. Arabayı km gösterge tamircisine de gösterdik, saatte bir problem olmadığı söylendi.

Ayrıca sensöre bağlanan soketin girişindeki bağlantılara şase verdiğimizde gösterge yerinden oynuyor.

Anladığımız kadarı ile problem şanzımana bağlı olan km okuyucu sensöründe değil. Saatimizde de bir problem olmadığı söyleniyor. Gerçekten babam bu işe fena kafayı takmış durumda, bende ona yardımcı olabilmek adına konu hakkında bilgisi olabilecek olan sizlerden yardım talebinde bulunuyorum. Acaba bizim aracımızın problemi nedir, nasıl ve nerede yaptırabiliriz? Atmamız gereken adımlar ve uygulamamız gereken işlemler hakkında bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olabilirlerse sevinirim.

Arızalı olduğu söylenen ancak defalarca farklı parçaları denememize rağmen çalışmayan parçanın temsili resmi şu :

Zaman ayırıp okuduğunuz için teşekkür ederim.
Benim babam TOYOTA gibi adam :)

Toyota Club Türkiye

Hız göstergesi problemi
« : Kasım 05, 2015, 02:09:36 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Tıpkı Eski Filmler Gibisin Zamanına Göre İyiydin
  • Kilometre: 309280
  • Model Yılı: '93
  • 500 kere teşekkür etti
  • 705 kere teşekkür edildi
Ynt: Hız göstergesi problemi
« Yanıtla #1 : Kasım 05, 2015, 06:26:43 »
Geçmiş olsun. İstanbul'da ikamet ediyorsanız firmalar bölümünden Ufuk Sönmez ile irtibata geçin . Kendisi sizlere yardımcı olacaktır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • E12 SPORT 3ZZ-FE (Auris - Yaris D4D MMT) Civic EK9
    • Model araçlar, uçaklar, helikopterler
  • Araç: Yaris
  • Kan Grubu: A-
  • Model Yılı: -
  • 482 kere teşekkür etti
  • 760 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Kasım 05, 2015, 09:16:59 »
Erhan bey km sensörü ve km sayacında sorun yok ise ara bağlantı kablolarını kontrol etmek gerek sensörden gelen sinyal sayaca ulaşmıyor demek bu.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Kasım 05, 2015, 09:56:30 »
 Mesut'a aynen katılıyorum. Karburatörlü modellerde de muhtemelen gösterge elektroniktir Efi larda olduğu gibi. Özellikle soket bölümünü kontrol etmekte fayda var.
 Aslında başka bir Ae101 olsa, gösterge komple onda denenebilir.

Babanızın hassas olması da bence çok güzel bir durum.
 Bu arada İett'ye buradan selamlar, aslında bunu da bir konu olarak paylaşmak gerek.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • "Bilgi Paylaşıldıkça Artar"
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 60000
  • Model Yılı: '14
  • 134 kere teşekkür etti
  • 434 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Kasım 05, 2015, 11:07:39 »
Mesut'a aynen katılıyorum. Karburatörlü modellerde de muhtemelen gösterge elektroniktir Efi larda olduğu gibi. Özellikle soket bölümünü kontrol etmekte fayda var.
 Aslında başka bir Ae101 olsa, gösterge komple onda denenebilir.

Evet elektronik. 1998 model 1.3 karbüratörlü corollamda elektronik.
1998 Toyota Corolla 1.3 XL StationWagon 12V 2007-2020
2014 Nissan Qashqai 1.2 DıG-T   2020 -

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • 2928 kere teşekkür etti
  • 2553 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Kasım 05, 2015, 11:28:09 »
SİGORTA sı atmış olabilir mi? Ayrıca araba hata kodu vermemiş mi?
THE END

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 500 kere teşekkür etti
« Yanıtla #6 : Kasım 05, 2015, 12:20:43 »
SİGORTA sı atmış olabilir mi? Ayrıca araba hata kodu vermemiş mi?
Yok abi bunlarda elektronik donanım yok. Elektrikçi sistemi çözememiş olabilir. Arkadaşların dediği gibi bulunursa başka gösterge denemek mantıklısı.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
  • Erhan
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Kasım 05, 2015, 17:02:57 »
Zaman ayırarak okuyan ve yorum yazan arkadaşlara teşekkür ederim.

Bugün işinde iyi olduğunu düşündüğümüz elektrikçi bir arkadaşa arabayı götürdük. Bahsettiğim parçayı yedek parçacılara ve çıkmacılara sorduk. Ancak bu tür parçaların yurt dışından geldiklerini ve Türkiye'de üretilen araçlarda çalışmama durumu olduğunu söylediler. Bu nedenle parçaları geri gönderdiklerini bile söylediler. Biz yine de Ümraniye sanayi sitesinde bir parça bulduk, ama çalıştıramadık.

Ancak şöyle bir durum var. Normal şase verdiğimizde, gösterge 20-25 e kadar çıkıp sonra iniyor ve daha sonra hiç çalışmıyor. Buradan km saatinin kendisinde yani gösterge kısmında sorun olabileceğini düşündük. Yani anlayan arkadaşlar için şöyle söyleyeyim, tetikleme diye bir olay var sorun burada anladığımız kadarı ile.

Babam aracı daha önce km gösterge tamircisine götürmüştü. Orada saati nasıl denediler bilmiyorum ama saatte problem olmadığını söylemişler.

Yani gerçekten sakınan göze çöp batar derler ya, bizimkisi de o hesap oldu. Kaç gündür bir sonuca ulaşamadık. Birazdan tamirci bir arkadaşımın dükkanında bulunan 1.6 corolla'nın sensörünü takarak deneyeceğiz. (araç sahibi onay verirse, bekliyoruz. )

Eğer sensörü değiştiğimizde yine çalışmazsa herhalde bu sefer kesinlikle saatle ilgili olduğunu düşünerek saat arayışına başlayacağız.

Yine olmazsa hem saati hem sensörü değiştirip deneyeceğiz artık ne yapalım. Artık ustalar ve bende babam kadar hırs yapmış durumdayız. :)

Hakkımızda hayırlısı, bakalım. :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: ---
  • 2928 kere teşekkür etti
  • 2553 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Kasım 05, 2015, 17:12:10 »
İnşallah sorununuz çözülür, ama başka arabayla denemek sıkıntı oluşturmasın. Kör ölür badem gözlü olur, kel ölür sırma saçlı olur hesabı adamın arabasındakinin de canı bir yerindedir. Tevafuk olur bozulur sizden bulmasın sonrasında. :argh:

Arkadaşımız yazmıştı İstanbul'da Ufuk sönmez arkadaşımız var onunla irtibata geçtiniz mi? Kendisi çok yardımsever bir arkadaşımız ve Toyota servisi.

Bu arada babanız için böyle hayırlı evlat olduğunuz için teşekkürler  :saygi:
THE END

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
  • Erhan
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Kasım 06, 2015, 22:55:23 »
Tekrar merhabalar,

Son bir kaç gündür olduğu gibi babam sabah kalkıp, dün bahsettiğim 1.6 corolla'nın sensörünü denemeye gitmiş. Ancak soket girişleri farklı olduğu için deneyememiş. Sonra eskiden tanıdığı bir elektrikçiye gidip durumu olduğu gibi anlatmış. O da sensörü ve soketleri açarak bir güzel temizlemiş. (Bu işlemi daha önce başka ustalarda yapmıştı.) Sonra parçayı yerine takarak tecrübeye çıkmış, dediğine göre kadran 60'a kadar yükselmiş ve düşmüş. Tekrar denemişler ama çalışmamış.

Daha sonra bir komşumuzun 1.3 corolla aracının sensörünü bizim aracımızda denedik. Sorunsuz şekilde çalıştı hız göstergesi.

Böylece sorunun sensörden kaynaklandığına kanaat getirdik ve diğer aracın sensörünü söktük, kendi sensörümüzü geri taktık. Sonra ne oldu dersiniz ? :)

Bizim hız göstergesi sorunsuz şekilde çalışmaya başladı. Bir karışıklık olabileceğini düşünerek komşumuzun aracınıda kontrol ettik ve onun aracında da problem olmadığını gördük.

Bu arada yukarıda belirttiğim gibi bize parçacılar TototaSA araçları ile Japon araçların sensörlerinde fark olduğunu söylemişti. Tuhaf ama komşumuzun arabası japon, bizimki ise TototaSA.

Zaman ayıran herkese tekrar teşekkür ederim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 500 kere teşekkür etti
« Yanıtla #10 : Kasım 06, 2015, 23:08:29 »
Geçmis olsun sevindim. İthal ile yerli arasında iç malzeme kalite farkı ve sis lamba özelliği var . Yerli üretimlerde cam hariç dışardan gelerek Sabancı tarafından toplanmıştır. Bilgilendirme için ayrıca teşekkürler. Yeni bir şey daha öğrenmiş olduk  :tamam:

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
  • Erhan
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Ocak 20, 2016, 03:27:30 »
Merhabalar, değerli arkadaşlar yolum yine aranıza düştü. Bu vesile ile bu konuyu da güncelleyeyim istedim. En son, problemin sensörden olduğunu söylemiştik ama, bizim sensör yine arıza verdi ve km çalışmadı. Babam tabii kafaya koyduğu için Çekmeköy'de ALJ Toyota servisinden randevu aldı. Arabayı ben götürdüm, 1 gün sonra teslim aldım. Arıza km saatindeki bir kısımdan kaynaklanıyormuş. O kadar uğraşmamıza karşın çok cüzi bir fiyata sorunumuzu halletmiş olduk kısacası.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • Gayrimeşgul
    • INSTAGRAM
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 99000
  • Model Yılı: '13
  • 684 kere teşekkür etti
  • 2110 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #12 : Ocak 20, 2016, 05:10:38 »
Demekki servisler kötü değilmiş her zaman ;)
intagram.com/tosicorolla16
youtube.com/kaankara

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 216 kere teşekkür etti
  • 272 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Ocak 22, 2016, 15:58:53 »
Belli bir süre kullanın bakalım neler olacak. Paylaşırsanız sevinirim @Erhan Açıkgöz (36002) .

Demekki servisler kötü değilmiş her zaman ;)

Aynen öyle... Servis olarak değil, genel olarak tamirci diye bakarsak işe herkes bir konuda hata yapar/yaptırır. Meşhur söz: "Ehline Müracaat".